Hydraulik 25.03.2007 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Taki mały konkursik Co robimy po powrocie do domu po dłuższej (kilkudniowej) nieobecności Pytanie dotyczy oczywiście instalacji wodociągowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 29.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 odkręcamy kurek na wejściu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfistakstary 29.03.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 1. Mam mieszkanie ok 100m2. Zamierzam wstawic kominek z plaszczem (6 kaloryferow) jako glowne zrodlo ciepla. Do tego kociol gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem ok 120 litrow. Gdzie i jakie zawory zastosowac do odciecia drugiego ukladu (gazowego) w przypadku pracy kominka? Jaki wymiennik zastosowac? Czy duze straty sa na wymienniku? czy moze lepiej zakupic piec na pellet? w tym przypadku musialby chodzic 365 dni w roku aby ogrzac cwu. Jaki kociol gazowy zakupic? 2. O zaworach trojdroznych juz sie naczytalem, ale mam jeszcze pytanko. W Vaillancie dwufunkcyjnym zawor trojdrozny dziala bez zarzutow - trzpienie chodza dobrze. Natomiast Trzpienie steruja poprzez *plastikowe wahadelko* jakims tam wlacznikiem, ktory powoduje uruchomienie piecyka w przypadku odkrecenia kurka z ciepla woda. I otoz to nieszczesne wahadelko ulamalo sie. Stwierdzilem to organoleptycznie po zdjeciu pompy i odkreceniu zaworu. Pytanie: gdzie mozna dostac takie wahadelko? Czy jest to moze w komplecie z tym wlacznikiem? Czy wlacznik moze jest w komplecie z zaworem??? Pomozcie ludzie bo na rachunki nie wyrobie!!! Musze uruchamiac centralne o aby wykapac sie w cieplej wodzie. Mimo wysokiej temperatury zewnetrznej piec dziala non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.03.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Z tym zaworem to też prawda ale nie o to mi chodziło W dobie materiału z Chin zawory odcinające powinno zamykać się na każdym kroku U siebie tez już wymieniałem krzywki w baterii zaworek od pralki który odpadł i w sobotę gdy chciałem umyć samochód do zaworu czerpalnego w garażu chciałem podłączyć wąż ogrodowy i zawór odpadł od ściany Miałem na myśli to że po kilkudniowej nieobecności w domu woda użytkowa zaczyna się starzeć i po takim powrocie np. z nart zamiast robienia sobie kawy powinniśmy najpierw wstawić pranie celem przepłukania instalacji To takie ciekawostki o których wiemy ale nie zawsze pamiętamy a o tym że do czajnika nie powinno się wlewać wody z czerwonym kurkiem tylko niebieskim tez wszyscy wiemy i o tym że bramie prysznica jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż kąpiel w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.03.2007 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Pierwsza sprawa jeśli planujesz grzanie ciepłej wody za pomocą kominka z płaszczem to radził bym zasobnik trochę większy 150L W przypadku instalacji gdzie z kotłem gazowym lub olejowym współpracuje kominek z płaszczem wodnym łącze te dwa kotły za pomocą wymiennika płytowego a do sprawnej i bezobsługowej pracy kominka z kotłem najczęściej stosuje zawory zwrotne zarówno na instalacji co jak i przy zasobniku Mając tak małą powierzchnię do ogrzania i jeśli masz gaz ziemny to kup sobie kociołek kondensacyjny z zasobnikiem np. 120 L i do tego kominek w salonie do ozdoby lub z rozprowadzeniem powietrza i nie baw się dodatkowe bardzo drogie w montażu i zajmujące miejsce i w tak małym domu dodatkowe źródła ciepła bo zarówno kominek jak i kocioł na pelety kosztuje do 10 tyś a koszty utrzymania wcale nie są niższe Napisze to jeszcze raz najtańszy źródłem grzania jest kocioł na opał stały (na wszystko) i jest o połowę tańszy w eksploatacji niż kominek z płaszczem wodnym bo to nie kominek przynosi oszczędności a tani opał do niego kupiony W sprawie kotła gazowego niestety nie mogę pomóc tu kłania się serwisant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zegar 29.03.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 a czy do domku 150m2 opłaca się instalować taki system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 31.03.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Dla instalatora tak a Tobie i do tego jeszcze w Szczecinie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zegar 01.04.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 A jaśniej? dlaczego akurat w Szczecinie nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.04.2007 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ja naprawdę nie mam nic do Szczecina Chodzi mi o to że w Szczecinie generalnie macie bardzo ciepłe zimy i przy takich chłodach ( nie napisze że mrozach) to dom o takim metrażu możesz ogrzać nawet prądem , gorzej mamy my mieszkańcy regionów północno-wschodnich u nas zimy są srogie Analizując zapotrzebowanie ciepła dla domu w tamtym rejonie , wielkość domu a co za tym idzie i pomieszczenia na kotłownię i opał oraz koszty takiej instalacji powiem że nie zawracaj sobie głowy tylko kup kociołek kondensacyjny a w kominku pal dla relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.04.2007 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Zauważyłem że niektórzy kupują kotły przez intarnet pewnie z powodów finansowych ale czy braliście pod uwagę dwie rzeczy PIERWSZA czy decyzja o kupnie kotła została przemyślana pod względem dostosowania do indywidualnych warunków takich jak opcje automatyki czy sposób odprowadzenia spalin czy konsultowaliście to z hydraulikiem który będzie robił instalację a może kierowaliście się tylko ceną i jako doradca występował tylko sprzedającyDRUGA czy kupując taniej kociołek braliście pod uwagę że robocizna hydraulika w takim przypadku może być znacznie większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 05.04.2007 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 chce wykorzystac ciepło spalin z kominka (specjalny wymiennik rura z podwojna scianka, zakladany miedzy wylot spalin z kominka a wejscie do komina) do podgrzewania w.u. Jaki zasobnik zastosowac, dla rodziny 2+2 (300 l ?). Czy w lecie podgrzewanie go pradem bedzie bardzo nieekonomiczne? Czy moze dojsc do zagotowania w zasobniku wody (kominek 18 kW). Jak sie przed tym zabezpieczyc (myslalem o wykonaniu fragmentu podlogowki lub podlaczeniu 1-2 grzejnikow jezeli woda przkroczy pewna wartosc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackinto 06.04.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam.Mam pytanie ,na poddaszu mam pięć pomieszczeń z których jedno(łazienka) chcę dodatkowo ogrzać podłogówką.Narazie mam zainstalowany rozdzielacz na grzejniki.Jak najlepiej podłączyć podłogówkę w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.04.2007 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 mar_ch Podstawowe pytanie czy oprócz kominka z rozprowadzeniem ciepła i czopuchem do grzania wody będzie jeszcze jakieś urządzenia do grzania domu mam na myśli kociołek gazowy lub olejowy zakładam że tak W takim przypadku radzę kupić zasobnik z podwójna wężownicą o pojemności 200-250L i podpiąć go w jedną z nich można to też zrobić w przypadku zasobnika z jedną wężownicą ale ze względu na to że instalacja od kominka będzie otwarta będzie ona za bardzo skomplikowana jak do grzania samej cwu chyba że wówczas podłączyć do tego i grzejniki Taka nadstawka do kominka nie wiadomo jaką może mieć moc ale należy to traktować jako szczególnego rodzaju kocioł na opał stały i tu zawsze należy nauczyć się w nim palić ponieważ nie mamy żadnej regulacji Najlepiej jest wyczuć na podstawie doświadczeń jaka ilość opału będzie potrzebna do ogrzania wody w zasobniku jak przesadzimy proponuję zrobić dwie rzeczy włączyć pompkę do cyrkulacji na stałe i wysłać kogoś do kąpieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.04.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 To proste kup rozdzielacz 6 obwodowy i podłogówkę podepnij jako dodatkowy obieg do rozdzielacza za pomocą RTL tylko niech to będzie obwód skrajny i RTL montuje się na belce powrotnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 06.04.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam! Pytanie do "Guru" tego tematu! Przejrzałem wszystkie wpisy i albo jestem ślepy albo nie było tu nic na temat instalacji pompy głębinowej w studni. Chcę sam zainstalować pompę. Czytałem trochę na ten temat, pytałem też( opinie były różne) a wątpliwości pozostały. Jak prawidłowo to zrobić by nie utopić pompy na 30metrze. Na stronie bodaj "instalsystem" fachowcy z Grundfosa powiesili pompę na rurze niebieskiej PE co widoczne jest na zdjęciach i wynika z opisu, linka zabezpieczająca jest luźna! Jeżeli tak można zrobić to jakich złączek użyć łącząc rurę PE z pompą by trzymała się nie tylko na słowo honoru. Boję się żeby pompa nie odpadła przy użyciu zwykłej plastikowej złączki na skręcanie(PE) i gwint(pompa). Czy ten sposób jest zgodny ze sztuką? Prosiłbym też o adresy stron z tym problemem związanych. Cierpliwie czekam na odzew i z góry dziękuję. Pozdrawiam i życzę WSZYSTKIEGO DOBREGO w związku ze Świetami Wielkiej Nocy dla wszystkich forumowiczów ze szczególnym uwzględnieniem Guru - niezłego i Jego rodzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 07.04.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Mam pytanie do wielkorządcy tego formu. Od czego zależy to czy należy spuszczać wodę z instalacji CO. niektórzy mówią, ze nie spuszczają inni znowu co roku zlewają wodę z CO. Ja w domu instalację CO odpaliłem dosłownie na 5 dni tej zimy bo paliłem kominkiem i zastanawiam się czy spuszczać wodę czy nie? A drugie pytanie dotyczy hydroforu. Mam Hydrofor firmy HYDRO-VACUM z Grudziądza. Zauważyłem ostatnio, że bardzo często zaczęł mi się włączać pompa w studni, wyadje mi się że dlatego, że cisnienie w hydroforze szybko spadało. Bo na wskaźniku ciśnienia, wskazówka bardzo szybko "kursowała" między 0,2 a 0,4 i spowrotem. Dlatego też spuściłem wodę z Hydroforu, bo myślałem że to wina tego, że jest za mało powietrza w nim. Taką operację po raz pierwszy zrobiłem ok 2 miesiące temu. Ale ostatnio to się powtórzyło. Dlaczego tak się dzieje. Moze być nieszczelność na zaworach u góry hydroforu. Co mam robić? Porozkręcać i po wymieniać włosy??Proszę o pomoc w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 07.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Mam pytanie do wielkorządcy tego formu. Od czego zależy to czy należy spuszczać wodę z instalacji CO. niektórzy mówią, ze nie spuszczają inni znowu co roku zlewają wodę z CO. Ja w domu instalację CO odpaliłem dosłownie na 5 dni tej zimy bo paliłem kominkiem i zastanawiam się czy spuszczać wodę czy nie? A drugie pytanie dotyczy hydroforu. Mam Hydrofor firmy HYDRO-VACUM z Grudziądza. Zauważyłem ostatnio, że bardzo często zaczęł mi się włączać pompa w studni, wyadje mi się że dlatego, że cisnienie w hydroforze szybko spadało. Bo na wskaźniku ciśnienia, wskazówka bardzo szybko "kursowała" między 0,2 a 0,4 i spowrotem. Dlatego też spuściłem wodę z Hydroforu, bo myślałem że to wina tego, że jest za mało powietrza w nim. Taką operację po raz pierwszy zrobiłem ok 2 miesiące temu. Ale ostatnio to się powtórzyło. Dlaczego tak się dzieje. Moze być nieszczelność na zaworach u góry hydroforu. Co mam robić? Porozkręcać i po wymieniać włosy??Proszę o pomoc w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 07.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Mam pytanie do wielkorządcy tego formu. Od czego zależy to czy należy spuszczać wodę z instalacji CO. niektórzy mówią, ze nie spuszczają inni znowu co roku zlewają wodę z CO. Ja w domu instalację CO odpaliłem dosłownie na 5 dni tej zimy bo paliłem kominkiem i zastanawiam się czy spuszczać wodę czy nie? A drugie pytanie dotyczy hydroforu. Mam Hydrofor firmy HYDRO-VACUM z Grudziądza. Zauważyłem ostatnio, że bardzo często zaczęł mi się włączać pompa w studni, wyadje mi się że dlatego, że cisnienie w hydroforze szybko spadało. Bo na wskaźniku ciśnienia, wskazówka bardzo szybko "kursowała" między 0,2 a 0,4 i spowrotem. Dlatego też spuściłem wodę z Hydroforu, bo myślałem że to wina tego, że jest za mało powietrza w nim. Taką operację po raz pierwszy zrobiłem ok 2 miesiące temu. Ale ostatnio to się powtórzyło. Dlaczego tak się dzieje. Moze być nieszczelność na zaworach u góry hydroforu. Co mam robić? Porozkręcać i po wymieniać włosy?? Proszę o pomoc w obu przypadkach. możliwe że masz "dziórkę" w membranie w zbiorniku. musiałbyś wyjąć balon ze zbiornika i sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 07.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 a jak się wyjmuje taki balon, sam dam radę?? i jak ma dziurkę to co?? do wymiany, czy to się jakoś łata? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 07.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 odkręcasz metalowy kołnierz od zbiornika i wyjmujesz z niego ten balon. ja zawiozłem go do zwykłego wulkanizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts