anouk 13.02.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Chodzi mi o to ile czasu wytrzymał wasz nowy parkiet w dobrym stanie? Po jakim czasie trzeba było go odnowić bo zle wyglądał? Mój parkiet po roku ma kilka sporo mniej widocznych rys na lakierze i jedną głęboką ogromną długosci 30 cm na środku pokoju, która nie wiem kiedy i jak powstała Pytanie jakw temacie. Po jakim czasie cyklinowaliście ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 13.02.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Chodzi mi o to ile czasu wytrzymał wasz nowy parkiet w dobrym stanie? Po jakim czasie trzeba było go odnowić bo zle wyglądał? Mój parkiet po roku ma kilka sporo mniej widocznych rys na lakierze i jedną głęboką ogromną długosci 30 cm na środku pokoju, która nie wiem kiedy i jak powstała Pytanie jakw temacie. Po jakim czasie cyklinowaliście ponownie? Z punktu widzenia parkieciarza: Najszybciej po 2 miesiącach (okazało się, że inni zniszczyli moje dzieło). Odnośnie rys: jeżeli nie są jeszcze sklejone brudem to możesz spróbować nałożyć dodatkowy "filtr akrylowy". Na dokładnie umytą i odłuszczoną podłogę, nakładasz cienką warstwę nierozcieńczonego płynu np. Sidolux (ja sam używam i polecam Everclear). Podłoga wygląda prawie jak "świeżo polakierowana" jednak ma charakterystyczny połysk. Odnośnie dużej rysy: jaki to parkiet (wielkość i rodzaj drewna, sposób położenia, rodzaj lakieru)? Czy klepki już "podzieliły się (zrobiły się szparki)" czy nadal podłoga jest jedną wielką taflą. Napisz a może możemy poprawić jej wygląd bez cyklinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anouk 13.02.2006 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Zależy mi na zakamuflowaniu tej dużej rysy. Drewno to iroko, spore deski ułożone 'okrętowo', lakier poliuretanowy, niestety nie wiem jaki, ale był podkład i różne inne cuda. Ta rysa jest głębiej, nie tylko na lakierze i przechodzi przez trzy deski. Podłoga ma tylko gdzieniegdzie szparki, wygląda bardziej na taflę. Podejrzewam że rysa mogła być wcześniej, natomiast wczoraj się'objawiła' kiedy umyłam podłogę i woda wniknęła w uszkodzone drewno i teraz stała się taka... biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 13.02.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 To, że rysa jest biała wynika z właściwości lakieru. Drewno raczej ciemnieje.Naprawienie podłogi przy obecnym wyglądzie całości (jedna tafla) będzie zbyt widoczne - szczególnie łączenia lakieru. Więc nie polecam.Półśrodek: aby rysa nie była taka widoczna przetrzyj ją acetonem technicznym (powinno pomóc). Zrób to najlepiej wacikiem kosmetycznym na patyczku, wzdłuż całej rysy. WAŻNE - wacik ma być wilgotny ale nie może z niego kapać. Aceton rozpuszcza lakier - więc jak nakapiesz to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anouk 13.02.2006 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Dziękuję, zrobię jak radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 13.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Odnowię temat. Zastanawiam się jak ważna jest grubość warstwy licowej deski warstwowej, tzn jak szybko będę musiał ją odnawiać. Po jakim czasie odnawialiście swoją podłogę drewnianą?Jaki rodzaj desek macie (lite? warstwowe?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts