Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kierbud klepnął daszek nad wejściem, więc zaczynamy działać w tym kierunku :D . Będę pewnie musiała się skontaktować z arch. adaptującym, aby zrobił nam projekt. Projekt ten później trzeba będzie dać do wydziału architektury w gminie, ponieważ zmienia się wygląd elewacji domu i pewnie potrzebne będzie dołączenie go do PnB.

To zdaje się nie tak prosto, jak teraz byś chciała to dołączyć to musisz wstrzymać prace :roll: Najpierw się wszystkiego dowiedz bo potem są problemy z odebraniem budynku... i we wogóle :roll:

Kierbud klepnął daszek nad wejściem, więc zaczynamy działać w tym kierunku :D . Będę pewnie musiała się skontaktować z arch. adaptującym, aby zrobił nam projekt. Projekt ten później trzeba będzie dać do wydziału architektury w gminie, ponieważ zmienia się wygląd elewacji domu i pewnie potrzebne będzie dołączenie go do PnB.

To zdaje się nie tak prosto, jak teraz byś chciała to dołączyć to musisz wstrzymać prace :roll: Najpierw się wszystkiego dowiedz bo potem są problemy z odebraniem budynku... i we wogóle :roll:

Gosiu, na pewno się wszystkiego dowiem, a potem będę kombinować jak to wszystko najlepiej rozwiązać.

Podejrzewam, że niestety pewnie tak łatwo nie będzie jakbym chciała :-?

Wróciłam :D

Dałam dachówkę do wyceny, mam dostać kosztorys jutro. Już się boję :roll: 8)

Byłam też na budowie - chłopaki pracują dzielnie - postawione są ścianki od wiatrołapu, kończy się budowa małej łazienki na dole, stawia się też ścianka oddzielająca schody od pomieszczenia gospodarczego.

Zdjęcia za niedługo w dzienniku.

Śniętość widzę...

My mamy ok. 8 mkw wylanego tarasu więcej. Zostanie to zgłoszone jako niewielka modyfikacja projektu przy składaniu papierów do odbioru budynku. Ponieważ mamy zamiar zrobić to niebawem, bo bank zaczyna piszczeć, to sam jestem ciekaw, czy PINB się bardzo skrzywi czy oleje. Sąsiad jak składał odbiór to się nawet państwo nie pofatygowali, wystarczyła im ta tona piepieru...

dobra pozbierałam rozumki :lol: :lol: :lol:

zatem Lidziu wygląda to tak, że jak sobie ten daszek będzie wisiał w powietrzu bez jakiegoś filarka to będzie to nieistotna zmiana i jak kierbud wyrazi zgodę i zrobi stosowny wpis w dzienniku i architekt wyrazi zgodę na taką zmianę to jako nieistotna nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę i przy odbiorze sprawdzą tylko zgodę i wpis w dzienniku i po kłopocie natomiast jeżeli daszek bedzie się wspierał na filarku to już raczej podciągną to pod istotną zmianę bo zmieni się powierzchnia zabudowy i wtedy trzeba zmieniać pozwolenie :D

Gosiu ja się nie dziwię że mieli kłopoty bo wiata stanowiła istotną zmianę :-?

dobra pozbierałam rozumki :lol: :lol: :lol:

zatem Lidziu wygląda to tak, że jak sobie ten daszek będzie wisiał w powietrzu bez jakiegoś filarka to będzie to nieistotna zmiana i jak kierbud wyrazi zgodę i zrobi stosowny wpis w dzienniku i architekt wyrazi zgodę na taką zmianę to jako nieistotna nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę i przy odbiorze sprawdzą tylko zgodę i wpis w dzienniku i po kłopocie natomiast jeżeli daszek bedzie się wspierał na filarku to już raczej podciągną to pod istotną zmianę bo zmieni się powierzchnia zabudowy i wtedy trzeba zmieniać pozwolenie :D

U mnie raczej będzie słup podtrzymujący ten dodatkowy daszek. Nie będę się na razie martwić, podjadę w najbliższym czasie do urzędu i się wszystkiego dowiem.

Lidziu toż ja Ci urzędową wersję podaję :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Barranki aż tak to ja się nie znam :lol: to dla Lidzi to mądrzejszych przesłuchałam :lol: :lol: :lol: :lol: ale jeśli powiększenie tarasu nie zmniejsza wymaganych odległości od granicy to może nie najlepiej looknąć w art 36a prawa budowlanego tam jest wypisane co jest istotnym odstępstwem a powiększony taras chyba zwiększa powierzchnię zabudowy choć głowy nie dam :roll: to takie porąbane generalnie jest że jak wysuniesz dach np na szopie o pow do 25 m.kw. o 60 cm ale wisi sobie w powietrzu to jest oki zgłaszasz tylko budowę takiego ale jak wysuniesz o 30 cm i podeprzesz ten daszek słupkami to już masz doliczone to co pod daszkiem do powierzchni budyneczku i wyłazisz ponad te 25 m.kw i już masz pozwolenie na budowę - prawo budowlane generalnie mnie przytłacza :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: