Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szprosy- tak czy nie??

Recommended Posts

Izat.Przeciętny człowiek budujący dom nie posiada szerokiej wiedzy na wszystkie tematy związane z budową domu i zazwyczaj kieruje się do fachowca często polecanego przez innych.Tak zrobiłem ,udałem się do firmy zamówiłem okna i zaznaczyłem że muszą być szprosy "fachowiec" (dupa wołowa od siedmiu boleści)oczywiście tak wszystko będzie w idealnym porzadku .Sam się zdziwił jak odebrał okna a jak mnie miał powiadomić to duszę miał na ramieniu.Tak mam okna z PCV oklejone obustronnie Ciemnym dębem i w środku szprosy z ciemnego dębu tylko że szprosy wykonują bodajże dwie firmy w Polsce i kolor tych szprosów nie jest identyczny z kolorami oklein okien.Nie jest to znormalizowane i stad problemy.Trzeba uważać jak się chce dobiera identyczne kolory choć w kilku przypadkach kolory się pokrywają.Mimo tego warto polecam,efekt murowany

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Thorin, gdzie robiłeś okna z zamykanymi szprosami?

Ile kosztowały w porównaniu do PCV?

Stolbud Włoszczowa. Wiesz nie robiłem dokładnych wycen PCV ale pewnie dlatego że z wycen wstępnych wyszło, że za wysokiej klasy PCV w okleinie drewnopodobnej (białych jakos nie chciałem :)) wyszłaby podobna cena. O dziwo :) to potwierdza, że utarte schematy nie zawwsze się sprawdzają. A w ogóle jak zobaczyłem jak się róznią ceny na rynku okien drewnianych - to spadłem z fotela :) u mnie do 60 % kosztorysu - i to wcale nie chodzi o jakośc (a jedynie o producenta).

:)

chciałem dodać ,okna dlatego PCV oklejane obustronnie drewnopodobną okleiną bo wielu znajomych ma same oroblemy z oknami drewnianymi.A powiem wam,że trzeba się przyjrzeć z bliska ,żeby dojrzeć różnicę ,że nie drewniane.Dodaję ,że dom będzie czesto nieogrzewany przez dłuższy czas więc duże wachania temperatur w zimie.

Sama planuję miec drewniane duże okna ze szprosami. Wydaje mi się że nadają zdecydowany charakter domowi, dlatego w decyzji trzeba uwzględnić czy właśnie taki charakter nam pasuje bo szprosów nie da się nie zauważyć :wink:

Nowoczesne wnętrze lepiej się prezentuje bez zaburzania prostokąta okna ale we wnętrzach nawiązujących charakterem do "dworkowego", "wiejskiego", "staroangielskiego" czy "prowansalskiego" klimatu okna dzielone to piękna sprawa!

Natomiast odradzam szprosy naklejane od wewnątrz. Z zewnątrz odbijające się od szyb swiatło sprawia wrażenie niepodzielonej szyby więc nic nie zyskujesz estetycznie w wyglądzie elewacji a "koszty" ponosisz bo od środka widzisz wkurzające cię szprosy.

Mam szprosy wewnętrzne z aluminium- kolor srebrny matowy. Wyglądają bardzo dobrze w białych oknach z ciemnoszarym dachem i białym tynkiem. Okna ze szprosami stanowią dużą ozdobę naszego domu, dość prostego z małą liczbą detali arch. Nie ma wrażenia siedzenia za kratami, nie zauważa się ich ze środka (też taką miałam obawę).

Możesz zobaczyć moje zdjęcia.

Bałam sie eksperymentowania z nakładanymi ( takie zawracanie głowy z tym zdejmowaniem do mycia). Konstrukcyjne są drogie, zabierają swiatło i niech nikt nie wciska kitu, że myje się je nie używając brzydkich słów :roll:

izat ,

jeszcze jedna rzecz nie zostala poruszona - moim zdaniem wazna ...moze decydujaca -- wielkosc okien.

