Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

niezły

mam pytanko

potrzebuję pilnie wykonać fragment instalacji wodnej w kuchni. miejsce to będzie oddalone od pionu o jakieś 6-7 metrów. jeden punk czerpalny wody ciepłej, dwa punkty czerpalne wody zimnej (zlewozmywak i zmywarka).

czy możesz mi doradzic jakiej średnicy rur użyć - (ciepła, zimna cyrkulacja - rury z PP)

pozdrawiam

Mariusz

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy giętarka do rur miedzianych jest przeznaczona tylko do rur z miedzi miękiej, czy można taką wyginać też rury z miedzi twardej.

Zamierzam robić instalację miedzią a kształtki do omijania rur są drogie i chciałbym się dowiedzieć czy nie możnaby zamiast lutować kształtkę, wyginać rurki.

Tak normalnie to giętarka została wymyślona głównie po to by wyginać rury twarde, stalowe kiedyś wyginałem ale z chwilą gdy weszły kolana hamburskie przestałem a miedzi twardej nie wyginam wolę stosować złączki a giętarki używam tylko do miękkiej Wyginaj !

Witam serdecznie!

Mam pytanie: Otóź w moim domu jest dość nietypowa instalacja c.w.u. - w łazience na parterze są 2 piony ( tzn. 2 "komplety" pionów"):

- jeden pion do którego podłaczone są: bidet, prysznic i wc; pion ten idzie dalej w górę do łazienki na 1 piętrze i tam podłaczone są wszystkie punkty poboru wody bedące w tej łazience,

- drugi pion o wysokości 70cm, do którego podłączone są wanna i umywalka.

Mam wątpliwości czy poprawne jest podłączenie cyrkulacji ciepłej wody w ten sposób, że płynęła by ona najpierw do "krótkiego" pionu, tam zawracała, płynęła dalej do drugiego pionu, na 1 piętro, zawracała i stamtąd z powrotem do zasobmnika bedącego w piwnicy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Cyrkulacja będzie działać najlepiej tylko wówczas gdy rury doprowadzające ciepło od głównej rury będą jak najkrótsze, czyli po rozwinięciu taka instalacja ciepłej wody powinna wyglądać jak linia prosta z jak najkrótszymi odgałęzieniami Jeśli dobrze zrozumiałem to mniej więcej tak jest u Ciebie to dobrze Jeśli jest kilka łazienek to ciepłą wodę należy tak poprowadzić by zrobić to jedną rurą Rura taka powinna wchodzić do łazienki obchodzić blisko wszystkie przybory z ciepłą wodą i zawrócić i iść do następnej łazienki

• 2 months później...

Od kilku lat rejonem mojego działania jest głównie Warszawa

Przed trzema laty przyjechałem zrobić jedna instalację i już zostałem ale dom buduje w Siemiatyczach

Oprócz tego że robię instalacje to bardzo chętnie doradzam (jeśli znajdę chwilę czasu) i jeśli ktoś ma ochotę to może nawet umówić się na budowie gdzie wykonuje instalacji i tam liznąć wiedzy praktycznej Niestety w związku z tym że instalacje wykonuję osobiście nie mogę robić tego dużo w związku z tym czasami są problemy z terminami :oops:

• 3 weeks później...

Mieszkam w nowym domu od kilku miesięcy i mam kłopot z dziwnym wyciekiem pod kompaktem lotos. Problem w tym że nie wiem skąd właściwie ta woda się bierze. Po kilku godzinach powstaje mała kałuża na płytkach. Przeprowadzałem eksperymenty (dolewanie ciepłej wody, wpuszczanie wody bezpośrednio przed spłukiwaniem), które wskazywały że woda ta pochodzi ze skraplającej się pary na zimnych ściankach ceramicznego zbiornika. Ale żeby tego było aż tyle? Czy to możliwe?

Mocowanie zbiornika do muszli jest wykonane za pomocą uszczelnionego wpustu (już raz wymieniłem, ale to raczej nie w tym problem, bo nie cieknie w momencie spłukiwania, tylko niezauważalnie - przez cały czas gdy jest zimna woda w zbiorniku). Są jeszcze dwie śruby z gumowymi uszczelkami więc i one są podejrzane, ale nie mogę kupić nowych w sklepie.

Czy masz jakieś pomysły?

• 2 weeks później...

Jest to mój PIERWSZY POST PO ZAKOŃCZONEJ SUKCESEM PRZEPROWADZCE DO NOWEGO DOMU Niestety miałem spore problemy z tepsą ale mam już na razie działającą Neostradę niestety tylko mola skrzynka internetowa została w jakiś dziwny sposób wyczyszczona :cry: W związku z tym jeśli ktoś nie dostał odpowiedzi to nie jest brak dobrego wychowania z mojej strony tylko siła wyższa

Wracając do tematy niestety jest to problem dość częsty i nie jest to wada kibelka a tylko pocenie się Przyczyn może być wiele woda prosto z wodociągu (niska temperatura) mała wilgotna łazienka Problem potęguje to że nawet kilka kropel wody na terakocie tworzy spora kałużę

chcialbym zrobić podlogówkę mam troszkę wiedzy ale nie wiem co ile sie uklada rurki , czy lepsze sa plastikowe czy miedziane . le na to betonu ,i jeszcze jedno czy można stosować sama folię aluminiową na steropian zamiast gotowych płyt . aha ile maksymalnie moze miec dlugości jedna petla

jacek

Wybaczcie że tak długo kazałem czekać na odpowiedz lecz od poniedziałku do piątku jestem w pracy na Warszawskich budowach bez dostępu do internetu i tylko jak wrócę do domy to mogę trochę popisać (się)

Do JAK

Oczywiście Husky :lol:

Nie wiem czy chodzi ci o instalacje czy tylko o jednostkę centralną

Jeśli chodzi o same rury to nie ma większego znaczenia jakie to będą prawie wszystkie rury pasują później do wybranej firmy jednostek centralnych i osprzętu

Jeśli zaś chodzi o samą jednostkę centralną i osprzęt ( przewody, gniazdka) to tu jest w czym wybierać najlepiej by była to porządna firma

Zarówno przy doborze odkurzacza jak i innych instalacji (podłogówka, grzejniki) duże znaczenie ma doświadczenie instalatora To on powinien na podstawie obserwacji (dach z dachówki i porządny samochód :wink: ) i rozmowy z inwestorem powinien dobrać wariant najbardziej optymalny dla inwestora

Rada uniwersalna jednostka centralna Beam oczywiście cyklon a przewód koniecznie z włącznikiem w rączce

Jacek 01

Jeśli chodzi o materiał na podłogówkę to zarówno miedz jak i rury wielowarstwowe doskonale się nadają rozstaw powinien być dobrany wg projektu ale z reguły jest to w granicach 12 do 25 cm betonu tak około 7-8 cm a co do folii to może być ale na gotowym styropianie do podłogówkiukłada się o wiele łatwiej

Sporo osób chce we własnym zakresie zrobić wszystkie instalacje nie mówię że to niemożliwe Mam dla nich propozycję Jeśli ktoś chce zobaczyć jak robię takie instalacje i uzyskać odpowiedz na swoje pytania zapraszam na maje budowy niestety dotyczy to tylko rejonu Warszawy i okolic

• 2 weeks później...