Edka 13.02.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam serdecznie.Nadchodzi czas dokonania wyboru oswietlenia. Robione są sufity podwieszane- kuchnia, salon, łazienki i w holach.Jestem raczej zdecydowa na oświetlenie na 230V - jakoś wydaje mi się mniej kłopotliwe. W związku z tym proszę wszystkich o pomoc w dokonaniu wyboru zakupu halogenów, wpuszczanych w k-g. Nie chcę wydać majątku, ale zdaję sobie sprawę, że za jakość trzeba zapłacić.Podzielcie się waszymi doświadczeniami - jaka firma, cena , a czego nie kupować. Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 13.02.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam sam chciałem założyć halogenki na 230V jednak po rozeznaniu rynku stwierdziłem, że jest ich zbyt mały wybór a na dodatek sa drozsze, zakładam jednak na 12V w sklepach sa małe transformatorki, na 105 VA , które nie kosztuja majatku a są wygodne w zakładaniu. może więc warto się zastanowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 13.02.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Znajdź hurtownię elektryczną specjalizującą się w oświetleniu. Ja znalazłem taką w Krakowie - duży wybór, ceny wyraźnie niższe niż w sklepach. Kupiłem już tam chyba kilkadziesiąt oprawek: Briluxa i Candeluxa.Proponuję najpierw dobrze przemyśleć ile potrzeba światła, jakie to ma być światło: ostre punktowe, bardziej szerokie, czy rozproszone (np. szybką. Zastanowić się czy mniej punktów ale mocniejszych, czy więcej ale słabszych. I wtedy się okaże jakie żarówki (moc, kąt), jakie oprawki (pasujące do żarówek, bez szybki/z szybką matową), no i jakie trafo.Ja preferuje dużo punktów mocy 20W 60stopni plus matowa szybka. W holu mam bodajże 12szt. Nie daje po oczach tak jak się to kojarzy z halogenami, za to równo oświetla i daje ładny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 13.02.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Znajdź hurtownię elektryczną specjalizującą się w oświetleniu. Ja znalazłem taką w Krakowie - duży wybór, ceny wyraźnie niższe niż w sklepach. Kupiłem już tam chyba kilkadziesiąt oprawek: Briluxa i Candeluxa. czyżbyś mówił o tej hurtowni na Centralnej??znaczy ulicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 13.02.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Według mego rozeznania oraz doświadczeń mego szwagra, lampki na 230V nawet porządnych firm mają bardzo krótki czas życia. Radzę zatem trafo i lampki na 12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.02.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Według mego rozeznania oraz doświadczeń mego szwagra, lampki na 230V nawet porządnych firm mają bardzo krótki czas życia. Radzę zatem trafo i lampki na 12V Niekoniecznie. U mnie wyglądało to tak, że kilka żarówek 220V/50W szlag trafił błyskawicznie, a reszta świeci już trzeci rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 14.02.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 czyżbyś mówił o tej hurtowni na Centralnej??znaczy ulicy?? Tak jest, na przeciwko M1. Może się komuś jeszcze przyda więc podaje: Impuls (12)686-10-96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 17.02.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Te na 230V trzeba po prostu kupować markowe - czyli droższe i będą świeciły i świeciły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 17.02.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Te na 230V trzeba po prostu kupować markowe - czyli droższe i będą świeciły i świeciły... Pozwolę sobie zabrać głos, jako pracownik hurtowni elektrycznej... Żarówka na 12 V ma cenę 3PLN (chińska) 7-18 PLN (markowa, o wydłużonej żywotności)> Zwracajcie uwagę na żywotność źródła światła, jakiegokolwiek, a potem dopiero na cenę. I nie traktujcie zbyt poważnie chińskich wskaźników.. Zaś żarówka na 220 V nie dość że ma przynajmniej dwa razy mniejszą żywotność, to na dodatek ma cenę min 2 razy większą, dlatego też, jeśli macie możliwość schowania transformatora namawiam was na żarówki o napięciu 12V. Kupcie tylko sprawdzony transformator z gwarancją, żeby nie tracić kasy na jego ciągłą wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts