Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wlot powietrza w zetce na paliwo stałe-pilne!!!

Gość

Recommended Posts

Gdzie wlot powietrza w zetce na paliwo stałe? Na górze czy na dole patrząc od strony kotłowni? Z tego co pamiętam umiejscowienie wlotu różni się w zależności od tego czy w kotłowni znajduje się kocioł na gaz czy na paliwo stałe. Pomocy, mąż się właśnie planuje brać za robotę a nie chcę by to zchrzanił.

W kotłowni natomiast na wysokości ~300 [mm] od poziomu podłogi. Nawietrzak NP150A posiada od zewnątrz ruchomy talerz do regulacji ilości napływającego powietrza. Z zewnątrz posiadają czerpnię z siatką z osłoną przeciwdeszczową. Kanał dolotowy posiada labirynt tłumiący hałas i filtr powietrza. Teleskopowa budowa pozwala na zamontowanie go w ścianach o grubości od 300 ÷ 550 [mm].

http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/s163np150.jpg

Jeśli to ma byc Zetka, to otwór wlotowy zewnętrzny powinien być niżej niż otwór wylotowy wewnętrzny.

Odcinek pionowy, co najmniej 50-60cm.

Wówczas w tym odcinku pionowym u dołu będzie powietrze zimne (cięższe), u góry powietrze ciepłe (lżejsze), co będzie zapobiegać, a raczej tylko ograniczać napływ zimnego do kotłowni. Teoretycznie napłynie tylko tyle ile wyleci kominem.

Jeżeli były by trudności w uzyskaniu tych 50-60cm, to albo nieco podnieść wylot wewnętrzny (ponad 30cm od podłogi), albo dać sobie spokój i zastosować typowy nawietrzak, jaki proponuje VPS.

Mam taki identyczny nawietrzak w pokoju gospodarczym. Bardzo dobry i łatwo go instalować.

W czasie ostatnich mrozów musiałem napchać gazet pod osłonę p. deszczową, bo mimo zamkniętej żaluzji ciągnęło po nogach.

• 5 months później...
Czołem żołnierze budowlancy:):) Jak zrobić "zetke" w przypadku kiedy pod schodami mam mini spiżarnie gdzie zrobić (dziurke) :):):) patrząc od strony spiżarni na dole czy u góry dodam ze nie ma tam teraz żadnej wentylacji i taką samą sytuacje mam w garderobie a chce ja jakoś wentylować .Tylko pytanie czy ma tam nawiewać czy wywiewać ??????