Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

efilo, Dobroszka, fąfalska, bardzo dziękuję za wypowiedzi w sprawie Ytonga.

Mi nie zależy konkretnie na Ytongu. Myślałam, że to jeden z rodzajów silikatów :oops: . Wychodzi moja niewiedza w tym temacie :oops: .

No nic musimy się zastanowić z czego budować nasz domek :roll:

fąfalska, jessie, ja te okna w saloni narożne chcę pociągnąć do ziemi, bo jakoś nie pasuje mi ten murek wizualnie. To taka moja fanaberia. Tak jak pisałam, nie wiem jeszcze czy będą to okna balkonowe, muszę porozmawiać z naszą architekt wnętrz.

mnie sie nawet ten murek nawet podoba :wink: też rozważałam powiększenie okien do ziemi z tym że mój mężuś powiedział że on tych właśnie okienek nie chce powiększać :roll: bo uważa że takie są ładniejsze :cry: amnie w sumie by odpowiadały takie do ziemi ale przesuwne,ale co tam tak też może byc ważne żeby wogóle były jakieś :wink: :p

Mi nie zależy konkretnie na Ytongu. Myślałam, że to jeden z rodzajów silikatów :oops: . Wychodzi moja niewiedza w tym temacie :oops: .

Kochana jeden z silikatów (z tej samej firmy co ytong czyli xelli) nazywa się Silka. Jest większy niż polskie silikaty i wygodniej się z niego buduje ale u nas była różnica 15 tysięcy pomiędzy xellą a polskimi więc się nie zdecydowaliśmy. Tak na marginesie xella też w polsce to produkuje. Potem byłam zła bo z tych polskich bloczków gorzej było im naroża robić i musieli specjalnie docinać bloczki żeby było na przekładkę, ale jak patrzę z perspektywy czasu to w sumie po wybudowaniu to już żadna różnica czy to xella czy polskie silikaty a 15 tysi w kieszeni jest i starczy na wyposażenie całego salonu albo np. kominek mam za free. To była dobra decyzja 8)

Kochana jeden z silikatów (z tej samej firmy co ytong czyli xelli) nazywa się Silka. Jest większy niż polskie silikaty i wygodniej się z niego buduje ale u nas była różnica 15 tysięcy pomiędzy xellą a polskimi więc się nie zdecydowaliśmy. Tak na marginesie xella też w polsce to produkuje. Potem byłam zła bo z tych polskich bloczków gorzej było im naroża robić i musieli specjalnie docinać bloczki żeby było na przekładkę, ale jak patrzę z perspektywy czasu to w sumie po wybudowaniu to już żadna różnica czy to xella czy polskie silikaty a 15 tysi w kieszeni jest i starczy na wyposażenie całego salonu albo np. kominek mam za free. To była dobra decyzja 8)

U mnie miało być tak, że cały dom miał byc zbudowany z Ytonga. Jednak... bardzo miły i mądry Pan, podpowiedział mi, żeby ścianę zewnętrzna zbudować z Ytonga 36,5 + 10 cm wełny a ściany wewnętrzne z polskich silikatów... a stop jednak z Terrivy, strop z Ytonga jest bardzo drogi.

dzięki za wyjaśnienie :D NA Ytonga na pewno się nie zdecydujemy, ale może jakąś na Silkę http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/a015.gif

nie wierze żeby niemcy z tego budowali. to tak jakby sobie postawić dom z pumeksu. najgorsze jest to że akustycznie to jest tragedia. niektórzy sie śmieją że nie da się w środku plotkować bo sąsiedzi słyszą. a poza tym zero akumulacji cieplnej. dom się szybko wyziębia. choć oczywiście jednocześnie szybciej się nagrzewa.

Co trzeci dom tam jest budowany z Ytonga albo z Silki...

Mój projekt uzyskał pozytywną opinię z NAPE, gdzie robiłam audyt energetyczny...

Gdy psy gryzły sie pod moimi drzwiami i koleżanka wołała pomocy, nic a nic w środku nie słyszeliśmy :oops: :cry: , więc chyba tą akustyczność można sobie między bajki włożyć...

My zrobiliśmy risercz i zrezegnowalismy z Ytonga na rzecz Porothermu.Wszędzie słyszeliśmy,że trzeba mieć ekipę ,która się na tym materiale zna ( a podobno mało która się naprawdę zna) , bo łatwo napsuć.A o tym wycinaniu piłą też gdzieś słyszeliśmy... :roll:

Dobrosiu moja ekipa /Pana Jana Wspaniałego/ budowała z Ytonga też pierwszy raz, ale po pierwsze byli DOSKONALI, a poza tym przyjechał Pan z Ytonga i przeszkolił ich dokładnie ze wszystkich tajników budowy zostawiając jeszcze na budowie pare przydatnych "drobiazgów" /oczywiście za darmo/

:D

A z tą piłą to też niezła bajka, bo łatwiej i szybciej wypchnąć źle zakotwione okno... :lol:

Wszystko to możliwe - oprócz tej Raskowej akustyki , byłam w czasie tego psowego zamieszania u niej i faktycznie nie było słychac :)

Ja nie twierdzę , że silikaty sa be.ja tylko podałam powody,dla których my je sobie odpuściliśmy :) A nie każda ekipa - nawet po przeszkoleniu - dobrze sobie radzi z tym materiałem niestety :roll:

No nic musimy się zastanowić z czego budować nasz domek :roll:

fąfalska, jessie, ja te okna w saloni narożne chcę pociągnąć do ziemi, bo jakoś nie pasuje mi ten murek wizualnie. To taka moja fanaberia. Tak jak pisałam, nie wiem jeszcze czy będą to okna balkonowe, muszę porozmawiać z naszą architekt wnętrz.

sama niedawno myslalam ze ytong to to samo co silikat. Ytong jest deliktaniejszy, ale cieplejszy, a silikaty są twarde jak skała, ale tez zimniejsze - a i dzieki duzej gęstości materiału dobrze wyciszają

a tak apropos akustyki to teraz w tym wynajmowanym domku mam chyba 24 albo 30 porothermu - to jest dopiero dramat akustyczny. Dobrze, ze wies generalnie cicha. Okna sredniej jakosci tez pewnie mają w tym jakies znaczenie

kierownik budowy poleca nam generalnie budowanie z porothermu. Tak mamy w projekcie i chyba się zdecydujemy :)

a tak apropos akustyki to teraz w tym wynajmowanym domku mam chyba 24 albo 30 porothermu - to jest dopiero dramat akustyczny. Dobrze, ze wies generalnie cicha. Okna sredniej jakosci tez pewnie mają w tym jakies znaczenie

Ja mam ytong, ciepły i cichy... 40 cm + 5 wełny, wieńce 30 cm + 15 wełny 8)