Jesli masz male otwory okienne i w stanie surowym juz jest ciemnawo - okna z ramami i szprosami mocno pogorsza doswietlenie i zrobi sie jeszcze ciemniej.

Jesli masz Zeromskiego dom ze szkla z wielkimi polaciami szklanymi - mozna rozwazyc szprosy.

U mnie wg projektu mialy byc szprosy - zrezygnowalem ze szprosow i tam gdzie sie dalo rezygnowalem nawet z okien dwuskrzydlowych na rzecz z 1 skrzydelkiem. Moze wyglada to troche kosmicznie ..ale przeciez mamy XXI wiek. Nie do konca przekonuja mnie argumenty - rob szprosy - bedzie jak w palacu czy innym dworku, tu nie Prowansja ani hrabstwo Sussex, ino mazowiecka wsi przasna ;-) nasza ;-)

(Y)

oj jareko,

jak Ty nie lubisz po gustach się ślizgać :D

jeśli chodzi o powierzchnie okien, to tak jak pisałam są duuuże, rzekłabym nawet, że bardzo duże

patio 5m, tarasowe 2x2m, jadalniane ze 3, narożne 2x1,80 ... to tak w skrócie

nie widać tego na emblemacie miniaturce ;) ale zapewniam, że ciemno to tam nie jest

Majka,

możesz wkleić parę fotek swoich DREWNIANYCH okien ze szprosami konstrukcyjnymi??

chętnie obejrzę :)

Izat, nie mam zdjęć przedstawiających dokładnie szprosy konstrukcyjne, ale może coś z takiego zdjęcia wyczytasz :roll:

http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/39_1024.ts1116929114062.jpg

albo zerknij w link /strasznie duże zdjęcie

http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/771_1024.ts1122050288000.jpg

Poradźcie proszę,

do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami,

mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych

jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości

czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów

chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła

w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras,

w jadalni podobnie

domek jak w emblemacie

Mnie szprosy się nie podobają. Szczególnie "złote"

ja uważam, żeby nie zakładać szprosów, bo

- nie chcę czuć się w domu jak w więzienu (choc nie wiem jak jest w więzieniu)

- bez szprosów jest taniej

- łatwiej umys

- podobają mi się okna bez, bo nic nie zasłania, nie rozprasza, a nie daj Boże szpros na wysokosci oczu... :x

Poradźcie proszę,

do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami,

mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych

jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości

czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów

chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła

w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras,

w jadalni podobnie

domek jak w emblemacie

bez szprosow :p

zabieraja swiatlo - szczegolnie te drewniane ( mi sie osobiscie nie podobaja one wogole), sa drogie, no i przeszkadzaja przy myciu.

Widok jest lepszy - pelniejszy - bez szprosow.

Moje zdanie wyrazilam :D

A ja mam szprosy w drewnianych oknach i duzych i malych. Wygladaja slicznie, i moja odpowiedz:

TAK Rob okna ze szprosami.

Co do mycia. Nie wyolbrzymiajcie problemu. Jest troche trudniej, ale bez przesady.

Mozesz sobie obejrzec zdjecia sa w linku stopce.

:lol: jak dla kogo :lol:

w obecnym mieszkaniu mam szprosy - szlag mnie trafia przy kazdym myciu.

Do domu zamowilismy juz bez szprosow :p

izat - jak chcesz okna drewniane ze szprosami to popieram - rozbijaja te wielkie szklenia na mniejsze kawalki i chalupa wyglada faktycznie super

Ale jesli juz szprosy to tylko konstrukcyjne z malymi szybami w osobnych kwaterach.

Te naklejane wygladaja gorzej optycznie - chociaz jest to taniej [jedna szyba].

Jajslabiej wygladaja te szprosy w szybach - ale sa najbardziej praktyczne - latwe mycie szyby - chocia maja taka wade ze szasami szyba stuka o szprosy

Ja bym polecal to pierwsze - chociaz najdrozsze - ale za luksus sie placi