Gość 28.01.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 moi murarze twierdzš że nie ma zbyt wielkiej różnicy co do spoiny, jeli mur będzie w przyszłoci ocieplony, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 28.01.2002 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 mają świętą rację. Zaprawy termiczne mają mniejszą wytrzymałość na ściskanie, automatycznie wytrzymałość na ściskanie takiego muru będzie mniejsza. Jeżeli zaś chodzi o termikę to mamy tutaj do czynienia z efektem dziurki w koszulce gimnastycznej Eskimosa, który ma na sobie grube kożuszysko np z niedzwiedzia polarnego . Możesz być pewien ,że przez tą dziurkę ciepła on nie straci .Podobnie z murem zaprawa zwykła to taka dziurka pod dociepleniem. Zaprawy termiczne są dużo droższe ale wygodne w użyciu jak wszystko co gotowe. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.01.2002 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 A może tak na cienką spoinę? Ketiso ma rację, ale np. przy murowaniu betonu na cienką spoinę masz bardziej równą ścianę i mniej "pyprania". Wytrzymałość na ściskanie muru z cienką spoiną jest taka sama jak z tradycyjną zaprawą, bo ze względu na małą grubość szczeliny jej wpływ jest pomijalnie mały. Ciągle jednak będzie to trochę drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 28.01.2002 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Frankai nie zapominaj ,że to jest ceramika i ma pewne tolerancje wymiarowe to raz a dwa to jest to ,że to jest zaprawa ,która w przypadku gdy jest jej mało szybko oddaje wodę i znacznie spada jej wytrzymałość zaleca się jej min 8 mm. Kleje to co innego tam woda nie ma takiego wpływu na ich strukturę krystaliczną, ale do ceramiki klejów ze względu na jej tolerancje nie stosuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.01.2002 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Ketiso - jeżeli Miro miał na myśli tylko ceramikę i zaprawę, to oczywiście masz rację. Myślałem, że to "czy?" oznaczało rozważanie jakiego innego wariantu i dlatego proponowałem klej i beton komórkowy (oczywiście w dokładnej wersji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2002 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Jeśli koledze Miro się nie spieszy to podobno gdzieś w połowie roku jakaś firma z Opola ma wprowadzić na nasz rynek pustaki ceramiczne do klejenia. Są one szlifowane i niezwykle równe, z minimalnymi odchyłkami wymiarów. Przedstawiali je na Budmie. Na razie chcą uzyskać ten, jak mu tam, certyfikat dopuszczenia do obrotu w budownictwie czy coś takiego. W Niemczech (bo pustaki produkuje firma niemiecka) budują z tego już jakiś czas. Według przedstawiciela firmy cena za m2 (ścian jednowarstwowa 42 cm) koszt materiału wyniesie po przeliczeniu z Euro około 160 zł. Szkoda że nie wziąłem bliższych namiarów ale niestety mam już ściany i starałem się oszczędzać miejsce w torbie na inne foldery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 29.01.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Ja miałam murowane ściany z ceramiki na zaprawie tradycyjnej. Spojenia są równiusieńkie. Jeśli jest dobra ekipa to rodzaj zaprawy nie ma znaczenia - i tak wszystko będzie równe. Jedno jest pewne jeśli budynek ma być jeszcze ocieplony to szkoda pieniędzy na zaprawę termiczną. Ona została wymyślona po to żeby nie było mostków termicznych w ścianach jednowarstwowychpozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.01.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 No i znowu prawda bije z tych wypowiedzi. Ja bym robil tradycyjnie jesli sciana ma byc ocieplna czyli jak jest jednowarstwowa lub dwuwarstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 29.01.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Jak chcecie zobaczyć jak wygląda ściana jednowarstwowa wymurowana na "zimnej" zaprawie, to zobaczcie zdjęcie zielonej ściany na stronie 36 w nr 2/2002, te ciemniejsze linie to właśnie przemarznięta spoina. Takie mostki liniowe są niebezpieczne, bo zwykle się je bagatelizuje. W ścianie warstwowej faktycznie nie jest to takie groźne, choć też ma niewielki wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2002 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 dzięki serdeczne za rady, ucile troche mojš budowe, muruje z porothermu 25 cm gruba ciana i do tego wełna 12cm stšd moje wštpliwoci co do spoiny. Przestałem myleć o siporeksie po wizycie w hurtowni i rabacie na ceramike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.01.2002 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 odnośnie strony 36 w muratorze to proponuje zwrócić uwagę na grubość spoin (producent Porothermu zaleca 12 mm) ,niektóre z nich mają po 3czy4 cm grubości. Sam widziałem takie mury na żywo. Innymi słowy wszystko można spartaczyć i dziwić się ,że coś nie gra. To jest typowy przykład takiego działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 skoro to sciana dwuwarstwowa i wszystko bedzie ocieplone to co sie przejmujesz spoinami. No zeby Ci tylko te przykladowe 3-4 cm nie wyszlo. To juz duza przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 30.01.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Jak w większości przypadków, Agnicha1704 ma świętą rację. Zgadzam się w tym przypadku w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 30.01.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Dziękuję za poparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 dzieki za rady lubie czasem upewnić sie ze to co robie ma rece i nogi. NA RA?KA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts