Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy Arysto - co sądzicie?

kolia

Recommended Posts

było wyżej: 3,6 kpln.

podłączenie: rurka do komina za 200 i 100 za fatygę (ustawienie wkładu i wetknięcie rury do wkładu i komina oraz wcześniejsze przyklejenie do podłogi części obudowy).

Prawdziwa robocizna będzie przy obudowie - konstrukcja tzw. "baby" zewn. i wewnętrznej, karton-gipsy, klejenie płyt marmurowych itd.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciesze sie, ze przecieracie szlaki :D Smrody przy piewrszych paleniaj to prawidlowe zjawisko :wink: musi sie wszystko przepalic :wink:

Widze, ze zadne z was nie robilo dgp :( Bo mnie interesuje cena za zamontowanie kominka i rozprowadzenie dgp, ale bez obudowy :roll:

A kominek bede montowac prawwdopodobnie w grudniu. I mysle caly czas nad Arysto, choc Hajduk tez kusi :wink:

Iga9

mam rozprowadzone dgp (wcześniej - przed wylewkami) ale tylko grawitacyjnie, do 4 pomieszczeń na górze. Kosztowało mnie to 1 tys. żł. w zeszłym roku (mat+rob).

Zadziała dopiero jak będzie gotowa obudowa... mam nadzieję :D

Piotrusiek

nie mam teraz nazwy firmy, wktórej kupiłem wkład (jest ona w Wesołej albo w Radości i ma strone www). Jak zapodałem arysto na google to wyskoczyło, kto tym handluje. Na żywo nie oglądałem, bo mi tam nie było po drodze... Zamówienie e-mailem plus telefony wyjaśniające. Płatność przy odbiorze. czekałem na towar ca. 2 tyg.

Pan zaoferował się też zrobić obudowę z marmuru breccia (ca. 5,5 kpln).

Ja zamówiłem kamień na obudowę sam (zapłaciłem 2050 zł.). Dojdą pewnie koszty profili, płyt G-K, wełny, kleje, kratki i in. (1-1,5 kpln) i robocizna (1,5).

• 1 month później...

Witam,

Odswiezam ten watek, bo dzis widzialam ten kominek i faktycznie wyglada fajnie. A cena baaardzo kusi :).

Czy ci, ktorzy juz go uzytkuja moga powiedziec cos wiecej na ich temat? Czy podczas uzytkowania pojawily sie jakies problemy (mam nadzieje, ze nie :-? ).

Bede sledzic ten watek, bo kominki te spodobaly mi sie. A do tego jeszcze te drzwi gilotynowe... Super!

Tymczasem :wink:.

• 2 weeks później...
Ja mam zamontowany ten wkład. Zakupiliśmy 12kW bo tak wychodziło z powierchni do grzania ( dół domu plus 3 pokoje na górze). I co? Mogliśmy zakupić o mniejszej mocy, bo ten najprawdopodobniej jest za mocny. Lub II wersja izolacja wokół niego nie jest szczelna i nagrzewa się płyta marmurowa i ściana GK. Nasz kominek jest oszczędny w formie i być może stąd kłopoty.

Justyna99, czy mozesz szerzej napisac o Twojej przygodzie z kominkiem Arysto? Czego uzywaliscie do izolacji kominka?

Ja mam ok. 106 m kw. do ogrzania i mialam wziac 14kW, ale teraz sie zastanawiam :-?.

katerhasser a paliles w nim juz moze? Czy dopero zamowiles? Bedziemy wdzieczni za wszelkie uwagi odnosnie uzytkowania (szczegolnie szybra, powietrza, predkosci spalania polan, brudzenia sie szyby itp. :wink: ). Wiem, ze zarzucam pytaniami - ale sam zobacz jestes PIONIEREM! :D

no właśnie czeka na podłączenie i obudowanie. Testy powazniejsze jesienią.

taki to los pioniera...

Katerhasser, no i jak tam testy? :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...