Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Koledzy!

Jestem laikiem - podpowiedzcie mi coś: czy warto montować pod zlewem w kuchni malutki (15L) bojlerek pojemnościowy do sporadycznego poboru wody czy takie urządzenia to nieporozumienie? Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim tego jak niby z tego pudła ciepła woda SAMA płynie do kranu go góry? Ja rozumiem, że jak bojler wisi nad kranem to woda spłynie sama ale jak jest montowany w szafce pod zlewem? :)

Model który wypatrzyłem to ARISTON TI http://www.e-term.pl/product_info.php/products_id/229

Koledzy!

Jestem laikiem - podpowiedzcie mi coś: czy warto montować pod zlewem w kuchni malutki (15L) bojlerek pojemnościowy do sporadycznego poboru wody czy takie urządzenia to nieporozumienie? Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim tego jak niby z tego pudła ciepła woda SAMA płynie do kranu go góry? Ja rozumiem, że jak bojler wisi nad kranem to woda spłynie sama ale jak jest montowany w szafce pod zlewem? :)

Model który wypatrzyłem to ARISTON TI http://www.e-term.pl/product_info.php/products_id/229

Ja to widzę tak:

Taki bojlerek możesz sobie zastosować jako dodatkowe źródło ciepłej wody.

Niewiem w jaki sposób uzyskujesz teraz ciepłą wodę - więc napisz :)

Poprostu z jednej strony pod bojlerek podłańczasz zimną wodę a z drugiej strony ciepłą wode podłańczas prosto pod baterie. I pod wpływem ciśnienia zimnej wody która wchodzi do bojlerka poleci ci zimna woda w baterii.

Jeżeli masz jeszcze innoe źródło ciepłej wody to wtedy będzie trzeba cocnieco kombinować na zaworach ale wtedy to już napisz konkretnie co i jak masz to się coś wymyśli :)

mam pytanie zastanawiam sie jakie ogrzewanie zastosowac.

budynek to szeregowiec.

kazdy poziom bedzie przeznaczony dla jednej rodzyny.

mam kupiony nowy piec gazowy fakora 4G 55kw - choc jego produkcja to 95rok.

czy warto stosowac taki piec ? ktos sie spotkal z takim piecem i ma jakies opinie?

wyslalem zapyanie do producenta odpisal ze cena nowego 6,5 netto to pomyslalem ze rzeczzywiscie cos moze byc warty.

zastanawialem sie w jaki sposob zrobic osobnataryfikacje dla kazdego poziomu.

najlepiej to gdybybylo elektryczne, ale chyba gazowe wychodzi taniej z tego co czytalem.

na pietrze planuje kominek i wlasnie jesli mialbym gazowe to kominek z pplaszczem wodnym jesli elektryczne to z dgp.

warto dawac podlogowke w tej sytuacji? i jak sie maja koszty?

powierznia calkowita poziomu to 96m2

instalacje miedziana - bo miedz chyba potaniala ostatnio??

czy do kominka trzeba doprowadzac powietrze z zewnatrz?

chetnie uszczegolowie bardziej - wysle plany - prosze o pomoc - szukam tez fachowca z okolic gdanska

Z perspektywy czasu i spokoju użytkowników najlepszym jest ogrzewanie gazowe i to niezależne dla każdego poziomu (pionu jeśli jest to szeregówka, użytkownika) dla każdego po jednym kotle.

Co to znaczy czy warto dawać podłogówkę Podłogówka do tylko jeden ze sposobów ogrzania domu ( pomieszczenia)

W przypadku kotłowni gazowej możesz zrobić instalację w plastiku

zzuuff 55kW to duża moc ( co daje duże zużycie :D ) zobacz jakie jest zapotrzebowanie dla twojego budynku na CO i CWU. Kociołek 55kW spokojnie ogrzeje ponad 600 m2 mieszkań zapewniając im ciepłą wodę przy okazji ( oczywiście budynek dobrze docieplony i instalacja ciepłej wody z zasobnikiem całość zrobiona po ludzku :p ) w szacunku nie biorę pod uwagę basenu w domu i innych wynalazków :D - to jest moje subiektywne odczucie inni mogą mieć inne

Moc jest dobrana nie dla pojedynczego mieszkania (domu) ale dla całej szeregówki ma ogrzewać kilka mieszkań tak podejrzewam

dokładnie tak planowałbym aby ten piec grzał 3 mieszkania - tylko jak taryfikowac kazde oddzielnie.

do tego pieca tez mam zbiornik chyba na ciepla wode.

tą moc odczytalem na palniku slyszalem ze mozna zmnieszyc liczbe palnikow i wtedy moc spada.

chcialbym wyslac do osoby realizujacej hydraulike plany aby wycenic instalacje i najlepsze rozwiazanie ogrzewania.

nigdzie w internecie nie znalazlem opinii o piecu fakora 4 GZ - jest to zeliwny piec gazowy bardzo ciezki ponad 200kg - czy warto go stosowac.

jego dane katalogowe:

ŻELIWNY KOCIOŁ GRZEWCZY FAKORA-4G i FAKORA-4G/E

Żeliwne kotły grzewcze typu Fakora-4G i Fakora-4G/E są kotłami wodnymi niskotemperaturowymi żeliwnymi na paliwo gazowe (gaz ziemny i gaz płynny - propan) przeznaczone do wytwarzania ciepła dla centralnego ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej.

Mogą współpracować z podgrzewaczami pojemnościowymi lub wymiennikami pośrednimi.

Kocioł składa się z trzech podstawowych zespołów:

1. Korpusu kotła (wymiennika) z płaszczem izolacyjnym i przerywaczem ciągu

2. Palnika gazowego inżektorowego

3. Automatyki regulująco - zabezpieczającej.

Kotły Fakora-4G i Fakora-4G/E różnią się wielkością zastosowanej automatyki oraz sposobem zapłonu (stale palący się palnik pilotowy lub palnik pilotowy z zapłonem elektronicznym i elektrodą jonizacyjną do kontroli płomienia.

Typ kotła Ilość członów Nominalna moc cieplna Max zużycie gazu przy pracy ciągłej Pojem. wodna Masa Wielkość auto- matyki Ciśnienie gazu na dyszach

GZ-

50 GZ-

41 GZ-

35 propan GZ-

50 GZ-

41 GZ-

35 prop

szt. kW Mcal/h m3 kg/h dm3 kg mmH20

4G

4G/E 3 24 21 2,7 3,3 3.9 0,94 37 200 ž"

˝" 135 140 90 170

4G

4G/E 4 37 32 4,2 4,7 5,6 1,2 44 250 ž"

˝" 120 120 75 170

4G

5 50 43 5.6 6.4 7.5 51 300 ž" 125 130 80

4G 6 63 54 7,3 8,2 9,6 58 350 ž" 125 130 80

4G 7 76* 65 8,6 10,0 11,7 65 400 ž" 150 130 80

odnosnie podlogowki to chcialem sie zapytac jaka jest roznica w cenie zastosowania jej w stosunku do grzejnikow

i wybrac najkorzystniejszy wariant rozwiazania.

I wariant-gaz

1.piwnica nieogrzewana

2.parter cala podlogowe ogrzewanie

3.pietro kominek z plaszczem + kaloryfery

4.poddasze kaloryfery

II wariant-gaz

1.piwnica nieogrzewana

2.parter cala podlogowe ogrzewanie

3.pietro kominek z dgp + kaloryfery

4.poddasze kaloryfery dgp z pietra grawitacyjne

III wariant - gaz

1.piwnica nieogrzewana

2.parter kaloryfery

3.pietro kominek plaszcz + kaloryfery

4.poddasze kaloryfery

IV wariant - prad

1.piwnica nieogrzewana

2.parter elektr

3.pietro kominek z dgp + kaloryfery

4.poddasze kaloryfery elektr z pietra dgp grawitacyjne

wiem ze strych nad poddaszem bede musial ocieplic (nie wiem czym najlepiej) oraz nie wiem jak ocieplic parter tzn w piwnicy na razie nie chce robic wylewki tylko w kotlowni.

powierznia jednego poziomu to 96m2

zatanawialem sie tez by w kazdej lazience dac elektr. mate

moje doswidczenie to tylko forum dlatego postanowilem nie tylko czytac a zapytac bo niespotkalem blizniaczego problemu.

dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Moja propozycja jest taka ten kociołek sprzedać a każdemu z mieszkańców zaproponować własne źródło ciepła najlepiej kociołek plus zasobnik na ciepłą wode ale kociołek powinien być przynajmniej z zamkniętą komorą spalania a może być tez i kondensat Takie rozwiązanie będzie dla wszystkich najlepsze

Jeśli chodzi o warianty to ja wybrał bym taki generalnie wszędzie robimy grzejniki a dodatkowo w łazienkach i kuchni podłogówkę na RTL

Zawsze można zamontować kociołek istniejący i do tego jakieś podzielniki ciepła ale takiego rozwiązania nie polecam tak jak i nie polecam kupowania materiałów na zapas bo potem nie wiadomo co z tym zrobić

Moja propozycja jest taka ten kociołek sprzedać a każdemu z mieszkańców zaproponować własne źródło ciepła najlepiej kociołek plus zasobnik na ciepłą wode ale kociołek powinien być przynajmniej z zamkniętą komorą spalania a może być tez i kondensat Takie rozwiązanie będzie dla wszystkich najlepsze

Jeśli chodzi o warianty to ja wybrał bym taki generalnie wszędzie robimy grzejniki a dodatkowo w łazienkach i kuchni podłogówkę na RTL

Zawsze można zamontować kociołek istniejący i do tego jakieś podzielniki ciepła ale takiego rozwiązania nie polecam tak jak i nie polecam kupowania materiałów na zapas bo potem nie wiadomo co z tym zrobić

przepraszam a czy istnieje możliwość zrobienie trzech niezależnych obwodów grzewczych w taki sposob aby w przyszlosci mozna bylo zamontowac niezalezne ogrzewanie dla kazdego poziomu a w tej chili wszystkie byly by grzane z jednego pieca?

Zawór ten powinien być raczej stosowany w instalacjach pompowych ze względu na dość duże opory przepływu ale czy może być zamontowany w instalacji pompowej to należałoby policzyć albo dać większej średnicy

Niektórym wydaje się że instalacja co grawitacyjna jest taka prosta do wykonania a to błąd przy dzisiejszych tendencjach w budownictwie o wiele łatwiej jest zrobić instalacje pompową niż grawitacyjną ( to tak na marginesie)

Witam! Mam problem. Wykonałem instalację c.o. - piec miałowy, rury stalowe, pompa, zawór 4-dr, grzejniki żeliwne (z odzysku - wypłukałem) - jednakże palenie miałem i opałem zastępczym jest uciążliwe (może przywyknę?) ale chciałbym się poradzić, czy byłaby możliwość zainstalowania dobrego (oszczędnego) pieca gazowego (mam ziemny w pobliżu) jako dodatkowy - w połączeniu z moją instalacją - czy w przypadku grzejników żeliwnych z b. dużą ilością wody to nie ma sensu (duże koszty). Słyszałem bowiem, że przy piecach kondensacyjnych duży zład nie szkodzi? - to prawda?

Chciałbym grawitacyjnie ładować tylko akumulator. Czy można zrobić w ten sposób - Akumulator obok kotła ładowany poprzez rury 50mm z zastosowaniem zaworu temperaturowego TV największej dostępnej średnicy (niestety muszę akumulator umieścić na tej samej kondygnacji co kocioł ze względu na gabaryty-3600 litrów). Wydaje mi się ,iż taki sposób jest bardzo bezpieczny jeśli zaniknie napięcie, i prosty z braku kłopotliwego sterowania pompą która chłodziłaby bufor po wygaśnięciu w kotle (termometry różnicowe lub czujniki tem. w kominie). W buforze planuję zainstalować 2 wężownice, jedna wyżej od wody użytkowej ,2 niżej od podłogówki i grzejników . Ta druga wężownica oczywiście zasilana pompą. Oczywiście projekt i wyliczenia ma robić projektant, ale jestem otwarty na wszelką krytykę na ten pomysł.

Darek 28

Oczywiście że można kociołek gazowy podłączyć do instalacji co tzw. starego typu ale trzeba będzie zamontować wymiennik płytowy chyba że kociołek na opał stały pracuje w układzie zamkniętym i czasami jeśli zład wody jest bardzo duży należy zastosować sprzęgło hydrauliczne

Niestety każdy kociołek na opał stały ( pelets, eko groszek, miał i tp.) jest niczym innym niż kotłem na opał stały

SZYMONMW1

Powinno to działać choć zastanawiam się czym w takim układzie można by zastąpić ten zawór

Też jestem posiadaczem bufora o pojemności tylko 1470L i nawet działa ale widzę że jest jednak za mały bo na moje 220 m kw wystarcza na jakieś 18-20 godzi przy dzisiejszych warunkach pogodowych ale dom nie ocieplony i małe dziecko

Tak się zastanawiam ale to może bardziej pytanie do ADAMA MK żeby zamiast wężownicy do cwu zamontować wewnątrz bufora bijler na 120L

Mój kociołek (na wszystko) bufor ładuje pompką na trzecim biegu przy nastawie programatora 85stC i wentylator ( pracuje na minimum) musi się wyłączać bo temperatura w kotle wzrasta

Czy wiesz jakie będziesz potrzebował naczynie wzbiorcze do twego zbiornika prawie takie jak mój bufor

Witam, mam problem, a w zasadzie kilka,

niejaki NIEZŁY robił mi instalację, w całym domku ok. 160 m2,

- Niezły, na moje wyrażne życzenie i z oporami zjego strony zamontował mi piec vaillant (z komentarzem, w tej warszwie to tylko ten vaillant, za wszelką cene chciał mi wcisnać jakiś wynalazekz 5 l pojemnikiem),

- NIEZŁY wziął CAŁĄ kasę (z komentarzem "biorę dużo ale zawsze na mnie można liczyć"),

- piec uległ awarii a NIEZŁY nie odbiera telefonu,

- nI EZŁY NIE DAŁ MI GWARANCJI NA PIEC - bo jak teraz wiem vAILLANT NIE DAJE mu uprawnień do zakładania pieców Vaillant, bo NIEZŁY oszukuje klientów vaillant i nie potrafi ich zakładać i nie potrafi uzyskać ich uprawnień,

- NIEZŁY zamontował mi zbiornik hydroforowy 80 l, zbiornik się rozczelnił, bo NIEZŁY ZAMONTOWAŁ MI W CAŁYM DOMU ZA CIENKIE RURY i żeby leciała woda na pietrze trzeba takiego ciśnienia, że zbiornik nie wytrzymuje,

- NIEZŁY oczywiście nie odbiera telefonu, bo wie jaki to kanał,

- NIEZŁY ZAMONTOWAŁ MI GRZEJNIKI w stypialni i salonie( największe pomieszczenia) takie żemusiłem dokupić dodatkowe olejowe 9wmiana kosztowałaby mnie ok. 6 tyś zł - NIEZŁY PO PROSTU ŻLE 'wyliczył" pomimo że zwracaliśmy mu uwagę że grzejniki będą za małe,

- NIEZŁY oczywiście nie odbiera telefonu, bo wie jaki to kanał,

- nie mam ani pierwszego ani następnych przeglądów pieca, bo montował mi NIEZŁY

- ostatni raz jak NIEZŁY ODEBRAŁ TELEFON ODE MNIE (wrzesień 2006) doradził mi żebym sobie kupił pomkę do roweru i p[ompował hydrofor skoro mi się rozczelnia (co skutkuje oczywiście brakiem wody w całym domu)

NIEZŁY, PORADŻ DORADCO NA FORUM MURATORA, CO MÓGŁBYM Z TOBA ZROBIĆ ŁOBUZIE JEDEN