Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące zwężki Venturi'ego (napowietrzacza, aspiratora) zastosowanej w hydroforze z odżelaziaczem, bo tak do końca to nie wiem, czy ma ona tylko uzupełniać powietrze w zbiorniku hydroforowym, czy raczej napowietrzać wodę już w momencie przejścia przez zwężkę, a może to deszczownia ma za zadanie napowietrzyć wodę ?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

mam pytanie nt. zaworu czterodrogowego ESBE. Jest Podłączony do kotła według instrukcji. Po ustawieniu go w pozycję 1 do 3 woda powracająca do kotła wcale nie jest cieplejsza. W pozycji 5-10 wcale nie jest lepiej.

Zawór jest nowy. Spodziewam się, ża na 1 lub 2 woda na powrocie będzie prawie tak gorąca jak wychodząca z kotła a tu nic. Co może byc tego powodem?

Pozdrawiam

Rafał

może to już było ale nic nie znalazłem.

wykonałem własnoręcznie instalacje woda,co, co z miedzi reszta alupex skręcany.

nadeszła chwila proby szczelności, nabiłem 6 atmosfer powietrza i po 20 godzinach spadło o 0,20.zobacze jutro czy stoi w miejscu czy dalej spada.

Chyba że za radą obecnych tu fachowców dam sobie spokój z dalszymi próbami.

Proszę o jakieś wskazówki w tym temacie.

Zaznaczę że bardzo trudno jest mi już wykrywać jakieś nieszczelności ,a robię to pianą , może są jakieś lepsze sposoby?.

Błagam, pomóżcie! Kupiłam takową, włoską (już doczytałam takich się nie kupuje :( nie ma instrukcji jak toto połączyć. I jak radzicie przymocować? W wannie otorów nie ma i jest za wąski rant. Pozostaje półka, tylko z czego?

Ostatnie pytanie, czy przy tego typu baterii można połączyć syfon wanny na sztywno, bez pratki ściekowej? Jeżeli tak, to co się będzie działo z wodą, która wleje się na przykład przez otwór prysznica?

Czekam na rady

• 2 weeks później...

Niezła REAKTYWACJA

Po bardzo długiej przerwie wracam powoli na Forum może jeszcze nie w pełni sił ale ale nadal chętny służyć pomocą osobom które o nią poproszą a i bez tego tez wtrącę swoje trzy grosze

Jako usprawiedliwienie mojej nieobecności powiem tylko że sytuacja jaka obecnie dzieje się na rynku branży budowlanej dotknęła również mnie ale w większości przypadków chyba uda mi się zakończyć to co zacząłem a termin mojego powrotu nie ma nic wspólnego z nadchodzącym świętem ani z wyborami :wink:

Widzę że na początek coś prostego

Oczywiście że robi się jeszcze instalacje z rur miedzianych ale dużo rzadziej niż z plastiku

Z miedzi robimy kotłownię w prawie każdym przypadku a sama instalację na pewno do kotłowni na opał stały ( najbiedniejsi inwestorzy mają najdroższe instalacje) i ci pozostali którzy chcą zapłacić dużo więcej za instalację miedzianą niż za plastikową Ze względu na wyjątkową wymaganą staranność wykonania i duże nakłady pracy my instalatorzy wolimy robić instalację z plastiku

Jakichkolwiek przeciwwskazań do wykonania instalacji w miedzi brak no chyba że mały konflikt z grzejnikami aluminiowymi

Pomimo że to jest wątek Niezłego to dodam coś od siebie. Ja z mojego punktu widzenia wolę instalacje c.o z rur miedzianych. Instalacja ta jest estetycznie położona - wszystko idzie w lini prostej. Do jej wykonania trzeba włożyć dużo staranności. Ogólnie to też bym nie ryzykował robić instalacji z plastiku do kotłowni na paliwo stałe .

Instalacja z miedzi wychodzi napewno drożej ale jak dla mnie tj pewniejsze. W najgorszym wypadku możesz zrobić całą instalacje w plastiku a to co będzie na wierzchu czy w kotłowni to z miedzi dlatego że plastik się na kotłownie nie nadaje dlatego że te rury by się powyginały (tzn tak falowały )

w kotłowni na paliwo stałe lepiuej nie ryzykować instalacji z plastiku ponieważ w razie czego przy zagotowaniu wody w układzierury powyginają się w cholere . Nawet nie wiem czy by ich nie rozwaliło. Ale już mieliśmy taki przypadek i normalnie były takie bąble na rurach. Więc plastik w tym wypadku odradzam :)

Kotłownię robi się w miedzi ponieważ większość rur biegnie po wierzchu ścian i gdyby zastąpić je plastikowymi to po pewnym czasie nam się powyginają a w kotłowni na opał stały kociołek taki nigdy do końca nie jest sterowalny i przewidywalny i tu kotłownia wykonana z rur plastikowych miała by krótszą żywotność

Witam

Mam własną studnię głębinową, z której zamierzam poprowadzić rurę do hydroforu w wolnostojącym garażu a od niego rura do instalacji w domu. Długość rury od garażu do domu to ok. 40m i teraz mam pytanie jaki rozmiar mają mieć te rury, czy calowe (z tego co zrozumiałem to mają one 32mm średnicy na zewnątrz) wystarczą? Teraz założona na pompe jest mniejsza. Dom parterowy 120m2.

w kotłowni na paliwo stałe lepiuej nie ryzykować instalacji z plastiku ponieważ w razie czego przy zagotowaniu wody w układzierury powyginają się w cholere . Nawet nie wiem czy by ich nie rozwaliło. Ale już mieliśmy taki przypadek i normalnie były takie bąble na rurach. Więc plastik w tym wypadku odradzam :)

A nie masz czasem na imię Michał...? ;-)