Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy lepiej budować z ceramiki i na trdycyjnš zaprawe czy?

Gość

Recommended Posts

mają świętą rację. Zaprawy termiczne mają mniejszą wytrzymałość na ściskanie, automatycznie wytrzymałość na ściskanie takiego muru będzie mniejsza. Jeżeli zaś chodzi o termikę to mamy tutaj do czynienia z efektem dziurki w koszulce gimnastycznej Eskimosa, który ma na sobie grube kożuszysko np z niedzwiedzia polarnego . Możesz być pewien ,że przez tą dziurkę ciepła on nie straci .Podobnie z murem zaprawa zwykła to taka dziurka pod dociepleniem. Zaprawy termiczne są dużo droższe ale wygodne w użyciu jak wszystko co gotowe. Decyzja należy do Ciebie.

A może tak na cienką spoinę? Ketiso ma rację, ale np. przy murowaniu betonu na cienką spoinę masz bardziej równą ścianę i mniej "pyprania". Wytrzymałość na ściskanie muru z cienką spoiną jest taka sama jak z tradycyjną zaprawą, bo ze względu na małą grubość szczeliny jej wpływ jest pomijalnie mały. Ciągle jednak będzie to trochę drożej.

Frankai nie zapominaj ,że to jest ceramika i ma pewne tolerancje wymiarowe to raz a dwa to jest to ,że to jest zaprawa ,która w przypadku gdy jest jej mało szybko oddaje wodę i znacznie spada jej wytrzymałość zaleca się jej min 8 mm. Kleje to co innego tam woda nie ma takiego wpływu na ich strukturę krystaliczną, ale do ceramiki klejów ze względu na jej tolerancje nie stosuje się

Jeśli koledze Miro się nie spieszy to podobno gdzieś w połowie roku jakaś firma z Opola ma wprowadzić na nasz rynek pustaki ceramiczne do klejenia. Są one szlifowane i niezwykle równe, z minimalnymi odchyłkami wymiarów. Przedstawiali je na Budmie. Na razie chcą uzyskać ten, jak mu tam, certyfikat dopuszczenia do obrotu w budownictwie czy coś takiego. W Niemczech (bo pustaki produkuje firma niemiecka) budują z tego już jakiś czas. Według przedstawiciela firmy cena za m2 (ścian jednowarstwowa 42 cm) koszt materiału wyniesie po przeliczeniu z Euro około 160 zł. Szkoda że nie wziąłem bliższych namiarów ale niestety mam już ściany i starałem się oszczędzać miejsce w torbie na inne foldery.

Ja miałam murowane ściany z ceramiki na zaprawie tradycyjnej. Spojenia są równiusieńkie. Jeśli jest dobra ekipa to rodzaj zaprawy nie ma znaczenia - i tak wszystko będzie równe. Jedno jest pewne jeśli budynek ma być jeszcze ocieplony to szkoda pieniędzy na zaprawę termiczną. Ona została wymyślona po to żeby nie było mostków termicznych w ścianach jednowarstwowych

pozdrowienia

Agnicha

Jak chcecie zobaczyć jak wygląda ściana jednowarstwowa wymurowana na "zimnej" zaprawie, to zobaczcie zdjęcie zielonej ściany na stronie 36 w nr 2/2002, te ciemniejsze linie to właśnie przemarznięta spoina. Takie mostki liniowe są niebezpieczne, bo zwykle się je bagatelizuje. W ścianie warstwowej faktycznie nie jest to takie groźne, choć też ma niewielki wpływ.

dzięki serdeczne za rady, uœciœle troche mojš budowe, muruje z porothermu 25 cm gruba œciana i do tego wełna 12cm stšd moje wštpliwoœci co do spoiny. Przestałem myœleć o siporeksie po wizycie w hurtowni i rabacie na ceramike.

odnośnie strony 36 w muratorze to proponuje zwrócić uwagę na grubość spoin (producent Porothermu zaleca 12 mm) ,niektóre z nich mają po 3czy4 cm grubości. Sam widziałem takie mury na żywo. Innymi słowy wszystko można spartaczyć i dziwić się ,że coś nie gra. To jest typowy przykład takiego działania.