Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sushi

izat

Recommended Posts

Bede robil w czwartek :)

To trzecie bedzie trzecie podejscie do tematu sushi.

Za pierwzym razem trefilem super tunczyka i stasznie tlustego lososia. (lososia w koncu usmazylem, bo na sushi smakowal jak kawal sloniny.)

Za dugim razem kupilem (super) lososia w Makro, niestety innej swiezej ryby nie bylo. Wyszlo bardzo smaczne choc malo urozmaicone..

Zobaczymy jaka rybe uda sie trafic tym razem...

W Warszawie nie ma gdzie kupić świeżej ryby, która nadawałaby się do sushi. Te piękne kawałki polędwicy z tuńczyka czy maślanej przychodzą do sklepów zamrożone i dopiero na miejscu - kawał po kawale - są rozmrażane. Powiedział mi to pracownik sklepu zajmujący się wyłącznie zamawianiem ryb.

Detalicznie świeżej ryby kupić nie można. Dlatego ja robię wyłącznie maki.

Ja robiłam kilka razy - maki, nie sushi (bez surowej ryby). Zamiast tego do środka: paluszki krabowe, pasta Wasabi, paski świeżego ogórka, imbir ze słoika, omlet pocięty w paski itp. Do tego obowiązkowo sos sojowy (japoński).

No i oczywiście trzeba dobrze przygotować ryż - z octem i cukrem, w odpowiednich ilościach. Zwijanie nie jest trudne, pod warunkiem, że ma się matę.

aniu - swierze ryby sa - czyba w czwartki jest dostawa (specjalnie przylatuja do poski i owoce morza swierze i ryby )

tylko niech ja sobie kurcze przypomne...gdzie je mozna kupic :-? ...

Tak tak, wiem, koło Mariotta naprzeciwko wejścia do "Patio". Zamówienia do poniedziałku do 10.30, dostawa - czwartek 14.30. Tylko że minimalne zamówienie to 1 kg a chciałoby się po trochu każdej ryby....

Resztę i tak trzeba zamrozić :(

Poza tym to jednorazowy wydatek rzędu 300 zł (minimum 80 zł najtańsze gatunki)

Tak więc jeżeli się chce tylko trochę to zostaje restauracja :evil:

Ja - tak jak dominikams - dokładnie te same maki. Czasem też z avokado.

A tak nam wyszlo.. nam.. mowmy uczciwie.. Jej :)

Ja kupowalem i lepilem z ryzu podklad a Julia robila cala reszte.

Foty jak zwykle.. pstrykane telefonem :/

http://badidea.photosite.com/Album6/Fota_23_.html

http://badidea.photosite.com/Album6/Fota_20__1.html

Calosc:

http://badidea.photosite.com/Album6/Fota_17_.html