Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halogeny - jakie macie i polecacie

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Nadchodzi czas dokonania wyboru oswietlenia. Robione są sufity podwieszane- kuchnia, salon, łazienki i w holach.

Jestem raczej zdecydowa na oświetlenie na 230V - jakoś wydaje mi się mniej kłopotliwe. W związku z tym proszę wszystkich o pomoc w dokonaniu wyboru zakupu halogenów, wpuszczanych w k-g. Nie chcę wydać majątku, ale zdaję sobie sprawę, że za jakość trzeba zapłacić.

Podzielcie się waszymi doświadczeniami - jaka firma, cena , a czego nie kupować. Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam

Witam sam chciałem założyć halogenki na 230V jednak po rozeznaniu rynku stwierdziłem, że jest ich zbyt mały wybór a na dodatek sa drozsze, zakładam jednak na 12V w sklepach sa małe transformatorki, na 105 VA , które nie kosztuja majatku a są wygodne w zakładaniu. może więc warto się zastanowić?

Znajdź hurtownię elektryczną specjalizującą się w oświetleniu. Ja znalazłem taką w Krakowie - duży wybór, ceny wyraźnie niższe niż w sklepach. Kupiłem już tam chyba kilkadziesiąt oprawek: Briluxa i Candeluxa.

Proponuję najpierw dobrze przemyśleć ile potrzeba światła, jakie to ma być światło: ostre punktowe, bardziej szerokie, czy rozproszone (np. szybką. Zastanowić się czy mniej punktów ale mocniejszych, czy więcej ale słabszych. I wtedy się okaże jakie żarówki (moc, kąt), jakie oprawki (pasujące do żarówek, bez szybki/z szybką matową), no i jakie trafo.

Ja preferuje dużo punktów mocy 20W 60stopni plus matowa szybka. W holu mam bodajże 12szt. Nie daje po oczach tak jak się to kojarzy z halogenami, za to równo oświetla i daje ładny efekt.

Według mego rozeznania oraz doświadczeń mego szwagra, lampki na 230V nawet porządnych firm mają bardzo krótki czas życia. Radzę zatem trafo i lampki na 12V

Niekoniecznie.

U mnie wyglądało to tak, że kilka żarówek 220V/50W szlag trafił błyskawicznie, a reszta świeci już trzeci rok.

Te na 230V trzeba po prostu kupować markowe - czyli droższe i będą świeciły i świeciły...

Pozwolę sobie zabrać głos, jako pracownik hurtowni elektrycznej...

Żarówka na 12 V ma cenę 3PLN (chińska) 7-18 PLN (markowa, o wydłużonej żywotności)> Zwracajcie uwagę na żywotność źródła światła, jakiegokolwiek, a potem dopiero na cenę. I nie traktujcie zbyt poważnie chińskich wskaźników..

Zaś żarówka na 220 V nie dość że ma przynajmniej dwa razy mniejszą żywotność, to na dodatek ma cenę min 2 razy większą, dlatego też, jeśli macie możliwość schowania transformatora namawiam was na żarówki o napięciu 12V.

Kupcie tylko sprawdzony transformator z gwarancją, żeby nie tracić kasy na jego ciągłą wymianę