Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aaaaa. ratunkuuuu zapchany filtr pralki

JoShi

Recommended Posts

To znaczy mam nadzieje, ze to to. W kazdym woda zostala w pralce i nie chce stamtad wyplynac. Co gorsza w zaden zywy sposobnie moge tego filtra otworzyc. Wedlug instrukcji powinnam go obrucic do pozycji pionowej i pociagnac. Obrocic sie daja, pociaganie nie przynosi rezultatu. Filtr nadal tkwi w pralce i jak sie przygladam mu to mysle, ze nie ma mozliwosci, zeby go stamtad wyjac. Czy jest mozliwe, aby zostal wadliwie zainstalowany ? A moze poprostu jestem glupia i nie potrafie nawet filtra z pralki wyjac...

Acha pralka Candy padowana z przodu...

I jeszcze rysunek pogladowy:

http://www.toke.neostrada.pl/filtr.JPG

Tak wyglada filtr w pozycji otwartej (to znaczy teoretycznie wedlug instrukcji). No i wlasnie chodzi o to, ze po lewej jest taki wycinek kolnierza (czerwone), ktory ten filtr trzyma i ja nie widze mozliwosci, zeby ten filtr stamtad wyjac. No chyba tylko wylamujac to czerwone.

Może, trzeba obrócić do pionu, ale w drugą stronę? :roll:

No bez przesady...

1. W drugo sie nie da.

2. Przestudiowalam instrukcje z ktorej wynika jasno w ktora strone sie powinno krecic.

PS. Czy było słychać jak się pompka do wypompowania wody męczy? Bo jak nie, to może tu jest przyczyna.

Nie doceniasz mnie. Oczywiscie, ze bylo slychac jak pompka cos probuje wyrzucic, ale nic jej nie wychodzi...

No bez przesady...

1. W drugo sie nie da.

2. Przestudiowalam instrukcje z ktorej wynika jasno w ktora strone sie powinno krecic.

:oops: :oops: :oops: Przepraszam.

W żadnym wypadku nie chciałem urazić. :oops: :oops: :oops:

... Nie doceniasz mnie. Oczywiscie, ze bylo slychac jak pompka cos probuje wyrzucic, ale nic jej nie wychodzi...

O tym nie wspomniałaś.

Jaki to model?

Opisz dokładniej to, co na rysunku oznaczyłaś kolorem czerwonym.

Czy, jest to występ stanowiący całość z resztą obudowy? Czy może jest to osobny element zamontowany w tej obudowie?

Moj maz stanal na wysokosci zadania. Przechylil pralke na plecki, odkrecil filtr od obudowy poodpinal od niego weze i poddal gruntownym ogledzinom. Okazalo sie, ze instrukcja klamie. Filtr trzeba wykrecac az sie wykreci calkowicie a nie obrocic do pionu i pociagnac. Nie obracal sie dalej, bo dostala sie do niego spinka wsuwka i blokowala.

Tak sobie myślałem, że coś mogło zaklinować filtr, ale nie chciałem się wychylać. :wink:

To, że instrukcje są nieaktualne to nic nowego. :evil:

Ostatnio rozgryzam co autor miał na myśli pisząc instrukcję do pogodówki Vaillanta. :-?

PS.

Ostatnio, usuwałem fiszbinę (fiszbin :roll: ) z przestrzeni między bębnem, a obudową. :o

Na szczęście nie miała szans dostać się do filtra.

Ach, te wasze wdzianka. Skomplikowane i niebezpieczne. :wink: