dariusz_s 12.02.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Czy ktoś z szanownych grupowiczów ma w swoim domu zamiast dużego okna podzielonego futryną przeszklenie?Jestem ciekaw jakie są ceny takich przeszkleń. Mam w projekcie kilka okien dość duzych 2,30 m wysokośc x 3 m szerokość i zastanawiam się jakie by był koszt zastąpienia okna takim przeszkleniem. Może znacie firmy sprzedające takie przeszklenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 12.02.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Darkua gdzie ma być to przeszklenie/chodzi o miasto:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzkim 12.02.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Czy ktoś z szanownych grupowiczów ma w swoim domu zamiast dużego okna podzielonego futryną przeszklenie? Jestem ciekaw jakie są ceny takich przeszkleń. Mam w projekcie kilka okien dość duzych 2,30 m wysokośc x 3 m szerokość i zastanawiam się jakie by był koszt zastąpienia okna takim przeszkleniem. Może znacie firmy sprzedające takie przeszklenia? Może Urzędowski robią różne wymiary na zamówienie z dopłatą za nietypowe nie pamiętam dokładnie ale około 20 procent. Napewno będzie taniej niż za dzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.02.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Hmmm....taniej? Drozej kochani Macie tu prawie 7mkw szkla, zwykla zespolonka nie wytrzyma, musi byc laminowana zarowno wewnetrzna jak i zewnetrzna (chocby ze wzgledow bezpieczenstwa) Sadze za P-4 od zewnatrz i P-2 lub hartowana 8 od srodka a to juz kasa.....duza kasa.... O ciezarze nie wspomne - kilku dobrych osilkow lub HDS z przyssawkami jesli dostep jest latwy Sama rama przy tym to pryszcz ale jej montaz zwlaszcza podparcie - to juz musi byc stabilne i mocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 12.02.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Jestem na etapie zamawiania witryny 2,5 m dł. i 2 m wys.Cena 2 tyś. zł.Szyby oczywiście grubsze, chyba 7mm.Te wszystki trudności , o których Jareko piszesz to prawda, ale efekt jest "zajebisty" i wart tych problemów.Taniej oczywiście jest jak to jest mała witryna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 12.02.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 O kurcze!Napisałem, że efekt jest "zaje....sty", a na forum widzę, że pisze"super".Nie miałem pojęcia,że jest tu taki "poprawiacz" Może to poprawnie i kulturalnie, ale wydżwięk nie jest już tak obrazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 12.02.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 O kurcze!Napisałem, że efekt jest "zaje....sty", a na forum widzę, że pisze"super".Nie miałem pojęcia,że jest tu taki "poprawiacz" Może to poprawnie i kulturalnie, ale wydżwięk nie jest już tak obrazowy. i jeszcze "na dole" stoi, że to Ty poprawiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 12.02.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Mam taką witrynę w salonie 3 x 1,8 metra. Z tego co pamiętam to była droższa od 3 okien (bo tak było na początku w projekcie) o ok. 700 zł.Efekt wizualny rzeczywiście jest bomba. A jaki piekny widok. Odnosi się wrażenie, że dom "wchodzi" płynnie do ogrodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Mam u siebie takie okno 2,5x2,0 zrobiłem tzw. fiksa (skrzydło w ramie) wyszło troszeczkę drożej ale wygląda jak okno a nie jak witryna sklepowa, resztę okien też mam bez podziałów to daje efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Duze okna maja duzo zalet. A jak jest z izolacyjnoscia cieplna ?, czy duzo ciepla ucieka przez tafle szklana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.02.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 efekt takiego przeszklenia jest zajeb.sty [bez obaw - to popularne u okniarzy słowo] - gorzej z U - bo jak ściana ma zazwyczaj 015 [chyba] to taka szyba najwyzej 1,0 - nizej jest trudno - ale jak ktos ma chate 400 metrow to jedna szyba go nie doprowadzi do ruiny finansowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Najwięcej ciepłą ucieka przez szpary w oknach, dlatego że ucieka tamtędy powietrze podgrzane do temperatury +20 stopnia które trzeba uzupełnić zimnym powietrzem a następnie je pograć tylko po to żeby zaraz potem uciekło szparą w oknie. Fiksy są bardzo ciepłe w porównaniu do otwieranych okien, bo nie mają szpar podokiennych. ??????????????????????????????????????????????? A wentylacja podobnie Wiesz, najlepiej to w worku foliowym zyc oblozonym styropianem - tak szczelnie by strat nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 13.02.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Duze okna maja duzo zalet. A jak jest z izolacyjnoscia cieplna ?, czy duzo ciepla ucieka przez tafle szklana ? Od północnej cześci sporo a od południowej mało a nawet zyskujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 14.02.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Najwięcej ciepłą ucieka przez szpary w oknach, dlatego że ucieka tamtędy powietrze podgrzane do temperatury +20 stopnia które trzeba uzupełnić zimnym powietrzem a następnie je pograć tylko po to żeby zaraz potem uciekło szparą w oknie. Fiksy są bardzo ciepłe w porównaniu do otwieranych okien, bo nie mają szpar podokiennych. Mój drogi, widzę, że okien nie zmieniałeś ze 20 lat! W obecnie produkowanych oknach nie ma szpar!! Są one tak szczelne, że często trzeba stosować nawiewniki, bo w pomieszczeniu tworzy się niezdrowy mikroklimat. A wymiana powietrza powinna mieć miejsce chociażby ze względów zdrowotnych (dobre samopoczucie, podatność na choroby) i tego na pieniądze nie przeliczysz! Nie jest ważne jak wentylujesz pomieszczenie: mikrorozszczelnieniem, nawiewnikiem, wentyacją mechaniczną czy grawitacyjną, czy po prostu otwierasz okno - jednak jest to konieczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 14.02.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 jeszcze jedna uwaga -co do dużych przeszkleń; jesli juz szyba pekinie to trzeba wymieniać całość!!a wdzielonych tylko część!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 14.02.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 to taka szyba najwyzej 1,0 - nizej jest trudno - ale jak ktos ma chate 400 metrow to jedna szyba go nie doprowadzi do ruiny finansowej Sa takie szybki o wspólczynniku U 0,4 (patrz link) http://www.hydropol-szyby.com.pl/hm_param.php A ceny tez nie kiepskie : http://www.hydropol-szyby.com.pl/cennik.php Ciekawe ile by kosztował taki fiksik 2X2,3 metra z taką szybką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 ...i takie głupoty pisze elita forum ?? najlepszy doradca, kto na ciebie głosował ?? gdzie w tym poscie jest jakiś sens, gdzie dyskusja ?? gdzie wymiana poglądów ?? tak sie zlozylo ze czasem na glupote ..... Najwięcej ciepłą ucieka przez szpary w oknach, dlatego że ucieka tamtędy powietrze podgrzane do temperatury +20 stopnia które trzeba uzupełnić zimnym powietrzem a następnie je pograć tylko po to żeby zaraz potem uciekło szparą w oknie. Fiksy są bardzo ciepłe w porównaniu do otwieranych okien, bo nie mają szpar podokiennych glupota odpowiadam i dyskusji czy wymiany pogladow nie ma po co zaczynac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 ....To powiedz mi jak wypadnie próba szczelności domu po 20 latach używania dzisiejszych okien ?? nadal będą szczelnie przylegać ?? i drugie pytanie do ciebie jaka przenikalność cieplną mają ramy okienne w porównaniu do szyby, albo rama okienna okna w porównaniu do fixsa ?? 1) coz musze Cie chyba zmartwic - w dalszym ciagu beda szczelne. Malo tego jak trafi sie jakis egzemplaz z scisnieta juz trwale uszczelka to sie ja wymienia i spoko 2a) szyba ma w srodku k=1,1 przy obrzerzach o wiele wiecej. Nikt nie podaje (niestety) wartosci k dla calej szyby gdyz ona zmienna jest i zalezy od jej powierzchni. Sam profil ze wzmocnieniem przy 3 komorowce ma 1,5-1,7 w calej swojej powierzchni 2b) zakladajac iz mamy doczynienia z oknem dwuskrzydlowym 1500/1500 wspolczynnik k wynosi sredniio 1.3-1.4 calego okna. Zas fix w takim przypadku bedzie mial jako calosc 1.25-1.35, Czy sadzisz ze te 0,05 ma znaczenie w przypadku okna i jeo strat ciepla w calosci strat chalupy? Jedno wiaderko wegla na sezon grzewczy wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 14.02.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Napewno też co innego dopływ świezego powietrza przez szczeliny, a co innego ucieczka ciepła przez zimne okna bez szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.02.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jedno wiaderko wegla na sezon grzewczy wiecej A poza tym powiedzmy sobie to szczerze: "jesteśmy tego warci!" Każda przyjemność kosztuje, a tafla szkłą jest niewątpliwie przyjemnością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts