Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania gazowego na elektryczne

Recommended Posts

Mam pytanie: czy jak w dokumentach mam napisane, że będzie ogrzewanie gazem płynnym, a teraz jednak wolałabym elektryczne to czy muszę od nowa składać wniosek o pozwolenie na budowę? Czy pozwolenie jest tylko na budowę i nie obchodzi ich czy będę sie grzała gazowo czy elektrycznie?

Pozdrawiam,

Iwona

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niekoniecznie musi to drożej kosztować, pod warunkiem dobrego projektu.

Ogrzewanie musi być zaprojektowane na pracę w II strefie. Nie wiem jak inne zakłady energetyczne, ale w Białymstoku jeśli odbiera się ponad 12000 kWh rocznie - a o to przy elektrycznym grzaniu nietrudno - można dostaćtaryfę weekendową - II strefa jest od 13 do 15 i od 22 do 6 w dni robocze, oraz całą dobę w sobotę i niedzielę - 19 groszy/kWh

19 groszy za kWh to taniej, niż z gazu płynnego.

No tak, widzę, że temat wątku zmienił się na zupełnie inny temat...

Podziękowania dla KrzysiekMarusza za odpowiedź na moje pytanie. Dzwonię ciągle do "mojego" starostwa, ale nie mam szczęścia zastać tam osoby, która wydawała mi pozwolenie, żeby zadać jej to pytanie.

Dzięki

Pozdrawiam,

Iwona

właśnie się dodzwoniłam...

pani w starostwie (z-ca kierownika, więc nie byle kto :lol: ) powiedziała, że ich nie interesuje czym będę ogrzewać dom. No chyba, że byłaby to wewnętrzna instalacja gazowa, to wtedy musiałabym mieć pozwolenie. A poza tym to ona nie bardzo wie co to jest ten kocioł.

Więc chyba mogę mieć ten kocioł???

Iwona

To już wiem, że jednak nie mogę. W planie zagospodarowania przestrzennego mam napisane, że czynnikami grzewczymi moga być gaz, energia elektryczna i olej opałowy niskosiarkowy.

więc mam problem z głowy - jeśli chodzi o to czy mogę mieć kocioł. NIE MOGĘ. Ale za to, żeby nie było, że nie mam problemów - czy gaz czy energia. Ale poszukam wątków w tym temacie i moze cos mi się wyjaśni.

Dziękuję wszystkim, że się fatygowali i odpowiedzieli na moje pytanie

Iwona

iwona_b - przemyśl, co pisze johny27. Grzanie prądem (podłogówka lub zwykłe grzejniki) jest tanie inwestycyjnie - zostaje więcej kasy na dobre okna i dobre docieplenie domu. A duży ten dom ?

Grzanie gazem z butli zżera +/- tyle samo kasy co grzanie prądem (jak dasz kondensata do gazu - to bedzie na poziomie 10-20% taniej niż prądem [nie liczyłem], ale inwestycyjnie to gaz z butli będzie wyraźnie droższy)

pozdr- Krzysiek

prąd jest droższy od gazu, a poza tym co zrobię jak wyłączą prąd? Nie będę miała ani światła, ani ogrzewania... A zbiornik na gaz to chyba znowu nie takie straszne rozwiązanie...

Iwona

Iwona, ale czy przypadkiem nie jest tak, że piec ma sterowanie elektryczne, więc jak nie masz prądu to i gazem nie ogrzejesz?