Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szprosy- tak czy nie??

Recommended Posts

Poradźcie proszę,

do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami,

mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych

jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości

czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów

chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła

w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras,

w jadalni podobnie

domek jak w emblemacie

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok - powiem Ci teraz jak facet prawie 48 letni len i nierob ktorego zmuszaja raz na jakis czas do mycia okien

Szlag by mnie trafil myc te szybki - kazda oddzielnie

I juz temat funkcjonalnosci chyba wyczerpany :lol:

Estetyka? Hmmmm.... nie lubie szprosow. Pal szesc ze pieknie stylowa chalupa wyglada od zewnatrz. Ja mieszkam w srodku, Ja patrze na swiat i mam wrazenie ze siedze za kratami, Juz masz odpowiedz ws etetyki. :lol:

Ale to moj gust i ocena - nie bierz pod uwage przy wyborze TY TAM BEDZIESZ MIESZKAC nie ja.

izat tak jak jareko napisal, domek masz stworzony do sprosow 8) oczywiscie jak sie komus sprosy nie podobaja to nie ma rady, ale Ty bylas zdecydowana na nie tz ze Ci sie podobaly do Twojej chalupki.

Co do samych sprosow, to nie ma z nimi zadnego problemu. Znajomi mieszkaja w szeregowce z piaskowca i maja okna ze sprosami. Do tego domu wyglada to pieknie, chociaz wnetrze maja calkiem nowoczesne takie okna nie przeszkadzaja. Czy zabieraja wiecej swiatla, chyba nie... bo ile moze taka listewka zabrac swiatla. I moge Cie tez pocieszyc w jeszcze jednej sprawie jaka jest mycie okien, bo przewaznie przez to sprosy sa odrzucane, z myciem nie ma wcale duzo roboty :wink:

..... I moge Cie tez pocieszyc w jeszcze jednej sprawie jaka jest mycie okien, bo przewaznie przez to sprosy sa odrzucane, z myciem nie ma wcale duzo roboty :wink:

Szprosy maja byc KONSTRUKCYJNE czyli na stale dzielace szybki na mniejsze pola a i grugosc listewki jest wtedy inna

Chyba ze czegos w pierwszym poscie nie zrozumialem :(

Poradźcie proszę,

do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami,

mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych

jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości

czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów

chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła

w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras,

w jadalni podobnie

domek jak w emblemacie[/quot

Wg mnie to zrezygnował bym ze szprosów konstrukcyjnych na rzecz tzw. szprosów ruchomych/otwieranych.

1. nizsza cena

2. po otwarciu ramki szprosów masz swobodny dostęp do całej szyby

3. w przypadku zmiany wyglądu elewacji swobodnie je demontujesz

Szprosy konstrukcyjne nadają tzw. ciężki wygląd oknu i w.g mnie nadają uroku niewielu rodzajom elewacji.

Pozdro...

..... I moge Cie tez pocieszyc w jeszcze jednej sprawie jaka jest mycie okien, bo przewaznie przez to sprosy sa odrzucane, z myciem nie ma wcale duzo roboty :wink:

Szprosy maja byc KONSTRUKCYJNE czyli na stale dzielace szybki na mniejsze pola a i grugosc listewki jest wtedy inna

Chyba ze czegos w pierwszym poscie nie zrozumialem :(

dobrze zrozumiales, ale naprawde z tym nie ma tak duzo roboty 8) no chyba ze ktos wogole nie lubi czynnosci porzadkowych :wink:

Moja kumpelka naprawde nie narzeka, a miala by powod :-? bo zle zaimpregnowali jej ten piaskowiec i po kazdym deszczu ma zapackane zolte okna, myje je na okraglo.

oj,

do mycia to ja nie jestem skora :(

właśnie a może te otwierane, jak radzi Charlie??

Juliusz pozdrawiam ;)

a dla mnie argumentem był też fakt, może śmieszny, że jak mi złodziejo- bandyt wybije szybkę, to tylko taką malutką jej część zanim wkicnie do chatki :D

no i te kraty od wenątrz też mnie zaczynają zniechęcać :(

witam i wyrazam swoje zdziwienie, ze kolezanki ikoledzy nie wiedza, ze wystepują okna ze szprosami wewnętrznymi.

ja buduje dworek i mam takie okna - biale plastiki ze szprosami wiedenskimi na parterze i szprosami zwyklymi na gorze. jest cool

Z tego co wiem, to wewnetrzne szprosy nie moga byc drewniane....... Poza tym nie wygladaja tak ladnie, jak te zewnetrzne.

witam i wyrazam swoje zdziwienie, ze kolezanki ikoledzy nie wiedza, ze wystepują okna ze szprosami wewnętrznymi.

ja buduje dworek i mam takie okna - biale plastiki ze szprosami wiedenskimi na parterze i szprosami zwyklymi na gorze. jest cool

Z tego co wiem, to wewnetrzne szprosy nie moga byc drewniane....... Poza tym nie wygladaja tak ladnie, jak te zewnetrzne.

Witaj Monis :))))

Milo ze wrocilas na lamy forum bo doszly mnei sluchy ze ktos niezbyt mily wobec Was sie okazal - nie przejmuj sie - ludzie sa zawistni

Oczywiscie ze to namiastka - nie wygladaja tak slicznie jak Wasze :)))

Szprosy wewnatrzszybowe moga byc w okleinie ale jesli ma sie okna drewniane hmmm.....ladniej jednak prezentuja sie drewniane a takich fakt nie robi sie wewnatrzszybowych

Ale o gustach......

Dobrze Zielonooka napisala - izat to Twoja chalupa i Twoje poczucie estetyki i gustu. Ty wybierasz co Ci sie podoba a nie my :)

Wg mnie to zrezygnował bym ze szprosów konstrukcyjnych na rzecz tzw. szprosów ruchomych/otwieranych.

1. nizsza cena

2. po otwarciu ramki szprosów masz swobodny dostęp do całej szyby

3. w przypadku zmiany wyglądu elewacji swobodnie je demontujesz

Szprosy konstrukcyjne nadają tzw. ciężki wygląd oknu i w.g mnie nadają uroku niewielu rodzajom elewacji.

Pozdro...

Charlie wiadomo ze o gustach sie nie dyskutuje

ale dodam swoje trzy grosze

wg mnie jesli maja byc szprosy to nigdy w zyciu ruchome - to dopiero wyglada fatalnie - z daleka to moze jeszcze ale z bliska takie okno to porazka

a tak w ogole to teraz robi sie chyba w wiekszosci szprosy naklejane imitujace szprosy konstrukcyjne

sa tansze

przynajmniej my mamy naklejane

ja jestem bardzo zadowolona z okien ze szprosami

a co do mycia to nie zamierzam tego robic sama :wink: