wu 05.08.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 dzień dobry ciiiiiiii bez banków by nas tu nie było w większości przypadków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.08.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Dzień dobry. Czytam, czytam i widzę, że kredyty się przewijają. Nie chce zadawać pytania na forum bo mi zrobią pranie mózgu totalne. Sami się szykujemy do takiego ale nie we frankach tylko w pln w ING. Mój małż się franka boi jak diabła A ja się na kredytach raczej nie znam. Piszecie, że banki jakieś kosmiczne wymagania mają. Od nas pani z banku zażądała tylko pozwolenia na budowę, projektu, aktu notarialnego i rzeczoznawcy, którego sami wbieramy. Prowizja ma wynieść 1,5%. Kredyt możemy wziąść na maxymalny okres 45 lat i mamy możliwość bezproblemowej wcześniejszej spłaty. Decyzje o przyznaniu podejmują w ciągu tygodnia. Tyle się wstępnie dowiedziałam, że jako stały klient mam preferencyjne warunki. Jakoś podejrzanie mało tych wymagań mi się wdaje Dlaczego też zdecdowałyście się na franki? ( mnie ciągle wiele osób powtarza, ze taki kredyt długoterminowy najlepiej brać w walucie w jakiej się zarabia) Kurcze mam normalnie mętlik w głowie a w przyszłm tygodniu musimy coś wybrać ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 05.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 tutli_putli też mam kredyt i to świadomie wybrany we franku po tym jak przy niewielkiej kwocie kredytu różnica w racie byla ponad 300 zł z korzyścią dla franka więc proste przeliczenie że sporo franuś musiałby urosnąć żeby dobić tą różnicę a zanim franuś by dobił to i w złotówkach poszłoby w górę no i Szwajcarzy stabilniejsi są i raczej mają tendencje do obniżania a nie jak u nas tylko podwyższac i podwyższać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 tutli-putli, my też bierzemy we franku, bo nawet jeśli kurs podskoczy do góry (tfu, tfu), to i tak rata będzie niższa niż w złotówkach. A jeśli chodzi o to, że decyzja w sprawie kredytu zostanie podjęta w ciągu tygodnia, to życzę tego z całego serca, choć to mało prawdopodobne jest. U nas miały być dwa tygodnie, a już trwa 3 i pewnie jeszcze trochę potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 05.08.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 witam pierwszy raz. jeśli chodzi o Mbank tez mielismy przejscia z nimi. dokumenty skladane, potem jeszcze donoszone, rozpatrywane i czekamy.... w sumie to nas zalatwili i odpowiedzi nie dali... do dziś... i tak już kilka ładnych miesięcy. Złożyliśmy reklamacje i ... dalej nic. polecam lekturkę w wolnej chwili: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6838218,firmamnieskrzywdzila_com.html a tak btw, ładny Twój Topaz gdybyś potrzebowała jakichś lokalnych namiarów to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Sprawa z kierbudem irytująca ale się nie przejmuj. i tak prace idą super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Sprawa z kierbudem irytująca ale się nie przejmuj. i tak prace idą super. Efi, dzięki Rzeczywiście to trochę irytujące, ale staram się nie przejmować. Nasz wykonawca powiedział, że w razie czego - jeśli nie będzie się mógł dzisiaj skontaktować z kierbudem- wyśle chłopaków do końca tygodnia na inną budowę, aby nie siedzieli i się nie nudzili Z jednej strony fajnie, ale z drugiej szkoda byłoby tego przestoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 witam pierwszy raz. jeśli chodzi o Mbank tez mielismy przejscia z nimi. dokumenty skladane, potem jeszcze donoszone, rozpatrywane i czekamy.... w sumie to nas zalatwili i odpowiedzi nie dali... do dziś... i tak już kilka ładnych miesięcy. Złożyliśmy reklamacje i ... dalej nic. polecam lekturkę w wolnej chwili: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6838218,firmamnieskrzywdzila_com.html a tak btw, ładny Twój Topaz gdybyś potrzebowała jakichś lokalnych namiarów to zapraszam. Malutka, witam koleżankę z okolic przykro mi, że tak wam się potoczyła sprawa z mBankiem Ciekawe jak to będzie z nami Cieszę się, że podoba ci się mój Topaz Ostatnio stał się bardzo popularny i dużo ich się teraz buduje. A myślałam, że będę taka oryginalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 05.08.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 witam koleżankę z okolic przykro mi, że tak wam się potoczyła sprawa z mBankiem Ciekawe jak to będzie z nami Witam somsiadkę zdarza się, oby Wam się udało. no i szybkiego powrotu kierbuda na plac budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 05.08.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My mamy kredyt w MultiBanku poza ostatnimi przebojami z wypłata 4 transzy to jestem bardzo zadowolona dokumenty jakie były potrzebne to pozwolenie na budowę miejscowy plan zagospodarowania projekt kosztorys budowy operat szacunkowy (wykonuje rzeczoznawca) najdroższa inwestycja jeśli chodzi o papierki akty notarialne - działka wypis z KW wypis i wyrys z rejestru gruntów zaświadczenia o zarobkach wydaje się dużo ale te papiery same się uzbierają w trakcie staranie się o pozwolenie na budowę. decyzja była w przeciągu około 1 mca a od podpisania do wypłaty 1 transzy około 10dni kredyt świadomie we Frankach różnica w racie była powalająca ponad 400zł więc nawet jak frank pójdzie duużo do góry to nie wiem kiedy dogoni ratę w PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.08.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Wszystko to jest mydlenie oczu - banki doradzaly brac kredyt we frankach jak byl nisko, a teraz jak jest wysoko to odradzaja, bo im w to graj... To tak jak z akcjami - TV byla pelna reklam funduszy inwestycyjnych w szczycie hossy, jak jest bessa i czas na zakupy to nikt ich nie reklamuje. Mowia, ze powinno sie brac kredyt w tej walucie, w ktorej sie zarabia, ale czy ktos potrafi przewidziec, jak zostana przewalutowane kredyty jak przejdziemy na euro? Jakie bedzie oprocentowanie? Ja tam jakos wole mojego franka - po gwaltownych wzrostach chyba tylko z 2 raty mialam niebotyczne, zanim zaczeli obnizac stopy w Szwajcarii, a teraz to juz w ogole nie ma o czym mowic, brac kredyt w zlotowkach na 8% to jakies szalenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 05.08.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 ja mialam kredyt w pln 8%, przez dwa lata placilam jak za zboże, potem zmienilam bank, zmienilam na franki, dobralam kasy i rata mi spadla to byla dobra decyzja, chociaz w szkole uczyli mnie na ekonomii bierz kredyt w walucie w jakiej zarabiasz do tego bralam franki jak staly po 3 zł, wiec mam smieszna kwote kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My też stawiamy na franka, bo nasza złotówka, to o kant dupy potłuc Żałuję tylko, że frank teraz spadł, bo jednak lepiej by było gdyby stał po 3 złote. Justyna, a Multibank i mBank to jedno i to samo, bo obydwa należą do BRE Banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.08.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 U mnie poszlo z mbankiem jak po masle, az sie dziwilam... Za to PKOBP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 05.08.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Hejka zaglądnęłam i tu Lidzia a bierzesz kogoś z dalszych ekip od M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Lidzia a bierzesz kogoś z dalszych ekip od M Aga, nie wiem jeszcze Zresztą my i tak robimy w tym roku SSO, a resztę będziemy w przyszłym roku, więc mam trochę czasu na zastanowienie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 05.08.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My też stawiamy na franka, bo nasza złotówka, to o kant dupy potłuc Żałuję tylko, że frank teraz spadł, bo jednak lepiej by było gdyby stał po 3 złote. No chyba w tyłek chcesz . Musi spaść do 2,5 co najmniej. My dwie transze z trzech w zeszłym roku braliśmy średnio 2,05, trzecia na 3,01, więc na razie jesteśmy grubo nad kreską, ale jak się weźmie nie wartość franków kredytu wyrażoną w złotych, ale skumulowaną wartość odsetek, to zdecydowanie zyskujemy... I tego się trzymajmy. Uściskamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.08.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Wiecie co dobrze, że tu zajrzałam. Jednak będzie frank. Jesteście nieocenione. wielkie dzięki Mąż zrobił taaakie oczy jak usłyszał różnicę Obdzwoniłam kilka banków z prośbą o symulacje kredytu i miałyście racje - w złotówkach rata niebotycznie wielka wychodzi. W Mulitbanku to wyszło nawet jakieś 1000zł różnicy Generalnie jeśli się uda w ogóle ten kredyt to jakieś 500zł co miesiąc przy franku w kieszeni zostanie . Najkorzystniej wypadła dla nas z frankowym kredytem Nordea ale czekamy jeszcze na odpowiedź z PKO BP i PeKaO S.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 W końcu udało nam się dodzwonić do kierbuda Wraca jutro po południu do Polski i nawet nie raczył nam powiedzieć, że będzie później, niż nam mówił Dobrze, że mieliśmy tel. do jego żony, bo on miał wyłączoną komórkę, więc nie mogliśmy się do niego dodzwonić Obiecał, że w piątek zjawi się o 7 rano na budowie, aby odebrać fundamenty i potem będziemy lać chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 05.08.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 tutli_putli fajnie, że mogliśmy się na coś przydać. Ode mnie osobiście jeszcze jedna rada - z daleka od PKO BP i PeKaO SA Moja teściowa miała kredyt w PKO BP (zmarła w lutym 2009) i jeszcze teraz potrafią do nas zadzwonić i prosić ją do telefonu (chociaż dostali akt zgonu i było zgłaszane już 3krotnie w oddziale), bo chcą porozmawiać o kredycie Ciągle im coś ginie, ciągle nie mają danych w komputerze i generalnie zero przepływu informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts