zuznka 02.03.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Moja architekt nie chciała żadnych badań gruntu, może dlatego że zna osobiście teren na którym stanie dom. Mam nadzieję ze dziewczyny nadeslą zaraz rozwiązanie tej sytuacji,a może architekt chce dodatkową kasę od ciebie wyciągnąć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 02.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Słuchajcie, mam pytanie. Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów. Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ? u nas nie robilismy badań ponieważ architekt powiedział, że jesli w pobliżu są zabudowania to pisze się jakąś tam regułke i nie trzeba robic badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Moja architekt nie chciała żadnych badań gruntu, może dlatego że zna osobiście teren na którym stanie dom. Mam nadzieję ze dziewczyny nadeslą zaraz rozwiązanie tej sytuacji, a może architekt chce dodatkową kasę od ciebie wyciągnąć ?? on chce chyba dać zarobić swojemu konstruktorowi, a z tego co się orientuję, to wcale nie jest tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Komentarze działają Nasza architekt też polecała robić pomiary i to właśnie dlatego, że znała skład gleby na okolicznych terenach, a przede wszystkim potrzebne było określenie wysokości wód gruntowych, aby ocenić posadowienie domu, grubość ławy fundamentowej. To podstawa, jak zacznie pękać to nie wiadomo potem dlaczego W stosunku do kosztów domu to żadne pieniądze, a masz pewność, ze dom ma dobre fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Słuchajcie, mam pytanie. Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów. Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ? u nas nie robilismy badań ponieważ architekt powiedział, że jesli w pobliżu są zabudowania to pisze się jakąś tam regułke i nie trzeba robic badań. u mnie po prawej i po lewej mam sąsiadów już wybudowanych, więc może jakoś pomoże. Wkurzyłam się dzisiaj strasznie, bo myślałam, że arch. nam zrobi adaptację domku i naniesienie na mapki podczas naszego wyjazdu i że po powtocie będziemy mogli to już odebrać, a tu takie kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Komentarze działają Nasza architekt też polecała robić pomiary i to właśnie dlatego, że znała skład gleby na okolicznych terenach, a przede wszystkim potrzebne było określenie wysokości wód gruntowych, aby ocenić posadowienie domu, grubość ławy fundamentowej. To podstawa, jak zacznie pękać to nie wiadomo potem dlaczego W stosunku do kosztów domu to żadne pieniądze, a masz pewność, ze dom ma dobre fundamenty OK, my będziemy robić badania gruntów, chociaż i tak wiem, że gleba to glina, a poziom wód jest wysoki. Zresztą i tak będziemy musieli podnieść działkę o ok. 60-70 aby zrównać się z sąsiadami. Mi chodzi o to, czy ja muszę te badania zrobić właśnie teraz przed złożeniem dokumentów do PnB, czy mogę je zrobić później przed rozpoczęciem budowy ? Przecież badania nie są obowiązkowe i nie wszyscy je wykonują. Rozumiałabym arch. gdybyśmy robili jakieś duże zmiany konstrukcyjne, ale powiększenie okien, bądź wywalenie niektórych nie wydaje mi się, aż taką wielką zmianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Bo najgorzej to zacząć, jak budowa już rusza to zapomina się o tej papierologii potem inne zmartwienia są Cierpliwość jest cnotą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 02.03.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Lidszu jestem, ale tu Ci nie umiem pomóc... jak domek kupiłam i te sprawy mnie nie dotyczyły... ale jestem cały czas w okolicy Twego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Chyba nie ma takiego obowiązku, nas tylko architekt namawiała, niemniej składaliśmy wyniki tych badań do Pnb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 02.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a może JAK NIE WIADOMO O CO CHODZI TO CHODZI O KASĘ zwłaszcza teraz gdzie wszyscy szukaja gdzie i jak tu zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Bo najgorzej to zacząć, jak budowa już rusza to zapomina się o tej papierologii potem inne zmartwienia są Cierpliwość jest cnotą. Powodzenia no tyko ja do cierpliwych nie należę mój mąż mówi, że nerwus okropny jestem i jak się zdenerwuję, to mi ciśnienie skacze do 120/90 (normalnie to ja mam 90/60) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Lidszu jestem, ale tu Ci nie umiem pomóc... jak domek kupiłam i te sprawy mnie nie dotyczyły... ale jestem cały czas w okolicy Twego dziennika dzięki słońce , wiem, że ty nie miałaś z tym do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Chyba nie ma takiego obowiązku, nas tylko architekt namawiała, niemniej składaliśmy wyniki tych badań do Pnb a ja właśnie nie chciałabym sobie wstrzymywać papierów do PnB, bo już i tak jesteśmy do tyłu. A badania chciałam zrobić w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 02.03.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Słuchajcie, mam pytanie. Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów. Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ? Lidszu ja niczego takiego nie musiałam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Słuchajcie, mam pytanie. Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów. Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ? Lidszu ja niczego takiego nie musiałam robić no właśnie też mi się tak wydawało. Chyba będę musiała sobie poszukać nowego architekta Ma ktoś może jakiegoś fajnego do polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 02.03.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 My nie mielismy wymogu robienia takich badan , zrobimy je sobie z wlasnej i nieprzymuszonej woli , dla wlasnej ciekawosci i spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 02.03.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja swojego nie polecam chociaż w sumie prócz tego że nie powiedział nam że trzeba też projekt wykonawczy zrobić to nie był taki zły Zresztą obeszło się bez tego. Pamiętam że pytał o wysokość wód i kazał wykopać dołek. Powiedzieliśmy mu że wody są wysoko i grunt gliniasty i to wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 02.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja robiłam takie badania Część mojej działki ma wrysowany wysoki stan wód gruntowych na mapiektórą dostaliśmy z gminy (wypis i wyrys)Z opisu wynikało że w takich przypadkach konieczne jest zrobenie badań gruntu (takie wymaganie gminy) i musialam mieć to badanie przed złozeniem papierów PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 02.03.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jeśli masz wątpliwości dowiedz się w gminie lub w starostwie w wydziale achitektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 My nie mielismy wymogu robienia takich badan , zrobimy je sobie z wlasnej i nieprzymuszonej woli , dla wlasnej ciekawosci i spokoju. no więc u mnie w gminie nie ma wymogu badań gruntowych i tak jak ty chcę je zrobić tylko dla własnego spokojnego sumienia. Jednak ten arch. mnie zabił dzisiaj swoim stwierdzeniem, że nie zrobi mi adaptacji projektu bez tych badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts