Hydraulik 09.05.2007 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Cena robocizny zależy od regionu kraju i indywidualnej oceny własnej pracy która z kolei jest suma rożnych czynników takich jak koszty działalności, zysk i możliwości rynku a czy to jest drogo. Drogo i dużo nie znam takiej miary mógłbym jedynie odnieść to do własnych wycen i powiedzieć czy jest to drożej czy taniej Hydraulikę masz prawie zrobioną i nie wiesz za ile będziesz miał robiona kotłownię Ja zawsze robie całościową kalkulacj z rozbiciem na etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.05.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 A jakie to teraz znaczenie oczywiście że da się z tym żyć jeśli hydraulik przestrzegał spadków i rury są bez zadziorów to możesz spać spokojnie po to przecież są kolana żeby je stosować było by lepiej gdyby kąt kolan był łagodniejszy ale to nie przestępstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 10.05.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam. Mam takie pytanie, w związku z planowaniem umiejscowienia rozdzielaczy kondygnacyjnych CO. Dom typu parter+poddasze użytkowe. Nie mam takiego miejsca, gdzie rozdzielacze na obu kondygnacjach mogłyby być jeden nad drugim i połączone pionem. Najbardziej pasuje mi umieścić je w ten sposób, że rurki od górnego rozdzielacza wchodzą do kotłowni w pobliżu pieca oczywiście z góry, a rozdzielacz parteru znajduje się w tej samej kotłowni i rurki od niego ida podłogą, spotykają się z tymi rurkami od górnego rozdzielacza gdzieś w połowie wysokości pomieszczenia, na wysokości wyjścia z pieca, tam łączone by były trójnikami i do pieca (piec gazowy). Wyglądałoby to mniej więcej tak jak na rysunku ponizej: http://www.scrlock.republika.pl/foto/rozdz_co.jpg Pytanie brzmi - czy tak może być? że od pieca do jednego rozdzielacza idze pion w górę, a do drugiego w dół do podłogi i z niej do rozdzielacza parteru? To jest prawidłowo, ostatecznie ujdzie, czy zdecydowanie źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harnasx 10.05.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 zabieram się za C.O. na poddaszu - będzie wykonane jako rozdzielaczowe rurki pexal 16mm, na poddaszu zaplanowałem 5 grzejników alu i dwa obwody podłogowego (mały w łazience i wiekszy na korytarzu) więc rozdzielacz myśle 7 wyjsc Teraz pytanie: jaką dać srednicę rurki zasilającej rozdzielacz (bedzie miedziana)? myślę nad 28mm ale chętnie dałbym 22mm Jaka jest srednica/gwint na zasilaniu takiego rozdielacza? 3/4"? PS. CO parteru wykonane jest w miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.05.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Stuk Jest to rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe Należy tylko pamiętać o takim prowadzeniu rur do górnego rozdzielacza żeby nie było możliwości powstawania korków powietrznych tzn. tak prowadzić rury aby biegły one poziomo lub ze spadkiem do górnego rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.05.2007 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Średnica rur zasilających górny rozdzielacz zależy od kilku czynników sumy mocy grzejników na poddaszu i długości rur od kotłowni do rozdzielacza oraz ilości kolan Podejrzewam że 22 powinna wystarczyć ale 28 była by lepsza Większość belek rozdzielaczowych ma gwint wewnętrzny 1 cal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harnasx 11.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Średnica rur zasilających górny rozdzielacz zależy od kilku czynników sumy mocy grzejników na poddaszu i długości rur od kotłowni do rozdzielacza oraz ilości kolan Podejrzewam że 22 powinna wystarczyć ale 28 była by lepsza Większość belek rozdzielaczowych ma gwint wewnętrzny 1 cal dziękuję!!!! utwierdziłeś mnie w podejrzeniu że 28 bedzie lepsza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.05.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jesteście w ukrytej kamerze http://mendrycki.pl/index.php?page=targi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.05.2007 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Tradycyjnie jak co miesiąc zapraszam drogich Forumowiczów do ciekawej lektury a oto wybrane tematy jest ich znacznie więcej a dodatkowo zapraszam do archiwum naprawdę wartoInstalacje zgrzewane http://www.instalator.pl/archi/2007/mi5(105)/22.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2007/mi5(105)/23.pdfgrzejniki stalowe w instalacji otwartej z gwarancją http://www.instalator.pl/archi/2007/mi5(105)/50.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2007/mi5(105)/51.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam Potrzebuje pomocy w wyjaśnieniu i doradzeniu w sprawie grubości wylewki na ogrzewaniu podłogowym. Mam w domu system mieszany podłogówka i kaloryfery. Hydraulik rozkłada podłogówkę na styropianie ( specjalnym ) grubości 3cm. Pozostała część domu, bez podłogówki, ma przewidzianą grubość styro pod wylewki - 10cm. I teraz pytanie zasadnicze: Czy na podłogówkę położyć 7 cm styro dla zrównania poziomów, czy dać 5 cm styro i o 2 cm więcej wylewki w tych miejscach gdzie jest podłogówka? Bardzo proszę o wyjąsnienie tego tematu ( bo mam różne opinie i nie wiem kogo słuchać - kierbuda czy hydraulika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.05.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Podstawowa sprawa to grubość wylewki w miejscu gdzie ma być podłogówka i powinna ona wynosić około 5 cm od górnej krawędzi rury z tego wynika że około 7 cm od styropianu Obniżanie tej wartości jest niebezpieczne i może spowodować pęknięcia wylewki Zwiększenie grubości wylewki nie ma większych wad poza większą ilością betonu i trochę dłuższym nagrzewaniem się podłogówki co i tak jest bez większego znaczenia ale za to podłogówka dłużej trzyma ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 16.05.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Mam kolejne pytanie odnośnie C.O.. Instalacja u mnie ma być mieszana tzn. grzejniki + podłogówka. Na parterze będą cztery obwody podłogówki, na piętrze dwa tj. łazienka i korytarz (korytarz tylko aby podłoga była ciepła) i tu moje pytanie. Czy na piętrze mam montować osobny rozdzielacz, czy istnieje możliwość podłączenia ich do rozdzielcza na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.05.2007 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Są dwie możliwości odnośnie podłogówek na poddaszu Pierwsza Obiegi podłogówki podłączyć do rozdzielacza grzejnikowego jako dodatkowe obiegi za pomocą zaworów TRLDrugaJeśli na dole podłogówki są z centralnym zmieszaniem (zawór trójdrożny) to te dwa obiegi podłogówki na poddaszu tez można podłączyć do tego zmieszania i wyprowadzić dodatkowe zasilanie na poddasze do podłogówki i rozdzielacz na dwa obiegi Można podłączyć również do rozdzielacza na parterze ale to sprawa dość ryzykowna po pierwsze jak rozwiązać problem odpowietrzenia pętli ( wykonalne) po drugie długość wszystkich obwodów powinna być podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mony 16.05.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 niezły, czy mógłbys zerknąć na mój post i wyrazić swoją opinię? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=102264 pzdrmony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 17.05.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Są dwie możliwości odnośnie podłogówek na poddaszu Pierwsza Obiegi podłogówki podłączyć do rozdzielacza grzejnikowego jako dodatkowe obiegi za pomocą zaworów TRL Druga Jeśli na dole podłogówki są z centralnym zmieszaniem (zawór trójdrożny) to te dwa obiegi podłogówki na poddaszu tez można podłączyć do tego zmieszania i wyprowadzić dodatkowe zasilanie na poddasze do podłogówki i rozdzielacz na dwa obiegi Można podłączyć również do rozdzielacza na parterze ale to sprawa dość ryzykowna po pierwsze jak rozwiązać problem odpowietrzenia pętli ( wykonalne) po drugie długość wszystkich obwodów powinna być podobna OK, odpuszczam temat podłączenia do rozdzielcza na parterze. Jeśli chodzi o proponowane przez Ciebie rozwiązania to mam możliwość wyboru jednego i drugiego ponieważ na parterze będzie system mieszający z zaworem trójdrogowym (chcę zastosować ESBE VTA32, czy to wg Ciebie dobry wybór?) , a grzejniki zarówno parteru i pietra będą na rozdzielaczach. Na którą proponowaną przez Ciebie wersję radziłbyś się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.05.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 No niestety takie sytuacje sa niewygodne labo inaczej bardzo wygodne jeśli jedna ze stron…………Niestety będzie to wymagało trochę pracy i czasu i to bardziej ze strony hydraulika Dobrze jak by były zdjęcia Co zrobić na budowie po wylewce odtworzyć przebieg rur policzyć metry i tak samo ze złączkami pozostałe elementy są na wierzchu Kwoty przybliżonej nie podam ba taka nie istnieje a poza tym była by wiążąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mony 17.05.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 niezły - dziękuję za podpowiedź - niech hydraulik się tym zajmie. mam inne sprawy do załatwiania, a nie bedę go wyręczał.pzdrmony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 18.05.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam !Czy spotkałeś się z kotłami pulsacyjnymi, a może montowałeś takie, chętnie poznam twoją opinię na ten temat.PozdrawiamPatos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.05.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Niestety jeszcze się z nimi nie spotkałem w związku z tym swego zdania nie wypowiem jeszcze na razie ale ko kwestia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 20.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Niezły. Czy moglbys mi doradzic .W ten wtorek wchodzi na moj domek hydraulik. Poniewaz zupelnie sie na tym nie znam zdalam sie kompletnie na niego. Chce mi robic CO w miedzi a ciepla i zimna wode w pex-ie.Slyszalam ze w miedzi to cholernie duzo zaplace . Nie mam podlogowki ,tylko wodna w wiatrolapie.Wode bede miec miejska i kanalize tez.Pytanie co lepsze i tansze oczywiscie. Płebla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts