Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość justyna_m
Słuchajcie, mam pytanie.

Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów.

Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ?

u nas nie robilismy badań ponieważ architekt powiedział, że jesli w pobliżu są zabudowania to pisze się jakąś tam regułke i nie trzeba robic badań.

Moja architekt nie chciała żadnych badań gruntu, może dlatego że zna osobiście teren na którym stanie dom.

Mam nadzieję ze dziewczyny nadeslą zaraz rozwiązanie tej sytuacji,

a może architekt chce dodatkową kasę od ciebie wyciągnąć ??

on chce chyba dać zarobić swojemu konstruktorowi, a z tego co się orientuję, to wcale nie jest tani :evil:

Komentarze działają :p Nasza architekt też polecała robić pomiary i to właśnie dlatego, że znała skład gleby na okolicznych terenach, a przede wszystkim potrzebne było określenie wysokości wód gruntowych, aby ocenić posadowienie domu, grubość ławy fundamentowej. To podstawa, jak zacznie pękać to nie wiadomo potem dlaczego :-? W stosunku do kosztów domu to żadne pieniądze, a masz pewność, ze dom ma dobre fundamenty :roll:

Słuchajcie, mam pytanie.

Dzisiaj rozmawiałam z moim arch., który robi nam adaptację projektu (są to nieduże zmiany dotyczące wielkości okien). Chciałam mu w tym tygodniu podrzucić projekty wraz z mapkami do celów projektowych, aby zaniósł dom na mapki. Jednak on twierdzi, że nie może się podpisać pod naniesionymi zmianami w projekcie bez zrobionych badań gruntów.

Czy do zrobienia adaptacji projektu i przygotowania do złożenia do PnB, on potrzebuje tych badań ?

u nas nie robilismy badań ponieważ architekt powiedział, że jesli w pobliżu są zabudowania to pisze się jakąś tam regułke i nie trzeba robic badań.

u mnie po prawej i po lewej mam sąsiadów już wybudowanych, więc może jakoś pomoże.

Wkurzyłam się dzisiaj strasznie, bo myślałam, że arch. nam zrobi adaptację domku i naniesienie na mapki podczas naszego wyjazdu i że po powtocie będziemy mogli to już odebrać, a tu takie kwiatki :evil:

Komentarze działają :p Nasza architekt też polecała robić pomiary i to właśnie dlatego, że znała skład gleby na okolicznych terenach, a przede wszystkim potrzebne było określenie wysokości wód gruntowych, aby ocenić posadowienie domu, grubość ławy fundamentowej. To podstawa, jak zacznie pękać to nie wiadomo potem dlaczego :-? W stosunku do kosztów domu to żadne pieniądze, a masz pewność, ze dom ma dobre fundamenty :roll:

OK, my będziemy robić badania gruntów, chociaż i tak wiem, że gleba to glina, a poziom wód jest wysoki. Zresztą i tak będziemy musieli podnieść działkę o ok. 60-70 aby zrównać się z sąsiadami.

Mi chodzi o to, czy ja muszę te badania zrobić właśnie teraz przed złożeniem dokumentów do PnB, czy mogę je zrobić później przed rozpoczęciem budowy ? Przecież badania nie są obowiązkowe i nie wszyscy je wykonują.

Rozumiałabym arch. gdybyśmy robili jakieś duże zmiany konstrukcyjne, ale powiększenie okien, bądź wywalenie niektórych nie wydaje mi się, aż taką wielką zmianą.

Bo najgorzej to zacząć, jak budowa już rusza to zapomina się o tej papierologii :wink: potem inne zmartwienia są :-? Cierpliwość jest cnotą. Powodzenia :p

no tyko ja do cierpliwych nie należę :wink: :lol:

mój mąż mówi, że nerwus okropny jestem i jak się zdenerwuję, to mi ciśnienie skacze do 120/90 (normalnie to ja mam 90/60) :lol: :lol:

Słuchajcie, mam pytanie.

Lidszu ja niczego takiego nie musiałam robić

Słuchajcie, mam pytanie.

Lidszu ja niczego takiego nie musiałam robić

no właśnie też mi się tak wydawało.

Chyba będę musiała sobie poszukać nowego architekta :evil:

Ma ktoś może jakiegoś fajnego do polecenia ?

Ja swojego nie polecam chociaż w sumie prócz tego że nie powiedział nam że trzeba też projekt wykonawczy zrobić to nie był taki zły :( Zresztą obeszło się bez tego.

Pamiętam że pytał o wysokość wód i kazał wykopać dołek. Powiedzieliśmy mu że wody są wysoko i grunt gliniasty i to wystarczyło

Ja robiłam takie badania

Część mojej działki ma wrysowany wysoki stan wód gruntowych na mapie

którą dostaliśmy z gminy (wypis i wyrys)

Z opisu wynikało że w takich przypadkach konieczne jest zrobenie badań gruntu (takie wymaganie gminy)

i musialam mieć to badanie przed złozeniem papierów PnB

My nie mielismy wymogu robienia takich badan , zrobimy je sobie z wlasnej i nieprzymuszonej woli , dla wlasnej ciekawosci i spokoju.

no więc u mnie w gminie nie ma wymogu badań gruntowych i tak jak ty chcę je zrobić tylko dla własnego spokojnego sumienia. Jednak ten arch. mnie zabił dzisiaj swoim stwierdzeniem, że nie zrobi mi adaptacji projektu bez tych badań :evil: