Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z zasobnikiem warstwowym

Recommended Posts

Iinstalator poleca mi kocioł z zasobnikiem wastwowym. Musi być z zamkniętą komora spalania. Albo Vaillant VUI 280-7 PLUS (zasobnik 20 l)albo Saunier Duvall ISOTWIN F 24E (zasobnik 42 l). Dom ma ok. 180 metrów, dwie kuchnie. Obawiam się czy taki kocił wystarczy do c.w.u. i wody użytkowej. Czy ktoś ma taki kocioł i jakie macie zadanie na jego temat?

ajkos

Aby mieć komfort ciepłej wody musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jakiego wydatku cwu w l/min będziesz potrzebował.

Decyduje o tym ilość osób, jednoczesność poboru cwu, urządzenia typu wanna, panel prysznicowy itp.

Z moich doświadczeń wynika że w domach podobnej wielkości jak Twój, dwie łazienki, cztery osoby potrzebny jest wydatek rzędu 20-25 l/min.

Dzięki za pomoc.

Cały czas szukam kogoś. kto korzysta już z takiego kotła, bo jest to nowe rozwiązanie. Jeżeli chcesz napełnić wannę, to kocioł nagrzewa ją na bieżąco, z zasobnika korzysta jedynie przy dużym zapotrzebowaniu na ciepła wodę.

Dzięki za pomoc.

Cały czas szukam kogoś. kto korzysta już z takiego kotła, bo jest to nowe rozwiązanie. Jeżeli chcesz napełnić wannę, to kocioł nagrzewa ją na bieżąco, z zasobnika korzysta jedynie przy dużym zapotrzebowaniu na ciepła wodę.

Tylko cały czas sie zastanawiam ile ta woda moze w zasobniku "lezec". Jesli kociol korzysta z niej tylko awaryjnie, to czy przypadkiem woda nie gnije w zasobniku za dlugo? :o

I druga sprawa: faktycznie jednof. z zasobnikiem jest tanszy? Patrzac na cennik wychodzi ze tak. A jak to jest faktycznie (rabaty itp)? Oczywiscie chodzi mi o porownanie dla tej samej firmy, a wiec np. vaillant jednof. z zasobnikiem i vaillant dwufunkc. z zasobnikiem warstwowym?

mam Saunier duval iso twin. 42 l zasobnik . przy malym poborze pobiera wode z zasobnika, przy duzym podgrzewa na biezaco plus z zasobnika. wydatek max to 17l/ minute.

jak narazie mam czynna tylko jedna lazienką wiec nie moge sprawdzic jak to bedzie ale jestem zadowolony bo nawet jak leci ciurkiem to ciepla , nie tak jak przy przeplywowych odkrecasz na max by piec zaskoczyl i podgrzal wodę. odbudowanie zasobnika to naprawde chwila.

nie wiem jak to jest jak sie ma dwie kuchnie ale u mnie jest zmywarka i tak naprawde to zlew i ciepla woda w kuchni sluzy tylko do umycia rąk.