Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec weglowy Zebiec KDU

Recommended Posts

Witam.

Chcialem sie podzielic doswiadczeniami z kupnem i uzytkowaniem takiego pieca.

Koszt okolo 2800-3000 zl ,ja kupowalem w Castoramie za 2947zl czy cos kolo tego + miarkownik ciagu ESBE 150zl.

Przed kupnem pieca przejrzalem cale to forum i nie znalazlem wzmianki o tego rodzaju piecu.Jest to piec z dolnym spalaniem,producent podaje ze w piecu przy minimalnej mocy pali sie nawet 30h !

Piec jest na wegiel oczywiscie.

Nie palilem w nim co prawda 30h,ale piec spokojnie wytrzymal 24h przy zapelnionej komorze zasypowej,co uznalem za sukces :).Temp w piecu ustawilem recznie przez doplyw powietrza (doswiadczenie) na 45 stopni. I przy tej temp mysle palilo by sie okolo 30h ze wzgledu na to ze podczas mojego testu zostalo jeszcze troche opalu do spalenia,a zblizala sie nocka i musialem dolozyc bo nie chcialem znowu od rana rozpalac.

Ogolnie piec drozszy od pozostalych z dolnym spalaniem,ale ja jestem zadowolony.Najbardziej zalezalo mi na dlugosci palenia bo czasami musze dolozyc na 16-20h (nie ma mnie w domu) i bardzo mnie ucieszylo ze bez problemu bedzie sie palilo :D

Miarkownik spalania ma troche problemow z podnoszeniem dzwiczek zeliwnych,ledwo daje rade.Nie wiem czy sa jakies silniejsze,ale 0,5kg moze byc malo dla tego pieca. Na razie u mnie dziala tak ze przy 60C sie zamyka a przy 40C podnosi,temp troche skacze,ale w domu mam saune :).

Gdy palilem piecem gazowym (LPG niestety) to przy 45C na piecu bylo 19-20C w mieszkaniu,tak jak lubie.Teraz mam nawet 22,a producent podaje ze najlepiej zeby na piecu bylo 60C bo wtedy spalaja sie jakies tam gazy powodujace korozje kotla.

Ile poszlo mi wegla na zime to ciezko stwierdzic,bo mam go dopiero 2 tyg. Powiem wam za 2 lata ;). Ale tak na oko cala komora zasypowa starcza na dobe powiedzmy,a tam wchodzi ze 20kg pewnie. Wiec z 6ton bym spalil w sezonie,czyli nie najgorzej !

Jedyne co mnie zmartwilo to gwarancja tylko na 24miesiace. Zobaczymy,moze piec pochodzi dluzej bez problemow.

Pozdrawiam

• 3 months później...
  • 3 years później...

Zarówno Zębiec KDU jaki KWKD są w moim polu rażenia - zainteresowania.

Szukam opinii użytkowników , Wy koledzy wydajecie się mieć opinie i wrażenia z pierwszej ręki , więc może podzielicie się ?

Ja chcę jednym kotłem ogrzać dwa domy : jeden o powierzchni zabudowy 35metrów , pow użytkowa 90 (podłogówka bojler 140l) i drugi stojący 15 metrów wyżej o powierzchni zabudowy 80m a powierzchni użytkowej 160 (bufor 1000l , podłogówka 50m, kaloryfery, CWU grzane przepływowo w buforze), awaryjnie będzie jeszcze kuchnia kaflowa.

Jeden i drugi z MAXa220 stawianego na 19cm , docieplane styropianem 10cm , ten większy styropianem 12cm. Piec ma być prosty, bez nadmuchu , dolniak, dobra stałopalność , węgiel i drewno. Bufor będzie ładowany grawitacyjnie bo kocioł będzie stał niżej.

Podsumowując powiedzcie jak się spisuje KDU i KWKD ?

• 3 weeks później...

Od trzech lat użytkuję KWKD 22-1 i mam mieszane uczucia. Piec prosty w obsłudze - dodałem mu tylko elektroniczny miarkownik ciągu ( bardzo polecam ), wybitnie mało paliwożerny, długo utrzymuje temperaturę, ale...Niestety chyba mam za mały przekrój komina do jego mocy-potrzeb bo kopci i szybko "zarasta". Zacznę od przerobienia komina, dotychczasową kamionkę fi 15 o długości ponad 9 metrów muszą zastąpić zdecydowanie większym przekrojem i raczej z KO.

Jak ktoś ma jakiś pomysł jak poprawić mu ciąg to będę zobowiązany.

Jak masz dobry komin to sam piec wydaje się być godny polecenia i nie przesadzać z mocą. Moje 22kW przy dobrze ocieplonym domu o pow. 150 m.kw. pracują max. do 50 stopni C bo w środku temp. ok. 22 st.C i ciepła woda dla całej rodziny.

Super ! Dziękuję za Twoją opinię.

Od razu nasuwa mi się pytanie: czy nie zawiesza Ci się węgiel ? Tzn występowałoby to wtedy, jeśli kocioł nie ma skośnych ścian komory spalania - rozszerzających się ku dołowi.

Oczywiście miarkownik ciągu to wyposażenie obowiązkowe.

Komin to bezwzględnie strasznie ważne , ja mam komin wielkości pełnej cegły, czyli minimalnie 15 x 25 , ogólnie bardzo blisko 400cm kwadratowych, więc chyba powinno być OK.

Pozdrawiam

K160 - niemal nie używam węgla, palę przede wszystkim drzewem ale węgiel nigdy się nie wieszał. Myślę, że Twój przekrój + odpowiednio "duża" instalacja powinny się sprawdzić.

Dzisiaj na zewnątrz jest -20 st.C, na piecu mam 50 st.C a w domu 23 więc nie jest to możliwe (do wytrzymania). Tak jak pisałem dom jest dobrze ocieplony - drugi strop 15 cm styropianu a ściany 10 cm wełny. Około 150 m2 + dwie podłogówki i ciepła woda użytkowa.

Przyznam, że miałem pomysł i nie wiem czy nie lepszy od przebudowy komina, żeby kupić piec o mniejszej mocy (np. 15 kW) i wtedy palić tak jak piszesz (brzoza) na wyższej temperaturze.

Temat do dyskusji.....

• 2 months później...

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na tym forum (rozpoczynam remont domu) więc chciałem się ładnie przywitać ;)

Mam pytanie odnośnie tego pieca KDU 20/26. Mój dom ma około 170 m2 (a z czasem po adaptacji poddaszy będzie 200 m2) powierzchni. Wysokość pomieszczeń 2,7 m. Ściany o grubości 60 cm z cegły. Do tego planuję grzać wodę cwu (140 l). Czy 26 kW nie jest przesadą? Czy komin o fi 20 cm będzie wystarczający?

A może polecilibyście mi coś innego? Nie ukrywam, że w KDU 20/26 najbardziej podoba mi się ta wielka komora zasypowa ;)

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

P.S. Czy ktoś mógłby mi pstryknąć fotki jak ten piec wygląda w środku (wszędzie gdzie byłem te piece były wyprzedane :/).

Pozdrawiam

Cześć,

Rozumiem, że ściany masz z gołej cegły pełnej ? Żadnego styropianu , itp ?

Czy strop - dach jest dobrze ocieplony, jakie okna , jak ocieplona podłoga ?

Jeśli sam czujesz, że Twój dom NIE jest dobrze ocieplony , to taki piec może być OK rozmiarowo. Jeśli jednak masz drugie źródło ciepła - piec kaflowy, kominek, to uważam, że ten piec będzie za duży, bo lepiej dobierać kocioł CO na średnie temperatury zimowe (0 -5 stopni) niż mieć piec zwymiarowany na -30 stopni.

Bowiem lepiej przy mega mrozach dogrzać dom drugim źródłem ciepła niż przez 3/4 okresu grzewczego ciągle dławić kocioł , marnować opał , itd.

Co zaś KDU się tyczy , to koncepcja wielkiej komory zasypowej mi się podoba, ale mam wrażenie , że w tym kotle ściany komory zasypowej są pionowe, co będzie powodować zawieszanie opału (ale widziałem tylko schematy nigdy na żywo). Patrząc na schematy, okres gwarancji, brak ruchomego rusztu , wydaje mi się, że kocioł KWKD jest kotłem BARDZIEJ zaawansowanym , lepiej przemyślanym ...

Dodatkowo jest w sieci kilka bardzo pochlebnych opinii o KWKD , a KDU nie widziałem nic lub prawie NIC.

Jest jeszcze piękny kocioł Biawar Viking , konstrukcji szwedzkiej NIBE , dolnego spalania .....wygląda super, bogato wyposażony (miarkownik spalania) , ale opinii użytkowników jakoś jeszcze nie widziałem.

Pozdrawiam

Tak, ściany z pełnej cegły, zero ocieplenia. Dach planuje ocieplić wełną mineralną 12-stką. Okna drewniane. Planuję również kominek.

O KDU czytałem różne opinie, a co do KWKD to rozważałem również jego zakup.

Trochę opinii o KDU jest tu: http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=520

O tym, że piec za dużej mocy to również błąd także czytałem.