Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Facet od mojej wylewki (w budowlance dlugo robi ) bedzie mi robil wylewki

Obecnie ulozony jest styropian (dol 10-11cm -styro lezy na foli, gora 3-podlogowka/4-grzejniki cm -styro nie lezy na foli) na tym folia z namalowana kratka i na tym plastikowe weze PEX przymocowane spinkami. Bedzie na to wylana początkowo pewna niewielka ilosc prawie suchego (jak to zostalo okreslone) betonu na tym rozlozona siatka (na fakturze 1X2 10X10 3,0) i zalana reszta (oczywiscie wszystko na raz). Bedzie dodany plastyfikator do betonu

Betonu na parterze bedzie okolo 6 cm a na gorze jakies 5- 5,5? a w lazience nawet mniej (pewnie 4-4,5)

Na PEXy w miejscach przyszlych dylatacji nalozone sa ok 30-40cm odcinki peszli

Facet nie dal sie namowic na "sznurki" zamiast siatki... bierze odpowiedzialnoisc za robote wiec on wybral siatke

Garaz...w garazu nie bedzie podlogowki oczywoscie, ze wzgledu na spad moze sie okazac ze przy samym wjezdzie nie bedzie wiecej niz 3,5 cm betonu - czy nie warto czegos dodac do betonu by zwiekszyc jego wytrzymalosc (i czy to ma sens)

Kominek i schody: w miejscach gdzie bedzie byc moze kiedys kominek i gdzie beda schody bedzie 5 cm styropianu wiec wylewki bedzie okolo 11cm - czy przy takiej grubosci jest sens kombinowac z wluknami itp w tych miejscach?

Czy jest to wystarczajaco dobre (nie ma tu jakiegos bledu w sztuce)? Po wylewce słonie mi biegać nie będą ale nie chcę miec z nią problemów w przyszłości

Pozdrowienia,

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/48210-wylewki-pod%C5%82og%C3%B3wka-siatka-itp-na-co-uwa%C5%BCa%C4%87/

dodam jeszcze...

na parterze oczywiscie jest chudziak (nie jestem dzis pewny czy pod styro jest tylko folia czy folia i jakas papa), wylewki beda robione pewnie za niedlugo (jak tylko bedzie wiecej plusow niz minusow na termometrze), krecone betoniara, koszt chyba w normnie.. 10pln/m2 ulozenia styro i samej wylewni + cos tam za skucie "progow" przy drzwiach balkonowych i ogolne posprzatanie przed ulozeniem styro (mozna przyjac ze w 12pln /m2 calosc sie zmiesci)

- jakies 120m2 wylewki z materialem zmiesci sie prawd. w 4 tys pln, miejsce: Wrocław, bez rachunku

.. tylko czy wszystko bedzie ok...

Przemek

Witam!!!

Sam w swoim domu posiadam ogrzewanie podlogowe. Ekipa, ktora robila wylewke na ogrzewanej podłoze jednym słowem odwaliła fuszerke!!

Moze kilka uwag, na ktore nalezaloby zwrocic uwage żeby pozniej nie martwić się o nieregularnie spękaną wylewkę..CO MOZE BYC UTRAPIENIEM JESLI KOŃCOWYM WYKOŃCZENIEM PODŁOGI MAJA BYC PLYTKI>>>>>>>>>

DYLATACJA RZECZ ŚWIĘTA!! Z reguly robi się tzw. dylatację oszukaną, ktora polega na nacinaniu wylewki do 2/3 jej wysokości, ale przy podłogówce nikt takich rzeczy robił nie będzie!! Jednak dylatacja musi być!! Kazda wylewka musi być oddylatowan od ściany konstrukcyjnej- w tym przypadku mozna dac po obwodzie scian tasme brzegową. Taśme mozna dac rowniez w przejsciach (miedzy drzwiami) bo tam najczesciej pojawiają sie spękania. Co do dylatacji na pozostalej powierzchi wylewanej posadzki to nalezy dylatowac takie pola aby po dobraniu płytek miejsca zdylatowane wypadały w miejscach fugi. WTEDY DYLATACJA MA SENS!!!

Co do siatek zbrojeniowych, to mozna stosowac, nalezy pamietac o wiazaniu ich na zakład drutem wiązałkowym.. Slyszalem ze lepszym rozwiazaniem jest dodawanie włokien! Duzo osob polecało mi ten sposob!!!

Pozdrawiam

Piotrek>>>>

Również sugeruję dodawanie włókien jako zbrojenie rozsiane. Nawet trudno sobie wyobrazić jak dużo jest tego w betonie i jak to trzyma. W jednym miejscu musiałem zeskrobać trochę dobrze związanego betonu. Zeskrobywało się to w postaci puchu ubrudzonego betonem. Pod kominkiem nie dawałem styropianu i miejsce to oddylatowałem.
Zdecydowanie zamiast siatki stalowej tylko włókna polipropylenowe dodawane w ilości 0,6-0,9kg/m3 mieszanki betonowej, siatka stalowa nie zapobiega powstawaniu rys skurczowych ogranicza tylko ich szerokośc.Koniecznie dylatacje na 5m2 powierzchni z pianki poliproplylenowej o szer.5mm, a przy ogrzewaniu podlogowym 10mm. Do jastrychu dodac też należy plastyfikator do redukcji wody zarobowej. Dylatacje maja sie pokrywa z fugami od płytek.
Zdecydowanie zamiast siatki stalowej tylko włókna polipropylenowe .

Siatka bedzie bo juz zostala kupiona i ją chcial gosc co to bedzie robil.. nie wiem czy wlokna sa lepsze czy gorsze .. siatke stosuje sie od lat i to jest sprawdzone... PYTANIE czy podlogowka narzuca jakies "specjalne" wymagania powodujace ze siatka jest beeee?

Dylatacje sa w przejsciach pomieszczen, na granicy przyszlych kafelek, w miejscach dylatacji PEXy sa w "koszulkach" (peszlach). Dylatacje przy scianach to styro 1cm.. .dylatacje pozostale to robienie takich (jak zrozumialem) wciec aby w tych miejscach pekal beton

Calosc krecona w betoniarze z plastyfikatorem. Moge (jezeli jest sens) wymusic dodanie wlokien do tego (ale czy ten wydatek przy siatce ma sens? - dol to okolo 6-6,5 cm betonu gora 5-5,5)

Czy to jest ok, czy powinno trzymac, pozwolic spokojnie klasc panele i kafelki oraz nie uszkodzi przy wysychaniu itp rur PEX od podlogowki.. moj dom nie musi przetrwac uderzenia jadrowego... ma to byc zgodne ze sztuka, podloga ma mi sie nie zapadac a podlogowka ma zostac nieuszkodzona

Przemek

Witam

Jak rozumiem chcesz się upewnić, że nie ma błędu.

Błędy większe i mniejsze to:

Brak dylatacji od ścian i w przejściach.

Brak peszli na rurkach przy wejściach/wyjściach z płyty podłogowej.

Stosowanie złączek zalewanych w betonie (błąd nie krytyczny)

Stosowanie rażąco różnych długości pętli (jedna 190mb, druga 15mb)

Przekraczanie długości pętli (ponad 200mb)Lepiej dać dwie równolegle.

Napychanie zimą wody do sprawdzania szczelności (powietrze i manometr)

Budowa zbyt wielkich płyt bez dzielenia ich dylatacją (salon - tak, hala - nie)

Sposób opomiarowania i regulacji!!!

Znam pomiar w płycie (zabetonowany czujnik od systemu pomiaru - koszt 50zł.)

Pomiar na ścianie w pomieszczeniu, kabel do kolektora i tam regulatory - sterowane zdalnie.

Pomiar w pomieszczeniu i na wyciągniętych końcach rurki i lokalny termoregulator - jak w kaloryferze.

Można/należy/trzeba stworzyć płytę grzewczą (klocek betonowy) który zniesie obciążenie szafką, meblościanką, widlakiem, maszyną drogową itp.

Wtedy zbroimy, zbroimy z włuknami, plastyfikatorami, siatką podwójną lub nie. W zależności od przeznaczenia i potrzeb.

Pozdrawiam Adam M.

Witam

Jak rozumiem chcesz się upewnić, że nie ma błędu.

tak.. nie musi byc idealnie i najlepiej zrobione pod slonce... ma byc dobrze i tyle

Brak dylatacji od ścian i w przejściach.

Brak peszli na rurkach przy wejściach/wyjściach z płyty podłogowej.

2xsą

Stosowanie złączek zalewanych w betonie (błąd nie krytyczny)

jedyne zlaczki to sa od cyrkulacji i one sa w oblozone otulina i pod styro

Stosowanie rażąco różnych długości pętli (jedna 190mb, druga 15mb)

raczej nie ma petli megadlugich i krotkich ale identyczne one nie sa

za to ze wzgledu na klopoty z innym ulozeniem rurek czesc z nich biegnie pod przyszla wanna, szafa wnekowa itp - czy warto moze na te odcinki zalozyc peszle albo nawet otuliny? - zawsze to jakis izolator

Napychanie zimą wody do sprawdzania szczelności (powietrze i manometr)

ze wzgledu na pore roku sprawdzanie odbylo sie tylko powietrzem i odbylo sie przed polozeniem samej podlogowki , ta jest jednka bez zadnych laczen (rozdzielacze pochopwane w szafach wnekowych)

Sposób opomiarowania i regulacji!!!

Znam pomiar w płycie (zabetonowany czujnik od systemu pomiaru - koszt 50zł.)

??? Co masz na mysli? jakis czujnik temperatury zatopiony w betonie czy co?

Pozdrowienia,

Przemek

Witam

Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli rurki nie zalane betonem, to ZROBIŁBYM ZDJĘCIA!! Metrówka na podłogę, pstryk i widać wtedy gdzie w podłodze można wiercić mocowania czegokolwiek.

Kombinacje podwannowe czy podszafowe bym sobie darował. To ten sam klocek betonu.

Są takie regulatory, które wymagają pomiaru temperatury podłogi traktowanej jako kaloryfer (podłogowe wodne). Jeżeli masz taką automatykę - to czujnik w beton przy zalewaniu rurek!

Jak tym będziesz sterował?

Witam

Facet od mojej wylewki (w budowlance dlugo robi ) bedzie mi robil wylewki

Obecnie ulozony jest styropian (dol 10-11cm -styro lezy na foli, gora 3-podlogowka/4-grzejniki cm -styro nie lezy na foli) na tym folia z namalowana kratka i na tym plastikowe weze PEX przymocowane spinkami. Bedzie na to wylana początkowo pewna niewielka ilosc prawie suchego (jak to zostalo okreslone) betonu na tym rozlozona siatka (na fakturze 1X2 10X10 3,0) i zalana reszta (oczywiscie wszystko na raz). Bedzie dodany plastyfikator do betonu

Betonu na parterze bedzie okolo 6 cm a na gorze jakies 5- 5,5? a w lazience nawet mniej (pewnie 4-4,5)

Na PEXy w miejscach przyszlych dylatacji nalozone sa ok 30-40cm odcinki peszli

Facet nie dal sie namowic na "sznurki" zamiast siatki... bierze odpowiedzialnoisc za robote wiec on wybral siatke

Garaz...w garazu nie bedzie podlogowki oczywoscie, ze wzgledu na spad moze sie okazac ze przy samym wjezdzie nie bedzie wiecej niz 3,5 cm betonu - czy nie warto czegos dodac do betonu by zwiekszyc jego wytrzymalosc (i czy to ma sens)

Kominek i schody: w miejscach gdzie bedzie byc moze kiedys kominek i gdzie beda schody bedzie 5 cm styropianu wiec wylewki bedzie okolo 11cm - czy przy takiej grubosci jest sens kombinowac z wluknami itp w tych miejscach?

Czy jest to wystarczajaco dobre (nie ma tu jakiegos bledu w sztuce)? Po wylewce słonie mi biegać nie będą ale nie chcę miec z nią problemów w przyszłości

Pozdrowienia,

Przemek

Przeczytałem z uwagą i mam kilka uwag ale zanim zadzwonisz z pytaniem proponuje przegladnięcie kilku fotografii z linku podanego niżej na podstawie których porównasz czy wykonawca wykona to podobnie jak tu

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59949&highlight=janzar

celowo odpowiadam w ten sposób gdyż temat ten był już wielokrotnie poruszany i nie ma potrzeby dublowania tematów

0603749833

Jan Zaremba