Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie dlatego nam odpowiada. Zależało nam na tym żeby nie trzeba podpiwniczać domu i dlatego szukaliśmy czegoś z dosyć obszernym pomieszczeniem gospodarczym. Mam nadzieję, że w realizacji będzie prosty i tani tak jak wygląda :) Szkoda, że na forum nie ma żadnych informacji od osób, które budowały ten dom :(

• 3 months później...
  • 4 years później...

Witamy!

Jesteśmy młodym małżeństwem i zastanawiamy się nad budową własnego domku. Naszą uwagę zwrócił projekt muratora C108 "kolorowa jesień". Interesują mnie wszelkie informacje na temat tego domku, głównie koszty budowy,zdjęcia z budowy i efekt finalny, wasze uwag,i i opinie itp. Jeśli ktoś z Was budował ten domek lub jest w trakcie i zechce się podzielić z nami swoimi uwagami i doświadczeniem będziemy bardzo wdzięczni.

Pozdrawiamy:rolleyes:

Budujący na razie się nie zgłosili. :)

Buduję na osiedlu wściekle różnorodnych domów jednorodzinnych. Po przeciwnej stronie ulicy mam podobny do c108, ale nieco większy dom, niedaleko są jeszcze trzy typu garaż do przodu i dach czterospadowy, więc podobnych domów jest spora grupka. Jeśli akurat ten projekt Wam odpowiada, to nie ma się co zastanawiać, tylko budować. Nasz projekt też nie miał realizacji w momencie, kiedy go kupowaliśmy.

O realizacjach tego typu napiszę tylko, że wysunięty ku przodowi garaż bardzo dominuje całość i daje efekt garażu z domem, a nie domu z garażem. Uważam, że jest to też niepotrzebne podrożenie inwestycji, bo garaż bardzo powiększa i komplikuje dach budynku. Jeżeli koszty stanowią bardzo istotny punkt decyzji o budowie, to zdecydowanie polecam prostsze bryły i dachy. Pod względem programu użytkowego "Kolorowa jesień" jest w porządku jako pierwszy dom dla młodego małżeństwa. Zastrzeżenie mam tylko do wielkości holu - bardzo dużo metrów na komunikację.

Hej bowess, dziękujemy za Twoje uwagi. Masz rację z tym garażem, prawdopodobnie zrezygnujemy z niego aby ograniczyć trochę koszty budowy. Wiadomo wysunięty garaż sprawia że dach staje się bardziej skomplikowany i zwiększa się jego koszt a nam zależy aby uprościć projekt i obniżyć koszty. Planujemy zrezygnować z wysunięcia części 7,8,11 i przesunąć ja w tył (tak aby bryła domu miała kształt prostokąta. Chcemy przerobić trzy pomieszczenia 7,8,11 na dwa: spiżarkę i dużą kotłownię(montaż pieca C.O węglowego). Zależy nam aby pozostał układ:wejście z kuchni do spiżarni i stąd dopiero do kotłowni(aby do kotłowni nie wchodzić bezpośrednio z komunikacji). Znajomi doradzaja aby budować dach dwuspadowy- wariant dużo tańszy. Wiemy to duże zmiany ale pewnie trochę zaoszczędzimy niestety kosztem uroku tego domku.

Jak uważacie jest możliwe wybudować taką chatkę w stanie surowym otwartym za 100tys. systemem gosp.(działkę mamy-okolice Niepołomic)?

Tez uważam, że jeśli zabraknie tych 100 tys, to właśnie przez dach. Na samą więźbę idzie około dwa razy więcej drewna niż w dwuspadzie (oczywiście dużo zależy od różnych detali), więcej pokrycia i droższa robocizna. Rozumiem, że murowanie w zakresie własnym - osobiście lub ktoś z rodziny non profit. U nas tak było, nawet mam podliczony stan surowy zamknięty w dzienniku i zmieścił się nam w 100 tys, ale z ekipą do murów zamiast taty i męża nie byłoby szans.

Urok domu zwykle zależy od starannie wykończonej elewacji, uporządkowanego otoczenia. Ogólnie bardziej pozytywny odbiór maja jasne i ciepłe kolory.

Moja propozycja to jednak poszukiwanie innego projektu - przeprojektowanie zarówno ścian jak i dachu będzie drogie.

W wersji bardzo ekonomicznej musiałoby to być coś w typie Promyka, Bursztynu z MG, albo jakiś dwuspad z z500 - wersje podstawowe prezentują bez garażu, ale zwykle w podwariantach garaż jest.

Hey, macie rację koszt wykonania projektu C108 z racji skomplikowanego dachu nie będzie mały. Domek jest super ale wykonanie obecnie za drogie dla nas. Jak uważacie ile kosztowało by wybudowanie tego domku (systemem oszczędnym w stanie surowym) tak orientacyjnie, ile może wynieść budowa tego dachu (blachodachówka)? jeśli macie jakieś rozeznanie, wiedzę to podzielcie się z nami bo jesteśmy chyba laikami bujającymi w obłokach. NIESTETY. Wpadł nam w oko domek Z41L ze studia Z500, też ładym i myślimy że tańszy od C108. Jeśli ktoś go budował (lub podobny) to prosimy o jakieś porady i informacje o kosztach.