Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szyba w środku ma te przysłowiowe 1, 1 - na ramce to bedzie okolo 20 [tak mysle] - tam jest przeciez aluminiowa ramka - tak wiec szyba bedzie miala z uwzglednieniem ramki ok 1,3.

szyba z gazem - jak ma duza powierzchnie to sie potrafi zima odchudzic [gaz argon czy ksenon mocno sie kurczy - jak sie gaz skurczy to sie zmniejszy automatycznie objetosc gazu i szyby potrafia sie nawet zetknac z soba - w kazdym razie z przestrzeni 16 mm moze sie zrobic 10 mm nawet. Takie te szyby sa niewdzieczne.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie uszczelki tzreba wycinac by zapewnic te minimalna wymiane powietrza. ja uszczelek wycietych nie mam [szewc bez butow chodzi] i faktycznie jak sie nie przewietrzy to sie w mieszkaniu robi duszno i smrodliwie. Ale ja mam kota ktory co chwile chce wyjsc na ogrodek - tak wiec chcial czy nie chcial mieszkanie sie wietrzy. tak wiec albo rozszczelnione okna albo kot. :D :D :D Juz kiedys o tym pisalem.

zacytuje tutaj innego speca od okien i szyb z innego Forum:

Wyjątkiem jest kondensacja pary wodnej na szybie 1,1 w strefie listwy przyszybowej, która spowodowana w większości przypadków aluminiową ramką dystansową tworzącą tzw. MOSTEK CIEPLNY. W niesprzyjających okolicznościach pogodowych w tej strefie U= 5,8 W/m2k a więc pojedynczej szyby !!!

Nieiwiele mam do dodania w tym temacie MCB

zacytuje tutaj innego speca od okien i szyb z innego Forum:

Wyjątkiem jest kondensacja pary wodnej na szybie 1,1 w strefie listwy przyszybowej, która spowodowana w większości przypadków aluminiową ramką dystansową tworzącą tzw. MOSTEK CIEPLNY. W niesprzyjających okolicznościach pogodowych w tej strefie U= 5,8 W/m2k a więc pojedynczej szyby !!!

Nieiwiele mam do dodania w tym temacie MCB

1.

A jaka jest powierzchnia takiej strefy? Czy U=5,8/m2k dotyczy na pewno całego okna?

Istotne jest o ile się różni współczynnik CAŁEGO okna w sprzyjających i niesprzyjających okolicznościach pogodowych.

2.

Zauważ, że teraz piszesz o oknie a nie o szybie a to różnica, którą chciałem wykazać we wcześniejszym poście.

3.

Już wiem. Pisząc o szybie miałeś na myśli szybę zespoloną a więc z ramką. W takim wypadku zgoda.

MCB

jejku

caly czas zarzucales mi iz mowie nieprawde o SZYBIE !!! I ten cytat dotyczy tylko SZYBY !!!

Okno jako calos to zupelnie co innego.

Wspolczynnik k bedziesz mial (od najmniejszego do najwiekszego):

- srodek szyby

- skrzydlo (zalezy od systemu profila)

- oscieznica (podobnie zalezy od systemu)

- szyba na krawedzi uszczelek

- same uszczelki miedzy skrzydlem a oscieznica

Uffff....bo juz myslalem ze ze mna cos nie teges ;) Choc faktycznie cos jednak jest skoro "choroblilwie" tutaj zagladam :)

I w swietle naszej wymiany zdan a lekka smieszy mnie to wciskanie na sile ludziom szyb o 1,0 i wmawianie im iz roznica miedzy nia a 1,1 jest kooooolosalna i ze ludzie sie na to lapia

Inna kwestia jest oczywiscie calosciowy wspolczynnikk k okna - tu wplyw szyby 1,0 czy tez cieplej ramki w porownaniu do obowiazujacych dzis standardow jest hmmm......szczerze? Pomijalny. Jakies tam setne czesci po przecinku

...w strefie listwy przyszybowej, która spowodowana w większości przypadków aluminiową ramką dystansową tworzącą tzw. MOSTEK CIEPLNY...

Ta aluminiowa ramka/zakonczenie szyby jest schowana/otulona niejako w listwie z PCV z komora powietrzna, a wiec ocieplona, pozaty jest ona wymiarowo mala. Gorzej chyba jest z rama okna ktora ile by nie miala komor jest pewnie "zimniejsza" od samej szyby,

Rysiu - spjrz na jakikolwiek przekroj okna. masz faktycznie komore powietrzna "otulona" proflem ale masz tez 3-5mm styku uszczelki od zewnatrz i wewnatrz. Droga "zimna" realnie napottyka opor termiczny tylko tej uszczelki oplywajac szybe zespolona. Powietrze w tej zamknietej przstrzeni ma na tyle miejsca by nie spelniac jzu tak swojej roli izolatora po przez wewnetrzna konwekcje

Jak juz zacytowalem w tym miejscu masz k=5.8

Dlatego tez w tym miejscu w pierszej kolejnosci wykrapla Ci sie para wodna. Przy ekstremalnie niskich temperaturach zewnetrznych nawet tworzy sie warstewka lodu. Gdyby bylo tak jak tu zasugerowano ze k jest w calosci szyby identyczne to para wykraplalaby sie na CALEJ powierzchni szyby