Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt adaptacji projektu

majki

Recommended Posts

Zależy jak obszerne te adaptacje (tzn. czy przesunięcia i zmiana ścian nośnych, doróbki podciągów itd, bo to wymaga ponownych przeliczeń konstrukcyjnych).

Czy cena obejmuje rónież projekt podłączenia mediów oraz przede wszystkim ile kosztował projekt typowy i czy był kupowany w tym samym miejscu co robione adaptacje.

Pzdr

Niedzio - adaptacje raczej obszerne : dodanie pokoju = przesunięcie ścian, dodanie deskowania dachu, przesunięcia / likwidacje / zmiany w oknach, zmiana w częsci dachu.

Mają byc projekty podączeń mediów, proj. inst. wewnętrznych.

Projekt got. kosztuje 1550 zl, kupować będzie arch i sam uzgadniać zakres zmian z twórcą projektu.

Pozdrawiam, Majki

Generalnie wydaje mi się, że jest to cena do przyjęcia (jeśli obejmuje również projekty podłączy itp.).

U mnie w projekcie też było sporo zmian, najwięcej ze wszystkiego kosztowały (będą mnie kosztować) zmiany konstrukcyjne oraz składające się na ogólny koszt przesunięcia instalacji wod-kan. i elektrycznej.

Przed przystąpieniem do inwestycji sprawdziłem rynek i generalnie architekci proponowali mi nowy projekt (na bazie moich przemyśleń) za ok. 8500 PLN (w zwyż). Przy czym teraz nie wiem, czy cena obejmowałaby przyłącza itp.

Jeśli chodzi o mnie, to nie mamy za bardzo co porównywać cen, gdyż zmiany architektoniczne miałem wyceniane "ulgowo" (koligacje rodzinne :) ), jednak porównując ewentualne upusty jakie otrzymałem, wydaje mi się, że zaproponowana w twoim przypadku cena jest do przyjęcia.

Dowiedz się, czy architekt zajmie się również ZUD'ami i innymi sprawami (chociażby uzgodnienie spraw przyłącza elektrycznego itp).

Życzę powodzenia :)