Eliszeba 13.02.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam wszystkich bardzo milo. Mieszkam w bloku (blok ma 44 lata ) na Slasku, gdzie czesto wystepuja tapniecia. Zaczelismy robic remont mieszkania, najgorsza sprawa to podlogi z parkietu, ktore sa wypaczone, nierowne, roznica w poziomie, duze szpary miedzy klepkami wszystko za sprawa owych tapniec. Pod parkietem na betonie lezy warstwa piasku, papieru( lub dykty), papy i na tym wlasnie parkiet. Poradzcie mi jakimi najmniejszymi kosztami wyrownac podloge. Remont robimy sami z mezem. Znajomy radzi mi : Moim skromnym zdaniem to jeśli nie wylewka samopoziomująca ( to trochę brudu i zachodu) to tylko położyć panele na specjalnej płycie takiej miękkiej i powoli da się zatuszować. To wszystko zależy od kasy której się nie ma.No i wlasnie, tej kasy nie mam za duzo!Pozdrawiam i prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAndrzej 14.02.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witam !Stary parkiet oczywicie bym zostawił jako dodatkowš izolację, a na to wszystko oczywicie położyłbym też panele, zachowujšc jednak pełne standarty izolacji wymagane do gwarancji.Zycze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszeba 14.02.2006 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witaj Andrzeju milo. Dzieki za rade Jednak chyba nie skorzystam z niej, a tak by bylo najprosciej i namniej balaganu. Dwa lata temu maz wylewka wyrownal kuchnie i przedpokoj, polozyl kafelki, gdybym teraz zrobila to co mi radzisz, pokoj bylby wyzszy Dziekuje Ci za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAndrzej 14.02.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Niedawno borykałem się z podobnš sytuacjš,co prawda nie mam aż takich problemów z podłogš, choćby dlatego że mieszkam w Gdyni a mieszkanie moje to nadbudowa już od 20 lat więc przyszedł czas na remonty.Co do różnic między poziomami podłog to uważam że róznica np jednego centymetra to żadna różnica, kwestia tylko jakie jest sšsiedztwo danego pomieszczenia tzn. czy można wykożystać np specjalne listwy nadproża które sš ogólno dostępne.A na parkiecie żeby nie było za wysoko można połozyć tylko folie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.02.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jak chcecie wyrównać podłogę, to najprościej będzie wypożyczyć cykliniarkę. Trochę to przewrotne ale już argumentuję. Nie musicie idealnie wyrównać podłogi pod lakierowanie więc jak będą niewielkie dołki nikt wam głowy nie urwie. A umiejętność podstawowej obsługi Twój mężczyzna pojmie po 5 minutach. I podłogę wyrównacie, że hej !!! 1. Wypożyczenie cykliniarki koszt około 50-80 zł za dzień. 2. Koszt papieru ziarno 24 - tańszego około 15-20 zł (droższy około 50 zł). 3. Koszt użycia męża - ??? Więc za 100 zł macie równą podłogę. No to pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszeba 15.02.2006 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Czesc Jak by moj parkiet byl rowny, nie bylo by szpar, ani zadnych zalaman, czy roznicy w poziomie, to wystarczylby tylko moj maz, a za prace zrobilam bym swietny obiad i dostal by caluska. U mnie to nie wchodzi w rachube, to tereny gornicze, tapniecia zrobily swoje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 15.02.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No to musisz rwać tą podłogę - bo inaczej ani rusz. Jak ją usuniesz to będzie wiadomo co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszeba 15.02.2006 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No tak, bedzie rwana i nie ma zmiluj sie. No chyba ze miliard w srode miliard w sobote, wtedy ja lece na Dominikane, a fachowcy pod okiem meza hahah. Pozdrawiam milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 15.02.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 ...No chyba ze miliard w srode miliard w sobote... Czego życzę Tobie i sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsklodz 19.02.2006 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 To zależy na czym parkiet jest położony!!! Ja połozyłem panele na parkiecie ułozonym na "lepiku" czy coś w tym rodzaju. Przez 4 lata tak sie podtrułem już nie wspomnę o zapachu w mieszkaniu!!! W końcu jak się zorientowałem to wszystko zerwałem tj panel eparkiet skułem ten śmierdzący lepik i wylałem nowe wylweki ok 4 cm samopozomujące i na to połozyłem nowy parkiet na ekologicznych klejach!! W końcu przestała minie boleć głowa i czuję się o niebo lepiej!!! Nie polecam przykrywania panelami parkietu!! Najtaniej to zerwać stary parkiet i połozyć panele na gołem betonie a poziomy wyrównać wylewką albo specjalnymi płytami !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszeba 20.02.2006 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dzieki za informacje My tez jednak bedziemy zrywac parkiet ( i to chyba juz dzis ), potem wylewka itd. Powiedz mi, po jakim czasie po wylewce ulozyles parkiet, jak dlugo trzeba czekac az wyschnie wylewka i bedzie mozliwosc kladzienia paneli? Co dales na wylewke, jakie materialy, chce sie zorientowac w tym co mi radza, a co robia inni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsklodz 19.10.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Być może za poźno odpowiadam ale przegapiłem ten wątek jakimś cudem!!!Odpowiadam forumowiczom na przyszłość!! Po zerwaniu podłogi czyli paneli i parkietu pod nimi została mi wylewka z lepikiem!! Skułem ten lepik tj, jakieś 2 cm betonu z lepikiem i po naprawieniu pęknięć betonem B40 na emulsji elastycznej wylałem od 0,5 do 3 cm wylewki samopoziomującej pod parkiety Atlas SAM 100 - trzeba tylko pamiętać że trzeba jak z każdej wylewki anhydrytowej zeszlifować mleczko po przeschnięciu. U mnie wylewka schła ok 1 miesiąca, ale po pomiarze wilgotności przed położeniem parkietu miała ok 0,5% wilgotności - czyli bardzo sucha!! Na to poszedł grunt firmy UZIN chyba P430 czy coś takiego , a parkiet był klejony na klej dwuskładnikowy UZIN MK92. Parkiet 15 mm IPE kupiony w Castoramie /b. ładny i można sobie dosłownie klepki wymieniać do woli/, na to podkład i lakier firmy Berger Siede - UNO czy coś takiego. Efekt końcowy wyszedł super i do dnia dzisiejszego sprawdził się bez zarzutu - nic się nie dzieje, ale przed kładzeniem zmierzono wilgotność podłoża, drewna, i powietrza, klepki przed położeniem i przed polakierowaniem - "klimatyzowały" się w pomieszczeniu. Pracę zaczęto 1 września, a skończono 30 grudnia 2005 roku.PS. do dzisiaj czekam na zwrot Vat z Urzędu Skarbowego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts