buziaczek 20.02.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 bardzo ładne ,gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.02.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Izat, to okno w holu jest podwójnej wielkości, czyli długość coś 2.80. Jest nieotwieralne. Takie samo tylko do podłogi jest w salonie, środek się otwiera w dwie strony wyjście na taras/ taras ma być w najbliższym czasie /. Cieszę się, że Wam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 21.02.2006 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 oj podoba się, podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.02.2006 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Byłam dzisiaj u dealera moich przyszłych okien i mam jeszcze większy mętlik w głowie Może jednak zdeycyduję się na te poziome szprosy tak jak w projekcie.... Całkowite poszatkowanie okna jednak mi się nie podoba i problem z myciem jest podejrzewam ogromny przy takim rozwiązaniu przyjrzałam się temu dokładniej Tylko pytanie czy takie szerokie 6 cm czy węższe... ? Oglądałam też te nakładane kratki, moim zdaniem to fajna sprawa..... No to sobie podumałam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 03.03.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Izat, To może ja coś jeszcze dodam: Dla mnie dom bez szprosów wygląda jak ślepy - duże tafle szkła sa jak ciemne dziury. Wyglada to paskudnie - zwłaszcza jesli planujesz robić zdobienia, bonie, to takie ślepe okna są jak nie z tej bajki... Duże tafle pasują tylko do baardzo nowoczesnych domów - Twój jest raczej zupełnie tradycyjny - wole oczko itp.. Mój głos: SZPROSY KONIECZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 04.03.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Pozdraiwm forumowiczów, a szczególnie Izę sprawczynię tego towarzyskiego zamieszania. Poruszony problem dotyka tak indywidualnych odczuć, że trudno jadnoznacznie się określić. Poruszę zatem kilka kwestii, które być może pozwolą ci podjąć decyzję.Chciałbym dać odpowiedź krótką ( TAK ), gdyż lubię okna ze szprosami. Szczególnie atrakcyjnie wyglądają domy z ciemnym dachem, ciemnymi oknami i jasną elewacją. Dom ładnie wkomponowany w zieleń ogrodu jest poprostu dostojny, szlachetny, a może trochę i tajemniczy.Mam jednak wątpliwość, co do zastosowania szprosów w twoim domu. Chciałbym zwrócić uwagę na bryłę domu oraz jego proporcje. Dom jest dość szeroki i przy dominującym wprost dachu, ściany wydają się niskie. Rzecz kolejna, to proporcje okien i drzwi garażowych. One współgrają z całością bryły, tzn. szerokość znacząco dominuje nad wysokością. Co więcej, w elewacji frontowej, która jest najczęściej oglądana (oceniana), potrójne tafle szkła nadają jednak nowoczesnego charakteru temu domowi. Ubranie tego szkła w szprosy, jak już ktoś wcześniej napisał, może przypominać okratowanie. Gdyby proporcje były odwrotne, lub gdyby dom miał bardziej charakter wiejski, byłbym zdecydowanie za szprosami.Myślę, że architekt który zaprojektował ten dom, nie przypadkowo zaproponował właśnie takie okna (jak na zdjęciu).Jeśli już miałabyś się zdecydować na szprosy, to zadbaj o to, żeby kontrastowały wyraźnie z elewacją, w celu ich wyeksponowania. Na początek przydekoruj dom kilkoma smukłymi formami iglakówi, tak żeby pomiędzy nimi wyeksponować okna. Około 5 szt. wys. ok. 2,5 m. byłoby na początek wystarczajace. Finansowo również nie powinny cię zrujnować.Sprawa kolejna, to jakość szprosów. Nie daj się skusić na wyroby czekoladopodobne, czyli tylko porządne konstrukcyjne szprosy są godne zastosowania. Co do mycia, to myślę, że nie ma z tym już większego problemu. Sporo w tym domu jest okien więc do tego jest potrzebny poprostu mężczyzna, a może sobie nawet przy tym trochę pogderać. Mój kolega przymuszony do mycia okien w swoim nowym domu, za pierwszym czyszczeniem wyrażał (delikatnie mówiąc !) swoje głębokie niezadowolenie, iż to jemu właśnie przypadł ten tak ciężki i upokarzający obowiązek. W związku z tym, że pani małżonka była nieugięta, jej twardziel kupił sobie jakaś maszynkę na parę i dziś jest mistrzem tego sportu. Teraz nawet w męskim towarzystwie chwali się, jakiż to z niego był rezolutny chłopczyk.Mam nadzieję, że w choć małym stopniu przybliżyłem cię do decyzji. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 04.03.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Szprosy TAAAAK http://foto.onet.pl/upload/9/99/_501957_n.jpghttp://www.fotkidomu.friko.pl/dom8.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 04.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 HAWKMOON, w tym domu szprosy TAAAAAAAAAAAAAK.....! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 04.03.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 ja tez stałam kiedyśprzed tym dylematem. Postanowiłam zrezygnować ze szprosów, sam handlowiec mi tak doradził i dobrze ze sie nie zdecydowałam. Wady: - osiada kurz- cięzko sie myje okna- handlowiec pwiedzial ze ludzie juz odchpdza od szprosów. Jesli masz natomiast duze tafle szkła niczym wysatwa sklepowa to je wstaw. Duze tafle nie podobaja mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.03.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 gourmand, dziękuję Ci bardzo za zabranie głosu rzeczową wypowiedzią również gorąco Cię pozdrawiam dziękuję bardzo wszystkim za słowa , zdjęcia, rysuneczki itp bardzo mi miło, że wątek tak się rozkręcił jestem właśnie po, chyba ostatecznej, rozmowie w sprawie okien na dzień dzisiejszy jesteśmy zdecydowani na szprosy konstrukcyjne poziome, tak jak w projekcie, o szerokości 6 cm kolor stolarki teak tafle szyb są naprawdę duże, więc ten podział jest chyba konieczny pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 04.03.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 wczoraj zdecydowałam że rezygnuje jednak z szprosów, ponieważ stwierdziłam że wbrew pozorom tak tanio to one mnie nie wyjdą (12zł za pole) poza tym w prawie każdej firmie jaką wczoraj odwiedziłam na targach budowlanych w Rzeszowie odradzano mi szprosy podobno wychodzą z mody.więc decyzja zapadła dołożymy trochę do pięciokomorówek a rezygnujemy z szprosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 04.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 wczoraj zdecydowałam że rezygnuje jednak z szprosów, ponieważ stwierdziłam że wbrew pozorom tak tanio to one mnie nie wyjdą (12zł za pole) poza tym w prawie każdej firmie jaką wczoraj odwiedziłam na targach budowlanych w Rzeszowie odradzano mi szprosy podobno wychodzą z mody. więc decyzja zapadła dołożymy trochę do pięciokomorówek a rezygnujemy z szprosów nie ma czegoś takiego jak moda na szprosy - po prostu w jednym wypadku pasują do koncepcji w innym nie. W ogóle tzw pojęcie tzw mody (szczegolnie w budowlance) to niezłe oszołomstwo dla zamieszania w czaszkach jedynie kto wie czego chce i ma sprecyzowany gust nie patrzy na takie bzdety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.03.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 chodzi też o względy użytkowe a nie tylko estetyczne, jakie może dyktować "moda" ja szczerze mówiąc stawiam to na dalszym planie nadal nie wiem jaką podjąć decyzję ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts