Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy odnawialiście parkiet?

anouk

Recommended Posts

Chodzi mi o to ile czasu wytrzymał wasz nowy parkiet w dobrym stanie?

Po jakim czasie trzeba było go odnowić bo zle wyglądał? Mój parkiet po roku ma kilka sporo mniej widocznych rys na lakierze i jedną głęboką ogromną długosci 30 cm na środku pokoju, która nie wiem kiedy i jak powstała :( Pytanie jakw temacie. Po jakim czasie cyklinowaliście ponownie?

Chodzi mi o to ile czasu wytrzymał wasz nowy parkiet w dobrym stanie?

Po jakim czasie trzeba było go odnowić bo zle wyglądał? Mój parkiet po roku ma kilka sporo mniej widocznych rys na lakierze i jedną głęboką ogromną długosci 30 cm na środku pokoju, która nie wiem kiedy i jak powstała :( Pytanie jakw temacie. Po jakim czasie cyklinowaliście ponownie?

Z punktu widzenia parkieciarza: Najszybciej po 2 miesiącach (okazało się, że inni zniszczyli moje dzieło).

Odnośnie rys: jeżeli nie są jeszcze sklejone brudem to możesz spróbować nałożyć dodatkowy "filtr akrylowy". Na dokładnie umytą i odłuszczoną podłogę, nakładasz cienką warstwę nierozcieńczonego płynu np. Sidolux (ja sam używam i polecam Everclear). Podłoga wygląda prawie jak "świeżo polakierowana" :wink: jednak ma charakterystyczny połysk.

Odnośnie dużej rysy: jaki to parkiet (wielkość i rodzaj drewna, sposób położenia, rodzaj lakieru)? Czy klepki już "podzieliły się (zrobiły się szparki)" czy nadal podłoga jest jedną wielką taflą. Napisz a może możemy poprawić jej wygląd bez cyklinowania. :wink:

Zależy mi na zakamuflowaniu tej dużej rysy. Drewno to iroko, spore deski ułożone 'okrętowo', lakier poliuretanowy, niestety nie wiem jaki, ale był podkład i różne inne cuda. Ta rysa jest głębiej, nie tylko na lakierze i przechodzi przez trzy deski. Podłoga ma tylko gdzieniegdzie szparki, wygląda bardziej na taflę. Podejrzewam że rysa mogła być wcześniej, natomiast wczoraj się'objawiła' kiedy umyłam podłogę i woda wniknęła w uszkodzone drewno i teraz stała się taka... biała :-?

To, że rysa jest biała wynika z właściwości lakieru. Drewno raczej ciemnieje.

Naprawienie podłogi przy obecnym wyglądzie całości (jedna tafla) będzie zbyt widoczne - szczególnie łączenia lakieru. Więc nie polecam.

Półśrodek: aby rysa nie była taka widoczna przetrzyj ją acetonem technicznym (powinno pomóc). Zrób to najlepiej wacikiem kosmetycznym na patyczku, wzdłuż całej rysy. WAŻNE - wacik ma być wilgotny ale nie może z niego kapać. Aceton rozpuszcza lakier - więc jak nakapiesz to może być problem.

• 5 years później...