buziaczek 15.02.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Izat.Przeciętny człowiek budujący dom nie posiada szerokiej wiedzy na wszystkie tematy związane z budową domu i zazwyczaj kieruje się do fachowca często polecanego przez innych.Tak zrobiłem ,udałem się do firmy zamówiłem okna i zaznaczyłem że muszą być szprosy "fachowiec" (dupa wołowa od siedmiu boleści)oczywiście tak wszystko będzie w idealnym porzadku .Sam się zdziwił jak odebrał okna a jak mnie miał powiadomić to duszę miał na ramieniu.Tak mam okna z PCV oklejone obustronnie Ciemnym dębem i w środku szprosy z ciemnego dębu tylko że szprosy wykonują bodajże dwie firmy w Polsce i kolor tych szprosów nie jest identyczny z kolorami oklein okien.Nie jest to znormalizowane i stad problemy.Trzeba uważać jak się chce dobiera identyczne kolory choć w kilku przypadkach kolory się pokrywają.Mimo tego warto polecam,efekt murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 15.02.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Thorin, gdzie robiłeś okna z zamykanymi szprosami? Ile kosztowały w porównaniu do PCV? Stolbud Włoszczowa. Wiesz nie robiłem dokładnych wycen PCV ale pewnie dlatego że z wycen wstępnych wyszło, że za wysokiej klasy PCV w okleinie drewnopodobnej (białych jakos nie chciałem ) wyszłaby podobna cena. O dziwo to potwierdza, że utarte schematy nie zawwsze się sprawdzają. A w ogóle jak zobaczyłem jak się róznią ceny na rynku okien drewnianych - to spadłem z fotela u mnie do 60 % kosztorysu - i to wcale nie chodzi o jakośc (a jedynie o producenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 15.02.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 chciałem dodać ,okna dlatego PCV oklejane obustronnie drewnopodobną okleiną bo wielu znajomych ma same oroblemy z oknami drewnianymi.A powiem wam,że trzeba się przyjrzeć z bliska ,żeby dojrzeć różnicę ,że nie drewniane.Dodaję ,że dom będzie czesto nieogrzewany przez dłuższy czas więc duże wachania temperatur w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 15.02.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Sama planuję miec drewniane duże okna ze szprosami. Wydaje mi się że nadają zdecydowany charakter domowi, dlatego w decyzji trzeba uwzględnić czy właśnie taki charakter nam pasuje bo szprosów nie da się nie zauważyć Nowoczesne wnętrze lepiej się prezentuje bez zaburzania prostokąta okna ale we wnętrzach nawiązujących charakterem do "dworkowego", "wiejskiego", "staroangielskiego" czy "prowansalskiego" klimatu okna dzielone to piękna sprawa! Natomiast odradzam szprosy naklejane od wewnątrz. Z zewnątrz odbijające się od szyb swiatło sprawia wrażenie niepodzielonej szyby więc nic nie zyskujesz estetycznie w wyglądzie elewacji a "koszty" ponosisz bo od środka widzisz wkurzające cię szprosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 15.02.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Mam szprosy wewnętrzne z aluminium- kolor srebrny matowy. Wyglądają bardzo dobrze w białych oknach z ciemnoszarym dachem i białym tynkiem. Okna ze szprosami stanowią dużą ozdobę naszego domu, dość prostego z małą liczbą detali arch. Nie ma wrażenia siedzenia za kratami, nie zauważa się ich ze środka (też taką miałam obawę). Możesz zobaczyć moje zdjęcia. Bałam sie eksperymentowania z nakładanymi ( takie zawracanie głowy z tym zdejmowaniem do mycia). Konstrukcyjne są drogie, zabierają swiatło i niech nikt nie wciska kitu, że myje się je nie używając brzydkich słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.02.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 A my mamy szprosy konstrukcyjne w drewnianych oknach. Do tego okna sa ciemnego koloru. Jakoś nie odczuwamy poszatkowania, ani też problemów z ich myciem. Ale pewnie jak jestem jakaś dziwna, no i nie trendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 16.02.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 izat , jeszcze jedna rzecz nie zostala poruszona - moim zdaniem wazna ...moze decydujaca -- wielkosc okien. Jesli masz male otwory okienne i w stanie surowym juz jest ciemnawo - okna z ramami i szprosami mocno pogorsza doswietlenie i zrobi sie jeszcze ciemniej. Jesli masz Zeromskiego dom ze szkla z wielkimi polaciami szklanymi - mozna rozwazyc szprosy. U mnie wg projektu mialy byc szprosy - zrezygnowalem ze szprosow i tam gdzie sie dalo rezygnowalem nawet z okien dwuskrzydlowych na rzecz z 1 skrzydelkiem. Moze wyglada to troche kosmicznie ..ale przeciez mamy XXI wiek. Nie do konca przekonuja mnie argumenty - rob szprosy - bedzie jak w palacu czy innym dworku, tu nie Prowansja ani hrabstwo Sussex, ino mazowiecka wsi przasna nasza (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 i wlasnie Yoric ze to mazowiecka wsi przasna, nasza domki w starym stylu do czegos zobowiazuja. Co do reszty sie zgadzam ale tez pamietaj ze kolorem scian pomieszczenie mozesz albo uczynic jasniejszym albo dodatkowo wrazenie ciemnicy spotegowac Weszlismy na sliski grunt gustow a wiadomo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 16.02.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 A ja mam szprosy w drewnianych oknach i duzych i malych. Wygladaja slicznie, i moja odpowiedz: TAK Rob okna ze szprosami. Co do mycia. Nie wyolbrzymiajcie problemu. Jest troche trudniej, ale bez przesady. Mozesz sobie obejrzec zdjecia sa w linku stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.02.2006 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 oj jareko, jak Ty nie lubisz po gustach się ślizgać jeśli chodzi o powierzchnie okien, to tak jak pisałam są duuuże, rzekłabym nawet, że bardzo duże patio 5m, tarasowe 2x2m, jadalniane ze 3, narożne 2x1,80 ... to tak w skrócie nie widać tego na emblemacie miniaturce ale zapewniam, że ciemno to tam nie jest Majka, możesz wkleić parę fotek swoich DREWNIANYCH okien ze szprosami konstrukcyjnymi?? chętnie obejrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Izat, nie mam zdjęć przedstawiających dokładnie szprosy konstrukcyjne, ale może coś z takiego zdjęcia wyczytasz http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/39_1024.ts1116929114062.jpg albo zerknij w link /strasznie duże zdjęcie http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/771_1024.ts1122050288000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 16.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Poradźcie proszę, do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami, mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras, w jadalni podobnie domek jak w emblemacie Mnie szprosy się nie podobają. Szczególnie "złote" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.02.2006 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Majka, dzięki za fotki choć faktycznie mało widać ale zieleninkę masz super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.02.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 ja uważam, żeby nie zakładać szprosów, bo - nie chcę czuć się w domu jak w więzienu (choc nie wiem jak jest w więzieniu) - bez szprosów jest taniej - łatwiej umys - podobają mi się okna bez, bo nic nie zasłania, nie rozprasza, a nie daj Boże szpros na wysokosci oczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 17.02.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Poradźcie proszę, do tej pory byłam przekonana co do zakupu okien ze szprosami, mam na myśli szprosy konstrukcyjne w oknach drewnianych jednak ostatnio ogarnęły mnie wątpliwości czy nie fajniej byłoby zastosować okna bez szprosów chodzi mi przede wszystkim o estetykę ale również funkcjonalność i docieranie światła w salonie będzie 5 m patio oraz wyjście dwuskrzydłowe na drugi taras, w jadalni podobnie domek jak w emblemacie bez szprosow zabieraja swiatlo - szczegolnie te drewniane ( mi sie osobiscie nie podobaja one wogole), sa drogie, no i przeszkadzaja przy myciu. Widok jest lepszy - pelniejszy - bez szprosow. Moje zdanie wyrazilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 17.02.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 A ja mam szprosy w drewnianych oknach i duzych i malych. Wygladaja slicznie, i moja odpowiedz: TAK Rob okna ze szprosami. Co do mycia. Nie wyolbrzymiajcie problemu. Jest troche trudniej, ale bez przesady. Mozesz sobie obejrzec zdjecia sa w linku stopce. jak dla kogo w obecnym mieszkaniu mam szprosy - szlag mnie trafia przy kazdym myciu. Do domu zamowilismy juz bez szprosow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ja również zastanawiałam się nad szprosami ,ale mi przeszło więc będziemy mieli okna drewniane bez szprosów. No bo w końcu ja myję okna. pozdrawiam barczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 17.02.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 izat - jak chcesz okna drewniane ze szprosami to popieram - rozbijaja te wielkie szklenia na mniejsze kawalki i chalupa wyglada faktycznie superAle jesli juz szprosy to tylko konstrukcyjne z malymi szybami w osobnych kwaterach.Te naklejane wygladaja gorzej optycznie - chociaz jest to taniej [jedna szyba].Jajslabiej wygladaja te szprosy w szybach - ale sa najbardziej praktyczne - latwe mycie szyby - chocia maja taka wade ze szasami szyba stuka o szprosyJa bym polecal to pierwsze - chociaz najdrozsze - ale za luksus sie placi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.02.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Izat, znalazłam dla Ciebie jeszcze inne zdjęcia naszych okien ze szprosami konstrukcyjnymi. http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/734_200.ts1121855115000.jpg http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/1084_200.ts1094984600000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.02.2006 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Majka, dziękuję bardzo fajnie wyglądają dziękuję zwłaszcza za zdjęcie od środka to duże przeszklenie to witryna czy okna otwierane?? mam wrażenie, że fixy, więc są mniej masywne ... czy się mylę?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts