beatriss 12.02.2006 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 witajcie, mam dzialke w konstancinie. Chce ja podzielic na 3 czesci (matka, siostra matki, sasiad) i przekwalifikowac z rolnej na budowlana. O ile w urzedzie gminy mowia mi ze przekwalifikowanie bedzie mozliwe gdyz jest to zgodne z przyjetym studium to podzial jest jezt zupelnie niemozliwy. Czy mam czekac az bedzie nowy plan zagospodarowania? Mieli juz jeden przyjac ale zostal odrzucony. Pani w gminie mowi, ze nowy plan jak dobrze pojdzie zostanie przyjety za 2 lata. Bardzo bym chciala moc juz sie gospodarowac a nie czekac. Wiem ze niektore gminy w ogole funkcjonuja bez takich planow Poradzcie mi - czy isc do sadu i dzielic dzialke? Czy sa moze inne wyjscia? Jakie macie doswiadczenia i co myslicie? Pozdrawiam serdecznie, beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.02.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Zobacz tuhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53619&highlight=i poszukaj więcej na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatriss 12.02.2006 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 witaj, dziekuje bardzo! Co prawda to nie wyjasnia moich watpliwosci, bo troche ciezko mi sie pogodzic z porazka Niestety z tego wynika ze do sadu za dlugo i kosztuje, a plan nie wiadomo kiedy bedzie... Pozostaje wiec czekac na zbawienny plan. To straszne. Szukalam na forum, ale slabo mi idzie, bo nie uzyskuje konkretnej rady: siedz czekaj na plan albo idz do sadu bo nie ma co na plan czekac. Widac zlotego srodka brak. pozdrawiam serdecznie, beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.02.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Z tego wątku wynika, że możesz wystąpić o warunki zabudowy wskazując, oprócz tego co chcesz pobudować, również to, jak chcesz podzielic działkę. Jeśli na trzy części, to "wrysowujesz" 3 domy i dzielisz działkę (na razie graficznie). Urząd wydając WZ musi się do tego "podziału" ustosunkować. WZ to taki mały plan zagospodarowania - też może określić zasady podziału większej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasmal 13.02.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Oskar ma rację -nie pierwszy raz . Jesli gmina jest w trakcie opracowywania nowego planu, to wszelkie działania masz zablokowane. Jesli natomiast dopiero ma zamiar sie za niego zabrac to rób jak ja i jak radzi oskar - najpierw wystap o WZ na 3 domy z podziałem-koncepcjš zagospodarowania dzialki. Potem dziel, potem odralniaj. Chyba, że w studium sš jakie obostrzenia zwišzane z podziałem. Chyba jednak nie, bo niedawno powiedziano mi włanie w gmine Konstancin, że na razie planu ani widu ani słychu, ale jak bedzie to najmniejsza powierchnia działki bedzie musiała mieć 2000m2. Z jednej wiec strony brak planu nie jest taki zly - wiecej formalnosci i czekania, ale za to nie moga Ci niczego zabronic bo nie maja podstaw prawnych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatriss 19.02.2006 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 witajcie,dzieki za rady.bylam w gminie i:- nie ma planu- chcemy podzielic scalona dzialke z sasiadem na 3 czesci- czesc moje dzialki jest zabudowana- podzielone dzialki beda mialy 1200m2 - 3 dzialki- mozna wystapic o warunki zagospodarowania, ale poniewaz jest objete uzdrowiskiem decyzja zostanie zawieszona do czasu uchwalenia planu- ostatni plan gmina robila 5 lat, skoczyla im sie umowa i zaczeli od poczatku. Szacunkowo nastepny za 3 lata.- nie moge w tej chwili scalic i podzielic dzialki bo ma mniej niz 3000m2 - nie mozna dzielic dzialek rolnych o mniejszej powierzchni- lepiej jest podzielic dzialke przed uchwaleniem planu - o zgrozo - bo potem w planie bedzie dzialka budowlana najprawdopodobniej minimum 1500m2. Podobno w przypadku isynienia podzielonych dzialke architekt przychyla sie i mozna wtedy budowac - ale oczywiscie nie jest to pewne.- podobno jedyna co jest mozliwe to przylaczenie dzialki sasiadujacej albo rozszerzenie dzialki budowlanej- w nowym planie obszar moje dzialki jest przenaczony pod urbanizacje czy znacie dobrego prawnika od nieruchmosci z warszawy?bo sie zalamalam.musze koniecznie podzielic dzialke miedzy moja matke i siostre matki - tak aby siostra matki nie byla stratna.inczej nici z mieszkania w konstancinie. dzieki wam bardzo!bea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.03.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Suplement do tego wątku z dzisiejszej "Rzeczpospolitej": http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060313/warszawa_a_4.html KONSTANCINBurmistrz wstrzymuje inwestycje Kilkudziesięciu mieszkańców nie może rozpocząć budowy, bo burmistrz Marek Skowroński cztery miesiące temu wstrzymał wydawanie niezbędnych zezwoleń Ryszard Grzenia kupił działkę w Konstancinie w ubiegłym roku. Plany budowy domu musi jednak odłożyć na przyszłość. Gmina odmówiła mu wydania decyzji o warunkach zabudowy. To dokument potrzebny do starania się o pozwolenie na budowę. Według Grzeni liczba zablokowanych w ten sposób inwestycji sięga nawet 50. - Z powodu opieszałości burmistrza ponosimy straty finansowe - mówi pan Grzenia, który już w listopadzie kupił materiały budowlane i zatrudnił stróża.Cztery miesiące zastoju Burmistrz Marek Skowroński (PiS) zablokował wydawanie decyzji po tym, gdy w październiku weszła w życie ustawa o uzdrowiskach. Zgodnie z nią na terenie bez planów zagospodarowania należy wstrzymać wydawanie warunków zabudowy do czasu uchwalenia nowego planu. Ustawa daje na to dwa lata. Większość Konstancina w tej chwili nie jest objęta planami, co w praktyce oznacza paraliż inwestycji na 24 miesiące. Nowe prawo daje jednak możliwość wydania warunków zabudowy osobom, które starały się o nie przed 2 października, czyli dniem wejścia ustawy w życie. Większość gmin uzdrowiskowych postanowiła z tego skorzystać. Z wyjątkiem Konstancina. W uzasadnieniach odmownych decyzji burmistrz powołuje się m.in. na pismo Departamentu Ładu Przestrzennego Ministerstwa Transportu interpretujące prawo na korzyść urzędu. - To taki nieprzyjazny ludziom styl rządzenia - ocenia działalność burmistrza Andrzej Krzyżanowski,właściciel firmy Konstancin Nieruchomości. - Najpierw uprzykrzy mieszkańcom życie, a kiedy w końcu pozwoli na budowę, wystąpi w roli męża opatrznościowego.Zarobią na wykupie ziemi? Właściciele działek podejrzewają burmistrza o celowe działanie. -To doskonały moment na zrobienie przekrętu wartego grube miliony. Urząd uniemożliwia budowanie willi, a potem podstawieni ludzie będą wykupywać działki za połowę ceny. Za jakiś czas inwestycje się odkorkują i ceny ziemi wystrzelą w górę - mówi anonimowo jeden z właścicieli agencji nieruchomości. Na razie w efekcie zastoju ceny niektórych działek bez miejscowych planów spadły już o 20 proc. Konflikt między magistratem i właścicielami ziemi zaostrza się. Do prokuratury wpłynęło od dwóch osób zawiadomienie o próbie wymuszenia łapówki przez burmistrza i naczelnika wydziału architektury Huberta Zalewskiego (w zamian za ułatwienie wydania korzystnej decyzji). - Wszczęliśmy śledztwo w tej sprawie - informuje Zuzanna Czyżowicz, szef Prokuratury Rejonowej w Piasecznie. Inni mieszkańcy też nie zamierzają odpuszczać. - Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło niekorzystną dla mnie decyzję burmistrza. Zamierzam wyegzekwować swoje prawa, nawet jeśli będę musiał pozwać burmistrza do sądu - zapowiada Ryszard Grzenia.MACIEJ SZCZEPANIUK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatriss 13.03.2006 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Nie widizałam, ze aż tak!!bardzo dziękuję za czujność!! pozdrawiam,beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts