Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

ja-anna

NIEZŁY !!!!!!!!!!!!! Ratunku pomocy.

poczytalam to forum i jestem w szoku. Czuje sie oszukana.Niezły podrzucę ci na piva liste zurzytych materiałów.Ocnenisz .Może sie myle ,ale sprawdze nim wyciagne kase z kieszeni .

:roll:

nic nie dostałem

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

antonof

Witam!

Rozmawiałem ze swoim fachowcem od CO, który wykonuje obecnie instalację w moim domu i stwierdził on, że zamontowanie takiego zaworu 3 lub 4-drożnego to kasa wyrzucona w błoto. Zawór taki sprawdza się w instalacjach z piecami na gaz lub olej, gdzie bezwładność takiego pieca jest bardzo mała, natomiast zamontowanie go w instalacji z piecem na węgiel nie ma sensu - ze względu na dużą bezwładność. Dowiedziałem się u producenta pieca (fakora 25 KW - żeliwniak), że zawór taki tworzy dodatkowy krótki obieg, po to aby wracająca do pieca woda mieszała się z wodą wychodzącą, tak aby temperatura wody na powrocie była min 40'C - chodzi o ochronę kotła. Taką informację przekazałem mojemu fachowcowi, a ten stwierdził, że przy temp. na wyjściu kotła 55-60'C powracająca woda i tak będzie miała ta 40'C ponieważ będzie mieszała się z krótkim obwodem od CWU - a tam strata ciepła to max 5'C.

Tłumaczył mi to dość logicznie i musiałem mu przyznać rację. Ale tak na wszelki wypadek uzgodniliśmy, że na powrocie, gdzie mieszają się dwa obwody CO i CWU tuż przed piecem zamontujemy termometr tak aby można zaobserwować zmiany temp.

Zawór taki jeśli będę chciał zawsze można dołożyć.

Proszę o opinie.

Z własnego doświadczenia wiem i uważam że każdy kocioł na opał stały a szczególności te bardziej oszczędne ( zgazowujące, na eko-groszek) powinny mieć taki zawór lub inne rozwiązanie do ochrony kotła na powrocie a z reszta spora cześć producentów kotłów tego wymaga Oczywiście ma to wadę koszt ale wydłużą nam żywotność urządzenia

Tomalx

Witam!

Jako że to mój pierwszy post na forum chciałbym na wstępie serdecznie się przywitać

Jestem po wstępnej rozmowie z hydraulikiem i mam malutki dylemacik. Remontuję domek "po dziadkach" w którym kotłownia będzie oddalona od domu o ~25 m. Rury kotłownia-dom wg hydraulika będą wkopane w ziemi (ocieplone otuliną thermaflex, watą szklaną i owinięte folią budowlaną). W domu będzie zamontowany wymiennik cwu, rozdzielacz i dodatkowa pompka. Dom do którego doprowadzona będzie instalacja jest parterowy, ściany nieocieplone - powierzchnia 73 m2.

Pytanie dotyczy średnicy rur biegnących z kotłowni do domu, hydraulik zastanawia się pomiędzy PEX 25 a PEX 32 mm. Czy warto dopłacać ~1000 zł do 32 mm ?

pozdrawiam serdecznie

Witamy serdecznie na Forum

Ze względu na małą powierzchnie domu rura fi 25 powinna wystarczyć Zapytam tylko co kombinujesz i jaki to pex droższy o 1000 zł i co to za kotłownia na gaz olej a może węgiel a co do rury to może zastanów się nad stalową preizolką

radomik

Witam.

Pytanie: jak zrobić obwód zimnej wody do ogródka, aby z części rur zew. można było na zimę spuszczać wodę. Chodzi mi głównie o sposób rozmieszczenia zaworów i sposób montażu.

Rury zgrzewam sam (PP) i nie mam pomysła.

Proszę o odp. kreskowo(------), bądź jakaś fotka.

pozdr.

Właśnie kilka dni temu całkiem bezpłatnie pomagałem zrobić coś takiego jednemu z inwestorów

Pierwsza sprawa to na wyjściu do takiego nawadniania musi być zawór odcinający i zaraz za nim powinien być na odejściu drugi zawór do napowietrzania instalacji przed zimą

Taką instalację należy najpierw zaplanować a zrobić to jest najlepiej w Castoramie w dziale wiadomo jakim tam można kupić odpowiednie urządzenia takie jak skrzynki z przykrywką i z zaworem na szybko złączkę oraz inne podobne urządzenia Do tych skrzynek dokupić złączki na rurę Pe niebieską ( zgrzewanych nie radzę ) i na działce w wolnym czasie poskładac Proponował bum kupić jedną pustą skrzynkę i w niej zamontować zawór do spuszczania wody na zimę a sama skrzynka powinna być zamontowana na najniższym punkcie takiej instalacji

Niezły małe pytanko:

Czy pomiędzy wymiennikiem a zaworem trójdrożnym (a potem rozdzielaczem) może być pex, czy musi być miedź. Oczywiście między płaszczem a wymiennikiem będzie miedź. Odległość pomiędzy kominkiem a rozdzielaczem jest prawie 10m. Raz miedź jest dosyć druga, dwa chcę uniknąć łączenia (lutowania) rurek w podłodze.

Ze względu na małą powierzchnie domu rura fi 25 powinna wystarczyć Zapytam tylko co kombinujesz i jaki to pex droższy o 1000 zł i co to za kotłownia na gaz olej a może węgiel a co do rury to może zastanów się nad stalową preizolką

hmm

Poszukałem w sieci i faktycznie, rzeczywista różnica to jakieś 5-7 zł na 1 m i 1-2 zł na izolacji.

Planowana jest kotłownia na ekogroszek. Zastanawiamy się jeszcze nad podłogówką w połowie domku, czy w razie decyzji że robimy podłogowe warto zwiększyć wspomnianą średnicę do 32 ?

pozdrawiam serdecznie

i dziękuję za odpowiedzi

Tomek

Witam;

usiłuję nabyć drogą internetową komplet 'osprzętu' do umywalki z Koła z serii

Quattro, małej 40cm do wc, ale że jestem w tym talcie lajkonikiem, to będe

wdzięczna za ŁOPATOLOGICZNĄ pomoc :)Tym bardziej, że każdy sprzedawca każe mi

dokupić coś innego :(

Ponieważ jest to umywalka bezodpływowa, wiem już tyle, że korek automatyczny

będący częscią właściwie każdej baterii (tu konkretnie Hansgrohe Focus S)jest

tu nieużyteczny i muszę zastąpić go tzw. click-clakiem.

Do tego chciałabym zamontować prosty syfon/system odpływowy ( ??? )

typu 'Flowstar' też HG, lub z Armatury Kraków :

http://www.kfa.pl/oferta/syfony_i_spusty/syfon_umywalkowy/

Ale chciałabym też żeby zawory mocujące węzyki do ściany miałe takie ładne

osłony jak w odpływie Flowstar-jego nr katalogowy 52120000.

I teraz nie wiem, czy taki chromowany syfon/odpływ to jest to czego

potrzebuję, czy do tej umwalki muszę dokupić jeszcze coś i czy węzyki są w

zestawie z armaturą?

Będę wdzięczna za pomoc w usystematyzowaniu tej jakże obszernej wiedzy:))

Krótko mówiąc: co muszę kupić, żeby umyć w niej ręce?? :D

Z góry bardzo dziękuję :)

Potrzebuje porady

Mam domek letniskowy jeżdze tam tylko w okresie letnik oraz sporadycznie w zime. Problem polega na tym, że juz 2 razy zamarzła woda w rurach w studzience i w zegarze, w mieszkaniu jeszcze się tak nie zdazyło.

Czy i jak można wstawić jakiś zawór spustowy przed zegarem???

Żeby na zime spuszczać wode z całego obiegu aż przed zegar. Normalnego zaworu kulowego nie można wstawić bo teoretycznie byłoby to "ujęcie na lewo" ponieważ jest przed licznikiem. Panom z wodociągów to nie zależy bo mają co roku robote ale ja co rok mam niezły wydatek :evil:

Próbowałem to ocieplać ale zegar jest w studzience przed domem.

Pozdrawiam i czekam na jekieś wyjście z tej sytuacji.

Czy "puszczenie" rury kominowej fi 130 od pieca olejowego po ścianie jest dobrym rozwiązaniem? Rozważam opcję montażu rury obejmami bezpośrednio przy ścianie (oczywiscie ocieplonej), bądź też wybudowania małej wnęki w rogu przy scianie np. z połówki pustaka, k-g lub kształtek wentylacyjnych o średnicy większej od rury i uzupełnienia luki np. keramzytem w celu wygłuszenia. Podobno olejówki czasami głośno pracują. Które rozwiązanie jest lepsze?

Komin w kotłowni przeznaczyłam na możliwość podłączenia pieca węglowego.

Analena

Sprawa jest prosta mając umywalkę aby można było z niej korzystać potrzebujesz jeszcze syfonu jeśli nie będzie on w szafce to może być chromowany ale wyjście ze ściany do kanalizacji powinno być dokładnie na środku otworu na syfon w umywalce bateria nadaje się każda ale żeby dobrze wyglądała dobrze było by ją podłączyć nie za pomocą wężyków ale za pomocą rurek i tu jest kolejne pytanie czy hydraulik wiedział że będzie dokładnie taka umywalka i właściwie przygotował podejścia bo jeśli nie to pozostają nam tylko wężyki

Na etapie kupna baterii musimy wybrać czy będzie ona na wężyki czy na rurki zaworki do rurek są bardzo różne i wiele mają kształtów myślę że można wybrać coś odpowiedniego

O żadnym zworze nie może być mowy są dwa sposoby aby nie zamarzło pierwszy to zakręcać wodę zaworem w nawiertce i spuszczać wodę z wodomierza rozkręcając śrubunek za wodomierzem lub za pomocą jakiegoś zaworu umieszczonego zaraz za zegarem a drugi sposób to zastosować przewód grzewczy taki z samo regulacją i porządnie ocieplić

mayland

Ale ta rura będzie w części wewnętrznej budynku bo jeśli tak to należy ją jakoś ocieplić możę to być wełna albo komin systemowy z podwójnym płaszczem i wełna w środku to taki komin zewnętrzny i taką rure obudować gk Sam komin od kotła olejowego nie hałasuje, hałasuje natomiast tylko palnik i wentylator i to niestety dość głośno

Pojęcia nie mam :lol:

Długość rury do podłogówki ( jeden obieg ) jest suma długości dobiegu ( odległość od rozdzielacza do miejsca gdzie będzie pętla ) oraz samej pętli a tu mamy jeszcze rozstawy od około 7 cm do prawie 30 cm

mayland

Ale ta rura będzie w części wewnętrznej budynku bo jeśli tak to należy ją jakoś ocieplić możę to być wełna albo komin systemowy z podwójnym płaszczem i wełna w środku to taki komin zewnętrzny i taką rure obudować gk Sam komin od kotła olejowego nie hałasuje, hałasuje natomiast tylko palnik i wentylator i to niestety dość głośno

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rura będzie w środku pomieszczenia przymocowana do ściany obejmami. Oczywiście ocieplona wełną :lol:

Witam,

Przeczytałem Twoją wypowiedź w temacie kominów do piecy kondensacyjnych:

Do wszystkich kotłów z zamknięta komorą spalania ( również kotłów kondensacyjnych ) podstawowym zestawem do odprowadzania spalin jest komin rura w rurze o wymiarach 125/80 Jednym ze sposobów odprowadzenia spalin jest odprowadzenie spalin rurą o średnicy 80 mm a zasysanie powietrza szachem (przestrzenią między rurą 80 a ściankami komina i tu wystarczy zwykły komin z cegły ale jest jeden mały problem Rura spalinowa (ta 80 mm) powinna być dobrana do odpowiedniego rodzaju kotła inna jest do turbo a inna do kotła kondensacyjnego a najpoważniejszym błędem jest wkładanie rur tanich od lokalnego producenta Chodzi tu o precyzje wykonania i szczelność

Chciałbym się upewnić,

czy do pieca kondensacyjnego do komina tradycyjnego z cegły pełnej o wymiarach 14x14 cm wystarczy specjalna kwasówka do pieców kondensacyjnych 80 mm czy powinna być rura w rurze 125/80?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrowienia

Darek M

Do zwykłego komina wystarczy tylko rura spalinowa 80 najlepiej firmowa i do odpowiedniego rodzaju kotła ( nie powinno zamieniać się rur między kotłami kondensacyjnymi i turbo , do turbo są sporo droższe) powietrze potrzebne do spalania może być dostarczane w tzw szachcie to znaczy w przestrzeni między cegłami komina a rura spalinową

Do zwykłego komina wystarczy tylko rura spalinowa 80 najlepiej firmowa i do odpowiedniego rodzaju kotła

Bardzo dziękuję za odpowiedź,

zadzwoniłem dzisiaj na infolinię Vaillanta i rzeczywiście przy montażu kotła można włożyć ich rurę do komina od góry i 80 spokojnie wystarcza.

A jaki kocioł kondensacyjny na gaz ziemny mógłbyś polecić do domu o powierzchni użytkowej 160 m2 i kubaturze netto 550 m3 o dobrym stosunku jakości do ceny?

Pozdrowienia

Darek M.