Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Ma być tani i dobrze

Miedź jest najdroższym materiałem do instalacji ale jeśli firmowa to tez i dobrym

Tworzywa w tym również i Pex są znacznie tańsze i równie dobre ale nie bardzo nadają się do instalacji grzewczych na paliwa stałe łączonych do instalacji bezpośrednio

Wybór należy do Ciebie teoretycznie oba rodzaje materiałów są równie dobre jeśli są markowe to znaczy nie jest to najtańszy produkt w Obi lub na Allegro

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma być tani i dobrze

Miedź jest najdroższym materiałem do instalacji ale jeśli firmowa to tez i dobrym

Tworzywa w tym również i Pex są znacznie tańsze i równie dobre ale nie bardzo nadają się do instalacji grzewczych na paliwa stałe łączonych do instalacji bezpośrednio

Wybór należy do Ciebie teoretycznie oba rodzaje materiałów są równie dobre jeśli są markowe to znaczy nie jest to najtańszy produkt w Obi lub na Allegro

Dzieki wielkie Niezły.

To cenna dla mnie informacja.Piec mam na gaz .Wybralam instalacje w pex.

Slyszalam ze teraz budujacy powracaja do miedzi pod warunkiem ze ich stac na to.

Dzieki jeszcze raz

Płebla

Odpowiedz jest prosta ……………..

to zależy od wielu czynników i czasami braku miejsca Rozwiązaniem najbardziej popularnym jest zasobnik obok kotła i do tego cyrkulacja można tez umieścić zasobnik w łazience ale zajmie on nam sporo miejsca i względy estetyczne

chentnie pomogę w problemach od strony praktycznej

Rady dotyczą instalacji

- centralnego ogrzewania

- instalacji wod-kan

- centralnego odkurzacza

Cześć

Ostatnio wyciągnięto mi wodę na działce i... ledwie leci (tak w porównaniu do mieszkania w bloku)

słyszałem ze to prawie ze normalne ponieważ wszyscy podlewają swoje ogródki i ciśnienie spada. Ale jak z tym żyć ???

Mam taki pomysł aby uniezależnić sie od czasowych spadków ciśnienia wody i zamontować w kotłowni duży zbiornik na zimną wodę. W domu instlacja korzystałaby z wody ze zbiorówników.

Nie jestem praktykiem, ale pomysł wydaje mi się sensowny.

Na wykopanie studni raczej nie ma szans. Wody po prostu nie ma (tzn jest ale bardzo głęboko)

proszę o radę

Mam pytanie.

Właśnie kończę instalację C.O. chciałam się zabierać za kolejne prace, czyli malowanie i flizowanie, ale mój wykonawca powiedział, że najpierw trzeba uruchomić ogrzewanie, żeby sprawdzić, czy coś gdzieś nie cieknie. Przy czym on twierdzi, że to próbne ogrzewanie powinno potrwać około miesiąca. Czy nie jest to trochę za długo, wydaje mi się, że tydzień by w zupełności wystarczył.

Pozdrawiam.

Można i tak ale widzę tu pewne wady Duży i drogo zbiornik na wodę, woda do celów użytkowych nie powinna „stać” w zbiornikach ponieważ się „zestarzeje”

Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem było by zamontowanie zestawu hydroforowego lub samej pompy do podnoszenia ciśnienia W ofercie Grundfossa powinno być coś takiego ale obowiązkowo z czujnikiem do braku wody

Cześć

Jeśli można to zapytam :wink:

Będę miał niedługo studnię z pompą głębionową na działce. Chciałbym podłaczyć to do powiedzmy jakiegoś kranu, ale maksymalnie prosto tak, by i mało było do ukradzenia i do zepsucia :wink:

Myślałem o czymś w rodzaju włącznika ciśnieniowego, ale prosiłbym o krótki "schemat ideowy" jak wszystko podłączyć. Na pewno nie tylko mnie się przyda :p

pozdrawiam, majki

tach_past

Dzięki za odpowiedź. A można jeszcze jedno (przedostanie ) pytanie: czy jest jakaś norma w litrach cw zasobnika na osobę. Bo różne tu wielkości chodzą, ale myślę, że 40-50 litrów.

Pewnie jakieś normy są przybliżone wartości podają producenci zasobników a reszta niestety w rękach wykonawcy i instalatora ponieważ dużo zależy od rodzaju i mocy kotła od rodzaju i mocy wężownicy w zasobniku ilości domowników i łazienek rodzaju odbiorników ciepłej wody ( wanna, panel prysznicowy) upodobań do kąpieli ale zawsze można powiedzieć np. 150L wystarczy :wink:

Pompa głębinowa i tylko zwykły zawór czerpalny W przypadku zwykłej pompy głębinowej będzie problem jeśli zrobimy to bez naczynka przeponowego sam wyłącznik ciśnieniowy nie spełni roli ponieważ pompa może bez przerwy załączać się i wyłączać ( taktować) chyba że jest to typ pompy z taką regulowaną wydajnością Na cza budowy radził bym kupić jakąś tania pompę i TYLKO NIE 3 FAZOWĄ

Tak dla porządku jestem za tym by do domu właściwa pompa była pompą siłową ale na czas budowy najlepiej mieć jakąś zastępczą i obowiązkowo jedno fazową Dlaczego odpowiedz jest prosta brak jednej fazy spowoduje uszkodzenie silnika pompy i biorąc pod uwagę świadomość ekip i ogólny bałagan na budowach nawet chwilowy zanik jednej fazy występuje dość często i jeśli w tym momencie ktoś włączy pompę natychmiast ja uszkodzi Wiem że są zabezpieczenia braku fazy ale piszę tu o doświadczeniach i obserwacjach poczynionych na Waszych budowach

Mam zamiar wykonać instalację CO z piecem na opał stały i stoję przed dylematem jaki materiał wybrać. Jedna z wersji jest taka, że kotłownia i piony w miedzi do rozdzielaczy, a od rozdzielaczy do kaloryferów ew. podłogówki wielowarstwowy PEX-AL-PEX f-my Uponor. Czy takie rozwiązanie może być i czy istnieją takie ograniczniki temperatury (coś w rodzaju RTL), które zamontowane przed rozdzielaczami nie wpuściłyby zbyt gorącej wody (powyżej 90) w inst. z PEX_AL_PEXa. Ew. czy są jakieś zawory, które mogłyby coś takiego wykonać. Myślę, że będę miał piec albo na groszek albo dolnego spalania z nadmuchem, inst. otwartą i zbiornik cwu ok 200-250 l.

Jeżeli takie rozwiązanie jest złe to co w zamian żeby było trwałe i nie udusiło mnie finansowo (dom 300 m2).

Pozdr.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem bała by miedz ale ta cena drugim rozwiązaniem to wymiennik płytowy ale tez koszty i problemy z montażem skomplikowanej kotłowni

Kociołek na opał stały i od kotła do rozdzielaczy w miedzi a dalej w wielowarstwówce no nie do końca tok powinno się robić ale ja wiem że znowu magiczne słowo cena Tego akurat nie pochwalam ale jak już to może kociołek z wężownica schładzającą bo zaworów zamykających przy wysokiej temperaturze przed rozdzielaczem to bym nie stosował

Zasobnik solara -głowię się czy jak podłącze pexalem 16mm dojscie zimnej wody z sieci i odbior ciepłej to nie bedzie za mały przekrój - żeby pod prysznicem jakies cisnienie przyzwoite było

(rurka to nawet nawet przekroj ma ale złączki dość mocno zawęzaja - a w sklepie powiedzieli że nawet jak dam rurkę 20mm to złaczki i tak na 1/2 cala tylko są

pozdrawiam i dzięki

darekgra

Witam

czym się różnią otuliny (takie z pianki) do rur miedzianych w tak jakby czerwonej foli od tych zwykłych czyli szarych?

Oczywiście ceną a tak na poważnie to są generalnie dwa rodzaje otulin szara która służy do zmniejszania strat ciepła i czerwona ale tez i granatowa chodzi oczywiście o taką cienka warstwę folii naklejonej na szarą otulinę a nie o sam kolor otuliny Potocznie taka otulina ( czerwona i granatowa ) nazywana jest stabilizowaną i służy do zalewania jej bezpośrednio w betonie W związku z tym otuliny zwykłej szarej nie powinno zalewać się bezpośrednio w betonie