Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy zmiana ściany z 3D na 2D wiąże się z:

1. przeprojektowaniem kontrukcji domu?

2. uzyskaniem ponownego pozwolenia na budowe?

Ad. 1 - nie, konstrukcyjna (nośna) w 3W jest tylko jedna warstwa. W skrajnym przypadku można po prostu zamiast ocieplenia i warstwy zewnętrznej dać trochę grubsz ocieplenie.

Ad. 2 - problematyczne. Teoretycznie jest to duża zmiana, może się wiązać np. ze zmianami gabarytów domu. Zawsze lepiej wystąpić z pytaniem do PINB czy uznają to za istotną zmianę. I jeżeli już to nie uzyskania ponownego ale "decyzji o zmianie decyzji o pozwoleniu na budowę"

Po co ta zmiana?

Pytanie jest bardzo dobre!

Na początku jak studiowałem trochę tematyki budowlanej odnośnie ścian, materiałow itp. doszedłem do wniosku, że nalepszym rozwiązaniem jestściana 3W - posiada wszystko czego można oczekiwać od ściany domu.

Obecnie trochę mnie nurtuje:

1. Obawa o zepsucie budowy sciany 3W przez firmę budowlaną - wiadomo, że 3W jest trudniesza od 2W. Widziałem już takie ściany gdzie ociepleniem był styropian "latający" w pustce między murami - takie ocieplenie to tak jak by go nie było. Dodatkowo gdy rozmawiałem z wykonawcą to chciał budoeać od razu 3W - trochę się tego boję, że będą mogli zrobić bubel bo nie bedzie widać jak kładą to ocieplenie itp.

2. być może zaoszczedze na ścianie 2W (ale tego nie jestem pewien) - powiedzmy, że położe sam ocieplenie.