Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry.

Czytam, czytam i widzę, że kredyty się przewijają. Nie chce zadawać pytania na forum bo mi zrobią pranie mózgu totalne.

Sami się szykujemy do takiego ale nie we frankach tylko w pln w ING. Mój małż się franka boi jak diabła :-? A ja się na kredytach raczej nie znam.

Piszecie, że banki jakieś kosmiczne wymagania mają.

Od nas pani z banku zażądała tylko pozwolenia na budowę, projektu, aktu notarialnego i rzeczoznawcy, którego sami wbieramy. Prowizja ma wynieść 1,5%. Kredyt możemy wziąść na maxymalny okres 45 lat i mamy możliwość bezproblemowej wcześniejszej spłaty. Decyzje o przyznaniu podejmują w ciągu tygodnia. Tyle się wstępnie dowiedziałam, że jako stały klient mam preferencyjne warunki. Jakoś podejrzanie mało tych wymagań mi się wdaje :-?

Dlaczego też zdecdowałyście się na franki? ( mnie ciągle wiele osób powtarza, ze taki kredyt długoterminowy najlepiej brać w walucie w jakiej się zarabia)

Kurcze mam normalnie mętlik w głowie a w przyszłm tygodniu musimy coś wybrać ;/

tutli_putli też mam kredyt i to świadomie wybrany we franku po tym jak przy niewielkiej kwocie kredytu różnica w racie byla ponad 300 zł z korzyścią dla franka :D więc proste przeliczenie że sporo franuś musiałby urosnąć żeby dobić tą różnicę a zanim franuś by dobił to i w złotówkach poszłoby w górę no i Szwajcarzy stabilniejsi są i raczej mają tendencje do obniżania a nie jak u nas tylko podwyższac i podwyższać :wink:

tutli-putli, my też bierzemy we franku, bo nawet jeśli kurs podskoczy do góry (tfu, tfu), to i tak rata będzie niższa niż w złotówkach.

A jeśli chodzi o to, że decyzja w sprawie kredytu zostanie podjęta w ciągu tygodnia, to życzę tego z całego serca, choć to mało prawdopodobne jest. U nas miały być dwa tygodnie, a już trwa 3 i pewnie jeszcze trochę potrwa.

witam pierwszy raz.

jeśli chodzi o Mbank tez mielismy przejscia z nimi. dokumenty skladane, potem jeszcze donoszone, rozpatrywane i czekamy.... w sumie to nas zalatwili i odpowiedzi nie dali... do dziś... i tak już kilka ładnych miesięcy.

Złożyliśmy reklamacje i ... dalej nic.

polecam lekturkę w wolnej chwili:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6838218,firmamnieskrzywdzila_com.html

a tak btw, ładny Twój Topaz :) gdybyś potrzebowała jakichś lokalnych namiarów to zapraszam.

Sprawa z kierbudem irytująca ale się nie przejmuj. i tak prace idą super.

Efi, dzięki :D

Rzeczywiście to trochę irytujące, ale staram się nie przejmować. Nasz wykonawca powiedział, że w razie czego - jeśli nie będzie się mógł dzisiaj skontaktować z kierbudem- wyśle chłopaków do końca tygodnia na inną budowę, aby nie siedzieli i się nie nudzili :-? Z jednej strony fajnie, ale z drugiej szkoda byłoby tego przestoju :x

witam pierwszy raz.

jeśli chodzi o Mbank tez mielismy przejscia z nimi. dokumenty skladane, potem jeszcze donoszone, rozpatrywane i czekamy.... w sumie to nas zalatwili i odpowiedzi nie dali... do dziś... i tak już kilka ładnych miesięcy.

Złożyliśmy reklamacje i ... dalej nic.

polecam lekturkę w wolnej chwili:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6838218,firmamnieskrzywdzila_com.html

a tak btw, ładny Twój Topaz :) gdybyś potrzebowała jakichś lokalnych namiarów to zapraszam.

Malutka, witam koleżankę z okolic :D

przykro mi, że tak wam się potoczyła sprawa z mBankiem :-? :( Ciekawe jak to będzie z nami :roll:

Cieszę się, że podoba ci się mój Topaz :D :D Ostatnio stał się bardzo popularny i dużo ich się teraz buduje. A myślałam, że będę taka oryginalna :lol: :lol: :wink:

Gość justyna_m

My mamy kredyt w MultiBanku poza ostatnimi przebojami z wypłata 4 transzy to jestem bardzo zadowolona

dokumenty jakie były potrzebne to

pozwolenie na budowę

miejscowy plan zagospodarowania

projekt

kosztorys budowy

operat szacunkowy (wykonuje rzeczoznawca) najdroższa inwestycja jeśli chodzi o papierki :roll:

akty notarialne - działka

wypis z KW

wypis i wyrys z rejestru gruntów

zaświadczenia o zarobkach

wydaje się dużo ale te papiery same się uzbierają w trakcie staranie się o pozwolenie na budowę.

decyzja była w przeciągu około 1 mca a od podpisania do wypłaty 1 transzy około 10dni

kredyt świadomie we Frankach różnica w racie była powalająca ponad 400zł więc nawet jak frank pójdzie duużo do góry to nie wiem kiedy dogoni ratę w PLN

Wszystko to jest mydlenie oczu - banki doradzaly brac kredyt we frankach jak byl nisko, a teraz jak jest wysoko to odradzaja, bo im w to graj... To tak jak z akcjami - TV byla pelna reklam funduszy inwestycyjnych w szczycie hossy, jak jest bessa i czas na zakupy to nikt ich nie reklamuje.

Mowia, ze powinno sie brac kredyt w tej walucie, w ktorej sie zarabia, ale czy ktos potrafi przewidziec, jak zostana przewalutowane kredyty jak przejdziemy na euro? Jakie bedzie oprocentowanie? Ja tam jakos wole mojego franka - po gwaltownych wzrostach chyba tylko z 2 raty mialam niebotyczne, zanim zaczeli obnizac stopy w Szwajcarii, a teraz to juz w ogole nie ma o czym mowic, brac kredyt w zlotowkach na 8% to jakies szalenstwo. :roll:

ja mialam kredyt w pln 8%, przez dwa lata placilam jak za zboże, potem zmienilam bank, zmienilam na franki, dobralam kasy i rata mi spadla :D

to byla dobra decyzja, chociaz w szkole uczyli mnie na ekonomii bierz kredyt w walucie w jakiej zarabiasz :roll:

do tego bralam franki jak staly po 3 zł, wiec mam smieszna kwote kredytu :D :D :D :D

My też stawiamy na franka, bo nasza złotówka, to o kant dupy potłuc :evil: Żałuję tylko, że frank teraz spadł, bo jednak lepiej by było gdyby stał po 3 złote.

No chyba w tyłek chcesz :D. Musi spaść do 2,5 co najmniej. My dwie transze z trzech w zeszłym roku braliśmy średnio 2,05, trzecia na 3,01, więc na razie jesteśmy grubo nad kreską, ale jak się weźmie nie wartość franków kredytu wyrażoną w złotych, ale skumulowaną wartość odsetek, to zdecydowanie zyskujemy... I tego się trzymajmy.

Uściskamy

Wiecie co dobrze, że tu zajrzałam. Jednak będzie frank.

Jesteście nieocenione. :p wielkie dzięki :D

Mąż zrobił taaakie oczy :o jak usłyszał różnicę

Obdzwoniłam kilka banków z prośbą o symulacje kredytu i miałyście racje - w złotówkach rata niebotycznie wielka wychodzi. W Mulitbanku to wyszło nawet jakieś 1000zł różnicy :-? Generalnie jeśli się uda w ogóle ten kredyt to jakieś 500zł co miesiąc przy franku w kieszeni zostanie .

Najkorzystniej wypadła dla nas z frankowym kredytem Nordea ale czekamy jeszcze na odpowiedź z PKO BP i PeKaO S.A.

W końcu udało nam się dodzwonić do kierbuda :evil: Wraca jutro po południu do Polski i nawet nie raczył nam powiedzieć, że będzie później, niż nam mówił :evil: :evil: Dobrze, że mieliśmy tel. do jego żony, bo on miał wyłączoną komórkę, więc nie mogliśmy się do niego dodzwonić :evil: :evil:

Obiecał, że w piątek zjawi się o 7 rano na budowie, aby odebrać fundamenty i potem będziemy lać chudziaka :D

tutli_putli fajnie, że mogliśmy się na coś przydać.

Ode mnie osobiście jeszcze jedna rada - z daleka od PKO BP i PeKaO SA :evil: Moja teściowa miała kredyt w PKO BP (zmarła w lutym 2009) i jeszcze teraz potrafią do nas zadzwonić i prosić ją do telefonu (chociaż dostali akt zgonu i było zgłaszane już 3krotnie w oddziale), bo chcą porozmawiać o kredycie :o :evil: :evil: :evil: Ciągle im coś ginie, ciągle nie mają danych w komputerze i generalnie zero przepływu informacji :evil: :evil: :evil: