Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

niezły,

jakie według Ciebie lepiej wybrać grzejniki do pieca kondensacyjnego, stalowe czy aluminiowe?

wiadomo, że muszą być przewymiarowane ale czy przy aluminiowych potrzebne byłyby mniejsze rozmiary?

jeżeli alu to jakich firm? a jeżeli stalowe to jakich?

proszę wytłumacz mi różnicę bo nie czuję tego.. co fachowiec którego pytam o to to inna odpowiedź..

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mako 5

Czy zamiana Uniboxa na zawór Herza (TRL) jest właściwa to zależy od okoliczności w większości przypadków powinno to wystarczyć ale nie wiem jak wygląda ta instalacja jedynym niebezpieczeństwem jest to że możesz mieć zbyt ciepła podłogę Jeżeli do łazienki lub do kuchni to może być

Zwykły hydrofor powinien wystarczyć podobno Grundfoss ma w swojej ofercie jakąś pompę do tego celu

Jeżeli jest to kotłownia gazowa z kotłom wiszącym to ma on własną pompkę i naczynie przeponowe do co Oprócz zasobnika potrzebne będzie jeszcze naczynko przeponowe do zasobnika 8L pompka do cyrkulacji ciepłej wody zasobnik wymaga tzw grupy bezpieczeństwa jest to zawór odcinający zawór zwrotny i bezpieczeństwa 6 Bar jeszcze kilka zaworów i to chyba wszystko

No proszę nie musisz czekać na odpowiedź cały tydzień :lol:

O doborze kotłowni powiem tak W każdej wycenie jaką robie wstawiam jakąś propozycję ale zaznaczam ż prawdopodobnie i tak to ulegnie zmianie z wielu powodów

W przypadku kotła na opał stały należy przewidzieć kilka czynników rodzaj opału drewno i wszystko czy tez węgiel wielkość kotłowni ciąg kominowy itd.

Mój typ kotła na opał stały na wszystko to kociołek ala lodówka z dolnym spalaniem na ZEBIEC

Przy ogrzewaniu grawitacyjnym może być problem z podłogówka jeśli jest to dłuższa pętla

Udaj się do pobliskiego sklepiku hydraulicznego i poproś o namiary na kilku fachowców i pamiętaj o fachowcach świadczą ich dzieła Sprawdź ich kilka robót i porozmawiaj z właścicielami tychże instalacji

BOOWA

Do poszczególnych pomieszczeń grzejniki dobiera się o odpowiednich mocach a to czy będzie on żeliwny miedziany stalowy czy tez aluminiowy to nie ma żadnego znaczenia 1000W to zawsze 1000W reszta to kwestia gustu no i kasy Radze stalowe ponieważ jest możliwość większej kombinacji jeśli chodzi wymiary Tradycyjne aluminiowe o wysokości 60cm nie zawsze zmieszczą się pod parapetem a stalowe są np. o wysokości 45 cm 50 cm

Firmy produkujące panele to Purmo .Kermi i kilka innych pomijając tanie zakupy w supermarketach Różnica między nimi to kształt grila (górnej kratki) i odcień bieli Radon np. jest lekko żółty

Witam - niezły.

Mam pytanie odnośnie podłogówki.

Posiadam piec Niedźwiedz 30KLZ i z tego co wiem to ma ubogą elektronikę i nie zastosowano siłowników tylko zawór trujdrogowy z termolegóratorem.Gdy w pomieszczenia osiągnięta jest temperatura to piec się wyłącza i podłoga przestaje grzać a ponoć podłogówka powinna ponoć cały czas??

I jeszcze jedno pytanie - mam grzejniki radsona ale z jednym grzejnikiem nie mogę sobie poradzić (600/1800) ponieważ do połowy od góry jest poiedzmy gorący a na samym dole prawie letni.

Pozdrawiam.

Wszystkich chętnych zapraszam do lektury Magazynu Instalatora a w nim np.

RWC rurowy czy też może żwirowy

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/16.pdf

podstawy o Pompie Ciepła

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/24.pdf

i dużo innych równie ciekawych tematów

http://www.instalator.pl/

Z tego co zrozumiałem to masz dwa obiegi grzewcze grzejniki i podłogówkę i programator który jest w strefie z grzejnikami i przy osiągnięciu temperatury nastawionej piec wyłącza wszystko jeśli tak jest to nie wiem jak tu pomóc kotłownia jest takim miejscem gdzie żeby coś zdziałać należy tam być chociażby dlatego że każdy hydraulik robi ja po swojemu

Codo grzejnika to jest to typowy objaw braku dostarczenia odpowiedniej ilości ciepła do grzejnika Powodów może być kilka przymknięty któryś z zaworów lub nastawa zawężona średnica rurki, jakieś zabrudzenie albo zmniejszyć przepływy (mastawy) na innych ( bardziej gorących ) grzejnikach

Witaj niezly,

Mam pyatnie czy masz jakis pomysl w jaki sposob mozna "zmechanizowac" ustawianie temperatur w mieszkaniu? W domu to nie problem bo sa sterowniki temperatury podlaczane do pieca gdzie mozna zaprogramowac pozadana temperature... ale w mieszkaniu sa tylko glowice termostatyczne.

Czy znasz jakis system w rozsadnej cenie, ktory sterowalby kaloryferami w mieszkaniu tak zeby w odpowienich godzinach byla zadana temperatura?

Pozdrawiam

Romek

Witam niezły :D Ostatnio chodzi mi po głowie instalacja plastikowa do co. Jakie są twoje doświadczenia z rurami pex/al/pex firmy purmo? czy są to rury dobre i warte zastosowania czy tez szmelc? Będę wdzięczny również za twoją opinię na temat instalacji rozdzielaczowej do grzejników [na dole 8 wyjść, u góry 6 wyjść], zastanawiam się czy nie będzie sytuacji kiedy grzejniki będą grzały nierówno i czy trzeba zastosować rozdzielacz z regulacją przy każdym punkcie czy wystarczy "zwykła rura z dziurami" Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrowionka

Rury wielowarstwowe firmy Purmo to średni poziom jeżeli chodzi o żywotność biorąc to wszystko co jest na rynku Nie będę odradzał ale będę radził abyś wziął pod uwagę takie firmy jak Ponor i Kasin a supermarkety omijaj z daleka

System rozdzielaczowy będzie działał poprawnie chyba że w trakcie rozkładania rur i ich późniejszego wyginania taka rurę zgnieciesz

Nie będę miał aż tyle tych rur żeby zgredzić. Jest dla mnie ważne żeby zastosować trwałe ze względu na to, że chcę aby za kotłownią pracowały w układzie otwartym z kotłem miałowym. Interesuję mnie też jak się sprawdzają zawory/głowice termostatyczne w układzie otwartym? i jak się sprawdza instalacja podłogowa w łazienkach na rurze powrotnej w instalacji otwartej?

pozdrowionka, dzięki za odpowiedź.

Witaj Niezly,

Podobno mają u nas ciągnąć nitkę gazową wiec zdecydujemy się raczej na piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym. Czy mozesz coś polecić??? Jaki gazowy piec jest najlepszy dla domu o powierzchni około 220 m2. Jeszcze jedno pytanie: rozmawiałem z kilkoma "fachowcami" i każdy mówi coś innego. Chodzi o ciepłą wodę jedni uważają ze najlepiej zainstalować 100 l bojler i niech piec podgrzewa wodę inni mowia o jakims systemie przepływowym czy cus takiego :-? co jest lepsze i na co zwrocic uwage w rozmowach z "fachowcami" podczas planowania ogrzewania ??????

Pozdrawiam

Dla głowic termostatycznych nie ma znaczenia czy układ jest otwarty czy tez zamknięty co innego jeśli instalacja była by grawitacyjna

Uważam że lepszym rozwiązaniem do małych obiegów podłogówki jest zawór z ograniczeniem na powrocie ( RTL) niż powrót z grzejnika