Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... też się witam :)

Lidzia ogródek najlepiej zacząć od tego by spędzić na nim jeden cały dzięń.... od bardzo wczensego ranka, zapamietac sobie gdzie kiedy jest słoneczko i jak długo... potem sprawdz ziemie jaką nawiozłaś.... przy czym tutaj nalezy poczekać aż osiądzie, bo taka świezo nawieziona wymaga czasu. Ale juz teraz możesz wykopać dołek na szpedel, weź ziemię do łapki i zaciśnij w pięść - jak się zrobi wałek który się nie rozleci to dobrze. Jak się rozleci na 2-3 części to znak, że to co nawiozłas jest przepuszczalne, jak się całkiem posypie to znaczy, że jest moocno przepuszczalne - to jak wiadomo z jednej strony dobrze, bo nie będzie woda stała kałużami, ale z drugiej strony wszystkie nawozy jakie zastosujesz szybciej opadną razem z wodą poza zasieg roślin., podobnie jak sama woda. Ta ziemia powinna jeszcze mieć w sobie szczątki roślin, które po rozłożeniu zasilą rośliny. POtem dobrze by było sprawdzić PH - ja u siebie to zrobiłam będąc pewną, że jak glina to raczej zasada no może obojętna... i otóż nie... mam lekko kwaśną :o zonk jak licho.

I na koniec - to co mówiłam już Maleczce.... tam gdzie mniej więcej chcesz rabaty wypleń chwaściory (najlpeiej chemią, bo chwaściory to też nasiona któreych teraz nie widzisz), przekop na 1-1,5 sztycha z obornikiem i zostaw na zime.... taki obornik zasili Ci rośliny w azot na najbliższe kilka lat bo on się powoli wydziela.

A wiosną mieć będziesz ziemię piękna i żyzną jak tralala :lol: tylko musisz pozbyć się chwastów, bo one na takiej ziemi tez się będą dobrze czuły :)

no to się wymądrzyłam.... szkoda, że tego nie wiedziałam 2 lata temu :lol:

i zazdrosze szpotkanka.... może jak już Szanowmy skończy urlop tez się do Was wybiore :)

Edytowane przez nitubaga

słonko, ja też ostatnio nie mam czasu na forum, więc rozumiem i usprawiedliwiam ;) :D

byłam dzisiaj w DLH oglądać deski elewacyjne. Muszę coś wybrać skoro w przyszłym tygodniu mają wejść panowie od elewacji.

zamówiłam też dzisiaj w końcu bramę garażową. Krótka piłka była z panami, bo wiedziałam co dokładnie chcę, więc w ciągu pół godziny podpisałam umowę i czekam teraz 4-5 tygodni na montaż :(

Edytowane przez lidszu