Franek Dolas 31.01.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Niezly,zamierzam rozpoczac prace przy instalacji co. Bede mial piec weglowy. "Mój" fachowiec zaproponowal mi instalacje grawitacyjna w calym domu (parter + poddasze uzytkowe) tzn. chce mi kuc piony z poddasza do kazdego grzejnika (dom juz otynkowany w srodku) na co ja oczywiscie sie nie zgadzam. On twierdzi, ze w przypadku obiegu wymuszonego w momencie braku pradu w domu, woda w instalacji sie zagotuje, bo nie bedzie obiegu (pomimo zastosowania bypassu przy pomce cyrkulacyjnej. Czy ma racje?Wyliczyl mi koszt calej instalacji CO z piecem (za 2500zl) i terma na 20 tys zl. (15 punktow czyt. grzejnikow po 100zl + podlaczenie pieca 500zl) czym mnie wprowadzil w stan szoku. Dom ma mniej wiecej 160m2 + garaz i kotlownia 30m2). Co tyle bedzie kosztowac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 31.01.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witaj Niezły Widzę, że jesteś fachowcem jakiego poszukuję niestety daleko od siebie mieszkamy (WLKP-Poznan) mam do Ciebie pytań kilka. Jestem obecnie na drodze wyboru ogrzewania w domu jednorodzinnym o powierzchni około 160m2 + piwnica jakieś 30m2Na parterze chciałbym położyć instalację wodną podłogową na poddaszu grzejniki ścienne.Chciałbym również zastosować dwa źródła ogrzewania wody: kominek oraz piec na brykiet lub cos podobnego.Czy mógłbyś udzielić mi jakichkolwiek wskazówek jaki powinienem zakupić piec, materiały itp. Powiem, że w temacie ogrzewań jestem laikiem. Nie chce wydać na to wszystko majątku ale nie chcę też kupować niefunkcjonalnego sprzętu. Idąc do sklepu czy przedstawiciela handlowego jakiejkolwiek firmy słyszę tylko Panie moje jest najlepsze.Bedę brał kredyt na dalszą część budowy i chcę ulokować dobrze pieniądze (po ostatnich fuszerkach ekipy murarskiej nie stać mnie już na błędy) Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam sylwek [email protected] [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.02.2006 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 FrankuKiedyś napisałem że jeśli masz hydraulika to masz już i system To ty decydujesz z czego i w jaki sposób będzie wykonana Twoja instalacjaZarówno instalacja systemu grawitacyjnego jak i rozprowadzenie rur pionami jest poprawne Dobierając rodzaj instalacji należy brać pod uwagę różne czynniki np.; rodzaj kotłowni, rodzaj grzejników i sposób podłączania rodzaj użytego materiału do wykonania instalacji, czy instalacja ma być widoczna W przypadku kotłowni na opał stały nie bez znaczenia są braki w dostawie prądu ale i to można jakoś obejść Co do ceny to jest to pewien stosunek kosztów całej instalacji i robocizny i nie będę zabierał głosu w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.02.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Seluch Rozumiem że do ogrzewania wody instalacji będziesz używał tylko kotła na opał stały a kominek będzie z rozprowadzeniem powietrza We wszystkich wycenach jakie robie zawsze proponuje jakiś kocioł ale zawsze zaznaczaj że ta propozycja prawdopodobnie ulegnie zmianie z powodu bardzo wielu czynników Ostateczny wybór kotła poprzedza dłuższa rozmowa z inwestorem Dlatego nie sprzedaję kotłów na tym Forum ponieważ nie jestem w stanie w ten sposób wybrać najlepszego rozwiązania dla klienta W przypadku kotłów na opał stały jest jeszcze gorzej ponieważ jest mnóstwo producentów regionalnych o których nie mam pojęcia Dobór pozostałych materiałów jest podobny Jestem w stanie udzielić bardziej wyczerpującej odpowiedzi ale w tej chwili mimo ostrej zimy i niedzieli jestem zajęty . Przez cały roboczy tydzień jestem pozbawiony dostępu do Internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 05.02.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witam,bardzo dziekuje za odpowiedz. Jezeli chodzi o kominek to chcielibysmy zastosowac jakis model z plaszczem wodnym, aby podlaczyc jeden system centralnego ogrzewania zarowno do pieca na opal staly jaki i kominka. Napisz prosze czy jest sens podlaczyc jeden system ogrzewania centralnego do dwoch piecow (kominek i zwykly piec) na opal staly. Wydaje nam sie, ze takie rozwiazanie pozwoli zaoszczedzic nam pieniadze na wykonanie instalacji rozprowadzajacej cieple powietrze.Pozdrawiam Seluch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.02.2006 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Dwa kotły na opał stały w jednym domu można ale po co i kominek z płaszczem drogi Paląc tym samym drewnem w kotłowni masz ciepło w całym domu bez bałaganu w salonieWedług mnie to zbędny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 06.02.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Niezly, dzieki za informacje.Bede mial piec na opal staly i grawitacyjnie bedzie zasilane podasze uzytkowe (polowa domu), zeby nie bylo problemow gdy brak pradu (moim zdaniem to tylko wymysl mojego instalatora, bo majac piec z podajnikiem slimakowym, przy braku pradu wszystko staje i piec powoli wygasa a nie rozgrzewa sie).Chcialbym zrobic cala instalacje z rurek typu pe-al-pe (np Kisan). Czy uwazasz, ze to dobry pomysl? Jakie grzejniki sa lepsze twoim zdaniem - stalowe czy aluminiowe (zeberka)? PozdrawiamFranek Dolas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy01234 06.02.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Andy 01234 Podaj adres e-mail Witaj niezły Co z tym schematem? Czekam z niecierpliwością. jeszcze raz podaję adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszek 06.02.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Zajrzyj w wolnej chwili na temat "ktory kociol lepszy" i wyraz tam swoja opinie. z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 06.02.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 z jakich metali są płytowe wymienniki ciepła i czy są z miedzi i ile kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzkim 06.02.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witaj NiezłyMam już dom w stanie surowym pow. użytkowej okolo 230m (Warszawa)Ściana trójwarstwowa(24+10+12)z suporeksu.Na dole planowana podłogówka plus grzejniki a na poddaszu użytkowym grzejniki i w łazience również podłogowe.Chcę zamontować piec :http://www.dyner.com.pl/promocje3.htmlDTG 1304Eco.NOx18 kWDo tego planuję postawić obok piec na drewno,przez większość dnia jestem w domu i mogę palić drewnem (koszt drewna to moja praca plus transport).1.co Sądzisz o piecu DTG 13042.jaki piec na drewno co by da3.z czego instalacja ło się regulować w miarę dokładnie temperaturę i żeby co dwie-trzy godziny nie dokładać drewna4.czy da się oba piece zgrać tak żeby przy wygasaniu pieca na drewno zaczynał pracować gazowy.5.dotyczy instalacji kanalizacyjnej,czy przy podłączeniu do kanalizacji miejskiej trzeba robić odpowietrzenie6.W styczniu pracowali u mnie dekarze i przerwali robote bo zabrakło dachówki,a problem mam taki , po ich wyjeżdzie zauważyłem że podłaczyli sobie umywalkę do kanalizacji która jest pod chudziakiem . Kanalizacja jest wyprowadzona poza ławe fundamentową i zaślepiona folią.I teraz nie wiem czy nie rozsadziło mi jakiejś rury bo bylo po dwadzieścia pare stopni mrozu.Sprawdzalem dwie zaslepki w innych pomieszczeniach i w kolankach nie ma śladu wody ale glówna rura jest ze spadkiem i tam pewnie woda zamarzła,co o tym sadzisz ????? Z góry wielkie dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptagi 07.02.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Witam, Mam pytanie - jakiej średnicy powinny być rury kanalizacyjne, które odbierają ścieki zarówno ze zlewu kuchennego i zmywarki. Wiem, że taka rura powinna mieć 50mm, ale to chyba dla jednego urządzenia. Co zrobić jeżeli zmywarka i zlew będą koło siebie i kanalizacja dla nich będzie wspólna? Z góry dziękuję za odpowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Proponuję odwiedziś witrynę http://www.ekomech.pl tam dowiecie się wszystkiego o filtrach a w szczegulności o odżelaziaczach wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 10.02.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam, bardzo podoba mi się ten wątek. Konkretne i rozsądne odpowiedzi . Szkoda Niezły że dak daleko od Krakowa mieszkasz. To może i ja dorzucę swoje pytania. - Instalator chce zamienić nam moduły Unibox Plus na Herz. Czy to znaczące odniżenie możliwości regulacji? Czy coś poza brakiem możliwości regulacji w zależności od temeperatury powietrza stracimy? Oczywiście za taką zmianą przemawiają koszty (90zł vs 300zł razy trzy sztuki). - Drugie pytanie mam o hydrofor. Chodzi o urządzenie które by podnosiło niskie ciśnienie z sieci. Macie jakieś z tym doświadczenia. Jakie urządzenie? Na jakie prametry zwracać uwagę? - Co do kotłowni to w wycenach które otrzymałem w niektórych są wymienione dodatkowe urządzenia jak naczynie przeponowe, grupa bezpieczeństwa, zawór bezpieczeństwa a w niektórych po prostu ogólnie podane jako wyposażenie kotłowni. Które z tych urządzeń są niezbędne do dobrze wykonanej, bezpiecznej kotłowni i wymagać ich zainstalowania? Instalacja dość prosta, tzn. piec jednofunkcyjny niekondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (De Dietrich, Viessmann lub Vaillant), zasobnik, dwa rozdzielacze ogrzewania (po jednym na piętro), ciepła woda z komfortem i pompą cyrkulacyjną, podłogówka na zaworach RTL. Woda i c.o. z rur Wavin Alupex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2006 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Przepraszam ze tak długo kazałem czekana odpowiedzi ( pewnie w tym czasie kilka problemów samo znalazło rozwiązanie ,trudno może te odpowiedzi komuś innemu się przydadzą ) ale przez cały tydzień jestem poza domem a po powrocie mam sporo innych obowiązków a i komputer jeden a użytkowników troje FRANEK DOLASPrawda jest taka że przed wszystkim nie da się zabezpieczyć a wybór z pompą czy grawitacyjnie to kwestia priorytetów rodzaj grzejników nie ma żadnego znaczenia żywotność i cena porównywalne (kwestia wyglądu) i bardzo ważne aluminiowe nie pasują do miedziDo pieca na opał stały jest zasada że dajemy instalację z miedzi jak już to od pieca do rozdzielaczy miedz a od rozdzielaczy do grzejników rura wielowarstwowa Firma Kasin to dobra firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2006 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 MACK Ja stosuję wymienniki płytowe ze stali nierdzewnej a czy są z miedzi tego nie wiem Myślę że ze względu na duże przepływy a tym samym i szybkie zużycie chyba nie Wymienniki miedziane ale nie płytowe montowałem ale nie do co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 12.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witaj Niezly, Wciaz mam problemy jakie ogrzewanie jaki piec itp. itd.Czy moglbys cos doradzic??? Na pewno chcemy piec na paliwo stale, koks brykiet najlepiej taki w ktorym bede mogl spalic wszystko. (mam nadzieje ze jak bedzie do wszystkiego to nie do niczego) Chcielibysmy ogrzewanie grawitacyjne ale tez i podlogowke w kuchni oraz lazience. No i kominek jako mila czesc salonu. Co robic co kupic??? No i najwiekszy klopot nie moge znalezc dobrego fachowca Niezly moze przyjmujesz zlecenia w Poznaniu???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 GORZKIM Nareszcie coś co lubię 1 jest to kocioł żeliwny a moje zdanie jest takie do oleju OK. ale do gazu lepiej wiszący za te pieniądze będziesz miał pakiet kondensacyjny Vaillanta 2 odpowiedni do możliwości klienta i kotłowni Jeśli była by to kotłownia gazowa na gaz płynny to oba kotły nie mogą stać w tym samym pomieszczeniu myślę że ZĘBIEC z dolnym spalaniem będzie odpowiedni 3 i4 taka kotłownia jest bardzo skomplikowana ale to wszystko da się połączyć w jedna całość tak żeby to dobrze działało i każdy kocioł niezależnie grzał zarówno grzejniki jak i zasobnik z ciepła wodą Właśnie taka kotłownię zrobiłem w Chotomowie i będę ja niedługo odpalał Ma ona jedną wadę spore koszty materiałowe i robi wrażenie 5 każda instalacja kanalizacyjna powinna mieć przynajmniej w jednym miejscu odpowietrzenie Myślę że z kanalizacją nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2006 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 PTAGI Tak normalnie to fi 50 wystarczy ale jeśli długość takiego odpływu jest powyżej 2m to lepiej jej średnicę zwiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2006 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 [email protected] tobie też mam odpowiedzieć ?? my tzw. fachowcy wiemy co powinno zostać zamontowane u klienta problem jest w czym innym w cenie takiego urządzenia za każdym razem jest to wydatek kilku tysięcy złotych W takiej sytuacji inwestor uważa że sam zrobi to taniej i przeważnie zrobi tylko na jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts