BadIDea 12.02.2006 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam. Pytanie jak w temacie - mam polozony w lazience gres (twardy) bede musial wywiecic w nim kilka dziur i cos czuje, ze bedzie problem. Licze na Wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian44 12.02.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Potrzebne będą : wiertarka , wiertła , punktak . Wiertarka najlepiej przestawiana ze zwykłego wiercenia na udar / może być zwykła / .wiertło najlepiej z końcówką tytanową o rozmiarze 5 lub 6 , później ewentualnie 8 . Wiercimy bez udaru , z przerwami aby nie przegrzać wiertła punktując wcześniej miejsce aby nam się wiertło nie ześlizneło .Wiertarka przestawiana ma to do siebie , że nawet przy zwykłym wierceniu posiada minimalne uderzenia ,które ułatwiają pracę . Ja aby było szybciej chłodzę wiertło w wodzie ale nie rozgrzewam go do czerwoności aby nie uległo rozhartowaniu . Obroty nie wysokie /dolna granica/ . Wierćimy małym wiertłem a rozwiercamy takim jakie nam potrzebne . Udar stanowczo odradzam ,powoduje odbicie płytki pod pływem drgań , lub jej pęknięcie . Jednym słowem -powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabdarek 12.02.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Wiercilem z udarem, ale trzeba bardzo delikatnie bez dociskania.No i zaznaczyc punktakiem tez delikatnie miejsce w ktorym chcesz wiercic - inczej mozesz przejechac sie po calej plytce. pozdDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 12.02.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Zamiast punktaka lepiej nakleić taśme malarską i na niej zaznaczyć miejsce wiercenia.Można z plasteliny ulepic wałeczek na około wierconego otworu i nalać wody do chłodzenia wiertła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 13.02.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Do wiercenia w gresie najlepsze są wiertła do szkła.Nie potrzeba stosować punktaków ani udaru. Wystarczy wywiercić wstępny otwór np. wiertłem o średnicy 5 mm, a następnie powiększyć dowolnym wiertłem do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadIDea 13.02.2006 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Wiertla do szkla rzeczywiscie radza sobie z gresem, niestety sa troche za delikatne. Ktos pisal o wiertlach boscha MULTICONSTRUCTION. Zamowilem komplet 4 takich wiertel. Za jakies 2-3 dni bede wiedzial, jak daja sobie rade z moim upierdliwym gresem avila roca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 14.02.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Co znaczy, za delikatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadIDea 14.02.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witam. Czlowiekowi, ktory walczy u mnie z kaflami na moich oczach jedno poszlo, a drugie po pewnym czasie zaczelo sie slizgac. (oczywiscie chlodzone woda itp)Byly to jednak wiertla slabej klasy. Sa jakies szczegolnie warte polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 14.02.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Nie wybierałem, żadnych markowych. Kosztowały coś między 10, a 20 zł. Wierciłem na sucho, bez problemów. Jedno wiertło uszkodziłem, gdy użyłem go jako punktaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 14.02.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ja ze swoją płytką poszedłem do zakładu szklarskiego. Stwiedziłem że lepiej ryzykować przed przyklejeniem. Udało się, chociaż nie w każdym zakładzie chcieli się tego podjąć. Za jeden otwór płaciłem chyba 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 14.02.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 z udarem bez udaru to wszystko zależy jaką ma sie wiertrke. Taką za 30zł to i można z udarem przy markowych lub młotowiertarkach już niestety siła udeżenia jest za duża. A całą reszte potwierdzam! pozdrawiam. Wrazie czego w dziale zrób to sam jest opisana metoda wydostania przyklejonej uszkodzonej kafelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltomy 14.02.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jezeli podloze jest trwale( mur ,posadzka ) i plytki dobrze przyklejone(nie na placki) to wywiercisz sds-em bez problemu(tylko delikatnie). Jezeli podloze to konstr.g-k lub drewno(plyty) to tylko mozolne wiercenie bez udaru zaczynajac od malego wiertla . Poltomy.-------------------------- Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.02.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 wiertlo SDS, wiercisz bez udaru, wczesiej zaznaczasz, w najtwardszej plytce wywiercisz jakies chlodzenie zbedne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 15.02.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Nie bardzo rozumiem, co ma rodzaj mocowania wiertła w wiertarce, do wiercenia w gresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.02.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 to ze wiertla SDS (dobre wiertla SDS), to nie tylko inny uchwyt, to takze inna architektura calosci, pozawszy od spieku na kocny, poprzez wyzlobienia W wiertlach SDS (dobrych wiertlac SDS ) ten spiek na koncu jest jakgdyby "ostry", i pieknie "wchodzi" w plytke. a w takim zwyklym wiertle widiowym, a zwlaszcza tych tanszych, to popierwsze zaden spiek ... a podrugie nie ma on tego charakterystycznego "szpica" w zwyklych wiertarkach, udar jest mechaniczny, wiertarka osiaga pare tys. obrotow, i te pare tys. razy na minute wiertlo uderza ... lecz z mala skutecznoscia, a za to sie niemilosiernie grzeje. Trafimy na jakis twardszy kamien, i wiertlo spalone ... natomiast w "wiertarkach" SDS, jest udar pneumatyczny, o duzej sile, natomiast obroty nieprzekraczaja 1 tys. (pzewaznie jest to ok 900) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadIDea 15.02.2006 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Taaak. Facet, ktory "demoluje" mi chalupe ma taka wiertare SDS. Ten pneumatyczny udar to jest cudo. W sciany wchodzi jak w maslo! A co do wiertel, pozwole sobei wkleic linka - interesujace sa materialy na dole strony - wlasnie jesli chodzi o budowe korony wiertla.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85400758 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 16.02.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Invx, zgodzisz się ze mną chyba, że sposób mocowania (SDS) nie ma w tym przypadku znaczenia, a dobre wiertła mogą być i z chwytem cylindrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.02.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Invx, zgodzisz się ze mną chyba, że sposób mocowania (SDS) nie ma w tym przypadku znaczenia, a dobre wiertła mogą być i z chwytem cylindrycznym. teoretycznie tak tak tylko ze wiertala z uchwytem cylindrycznym sa do innego typu udaru, wiec maja inna budowe, wiec nie maja tego charakterystecznego "szpica" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 16.02.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Invx, zgodzisz się ze mną chyba, że sposób mocowania (SDS) nie ma w tym przypadku znaczenia, a dobre wiertła mogą być i z chwytem cylindrycznym. dokładnie tak! SDS nie ma tu nic do rzeczy - bo to jest rodzaj mocowania wiertła a nie samego wiertła. Dla każdego typu mocowania są wiertła profesjonalen (dośc drogie ale dobre) jak i tanie i niskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 16.02.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 proponuje wiertła diamentowe do ceramiki np tu:http://www.astar-narzedzia.pl/shop/index.php?akcja=kategoria&id=WCERAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts