Hydraulik 25.02.2006 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Jolariska O firmie Seko mam dobre zdanie ale kotła z podajnikiem nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 25.02.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Seluch Przy tak dużym domy pewnie kilku łazienkach proponuje kociołek z zasobnikiem na 120L a co do firmy może coś z Vaillanta a do ciepłej wody cyrkulacja oczywiście Widzę jeden problem podłączenie kominka do instalacji wymaga sporej wiedzy Krążą nawet plotki że osoby które potrafią podłączyć kominek z płaszczem wodnym do co i zasobnika to Elita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 25.02.2006 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Joanka 77 Kolejność prac powinna być na przykład taka I etapDokończenie i przerobienie istniejącej kanalizacjiRozłożenie rur od wody ( zimna, ciepła i cyrkulacja)Rozłożenie rur do centralnego ( od kotłowni do rozdzielaczy i od rozdzielaczy do grzejników)Zrobienie instalacji odkurzacza centralnego ( opcja)TYNKI II etapRozłożenie podłogówkiPosadzka III EtapKotłownia i grzejniki Znakomita większość rur układa się w warstwie styropianyZdarza się że I etap wykonuje się po tynkach lub łączy się I i II etap a budowlańcy zaczynają od wylewania posadzek Kilka fotek z takich prac powinno być na mojej stronie http://www.hydraulik.kfd.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena67 25.02.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Witaj Niezły Pytanie umieściłam jako nowy temat ale nie moge doczekać się odpowiedzi, a teraz znalazłam twój temat i pomyślałam , że może ty mi doradzisz? Ciepła woda na betonie czy w styropianie? Hydraulik proponuje mi rozprowadzenie zimnej i ciepłej wody rurami miedzianymi bezpośrednio na chudziaku i przymocowanymi do betonu uchwytami. Czy to jest dobre rozwiązanie czy lepszym będzie położyć 5 cm styropianu i na nim rury w osłonkach i dopiero układać drugą warstwę 5 cm styropianu? Posadzka będzie wykonana nst. na chudziak papa zgrzewalna, folia, dwie warstwy styropianu po 5 cm, folia i wylewka betonowa. Do rozprowadzenia jest zimna i ciepła woda z cyrkulacją do łazienki odległęj o 15 m i kuchni odległej odległej o 8 m. Woda będzie podgrzewana bojlerem elektrycznym. Zależy mi na zminimalizowaniu strat ciepła podczas cyrkulacji ciepłej wody i dlatego chciałbym położyć rury na warstwie styropianu. Jak mocować rury w wersji gdy leżą bezpośrednio na chudziaku a jak gdy leża na 5 cm. warstwie styropianu? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas montażu instalacji by mieć pewność, że nie będzie żadnych przecieków? Pozdrawiam i proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 czy ktoś coś wie na temat kotła firmy Bocca, Victoria??? Obejrzałam ich ulotkę i wygląda fajnie i dość tanio (dwufunkcyjny, turbo), ale podana strona w internecie nie istnieje, firma Pirys, która ich niby sprzedaje pisze tam jedynie o nagrzewnicach... Takie dziwne to wszystko???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybeńka 26.02.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Cześć niezły. Widzę, że jesteś prawdziwym fachowcem. Przymierzam się do kupna kolektorów słonecznych próżniowych. Sprzedawca tłumaczył mi, że jest chyba dwa rodzaje kolektorów- z rurką cieplną i bez rurki Wytłumacz mi tak jak blondynce co to jest ta rurka cieplna i dlaczego lepsza. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Oba sposoby są poprawne ale jeśli chcesz rozprowadzić rury na dodatkowej warstwie styropianu to czemu nie tylko musza wiedzieć o tym zarówno instalatorzy jaki brygada od wylewania posadzek ale tu uwaga przed wykonywaniem prac Nic prostszego hydraulicy rozprowadzając wszystkie rury, żeby nie mieszać to te od co też układają je na przy ścianach na styropianie takiej grubości jaka ustalicie w tym przypadku na 5 cm i przymocowują ( zagipsowują ) rury później styropian można zabrać bo jest on tylko do ustalenia wysokości lub układać wszystkie rury na właściwej warstwie styropianu takich rur nie przymocowujemy tylko docinamy do nich styropian ale i tak te rury musza być układane w otulinie lub peszlu Na co zwrócić uwagę przy robieniu instalacji? Na znalezienie solidnej ekipy oczywiście sama nie posiadając odpowiedniej wiedzy nie jesteś w stanie wszystkiego dopilnować partacze poprawia tylko to moim zarzucisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 EZS Przykro mi ale nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Kolektory słoneczne nie są moją domena nie miałem okazji szczegółowo ich poznać ponieważ montuje je sporadycznie z różnych powodów głownie z powodu rejonu gdzie działam a jest to rejon Warszawy i okolic tu się ich nie montuje ale mój kolega który działa na terenie gdzie mieszkam (zabite dechami Podlasie) montuje ich całkiem sporo Ciekawe dlaczego, może ludzie w Warszawie maja mniej pieniędzy lub są gorzej doinformowani a może na kolektorach dobrze się zarabia a na tych droższych jeszcze więcej.......Masz tu trochę lektury http://www.instalator.pl/katalog/Ogrzewanie/OgrzewanieSlonKolektorySl/OgrzewanieSloneczneKolektorySl.html http://www.instalator.pl/archi/mi12(88)/36.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/mi12(88)/37.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybeńka 26.02.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Szkoda niezły, że nic nie wiesz To może mi poradzisz jakie rurki do ogrzewania gazowego. Oczywiście Warszawa, bo widzę, że sugerujesz się rejonem Polski. To co się robi w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Niestety to rejon mojego działania Rurki do ogrzewania gazowego ? Masz na myśli rury do instalacji centralnego ogrzewania zasilanego kotłem gazowym Zarówno miedź jak i wielowarstwowe ale nie z supermarketu np. Kasin, Herz, Uponor Dokładnie taki sam materiał będzie dobry dla wszystkich regionów Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena67 26.02.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witaj NiezłyDzięki za informację. Decyduję się kłaść rury w styropianie. Mam jeszcze pytanie czy cyrkulację robić do samej baterii (umywalka, wanna, prysznic, zlew) czy kończyć w podłodze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Już kiedyś pisałem ale teraz sam bym tego nie znalazł chyba że jest to w moim wątku ale przecież nie będę czytał własnych wypowiedzi bo jeszcze w nie uwierzę Moim zdaniem instalacja ciepłej wody po rozwinięciu powinna być linią prostą tzn. po wyjściu raka rurą z kotłowni ( źródła ciepłej wody) powinna kolejno przechodzić jak najbliżej wszystkich odbiorników z ciepłą wodą a odejścia od trójnika do odbiornika powinny być jak najkrótsze Przykład z kotłowni rura z ciepłą woda biegnie do kuchni z kuchni do łazienki na parterze tam biegnie jak najbliżej każdego odbiornika z łazienki na dole do łazienki na poddaszu w taki sam sposób i przy ostatnim odbiorniku ciepłej wody możemy zmniejszyć jej średnicę i najkrótsza drogą do zasobnika jeszcze pompka i zawór zwrotny Wszystkie trójniki dajemy w podłodze jak najbliżej ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybeńka 26.02.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Niezły weszłan na twoja stronę i oglądałam kotłownie.Możesz mi powiedzieć co to jest to czerwone urządzenie na twojej fotografii. bo mąż mi mówi, że to do hydroforu.http://hydraulik.kfd.pl/kotl/4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.02.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Pytasz poważnie czy ..........Zarówno wielkość jaki kolor wskazują na to że nie może mieć to związku z hydroforem czyli z wodą użytkową Jest to naczynie przeponowe do instalacji centralnego ogrzewania Napisze wprost jest to ( był ) przykład jak nie należy wykonywać kotłowni na opał stały Kocioł na opał stały nie może pracować w układzie zamkniętym z właśnie takim naczyniem przeponowym tylko z naczyniem systemu otwartego umieszczonym w najwyższym punkcie instalacji systemu otwartego ale nie koniecznie całej instalacji centralnego ogrzewaniaDo hydroforu zbiorniki są dużo większe i koloru niebieskiego lub ocynkowane wiem są tez i czerwoneZdjęcie to umieściłem na stronce z wielu powodów ( swego czasu był o to bój na forum) ale faktem jest że nie jest to prawidłowy sposób wykonania instalacji ale jaka była oglądalność strony ( to były czasy ) W najbliższym czasie mam zamiar dorzucić sporo nowych zdjęć również i z kotłowniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grego_k 27.02.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam!Moje pytanie dotyczy problemu który był już poruszany ale i tak mam pewne wątpliwościMam zrobioną wstępnie instalacje C.O. – rozprowadzone rury miedziane i zrobione wylewki. Dom jest podpiwniczony z poddaszem użytkowym Na parterze zrobione jest ogrzewanie podłogowe w kuchni łazience i przedpokoju o pow. ok. 60 m2 a na poddaszu w łazience ok. 15 m2. Planuję grzejniki aluminiowe. Wykonane są dwa piony (na każdym jest rozdzielacz). Podłogówka w każdym pomieszczeniu będzie miała zawór termostatyczny na wyjściu. Planuję zakup kotła na ekogroszek. Hydraulik przygotował instalację w obiegu zamkniętym co zakwestionowałem po lekturze forum i będzie to przerabiane na wiosnę, ale co z podłogówką? Przewidziane jest podłączenie wszystkiego razem do pieca co wydaje mi się nieprawidłowe. Instalację podłogówki z parteru można łatwo podłączyć do pieca poprzez np. zawór mieszający, ale co a poddaszem - do rozdzielacza doprowadzona jest jedna rura zasilająca i nie jest się w stanie oddzielnie zasilać podłogówki. Bardzo proszę o opinie o mojej instalacji i pomoc jak prawidłowo powinna ona wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader 27.02.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 witamwszyscy pytają a ty Niezły cierpliwie odpowiadasz więc i ja zapytam co sądzisz kotłach: seko eko IIn 18/15 kW czy fex 20 kW dom 100m2 nowe okna, ściana suporek 24cm-powietrze 6cm-cegła czerwona 12cmczy dobrą moc dobrałemchciałbym palić zamiennie węglem i drewnemoczekuję stałopalności około 12h przy temp. zewn. +5 ÷ -10°C bo takie są u nas najczęściej w zimie -20 to raczej rzadko więc wtady będę dokładał częściej i jeszcze jedno czy mogę podłączyć kocioł do dwóch przewodów kominowych 14x14 bo takie mam a jeden 14x14 to za mało, zrobię przewód z blachy i portki do dwóch sąsiednich krzewodów kominowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 27.02.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam, to i ja dorzuce swoje pytania.Przeszukiwałem już różne posty, zadawałem pytania, ale nadal nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Czy zawory zwrotne sprężynowe stanowią przeszkodę dla pompy obiegowej CO? Czy użycie ich może spowodować dużo mniejszą wydajność takiej pompy? (ktoś pisał, że one dławią 3/4 mocy). U mnie instalacja mam takie zawory, gdyż używam ich do odpowiedniego "prowadzenia" wody przy użyciu dwóch żródeł ciepła, tzn. wymiennik ciepła kominka z płaszczem i kotła gazowego. Poniżej schemat:Wydaje mi się, że mogą one być przeszkodą dla wody. ale chciałbym się upewnić. http://republika.pl/marcin_grzegorzek/zawory3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybeńka 27.02.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Coś chyba poprzekręcam, ale sens nakreślę, to może i poradzisz.Chyba majster od hydrauliki robi mego męża w konia. Mąż chodzi jakiś taki podenerwowany. Powiedział ten majster, że jak się da dwie pompy, to będzie cieplej w domu. Jedna na zasilaniu, a druga na powrocie pieca. Podczas mrozu można włączyć tę na powrocie, to wyciągnie więcej ciepła z pieca. Kłócili się wczoraj przez telefon. Może to i ma sens. Bo więcej ciepła z tego pieca wyciągną dwie pompy. No bo jedna ciągnie wodę gorącą, druga trochę już ochłodzoną, ale zawsze to coś. Powiedział, że na grzejnikach będzie wtedy większe ciśnienie i dlatego będzie w domu cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.02.2006 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Grego-k Jeśli na poddaszu wszystko masz doprowadzone do jednego rozdzielacza to nie ma problemu, są to pewnie podłogówki w łazienkach podłącz je za pomocą zaworem do podłogówki z ograniczeniem na powrocie RTL na Herz-a A może to wyglądać tak http://hydraulik.kfd.pl/rz/6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts