minki 15.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) dzięki biorę się za studiowanie no i widzę pierwszy minus - wymaga podłączenia do prądu, co pewnie też kosztuje + eksploatacja. Edytowane 15 Marca 2012 przez minki update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 16.03.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ...albo tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.03.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 no i widzę pierwszy minus - wymaga podłączenia do prądu, co pewnie też kosztuje + eksploatacja.Cos za cos. Eksploatacja cos tam kosztuje, ale masz pewnosc co odprowadzasz do srodowiska, bo caly proces zachodzi z szczelnym zbiorniku. Oczyszcalnia drenazowa oczyszczi scieki rownie dobrze, ale pod warunkiem ze drenaz jest dobrze zrobiony, grunt odpowiedni, i odleglosc do wody gruntowej zachowana. Co w praktyce czesto jest trudne do zapewnienia. A do tego w PL nikt tego naprawde nie kontroluje. Ja znam przypadek, ze drenazowke z kopcem zrobiono w takim terenie, ze wiosna/jesien i po duzych opadach, wokol kopca wysokosci 30-40cm stoi woda po kostki. Taki drenaz nie spelnia swojej roli. Ale ludzie sa zadowoleni, bo maja "oczyszczalnie" i sie pozbywaja sciekow :-/ marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 16.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Się pozbywają! No właśnie.Ciekawe, że nikt nie kwapi się, żeby śmieci też zakopywać na własnej działce. A ponieważ ja też nie jestem zwolennikiem kompresorków, to przypomnę tylko, że są też oczyszczalnie biologiczne bez nich - było w sąsiednich wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.03.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Się pozbywają! No właśnie. Ciekawe, że nikt nie kwapi się, żeby śmieci też zakopywać na własnej działce. Tez tego nie pochwalam. Donosic nie bede, tylko przy kazdej okazji edukuje i przekonuje. Do tego przez dzialke o ktorej mowie biegnie row melioracyjny!! Argument ze oczyszczalnia biologiczna jest taki ze to kosztuje, a obecna przeciez dziala (czytaj nic im nie smierdzi). Do tego studnia niezbyt gleboka (~15 m?) jest moze z 15m od takiego "drenazu". Woda pita bez badan, uzdatniania. Niektorzy sa bardzo beztroscy az nie zaczna sie problemy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 16.03.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 A pewnie na dodatek w lato pewnie tą wodą warzywa podlewają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 16.03.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Się pozbywają! No właśnie. Ciekawe, że nikt nie kwapi się, żeby śmieci też zakopywać na własnej działce. A ponieważ ja też nie jestem zwolennikiem kompresorków, to przypomnę tylko, że są też oczyszczalnie biologiczne bez nich - było w sąsiednich wątkach. A było, było tylko trzeba poczytać, poszukać a nie wszystkim się chce jest tyle różnych oczyszczalni biologicznych, że można naprawdę coś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 16.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 dzięki biorę się za studiowanie no i widzę pierwszy minus - wymaga podłączenia do prądu, co pewnie też kosztuje + eksploatacja. podłączenie do prądu wykonanie to koszt przewodu jakieś 2 zł za mb, gniazdko i to wszystko. Równie dobrze można zrobić tymczasowe podłączenie przedłużaczem esploatacja to kompresor o mocy 5 W, zużycie roczne łatwo możesz policzyć przyjmując że kompresor ciągle pracuje przez 12h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 19.03.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 esploatacja to kompresor o mocy 5 W, zużycie roczne łatwo możesz policzyć przyjmując że kompresor ciągle pracuje przez 12h 5 W to może w akwarium! W oczyszczalni 30-120 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 19.03.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 5 W to może w akwarium! W oczyszczalni 30-120 W. Hmm, wydawało mi się że było 5W napisane, niewykluczone że może mieć więcej, sprawdzę. A akwarium, to ten mój kompresor to własnie do akwarium jest ale takiego trochę większego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.03.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Miałeś rację nie wiem co mi się z tymi 5 W ubzdurało, pompka ma moc 36 W, nie zmienia to faktu, że zużycie prądu jest niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 26.03.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 witam, Posiadamy oczyszczalnię ścieków z drenażem rozsączającym ... we wstęonym planie w miejscu oczyszczalni miały być stanowiska parkingowe. Ztego co wyczytałam to na oczyszczalni i drenażu nic nie można stawiać ... ewentualnie trawę i niskie rośliny? Chciałam sie upewnić czy mam rację? Nie można zrobić stanowisk parkingowych, postawić blaszaka ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.03.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 do oczyszczalni musi być dostęp, chociażby po to by co jakiś czas wybrać "gęste" z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 26.03.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 do oczyszczalni musi być dostęp, chociażby po to by co jakiś czas wybrać "gęste" z niej. czyli nie ma możliwości, żeby zrobić miejsce parkingowe z kostki, a na beczce zrobić pokrywę, żeby wybrać te nieczystości? na drenażu też nie można zrobić utwardzonej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.03.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ja bym się nie pchał w parkowanie na zbiorniku lub drenażu, trochę to ryzykowne. Nad zbiornikiem można by wylać płytę zbrojoną, ale zbiornik jest "plastikowy" więc ma inną wytrzymałość. Skonsultuj to lepiej z kierownikiem budowy, ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Na drenażu też ryzyko, pod kostkę grunt musisz zagęszczać a wokół drenów ziemia nie powinna być za "ścisła". generalnie odradzam takie rozwiązanie. Zapewne odezwie się ktoś kto zdecydowanie odradzi takie rozwiązanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.03.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Odzywam się i zdecydowanie odradzam, zwłaszcza parkowanie nad zbiornikiem. Jak plastikowy, to zwyczajnie się zapadnie. Te z laminatu są trochę sztywniejsze, ale żeby spokojnie parkować, musiałbyś zrobić zbiornik z żelbetu, albo tzw. płytę odciążającą. Jest to płyta żelbetowa odpowiednio duża, tak aby sięgała i opierała się na gruncie rodzimym. Pod nią zasypuje się zbiornik, który tym samym nie przenosi obciążeń. Z kolei jak będziesz jeździł po drenażu, to możesz go poprzemieszczać i rozregulować sobie spadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 27.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 bardzo dziękuje za odpowiedzi Czyli tak jak myślałam tylko trawka i kwiatuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 27.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 no i delikatne krzaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts