Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontowac wannę narozną z obudową z glazury/mozaiki?

tsimtsum

Recommended Posts

Witajcie,

rzecz dotyczy wanny naroznej akrylowej bez hydromasazu, na nozkach, z siedziskiem, bateria podtynkowa...

Wiecie moze jak nalezy ja poprawnie zamontowac?

W jaki sposob powinna zostac polaczona z kafelkami?

Z czego i jak wykonac obudowe? Na jakiej wysokosci itd ?

Macie moze link do instrukcji? Wydaje mi sie, ze kiedys widzialam cos takiego chyba nawet na stronce Muratora, przeszperalam to i owo ale jakos ostatnio nie potrafie nic sensownego znalezc.

Nabralam watpliwosci co do rzetelnosci swoich wykonawcow, wiec chcialabym sie zorientowac w temacie. Na co nalezy zwrocic uwage 'patrzac fachowcom na rece'?

Jak zwykle bede wdzieczna za wszelkie komentarze :-)

No tak - interesuja mnie tajniki obstanowienia wanny zaokraglej, asymetrycznej, czyli wariant zblizony do I-szego zdjecia z tym, ze bez schodkow.

Mam na mysli strone czysto techniczna - wykonawstwo. Na przyklad:

1. W jaki sposob obstanowic owe plytki/mozaikę i na czym (jakies tworzywo, g-k...)?

2. W jaki sposob toto wygiac?

3. Czy przy takiej wannie da sie zrobic przy zetknieciu z podloga wglebienie na wysokosci stop? Podobno ulatwia ono wszelkie manewry kolo wanny a w szczegolnosci wchodzenie... Czy robienie takiego wglebienia ma rzeczywiscie sens, czy raczej je sobie darowac?

4. Czy jesli producent przewidzial nozki to zrobic nozki, czy dmuchac na zimne i kombinowac z jakims stelazem?

5. W jaki sposob taka wanne wyciszyc?

6. Czy plytki powinny 'zachodzic' na wanne czy wanna na plytki (w miejscu polaczenia ze sciana)?

7. Sciana ma dlugosc 170, wanna - 160. Z ktorej strony jest leppiej naddac dlugosc plytkami? Z węzszej czy z szerszej (pod bateria)? Miejsce na glowe jest po stronie węższej, bateria (podtynkowa) bedzie w nogach, czyli tam gdzie wanna jest szersza. Czy ma to wymiar jedynie estetyczny czy rowniez uzytkowy?

Aha, wymiary wanny to 160x100 (a wiec nie jest specjalnie gigantyczna)

P.S nawiazujac do fotek bedzie mi bardzo milo jesli powyzszy temat przeksztalci sie w temat o charakterze "inspiracji" :) Niby w katalogach sporo zdjęć, ale ciekawych aranżacji nigdy nie za wiele

1. W jaki sposob obstanowic owe plytki/mozaikę i na czym (jakies tworzywo, g-k...)?

Ja zwykle robie taka obudowe z betonu komorkowego -tzw suporeksu. jest wyjatkowo latwy w obrobce. Zeby uzyskac idealny ksztalt, po wymurowaniu trzeba wytynkowac, co wymaga troche wpawy.

Mozna to tez zrobic z K-G na stelazu. Wykonanie stelaza rowniez wymaga pewnych umiejetnosci. Mozna kupic specjalna plyte do zaokraglen - nacinana.

Nie mozna zapomniec o rewizji, np. jedna plytka zdejmowana (pod warunkiem ze nie wszystkie beda ciete)

2. W jaki sposob toto wygiac?

jw

3. Czy przy takiej wannie da sie zrobic przy zetknieciu z podloga wglebienie na wysokosci stop? Podobno ulatwia ono wszelkie manewry kolo wanny a w szczegolnosci wchodzenie... Czy robienie takiego wglebienia ma rzeczywiscie sens, czy raczej je sobie darowac?

Bez problemu i ma to sens i to duzy. Np. mycie wanny bez "podejscia" to koszmar :-)

4. Czy jesli producent przewidzial nozki to zrobic nozki, czy dmuchac na zimne i kombinowac z jakims stelazem?

Nie ma co kombinowac, uzyc nozek i przymocowac wanne jak najlepiej do scian!

5. W jaki sposob taka wanne wyciszyc?

Styropian?

6. Czy plytki powinny 'zachodzic' na wanne czy wanna na plytki (w miejscu polaczenia ze sciana)?

Roznie to bywa. Raczej wanna na plytki, ale czesto jest odwrotnie, z uwagi na to, ze sciany "czasem" (szczegulnie w starym budownictwie) nie trzymaja kata 90st i jesli dostawi sie prosta wanne do krzywej sciany, to bedzie klin :-(

7. Sciana ma dlugosc 170, wanna - 160. Z ktorej strony jest leppiej naddac dlugosc plytkami? Z węzszej czy z szerszej (pod bateria)? Miejsce na glowe jest po stronie węższej, bateria (podtynkowa) bedzie w nogach, czyli tam gdzie wanna jest szersza. Czy ma to wymiar jedynie estetyczny czy rowniez uzytkowy?

Jakos nie bardzo qmam, moze zmeczony jestem :-?