Hydraulik 03.06.2007 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 harnasx Wysłany: 03 Cze 2007 21:12 Temat postu: podłaczenie zasobnika CWU do "sieci" -------------------------------------------------------------------------------- Zasobnik solara -głowię się czy jak podłącze pexalem 16mm dojscie zimnej wody z sieci i odbior ciepłej to nie bedzie za mały przekrój - żeby pod prysznicem jakies cisnienie przyzwoite było (rurka to nawet nawet przekroj ma ale złączki dość mocno zawęzaja - a w sklepie powiedzieli że nawet jak dam rurkę 20mm to złaczki i tak na 1/2 cala tylko są Rurą o średnicy 16 lub 20 mm możesz podłączyć jeden odbiornik wody ale nie możesz zrobić zasilania zimnej wody do zasobnika i wyjście ciepłej do łazienki lub kilku łazienek do tego celu powinieneś użyć rury o średnicy przynajmniej 25 mm ale to tez zależy od kilku czynników takich jak ilość odbiorników wody, jakie są te odbiorniki wanna z hydromasażem , panel prysznicowy , odległość od zasobnika do łazienki itd. Niestety na podjęcie właściwej decyzji wpływa kilka czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 03.06.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Uff... Przekopałam cały temat, znalazam odpowiedź na wiele pytań, ale pewnych rzeczy jeszcze nie wiem . Dlatego pytam: 1. czy zasobnik można - z powodu braku miejsca - umieścić bez większych problemów dokładnie nad kotłem wiszącym, ale piętro wyżej? Znajdzie się akurat w głównej łazience, w części gospodarczej... 2. czy znacie jakiś sposób na skuteczne zaizolowanie od wody kręgu w ziemi w którym ma się znaleźć hydrofor - mamy wysoki poziom wód gruntowych (1m) i hydrofor stałby praktycznie w wodzie.... Pozdrowienia, Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.06.2007 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 1 oczywiście że można bez większych problemów należy tylko pamiętać o odpowiednim odpowietrzeniu wężownicy i o przedłużeniu czujnika temperatury do kotła ale to zadanie dla hydraulika 2 nie ma chyba takiego praktycznego sposobu Widziałem nawet specjalne studzienki wodomierzowe z tworzywa pełne wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 07.06.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 cześć mama studnie kopaną i chciałbym korzystać z niej do podlewania dość dużej działki. Kładę system kropelkowy i kilka sekcji ze zraszaczami do trawników. Jaką pompę zastosować: myślałem o takiej zatapianej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 07.06.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Niezły, mam pytanko.Posiadam wymiennik płytowy który będzie przy kominku z płaszczykiem, jest on 18 płytowy firmy Alfa Laval, ale od strony kominka 3/4 cala, ale po stronie odbioru (rozdzielacza i pompy) 1/2 cala, czy nie będzie problemu z obiegiem w sieci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 07.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witam niezłyMam problem z żółtą woda w kranie. Problem pojawia się gdy puszczam ciapłą wodę, zimna jest ok. Mam piec olejowy de dietrich, zasobnki byłczysczony przy ostatnim przeglądzie ale to nie pomogło. Instalacje mam z pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 08.06.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam i proszę o poradę Właśnie zaczynam zgłebiać tajniki ogrzewania. Planuję: Kocioł na eko-groszek Grzejniki - I obieg parter, II obieg piętro Podłogówke + ścienne parter 4 pętle Czy potrzebuję : pkt 1. Jednego rozdzielacza na 2 obwody do grzejników i drugiego rozdzielacza do podłogówki + ściennego czy może być jeden wspólny na 6 obwodów? A może trzy ? pkt 2. Zaworu trójdrogowego mieszającego- zabezpieczającego alupexy podłogówki przed wysoka temperaturą pkt 3. Czy rozdzielacze musza być z zaworami czy bez pkt 4.Czy chcąc regulowac temperature poszczególnych pętli muszę miec zawory RTL czy jest inny sposób pkt 5 Co jeszcze potrzeba (pompa (pompy), zawory zwrotne, czujnik przylgowy( do tego zaworu trójdrogowego), zawór przelewowy, naczynie wzbiorcze, zawór bezpieczeństwa, jakieś dodatkowe termostaty oprócz zaworów na grzejnikach, manometr termometr zawory odcinające) jakas dodatkowa automatyka poza tą na kotle? A może to całkiem inaczej ma wygladać? Bo trochę sie gubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.06.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Mam problem... a nawet dwa może mi ktoś pomoże? Pierwszy - czy jeżeli włożę w fundament rurę do wody (taki przepust), którą potem chcę przepchnąć giętką rurę właściwą i rura ta ma iść pod kątem 90 st do góry, to czy ta giętka w środku się nie zagnie? Czy ten kąt może być prosty? Drugie - co zrobić? Zapomnieliśmy o tej nieszczęsnej rurze (do wody) przed wylewaniem ław. Teraz mają murować fundament i mogę ją włożyć, ale głębokość już nie ta, marne 70 cm pod gruntem. Czy w takim razie musimy się podkopywać pod ławą, czy możemy tą rurę dać na głębokości 70 ale ją czymś dobrze zaizolować? I czym? Czy nie zamarznie? Proszę o opinie, zastanawiam się nad wykopkami, ale to katorżnicza praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.06.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Daj pod ławą i będzie OK. Ja odejście do ogrodu też podkopywałem i mam spokojną głowę, to raptem pół godzinki roboty, bo pewnie chudziak nie wylanya ja musiałem go odkuwać, ale teraz w największe mrozy mogę spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.06.2007 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam wiernych czytelników po kolejnym długim weekendzie tak się składa że sam tez dołączyłem do pięknej polskiej tradycji świętowania a teraz wypoczęty i i piekąca skurąna plecach mogę trochę popisać WojtekSz cześć mama studnie kopaną i chciałbym korzystać z niej do podlewania dość dużej działki. Kładę system kropelkowy i kilka sekcji ze zraszaczami do trawników. Jaką pompę zastosować: myślałem o takiej zatapianej ? pozdrawiam Do nawadniania ze względu na wydajności i żywotność radzę zastosować pompę 3 fazową i najlepiej głębinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.06.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 rusek007 Niezły, mam pytanko. Posiadam wymiennik płytowy który będzie przy kominku z płaszczykiem, jest on 18 płytowy firmy Alfa Laval, ale od strony kominka 3/4 cala, ale po stronie odbioru (rozdzielacza i pompy) 1/2 cala, czy nie będzie problemu z obiegiem w sieci?? Trochę to mało przy wysokiej temperaturze i przy małej instalacji powinno chodzić ale na dwoje babka wróżyła Przy małym wymienniku ( nie wiem jaka jest jego moc) może być niebezpieczeństwo zagotowania wody w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.06.2007 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Grzego Witam niezły Mam problem z żółtą woda w kranie. Problem pojawia się gdy puszczam ciapłą wodę, zimna jest ok. Mam piec olejowy de dietrich, zasobnki byłczysczony przy ostatnim przeglądzie ale to nie pomogło. Instalacje mam z pex. Zanieczyszczenia ciepłej wody lub jej nieprzyjemny zapach mogą być następstwem zanieczyszczonej wody z własnego ujęcia lub też wpływem samej instalacji elementy miedziane, korozja a w trakcie przeglądu był sprawdzany stan anody magnezowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 12.06.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Do niezłego Jak wybierać grzejniki - ma znaczenie marka, czy też sugerować się tylko ceną i wyglądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-anna 15.06.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 NIEZŁY !!!!!!!!!!!!! Ratunku pomocy. poczytalam to forum i jestem w szoku. Czuje sie oszukana.Niezły podrzucę ci na piva liste zurzytych materiałów.Ocnenisz .Może sie myle ,ale sprawdze nim wyciagne kase z kieszeni . pozdrawiam ja-anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonof 18.06.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Witam!Rozmawiałem ze swoim fachowcem od CO, który wykonuje obecnie instalację w moim domu i stwierdził on, że zamontowanie takiego zaworu 3 lub 4-drożnego to kasa wyrzucona w błoto. Zawór taki sprawdza się w instalacjach z piecami na gaz lub olej, gdzie bezwładność takiego pieca jest bardzo mała, natomiast zamontowanie go w instalacji z piecem na węgiel nie ma sensu - ze względu na dużą bezwładność. Dowiedziałem się u producenta pieca (fakora 25 KW - żeliwniak), że zawór taki tworzy dodatkowy krótki obieg, po to aby wracająca do pieca woda mieszała się z wodą wychodzącą, tak aby temperatura wody na powrocie była min 40'C - chodzi o ochronę kotła. Taką informację przekazałem mojemu fachowcowi, a ten stwierdził, że przy temp. na wyjściu kotła 55-60'C powracająca woda i tak będzie miała ta 40'C ponieważ będzie mieszała się z krótkim obwodem od CWU - a tam strata ciepła to max 5'C.Tłumaczył mi to dość logicznie i musiałem mu przyznać rację. Ale tak na wszelki wypadek uzgodniliśmy, że na powrocie, gdzie mieszają się dwa obwody CO i CWU tuż przed piecem zamontujemy termometr tak aby można zaobserwować zmiany temp.Zawór taki jeśli będę chciał zawsze można dołożyć. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomalx 19.06.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Witam! Jako że to mój pierwszy post na forum chciałbym na wstępie serdecznie się przywitać Jestem po wstępnej rozmowie z hydraulikiem i mam malutki dylemacik. Remontuję domek "po dziadkach" w którym kotłownia będzie oddalona od domu o ~25 m. Rury kotłownia-dom wg hydraulika będą wkopane w ziemi (ocieplone otuliną thermaflex, watą szklaną i owinięte folią budowlaną). W domu będzie zamontowany wymiennik cwu, rozdzielacz i dodatkowa pompka. Dom do którego doprowadzona będzie instalacja jest parterowy, ściany nieocieplone - powierzchnia 73 m2. Pytanie dotyczy średnicy rur biegnących z kotłowni do domu, hydraulik zastanawia się pomiędzy PEX 25 a PEX 32 mm. Czy warto dopłacać ~1000 zł do 32 mm ? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 19.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Witam.Pytanie: jak zrobić obwód zimnej wody do ogródka, aby z części rur zew. można było na zimę spuszczać wodę. Chodzi mi głównie o sposób rozmieszczenia zaworów i sposób montażu. Rury zgrzewam sam (PP) i nie mam pomysła.Proszę o odp. kreskowo(------), bądź jakaś fotka. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.06.2007 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 cd. I.W. Witam i proszę o poradę Właśnie zaczynam zgłebiać tajniki ogrzewania. Planuję: Kocioł na eko-groszek Grzejniki - I obieg parter, II obieg piętro Podłogówke + ścienne parter 4 pętle Czy potrzebuję : pkt 1. Jednego rozdzielacza na 2 obwody do grzejników i drugiego rozdzielacza do podłogówki + ściennego czy może być jeden wspólny na 6 obwodów? A może trzy ? pkt 2. Zaworu trójdrogowego mieszającego- zabezpieczającego alupexy podłogówki przed wysoka temperaturą pkt 3. Czy rozdzielacze musza być z zaworami czy bez pkt 4.Czy chcąc regulowac temperature poszczególnych pętli muszę miec zawory RTL czy jest inny sposób pkt 5 Co jeszcze potrzeba (pompa (pompy), zawory zwrotne, czujnik przylgowy( do tego zaworu trójdrogowego), zawór przelewowy, naczynie wzbiorcze, zawór bezpieczeństwa, jakieś dodatkowe termostaty oprócz zaworów na grzejnikach, manometr termometr zawory odcinające) jakas dodatkowa automatyka poza tą na kotle? A może to całkiem inaczej ma wygladać? Bo trochę sie gubię 1 po jednym rozdzielaczu na kondygnację do grzejników i dodatkowy do podłogówki ze względu na temperaturę zasilania Ogrzewanie ścienne można wpiąć do rozdzielacza z grzejnikami 2 zaworu mieszającego ale nie zabezpieczającego same rury przed wysoką temperaturą ale przed przegrzaniem podłogi podgrzewanej a to już problem ze zdrowiem i samo poczucie gorsze i negatywna opinia dla podłogówki 3 Mogą być bez zaworów ale lepiej z zaworami 4 temperatury poszczególnych pętli nie da się tak łatwo regulować można co najwyżej wcześniej je wyłączyć Zamiast temperatury lepiej pokombinować z rozstawami 5 niestety na to pytanie nie mogę dać odpowiedzi ponieważ jest tak wiele zależnych i sposobów dojścia do celu Do każdej kotłowni podchodzę indywidualnie i każda jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.06.2007 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 EZS Mam problem... a nawet dwa może mi ktoś pomoże? Pierwszy - czy jeżeli włożę w fundament rurę do wody (taki przepust), którą potem chcę przepchnąć giętką rurę właściwą i rura ta ma iść pod kątem 90 st do góry, to czy ta giętka w środku się nie zagnie? Czy ten kąt może być prosty? Drugie - co zrobić? Zapomnieliśmy o tej nieszczęsnej rurze (do wody) przed wylewaniem ław. Teraz mają murować fundament i mogę ją włożyć, ale głębokość już nie ta, marne 70 cm pod gruntem. Czy w takim razie musimy się podkopywać pod ławą, czy możemy tą rurę dać na głębokości 70 ale ją czymś dobrze zaizolować? I czym? Czy nie zamarznie? Proszę o opinie, zastanawiam się nad wykopkami, ale to katorżnicza praca. Skoro już się coś robi w kierunku doprowadzenia wody do domu to może lepiej kupić 10 mb rury o średnicy 40 mm i położyć ją pod ława Co zrobić jeśli na etapie stanu surowego lub nieco wcześniej takiej rury się nie dało Wąskim szpadlem podkopać się pod ławą od strony zewnętrznej budynku a od strony wewnętrznej rurką kanalizacyjną fi 50 wybrać pionowy otwór w miejscu podkopu i rurę przełożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.06.2007 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 11małgosia Do niezłego Jak wybierać grzejniki - ma znaczenie marka, czy też sugerować się tylko ceną i wyglądem? Oczywiście że marka ma znaczenie Kupuj wszystko co nie jest podejrzanie tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts