iwona_b 13.02.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Mam pytanie: czy jak w dokumentach mam napisane, że będzie ogrzewanie gazem płynnym, a teraz jednak wolałabym elektryczne to czy muszę od nowa składać wniosek o pozwolenie na budowę? Czy pozwolenie jest tylko na budowę i nie obchodzi ich czy będę sie grzała gazowo czy elektrycznie? Pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Na 99.5% nie potrzebujesz nowego zezwolenia. Zadzwoń do gminy która wydała pozwolenie i zapytaj pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.02.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jeżeli zamierzasz ogrzewać prądem, to musisz, (powinnaś) mieć bardzo ciepły dom, bo w innym przypadku będzie to ciebie drogo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.02.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Niekoniecznie musi to drożej kosztować, pod warunkiem dobrego projektu. Ogrzewanie musi być zaprojektowane na pracę w II strefie. Nie wiem jak inne zakłady energetyczne, ale w Białymstoku jeśli odbiera się ponad 12000 kWh rocznie - a o to przy elektrycznym grzaniu nietrudno - można dostaćtaryfę weekendową - II strefa jest od 13 do 15 i od 22 do 6 w dni robocze, oraz całą dobę w sobotę i niedzielę - 19 groszy/kWh 19 groszy za kWh to taniej, niż z gazu płynnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.02.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Gdzieś cztytałem, że jak dostajesz II taryfę to i za I taryfę płacisz drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 14.02.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 ja bede mial elektryczne na piece akumulacyjne - koszt nie bedzie wiekszy niz grzanie gazem ziemnym Nie bojcie sie elektrycznosci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.02.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ja się elektryki nie boję, bo sam jestem elektrykiem.Jeżeli piece akumulacyjne to przede wszystkim z dynamicznym rozładowaniem. A dlaczego nie konwektorowe?Czytałem, że w budynkach dobrze zaizolowanych, energooszczędnych to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.02.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 oczywiscie beda to piece z dynamicznym rozladowaniem.. Przy konwektorowych wydaje mi się, że dyskomfort spowodowany większym nawiewem powietrza jest duzo wiekszy niz w przypadku tych pierwszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 15.02.2006 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No tak, widzę, że temat wątku zmienił się na zupełnie inny temat... Podziękowania dla KrzysiekMarusza za odpowiedź na moje pytanie. Dzwonię ciągle do "mojego" starostwa, ale nie mam szczęścia zastać tam osoby, która wydawała mi pozwolenie, żeby zadać jej to pytanie. Dzięki Pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.02.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 wiec ja odpowiem - na 100% nie jest potrzebne nowe pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 15.02.2006 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No to teraz trochę namieszam... tzn, mój mąż namieszał i okazało sie, że zmiana nie na elektryczne tylko na taki kocioł na ekogroszek i inne fajne rzeczy. Czy w tym przypadku też nie potrzebuję żadnej zgody ze starostwa lub nowego pozwolenia? Pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.02.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 a tu oczywiscie potrzebujesz nowe pozwolenie na budowe- no chyba ze w warunkach zabudowy bylo dopuszczalne takie ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 15.02.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 właśnie się dodzwoniłam... pani w starostwie (z-ca kierownika, więc nie byle kto ) powiedziała, że ich nie interesuje czym będę ogrzewać dom. No chyba, że byłaby to wewnętrzna instalacja gazowa, to wtedy musiałabym mieć pozwolenie. A poza tym to ona nie bardzo wie co to jest ten kocioł. Więc chyba mogę mieć ten kocioł??? Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 15.02.2006 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 To już wiem, że jednak nie mogę. W planie zagospodarowania przestrzennego mam napisane, że czynnikami grzewczymi moga być gaz, energia elektryczna i olej opałowy niskosiarkowy. więc mam problem z głowy - jeśli chodzi o to czy mogę mieć kocioł. NIE MOGĘ. Ale za to, żeby nie było, że nie mam problemów - czy gaz czy energia. Ale poszukam wątków w tym temacie i moze cos mi się wyjaśni. Dziękuję wszystkim, że się fatygowali i odpowiedzieli na moje pytanie Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.02.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 a po co pchasz sie w gaz jezeli energia elektryczna rozwiaze wszystkie problemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 15.02.2006 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 prąd jest droższy od gazu, a poza tym co zrobię jak wyłączą prąd? Nie będę miała ani światła, ani ogrzewania... A zbiornik na gaz to chyba znowu nie takie straszne rozwiązanie... Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 15.02.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 iwona_b - przemyśl, co pisze johny27. Grzanie prądem (podłogówka lub zwykłe grzejniki) jest tanie inwestycyjnie - zostaje więcej kasy na dobre okna i dobre docieplenie domu. A duży ten dom ? Grzanie gazem z butli zżera +/- tyle samo kasy co grzanie prądem (jak dasz kondensata do gazu - to bedzie na poziomie 10-20% taniej niż prądem [nie liczyłem], ale inwestycyjnie to gaz z butli będzie wyraźnie droższy) pozdr- Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.02.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Coś dziś mówili rano w wiadomościach, ze Rosja chce nam podwyższyć cenę gazu nie znam szczegółów, bo dzieciaki wrzeszczały, posłucham wieczorem, mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.02.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 prąd jest droższy od gazu, a poza tym co zrobię jak wyłączą prąd? Nie będę miała ani światła, ani ogrzewania... A zbiornik na gaz to chyba znowu nie takie straszne rozwiązanie... Iwona Iwona, ale czy przypadkiem nie jest tak, że piec ma sterowanie elektryczne, więc jak nie masz prądu to i gazem nie ogrzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.02.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 a jak nie bedzie pradu to czy olej czy gaz - i tak piec niebedzie dzialal...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts