Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szprosy- tak czy nie??

Recommended Posts

jak sie mozna jednoznacznie wypowiedziec TAK czy NIE ?! :o

to Twoj dom u licha i Tobie sie ma podobac a nie nam....

zielonooka,

nie nerwujsja :D

ja wybiorę, a Ty jeśli masz ochotę zabrać głos konstruktywną wypowiedzią, to po prostu napisz TAK lub NIE i ewentualnie uzasadnij :)

jeśli nie masz zdania, to nie zabieraj głosu w tym wątku, bo i po co .. ? :(

szkoda czasu na bicie piany

pozdrawiam

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alez sie nie denerwuje....:)

gdybym wybierala dla siebie to bym wiedziala - ale dla siebie wybierajac wiedzialabym tez jak bedzie wygladalo otoczenie mojego domu, a przedewszystkim jak bedzie urzadzone wnetrze

jesli urzadzisz nowoczesnie w prostych formach, minimalistycznych to szprosy beda pasowaly jak piesc do nosa (choc tez co mi do tego bo moze tak ci sie bedzie podobac i fajnie) ale wtedy raczej sklanialabym sie w strone prostych okien bez podzialow

urzadzisz w stylu bj takim "anglosaskim" z z miekkimi wylewajacymi sie kanapami, tradycyjnym kominkiem i az sie o szprosy prosi

Sam wybrałem okna ze szprosami bo wydawało mi sie że będzie lepiej no i jest lepiej ładniej i ok.Problem tylko z tym że wykonawca okien to jedna firma a wykonawca szprosów to druga firma i tu problem bo każda z firm inaczej widzi kolory i strukturę oklein(okna plastikowe).Finał.Szprosy różnią się od ram okiennych.Dla mnie ciemny dąb to jest ciemny dąb a nie trochę jaśniejszy.Firma uważała że to pierdoła .Dlatego proszę uważać na odcień szprosów i zaznaczyć że mają być identyczne w umowie.Osobiście uważam że szprosy nadają urok domowi warto uwzględnić je w projekcie choć to drogi gips.

.... To oczywiście rzecz gustu. Może po prostu nie lubię podziału przestrzeni na która patrzę......

I o to walsnie chodzi. Jeden lubi blondynki inny rude ;)

Ale musisz przyznac ze w czesci nowego budowania nawiazujacego do wielowiekowej tradycji szpros pasuje. Inna sprawa czy jest prawdziwy czy namiastka jaka jest szpros wewnatrzszybowy.

Ale z drugiej strony wewnatrzszybowka jest ergonomiczna :lol: i z kilkunastu metrow calkiem fajnie szpros imituje.

Gusta i wlasne poczucie estetyki - to powinno decydowac :)

proszę Was nie mówmy tu o żadnych imitacjach, wenwątrzszybowych szprosach itp

chciałam jeszcze nadmienić, a propos elewacji, że będą na niej bonia, więc tak nie do końca będzie to chałupa sielsko- wiejska a'la dworkowa,

może dach nawiązuje do tego, ale chyba nic poza tym

przy boniach, o czym właśnie wcześniej zapomniałam wspomnieć, chyba lepiej będą wyglądały okna bez szprosów konstrukcyjnych :-?

no i to mycie mnie odstrasza brrrrrrr

kolejnym argumentem na NIE jest poszatkowany świat widziany z wewnątrz

skłaniem się więc raczej na NIE !!

Witam wszystkich!

stylowe domki ze szprosami w oknach i okiennicami wygladaja naprawde uroczo. My niestety rezygnujemy i ze szprosow i z okiennic. ze szprosow z uwagi na nowoczesny wystroj wnetrz a z okiennic z powodu rolet zewnetrznych, nie pasowalo by to wszystko razem do siebie.

a co do odczucia ze sie mieszka za kratami proponuje odwiedzic kogos kto takie sprosy ma w oknach i sobie wyobrazic wszystkie pomieszczenia z takimi podzialami, moze sie to okazac uciazliwe, mnie osobiscie szprosy podobaja sie tylko w malych oknach, bardzo duze okno tarasowe zaprzecza same sobie, stylowe szprosy i duze nowoczesne przeszklenie,acha najwazniejsze by w sasiednich oknach szprosy byly w jednej linii. Szprosy sa jak najbardziej ok, ale trzeba przemyslec wszystkie za i przeciw. pozdrawiam

Uwielbiam szprosy! Będę miała w swoim domku szprosy konstrukcyjne i naklejane i nie straszne mi mycie okien! Wprawdzie nie będzie to pokratkowane okno, tylko taki "krzyż" z poziomym szprosem blisko górnej krawędzi i już wiem, że będzie pięknie!

Reasumując: złotym międzyszybowym mówię NIE, natomiast szerokim "prawdziwym" zdecydowanie TAK! :D

.Problem tylko z tym że wykonawca okien to jedna firma a wykonawca szprosów to druga firma i tu problem bo każda z firm inaczej widzi kolory i strukturę oklein(okna plastikowe).Finał.Szprosy różnią się od ram okiennych.Dla mnie ciemny dąb to jest ciemny dąb a nie trochę jaśniejszy.Firma uważała że to pierdoła .Dlatego proszę uważać na odcień szprosów i zaznaczyć że mają być identyczne w umowie.

No cóż?? :roll: Będą się różnić właśnie z powodu który podałeś. :-? Najczęściej chyba używane szprosy to Helima a folia do profili to Renolit- każdy z nich ma swoje kolory i oznaczenia. Co prawda istnieje możliwość oklejenia szprosa folią Renolit dopasowaną kolorem do okna (nawet prezentowano to na ostatniej Budmie), ale większość klientów po usłyszeniu ceny trzebaby było cucić zimną wodą... :lol: :lol: :lol: I dlatego na wzornikach szprosów pokazywanych w różnych biurach nie spotkałem okleinowanych renolitem..a może nie zauważyłem :roll:

Moje zdanie co do szprosów- jeśli juz mają być :roll:

- okna pcw- szprosy wewnątrzszybowe dobrane kolorem(jako tako :wink: ) , zdecydowanie oprócz złotych błyszczących :evil: kiedyś też opisałem moje uwagi na temat naklejanych dwustronnie na szybę z taśmą przylepną :evil: :evil:

- okna drewniane- szprosy naklejane wiedeńskie

I to by było na tyle... :wink:

Witam !

Wybraliśmy szprosy. I tak:

1. Istotna jest forma domu - tak. ALe istotne jest również jego otoczenie. Jeśli ma być to koncepcja rustykalna - szprosy zdecydowanie pasują :)

U nas decycja o szprosach to pochodna decycji o podbitce (nad krokwiami) i jej deskowaniu, elewacji itp.

No i zagrało :D

2. Mycie - własnie dlatego wybralismy rzecz znakomitą czyli szprosy nakładane - robione razem z oknami - piękne drewienko w kol okien (drewnianych). Wygoda - w każdej chwili dostęp do szyby oraz zawsze możliwość zdjęcia w ogóle ramki (gdybyśmy mieli dosyć tej koncepcji :)). Wyglądają b fajnie - z bliska i z daleka.

3. Wygląd od wewnątrz - największy problem. Wielokrotnie się zastanawiałem - czy nie poszatkuję widoku. Okazało się, że .... nie jest źle ! Ale a) okna muszą być duże b) trzeba się przyzwyczaić (w bloku raczej ich nie ma).

pozdrówko

THORIN