Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, niezły

Mógłbyś mi wyjaśnić, czy to oboętne, jaki mieszacz jest w instalacji?

Miałem Orlana 25, przepalił się w 4-tym sezonie. Instalacja została wykonana zgodnie z ich schematem, z mieszaczem 4drożnym. Kupiłem Atmosa, a tam zalecają mieszacz 3drożny. Chcę dołożyć do instalacji akumulator ciepła. Jakiej powinien być wielkości, żeby to miało sens? Dom ma 240m2 powierzchni użytkowej, jest ciepły (nowy).

Pozdrawiam.

Gwizdki

Wielkość wahań ciśnienia w instalacji może być różna i zależna od wielu czynników do głównych należą różnica temperatur i stosunek wielkości naczynia przeponowego do ilości wody w układzie na wahania ciśnienia ma wpływ jeszcze praca pompki ale jedno jest pewne zawsze powinno ono wracać do pewnej stałej wartości i nie powinno stopniowo spadać W większości kotłów gazowych jest to powyżej 1 atmosfery

Alekplus

Zdecydowanie drugi

Laspalmas

Generalnie na każdym etapie należy wszystkie prace wykonać zgodnie ze sztuka Haczyków i zasad jest mnóstwo ale problem w tym że dla mnie to normalka ale wróćmy do tematu rzeczą najważniejsza są spadki we właściwą stronę i to by po cięciu rury nie zostały żadne zadziory

cyprinus

Jedni chwalą zawór 4 drogowy inni 3 drogowy montowałem prawie wszystkie i moje zdanie jest takie lepszy jest 3 drogowy termostatyczny z nastawą stałą np. 55 c ponieważ priorytetem jest wygrzany powrót do koła i nie ma możliwości regulowania przez właściciela zawór 4 drogowy tez jest dobry ale z napędem a sam bez napędy i tylko z cyferkami i sami przestawiamy raz na 2 a drugi raz na 5 to tak jak by go nie było

Cześc Niezły,

Co sądzisz o kotłach Immergas. Znajomy kupił właśnie taki, zapłacił (brutto) z zasobnikiem i pogodówką 6500, w sumie sporo taniej niż Vaillant i Viessmann o ok. 2-2,5 tys.. Znajomy twierdzi, że ten kocioł bebechy ma te same co droższe kotły ( w tym wymiennik) i nie ma sensu przepłacać. Jedyny kocioł który ma aż 5 lat gwarancji.

Okazuje się, że mieszkanie które teraz wynajmuję też ma Immergas. Póki co bez problemów...

Co o tym sądzisz? Widzę że Immergas jest mało popularny, dlaczego? Czy to dlatego że włoski?

Pozdrawiam,

Seluch

Jest mi trochę szkoda czasu ze względu na nawał pracy (tynkarze obudzili się ze snu zimowego) ale jeden dzień na dwa lata musze wygospodarować Każdy ma jakieś wady w moim przypadku lepiej niech narzekają na terminy niż na jakość chociaż dotrzymanie terminu to że część składowa jakości pracy

W Poznaniu postaram się być w Piątek (ostatni dzień targów) Jeśli się odnajdziemy to z przyjemnością porozmawiamy Na wszelki wypadek 602 803 825

Część Rysiu

Tak się składa że znam bardzo dobrze ta markę jest ona bardzo popularna w moich stronach od kilku lat , to prawda znacznie mniej popularna jest ona na Forum i w samej Warszawie ale podejrzewam że powodem jest kraj pochodzenia Włochy Jest to marka która jak najbardziej można brać pod uwagę szukając odpowiedniej kotłowni Ma kilka ciekawych opcji na Herkules nie ma odpowiednika (chyba) na rynku jeśli chodzi o kotły do ogrzewania podłogowego i grzejnikami jednocześnie i do tego zasobniki z nierdzewni Vaillant na pewno ładniej wygląda

Dobierając kotłownie dla konkretnego klienta nigdy nie zaczynam od marki a zawsze kieruje się wieloma czynnikami

gdzie doprowadzić skropliny z pieca i jak to zrobić

ja mam w kominie na dole dziurke na te skropliny

co z tym dalej zrobić

i jeszcze jedno

czy odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej może iść pod kątem 90 stapni i naprzykład przez sciane na zewnątrz budynku

czy musi iść pionowo do góry

dzieki za info

Raz ….raz……raz dwa trzy próba Internetu

Witam w środku tygodnia jest to mój pierwszy przekaz prosto z budowy za pomocą laptopa i Internetu bezprzewodowego firmy Orange ale ważne że działa

AZARACH

Jeżeli Twój hydraulik to przewidział to najlepiej do kanalizacji a jak nie ma odpływu to do wiaderka i potem tez do kanalizacji lub do rowu W przypadku kotła zwykłego lub turbo problem niewielki ilość skroplin może być symboliczna gorzej jeśli jest to kociołek kondensacyjny wówczas może być ich do kilkunastu litrów dziennie

Jedno jest pewne nie jest to żaden kwas

Oczywiście że może ale najlepiej jest wyprowadzić nad dach i to w pewnej odległości od kanałów wentylacyjnych Powód jest jeden czasami możemy mieć do czynienia z ciągiem wstecznym lub otworzymy okno

Gwizdki

Wielkość wahań ciśnienia w instalacji może być różna i zależna od wielu czynników do głównych należą różnica temperatur i stosunek wielkości naczynia przeponowego do ilości wody w układzie na wahania ciśnienia ma wpływ jeszcze praca pompki ale jedno jest pewne zawsze powinno ono wracać do pewnej stałej wartości i nie powinno stopniowo spadać W większości kotłów gazowych jest to powyżej 1 atmosfery

Dzięki! No to w takim razie wydaje się, że u nas jest OK. Wodę dopuszczaliśmy w sumie 2 razy w ciągu całego okresu grzewczego kiedy to ciśnienie spadło po odpowietrzeniu kaloryfera.

Mamy jeszcze kolejne pytanie: czy po okresie grzewczym należy zostawić w instalacji wodę i jakie ustalić jej ew. ciśnienie?

Niezly mam wielka prosbe o rade. W okolicy gdzie sie buduje nie ma gazu ziemnego wiec pozostaje mi gaz z butli, eko groszek, pompa ciepla ( cholernie droga :cry: )

Dodam, ze nie przepadam za grzejnikami w salonie wiec planuje zrobic tam ogrzewanie scienne a w lazienkach, kuchni, jadalni -podogowe

Ktore ogrzewanie doradzasz do podlogowki i ogrzewania sciennego.

Czy masz jakies doswiadczenie z OGRZEWANIEM SCIENNYM ? Zastanawia mnie jego wydajnosc, jak sprawuje sie w zyciu codziennym, czy nie odbarwia koloru farby na scianie i czy nie jest zbyt suche przy nim powietrze?

Czy instalujesz tego typu ogrzewanie lub mozesz mi kogos d tego polecic?

Buduje pod W-wa dom 200m uzytkowych.

Rozwazam tez zakup SOLAROW, czy one faktycznie oplacaja sie i w polskich warunkach sprawdzaja sie?

Izagrab

Jaki rodzaj ogrzewania wybrać aby było tanio w eksploatacji i bez obsługowo. Każdy rodzaj ogrzewania ma swoje zalety i wady

WADY

Gaz ziemny

- średnia ( odnośnik do wszystkich innych rodzajów kotłowni, standard)

- nie wszyscy go mają

- koszty znaczne

Gaz płynny

- wysokie koszty eksploatacji

Olej opałowy

-też wysokie koszty eksploatacji

- sporo miejsca na zbiornik na olej

- w pewnych przypadkach hałas palnika

Pompa ciepła

- problem z dolnym źródłem

- wysoki koszt urządzenia

- całkiem inny rodzaj instalacji grzewczej (pompa ciepła nie jest innym rodzajem kotłowni)

- małe doświadczenie firm instalujących

Kotłownia na pelets, eko-groszek owies itp.

- droga kotłownia

- sporo zajętego miejsca

- problemy z opałem dobrej jakości

- niektóre kotły dopiero są testowane w Waszych kotłowniach

Kotłownia na opał stały (drewno, węgiel)

- duży wkład pracy własnej

- miejsce na opał

ZALETY

Gaz ziemny

- średnia ( odnośnik do wszystkich innych rodzajów kotłowni, standard)

- całkowicie bezobsługowa kotłownia

- bardzo dobry stosunek kosztów ogrzewania do czasu poświęconemu na wytworzenie ciepła

- olbrzymi wybór urządzeń grzewczych

Gaz płynny

- olbrzymi wybór urządzeń grzewczych

- można stosować w przypadku braku gazu ziemnego

Olej

Pompa ciepła

- niskie koszty eksploatacji

- brak komina

Kotłownia na pelets, eko-groszek owies itp.

- w przypadku braku GZ 50 podobne koszty eksploatacyjne

Kotłownia na opał stały

- w zależności od regionu i sposobu palenia bardzo niskie koszty ogrzewania

Wracając do tego konkretnego przypadku zastosował bym małą kombinację Kocioł kondensacyjny na gaz płynny zapewniający wysoki komfort i niestety spore koszty ogrzewania i do tego zwykły kocioł na opał stały z dolnym spalaniem ( opcja dla kominka z płaszczem wodnym) Wiem że takie rozwiązanie ( kocioł gazowy i na opał stały) nie jest popularnym na tym Forum ale ma ono dużo więcej zalet niż kominek z płaszczem wodnym

- nie robimy kotłowni z salonu

- niższe koszty zakupu kotła od kominka

- możliwość palenia bardzo różnym opałem ( węgiel, koks, drewno z lasu, odpady tartaczne itp.)

To rozwiązanie ma tez swoje wady kocioł na opał stały nie może stać w pomieszczeniu razem z kotłem gazowym na gaz płynny ale nadzieja w tym że kocioł na gaz nie musi mieć komina

W temacie ogrzewania ściennego nie mam dużego doświadczenia tak jak i większość z nas ale w salonie można zastosować jeszcze podłogówkę nawet pod drewno

Kolektory podobnie tak jak i pompa ciepła zwracają się długo Dotyczy domów jednorodzinnych