Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200 a Vitodens 300

AVID

Recommended Posts

Jakie róznice sa między tymi kotłami za które warto zapłacić a może nie powinno sie płacić:):):):)Czytam i widze ze w 300 jest palnik Matrix ale co to jest i jak to działa to muszę sie tu fachowców zapytac:):):) i jakies naczynie wzbiorcze 200 ma a 300 nie ma hmmmmmmmGeneralnie czuje sie przy zastanawianiu sie nad zakupem kotła jak bym wysyłał prom NASA na orbite nie wiedząc co to jest przestrzeń kosmiczna:)::):)

Naczynie przeponowe jest niezbędne w instalacji CO systemu zamkniętego. - stabilizuje ciśnienie w instalacji, przejmuje rozszerzalność wody. naczynie z reguły jest montowane w kotłach wiszących, akurat w vitodensie 300 trzeba go dokupić (co nie znaczy , że przy innych kotłach nie potrzeba dodatkowo naczynia w zależności od zładu i wysokości statycznej).

Tu masz dwa przekroje kotła 200 i 300 z palnikami:

http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/pds-vitodens-200.jpg/$FILE/pds-vitodens-200.jpg

http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/pds-vitodens-300.jpg/$FILE/pds-vitodens-300.jpg

Palnik rurowy, jak nazwa wskazuje to rura z otworami wokół której pali się mieszanka gazu z powietrzem(tlenem), a promiennikowy to siatka na której żarzy się mieszanka gazu z powietrzem(tlenem). Różnica sprawności 2% na korzyśc 300-ki - To tak ogólnie. To Ci wystarczy? Co konkretnie potrzebujesz?

Naczynie przeponowe jest niezbędne w instalacji CO systemu zamkniętego. - stabilizuje ciśnienie w instalacji, przejmuje rozszerzalność wody. naczynie z reguły jest montowane w kotłach wiszących, akurat w vitodensie 300 trzeba go dokupić (co nie znaczy , że przy innych kotłach nie potrzeba dodatkowo naczynia w zależności od zładu i wysokości statycznej).

Tu masz dwa przekroje kotła 200 i 300 z palnikami:

http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/pds-vitodens-200.jpg/$FILE/pds-vitodens-200.jpg

http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/pds-vitodens-300.jpg/$FILE/pds-vitodens-300.jpg

Palnik rurowy, jak nazwa wskazuje to rura z otworami wokół której pali się mieszanka gazu z powietrzem(tlenem), a promiennikowy to siatka na której żarzy się mieszanka gazu z powietrzem(tlenem). Różnica sprawności 2% na korzyśc 300-ki - To tak ogólnie. To Ci wystarczy? Co konkretnie potrzebujesz?

• 2 weeks później...
  • 13 years później...

Mam 200

Nikt nie umie odpowiedzieć

200 czy 300

Na 300 mówią; tylko na rynek niemiecki .

Czy teraz jest taka sama różnica (moc kaskady )bo mój 200 to jakiś komputer .

Bez oprogramowania (JA)

W podlaskim słabo z objaśnieniami jak sterować ( jak działa pewnie by powiedzieli , te wszystkie ulotki {palnik matrix}I wszystko jasne )

Pytania :

-Co to jest krzywa grzewcza ? .

Odp:Najwyższa temperatura i najniższa , w tym roku .*

* no wróżbiarstwo

Bo porządni rok był inny !

POMOCY !!!!

Mam 120 m2 , na zewnątrz 20 cm grafitu.

W skosach mam 40 cm wełny 0,033 .

Szczelnie z rekuperacją .

Zastanawiam się ile spali piec w roku rozliczeniowym.( gaz)

A ile rekuperacja. (Prąd)

Wynik będzie.

Ale pamiętajmy że to pierwszy rok ogrzewania !!

Mam 200

Nikt nie umie odpowiedzieć

200 czy 300

Na 300 mówią; tylko na rynek niemiecki .

Czy teraz jest taka sama różnica (moc kaskady )bo mój 200 to jakiś komputer .

Bez oprogramowania (JA)

W podlaskim słabo z objaśnieniami jak sterować ( jak działa pewnie by powiedzieli , te wszystkie ulotki {palnik matrix}I wszystko jasne )

Pytania :

-Co to jest krzywa grzewcza ? .

Odp:Najwyższa temperatura i najniższa , w tym roku .*

* no wróżbiarstwo

Bo porządni rok był inny !

POMOCY !!!!

Mam 120 m2 , na zewnątrz 20 cm grafitu.

W skosach mam 40 cm wełny 0,033 .

Szczelnie z rekuperacją .

Zastanawiam się ile spali piec w roku rozliczeniowym.( gaz)

A ile rekuperacja. (Prąd)

Wynik będzie.

Ale pamiętajmy że to pierwszy rok ogrzewania !!

To był temat z 2006 roku