Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

Dzień dobry :D

ale trafiłam na temat :o

który jest dla mnie bardzo drazniacy bo z braku kanalizacji ( obiecanej w tym roku) na mojej ulicy nie moge dostac PNB :evil: :evil:

Zuza, wrysuj sobie szambo w projekt zagospodarowania działki i tyle. Ja tak zrobiłam, dostałam PNB, a w międzyczasie zrobiłam kanalizację. :D

tez tak myslalam ale juz nie pozwalaja na szambo :evil: :evil:

i dla mnie to jest straszna głupota :evil: :evil: :evil: ciekawi mnie tylko, czy gmina może sobie takie zapisy robić ? :roll:

ludzie nie mogą się pobudować, bo nie mają kanalizy, ale jednocześnie na okres przejściowy nie mogą sobie zainstalować szamba :evil: :evil:

dlatego na przysłowiowy gwałt załatwiamy pozwolenie na zrobienie PRYWATNIE kanalizacji, gmina sie wypieła i sami z własnej kieszeni musimy zrobić cały projekt, wykonanie i przyłacza żeby móc uzyzskać PNB

ale to nie problem bo koszty nie sa straszne ale ten CZAS mnie drażni i osłabia

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

który jest dla mnie bardzo drazniacy bo z braku kanalizacji ( obiecanej w tym roku) na mojej ulicy nie moge dostac PNB :evil: :evil:

Zuza, wrysuj sobie szambo w projekt zagospodarowania działki i tyle. Ja tak zrobiłam, dostałam PNB, a w międzyczasie zrobiłam kanalizację. :D

i dla mnie to jest straszna głupota :evil: :evil: :evil: ciekawi mnie tylko, czy gmina może sobie takie zapisy robić ? :roll:

ludzie nie mogą się pobudować, bo nie mają kanalizy, ale jednocześnie na okres przejściowy nie mogą sobie zainstalować szamba :evil: :evil:

dlatego na przysłowiowy gwałt załatwiamy pozwolenie na zrobienie PRYWATNIE kanalizacji, gmina sie wypieła i sami z własnej kieszeni musimy zrobić cały projekt, wykonanie i przyłacza żeby móc uzyzskać PNB

Ja też zrobiłam prywatnie kanalizację... tanio nie wyszło :-? , ale ponieważ leży to w obowiązku gminy, to zostałam zwolniona z wielu opłat i jeszcze drogę mają zrobić po skończeniu naszych wszystkich budów... :wink: :roll: :D :D

Ja też zrobiłam prywatnie kanalizację... tanio nie wyszło :-? , ale ponieważ leży to w obowiązku gminy, to zostałam zwolniona z wielu opłat i jeszcze drogę mają zrobić po skończeniu naszych wszystkich budów... :wink: :roll: :D :D

Rasia, moja ulica ma 900 metrów i wszyscy mieszkańcy składaja się na to przylącze wodno-kanalizacyjne bo ci którzy kiedyś ( podobno pomyłkowo, nieopatrznie) otrzymali PNB i postawili domy nie moga ich teraz oddac do uzytku wiec Czekamy az wszystkie organy panstowe pozwola nam na wykonania tych przylaczy....

a potem wykonawstwo, ktore mam nadzieje pojdzie juz szybciej, choc to tez bedzie zalezało od wpłat mieszkanców a wiesz jak to moze byc....nawet nie mysle o tym bo cisnienie mi dziwnie wzrasta

Mój hydraulik mówi, ze teraz coraz częściej instaluje indywidualne oczyszczalnie ścieków za ok 6000 - raz na dziewięć miesięcy grube trzeba wywieźć i tyle - oczywiście drobiazg trochę wolnej ziemi do tego potrzeba :roll: Ma to być konkurencyjne nawet do kanalizacji miejskiej :roll:

Zuzanko zaptaj ich na podstawie jakiej ustawy tak sobie stanowią?

Mnie żona projektanta naszego domu, na moje pytanie a co będzie jak ...zakwestionują nam to czy tamto z projektu i czas oczekiwania na PNB się bedzie wydłużał, dała madrą odpowiedź: Żeby coś zakwestionować lub podważać musi być na to odpowiedni paragraf, przepis podparty ustawą. Wymyślać sobie nie może nikt - a na pewno urzędas." I jeszcze dodała do tego, że petenci przyjmują wszystkie wymysły urzędników bez szemrania i z pokorą a powini się niestety wykłucać i wołać przedstawiania konkretnych ustaw do takich wymysłów pań z za biurka w urzędzie.

PNB dostaliśmy w dwa dni od złożenia wniosku :oops:

Moim zdaniem Zuzanka powinnaś zapytać na jakiej podstawie nie możesz wykonać tego szamba i niech Ci podadzą konkretną ustawę, paragraf stanowiący że nie można. Nie odpowiedź typu "nie bo nie!"

I nie rozmawia się z szarym urzędnikiem tylko prosi się o przełożenego, a jak ten idzie w zaparte to proś o rozmowe z jeszcze wyższą instancją.

Zuzanko zaptaj ich na podstawie jakiej ustawy tak sobie stanowią?

Mnie żona projektanta naszego domu, na moje pytanie a co będzie jak ...zakwestionują nam to czy tamto z projektu i czas oczekiwania na PNB się bedzie wydłużał, dała madrą odpowiedź: Żeby coś zakwestionować lub podważać musi być na to odpowiedni paragraf, przepis podparty ustawą. Wymyślać sobie nie może nikt - a na pewno urzędas." I jeszcze dodała do tego, że petenci przyjmują wszystkie wymysły urzędników bez szemrania i z pokorą a powini się niestety wykłucać i wołać przedstawiania konkretnych ustaw do takich wymysłów pań z za biurka w urzędzie.

PNB dostaliśmy w dwa dni od złożenia wniosku :oops:

Moim zdaniem Zuzanka powinnaś zapytać na jakiej podstawie nie możesz wykonać tego szamba i niech Ci podadzą konkretną ustawę, paragraf stanowiący że nie można. Nie odpowiedź typu "nie bo nie!"

I nie rozmawia się z szarym urzędnikiem tylko prosi się o przełożenego, a jak ten idzie w zaparte to proś o rozmowe z jeszcze wyższą instancją.

masz rację - dlatego w poniedzialek ( skrócę sobie sobie urlop ale co tam ) spotkam sie z prawnikiem i ma nadzieje że będzie mógł mi pomóc bo już mam dosyć czekania :evil:

Mam nadzieję, że wszystko się Wam ułoży i prawnik pomoże :) To co napisałaś o swoim problemie to kolejny absurd urzędniczy. Ciekawe co by było jeśli np. coś by im się pozmieniało (np. brak pieniędzy na inwestycje, itp.) i kanalizacje odłożliby "na za parę lat" ? Też nie wolno by było mieć szamba? I trzeba by czekać aż szanowny pan urzędas łaskawie zezwoli na jakikolwiek ruch na działce, tak?. Może to jakieś skorumpowane urzędniki i specjalnie tak Was szczują bo myślą że jakąś kase wyrwią za "pozytywne załatwienie" sprawy? :evil:

Tak czy siak życzę powodzenia.

Mam nadzieję, że wszystko się Wam ułoży i prawnik pomoże :) To co napisałaś o swoim problemie to kolejny absurd urzędniczy. Ciekawe co by było jeśli np. coś by im się pozmieniało (np. brak pieniędzy na inwestycje, itp.) i kanalizacje odłożliby "na za parę lat" ? Też nie wolno by było mieć szamba? I trzeba by czekać aż szanowny pan urzędas łaskawie zezwoli na jakikolwiek ruch na działce, tak?. Może to jakieś skorumpowane urzędniki i specjalnie tak Was szczują bo myślą że jakąś kase wyrwią za "pozytywne załatwienie" sprawy? :evil:

Tak czy siak życzę powodzenia.

u mnie właśnie tak jest, jak piszesz...

kanalizacja miała być zrobiona do konca tego roku, ale Gmina stwierdziła że z powodu kryzysu nie ma środków na taką inwestycję :evil:

więc postanowiliśmy ( właściceile działek na mojej ulicy) zrobić przyłącze ( projekt i wykonwastwo) wodno-kanal za swoje własne pieniadze i co ciekawe Gmina musi wyrazić na to zgodę - w chwili obecnej czekamy na odpowiedź bo dokumenty zostały złożone w tej sprawie dwa tyg temu do wszystkich władź które muszą to zatwierdzić: ZUD, Starostrwo i UG

a obawiam się że to nie będzie koniec sprawy, bo aby zrobić to przyłącze musimy wpłacić pieniadze bez których wykonwca nie będzie mógł rozpocząć prac, a to pewnie nie będzie takie proste bo ulica ma 40 działek, więc znając życie bedziemy czekać...czekać... i ponaglać aż właścieciele posiesji wpłacą kwotę na którą się zdeklarowali...

Zuzka, ja myślę, że powinniście walczyć o to, abyście mogli założyć szamba. Dla mnie to nie pojęte, że macie taki zapis w planie zagosp. (przeczytałam sobie go zresztą wczoraj).

Możecie złożyć zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, ale najlepiej, aby zajął się tym jakiś prawnik. I tak jak piszesz, trzeba się od prawnika dowiedzieć, czy oni w ogóle mogą sobie robić takie zapisy w planie, że działki poniżej 2000 m2 nie mogą mieć szamba :o :evil: :evil:

A ja mam stan zero !!!! :D :D :D :D