szulu 14.02.2006 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Planujemy z żoną budowę niewielkiego domu (ok. 100m2). Zainteresowaliśmy się projektem Kolorowa jesień (c108) http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=297&IdKolekcji=&action=showProject Czy ktoś miał z nim do czynienia i mógłby sie podzielic uwagami na jego temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 14.02.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 WitamDom ma ciekawie rozwiązaną strefę gospodarczą.Chałupka mała, skromna i prosta - ideał dla max 2-3 osóbTani w budowie powinien bycPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 14.02.2006 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Właśnie dlatego nam odpowiada. Zależało nam na tym żeby nie trzeba podpiwniczać domu i dlatego szukaliśmy czegoś z dosyć obszernym pomieszczeniem gospodarczym. Mam nadzieję, że w realizacji będzie prosty i tani tak jak wygląda Szkoda, że na forum nie ma żadnych informacji od osób, które budowały ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 15.02.2006 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Miałem nadzieję, że trafię na kogoś kto już taki projekt realizował i mógłby napisac conieco o realizacji A może ktoś mógłby wskazać podobny projekt? Powierzchnia do 120m2+garaż, kotłownia+spore pomieszczenie gospodarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spanga4ever 20.05.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Domek parterowy,obawiam się sufitu podwieszanego,przy nieszczelności dachu może zalewać mieszkanie a co w zimę?Wydaje mi się,że zimniej niż z typowym stropem.Jakie są wasze opinie i doświadczenia?Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 13.07.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witamy!Jesteśmy młodym małżeństwem i zastanawiamy się nad budową własnego domku. Naszą uwagę zwrócił projekt muratora C108 "kolorowa jesień". Interesują mnie wszelkie informacje na temat tego domku, głównie koszty budowy,zdjęcia z budowy i efekt finalny, wasze uwag,i i opinie itp. Jeśli ktoś z Was budował ten domek lub jest w trakcie i zechce się podzielić z nami swoimi uwagami i doświadczeniem będziemy bardzo wdzięczni. Pozdrawiamy:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 19.07.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wg mnie super projekt!!! co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 25.07.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 naprawde nikt nie budował tego super domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 25.07.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Budujący na razie się nie zgłosili. Buduję na osiedlu wściekle różnorodnych domów jednorodzinnych. Po przeciwnej stronie ulicy mam podobny do c108, ale nieco większy dom, niedaleko są jeszcze trzy typu garaż do przodu i dach czterospadowy, więc podobnych domów jest spora grupka. Jeśli akurat ten projekt Wam odpowiada, to nie ma się co zastanawiać, tylko budować. Nasz projekt też nie miał realizacji w momencie, kiedy go kupowaliśmy. O realizacjach tego typu napiszę tylko, że wysunięty ku przodowi garaż bardzo dominuje całość i daje efekt garażu z domem, a nie domu z garażem. Uważam, że jest to też niepotrzebne podrożenie inwestycji, bo garaż bardzo powiększa i komplikuje dach budynku. Jeżeli koszty stanowią bardzo istotny punkt decyzji o budowie, to zdecydowanie polecam prostsze bryły i dachy. Pod względem programu użytkowego "Kolorowa jesień" jest w porządku jako pierwszy dom dla młodego małżeństwa. Zastrzeżenie mam tylko do wielkości holu - bardzo dużo metrów na komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 26.07.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hej bowess, dziękujemy za Twoje uwagi. Masz rację z tym garażem, prawdopodobnie zrezygnujemy z niego aby ograniczyć trochę koszty budowy. Wiadomo wysunięty garaż sprawia że dach staje się bardziej skomplikowany i zwiększa się jego koszt a nam zależy aby uprościć projekt i obniżyć koszty. Planujemy zrezygnować z wysunięcia części 7,8,11 i przesunąć ja w tył (tak aby bryła domu miała kształt prostokąta. Chcemy przerobić trzy pomieszczenia 7,8,11 na dwa: spiżarkę i dużą kotłownię(montaż pieca C.O węglowego). Zależy nam aby pozostał układ:wejście z kuchni do spiżarni i stąd dopiero do kotłowni(aby do kotłowni nie wchodzić bezpośrednio z komunikacji). Znajomi doradzaja aby budować dach dwuspadowy- wariant dużo tańszy. Wiemy to duże zmiany ale pewnie trochę zaoszczędzimy niestety kosztem uroku tego domku. Jak uważacie jest możliwe wybudować taką chatkę w stanie surowym otwartym za 100tys. systemem gosp.(działkę mamy-okolice Niepołomic)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 27.07.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 27.07.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 ??? z uwagi na koszty dachu: nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.07.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Tez uważam, że jeśli zabraknie tych 100 tys, to właśnie przez dach. Na samą więźbę idzie około dwa razy więcej drewna niż w dwuspadzie (oczywiście dużo zależy od różnych detali), więcej pokrycia i droższa robocizna. Rozumiem, że murowanie w zakresie własnym - osobiście lub ktoś z rodziny non profit. U nas tak było, nawet mam podliczony stan surowy zamknięty w dzienniku i zmieścił się nam w 100 tys, ale z ekipą do murów zamiast taty i męża nie byłoby szans. Urok domu zwykle zależy od starannie wykończonej elewacji, uporządkowanego otoczenia. Ogólnie bardziej pozytywny odbiór maja jasne i ciepłe kolory. Moja propozycja to jednak poszukiwanie innego projektu - przeprojektowanie zarówno ścian jak i dachu będzie drogie.W wersji bardzo ekonomicznej musiałoby to być coś w typie Promyka, Bursztynu z MG, albo jakiś dwuspad z z500 - wersje podstawowe prezentują bez garażu, ale zwykle w podwariantach garaż jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 29.07.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Hey, macie rację koszt wykonania projektu C108 z racji skomplikowanego dachu nie będzie mały. Domek jest super ale wykonanie obecnie za drogie dla nas. Jak uważacie ile kosztowało by wybudowanie tego domku (systemem oszczędnym w stanie surowym) tak orientacyjnie, ile może wynieść budowa tego dachu (blachodachówka)? jeśli macie jakieś rozeznanie, wiedzę to podzielcie się z nami bo jesteśmy chyba laikami bujającymi w obłokach. NIESTETY. Wpadł nam w oko domek Z41L ze studia Z500, też ładym i myślimy że tańszy od C108. Jeśli ktoś go budował (lub podobny) to prosimy o jakieś porady i informacje o kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik1malpa1 03.08.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Podzieli się ktoś jeszcze z nami swoimi doświadczeniami ? ? Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez chomik1malpa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts