Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Wybór kotła to sprawa bardzo prosta …………..po prostu to zależy i to od bardzo wielu czynników

Z mego doświadczenia marka która jest bardzo dobra pod wieloma względami jest Vaillant

Markę mamy już wybraną teraz który kociołek dość fajna jest lodówka VSC ale ma spore wymagania zarówno od instalacji, parametrów wody użytkowej jak i od instalatora a poza tym cena ja bym proponował eco Teca 18 kW symbolu nie pamiętam a do tego zasobnik i tu tez jest kilka wersji

Standard z oryginalnym zasobnikiem Vaillanta ( pakiet)

Economy z zasobnikiem emaliowanym innych firm np. Bawar dobre rozwiązanie i nieco tańsze ( oszczędności rzędu kilku stówek)

Lux z zasobnikiem z nierdzewki trochę drożej niż pakiet ale dłuższa żywotność i w przypadku zasobnika firmy ACV bardzo duży wydatek ciepłej wody ( istotne w przypadku kotła o małej mocy nominalnej )

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można i tak ale widzę tu pewne wady Duży i drogo zbiornik na wodę, woda do celów użytkowych nie powinna „stać” w zbiornikach ponieważ się „zestarzeje”

Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem było by zamontowanie zestawu hydroforowego lub samej pompy do podnoszenia ciśnienia W ofercie Grundfossa powinno być coś takiego ale obowiązkowo z czujnikiem do braku wody

Możesz rozwinąć myśl? Też mam problem z ciśnieniem. Jest trochę urządzeń choćby i Grundfossa ale są hydrofory z zasobnikiem (np Hydrojet JP 5), pompy przepływowe podnoszące ciśnienie (chyba np. seria Grundfos CH) itp. Co wybrać? Przy tych przepływowych mój instalator wspominał coś o konieczności instalowania reduktora przed pompą którego nie mam w instalacji). Czy przy hydroforach też trzeba?

Trochę danych:

Warunki zakład dał na 0,2 MPa. Poza sezonem jest w miarę ale w sezonie ogrodniczym jest cieniutko. Woda leniwie sączy się z prysznica :(.

Projektant instalacji przewidział hydrofor i dlatego mam na niego zrobione podejścia ale już nie mam żadnych szczegółów hydroforu/pompy w projekcie.

Zupełnie nie wiem co wybrać.

Pewnie słyszeliście o zakażonej wodzie w wodociągach w Polsce i nie wiem czy zwróciliście uwagę na stwierdzenie że po zatrzymaniu wodociągu nie jest sprawą prostą by go ponownie uruchomić nawet po krótkiej przerwie

Wracając do tematu sam też mam podobny problem z ciśnieniem w sieci wodociągowej i sam zastanawiałem się na d jakąś pompą ale już się przyzwyczaiłem i dodatkowa 10 pompa w kotłowni :D W takim przypadku proponował bym jakiś zestaw pompa ze zbiornikiem zwane potocznie hydroforem Bazując na firmie Grundfoss proponował bym pompę JP 5 do tego zbiornik a wielkość zależny od miejsca ale nie większy niż 150-200L za zbiornikiem reduktor ciśnienia

Jest tylko jeden problem nasze dolne źródło jest bardzo kapryśne i nieprzewidywalne W każdej chwili mody może zabraknąć a pompa nie powinna pracować bez wody ( dlatego proponuje pompę JP a nie MQ ponieważ Jp jest bardziej solidna ) Są zabezpieczenia braku wody ale cena jest podobna do ceny pompy może lepszym rozwiązaniem był by wyłącznik termiczny taki jak do pompek do cyrkulacji ciepłej wody montowany na silniku pompy

Wracając do tematu sam też mam podobny problem z ciśnieniem w sieci wodociągowej i sam zastanawiałem się na d jakąś pompą ale już się przyzwyczaiłem i dodatkowa 10 pompa w kotłowni :D W takim przypadku proponował bym jakiś zestaw pompa ze zbiornikiem zwane potocznie hydroforem Bazując na firmie Grundfoss proponował bym pompę JP 5 do tego zbiornik a wielkość zależny od miejsca ale nie większy niż 150-200L za zbiornikiem reduktor ciśnienia

Jest tylko jeden problem nasze dolne źródło jest bardzo kapryśne i nieprzewidywalne W każdej chwili mody może zabraknąć a pompa nie powinna pracować bez wody ( dlatego proponuje pompę JP a nie MQ ponieważ Jp jest bardziej solidna ) Są zabezpieczenia braku wody ale cena jest podobna do ceny pompy może lepszym rozwiązaniem był by wyłącznik termiczny taki jak do pompek do cyrkulacji ciepłej wody montowany na silniku pompy

A czy MQ nie ma czasem wbudowanego zabezpieczenia przeciw suchobiegowi i przegrzaniu? MQ może być stosowana bez zbiornika ale nie wiem czy to wtedy spełnia swoją funkcję. Do JP największe zbiorniki jakie widzę to 50l. Czy jest sens stosować tak duży zbiornik jak piszesz? Po co? Przecież ciśnienie w takim zbiorniku w kilka sekund po odkręceniu kranu i tak spadnie i będzie normalnie tłoczone z wodociągu przez pompę i po drodze przez zbiornik.

Nie wiem po co większe ale czasami mam z różnymi ludźmi do czynienie i różne są wymagania jedni chcą małych zbiorników na inni dużych moja rada jest taka kup najmniejszy zbiornik z poduszka powietrzna a nie przeponowy pompa MQ nie ma zabezpieczenia przed suchobiegiem ( chyba) może tylko pracować bez zbiornika

PORADNIK FOTOGRAFA BUDOWLANEGO :wink:

Taki mały poradnik jak prawidłowo udokumentować (wszystkie) instalacje które będą zakryte tynkami i wylewkami

Osoby robiące zdjęcia swoich instalacji popełniają dwa podstawowe błędy pierwszy to robią zdjęcia tylko instalacji elektrycznych i alarmu a tego co jest pod nogami to już nie a drugi to problem z rozpoznaniem pomieszczenia w którym są te kabelki

Jak już wspomniałem robimy zdjęcia wszystkiego co będzie zakryte i nie ważne czy jest to ściana czy tez podłoga

Przed przystąpieniem do robienia zdjęć musimy się do tego przygotować podstawowa sprawa to musimy opisać wszystkie pomieszczenia W każdym pomieszczeniu na ścianie wieszamy kartkę z opisem pomieszczenia np. kuchnia, salon, sypialnia Kasi itd. Fotografowanie w danym pomieszczeniu zaczynamy od zrobienia zdjęcia kartki z opisem a następnie najlepiej w jednym kierunku robimy fotki całego pomieszczenia następnie robimy to z następnymi pomieszczeniami W ten sposób bardzo łatwo będzie nam po jakimś czasie zlokalizować każde zdjęcie

Witam

Potrzebuję podłączyć kocioł na paliwo stałe do instalacji z zamkniętym obiegiem ( kocioł gazowy ) poprzez wymiennik płytowy.

Kocioł na paliwo stałe ma moc 17 kW..

Jakiej mocy wybrać wymiennik płytowy ( obwód CO kotła na pal. stałew będzie bardzo krótki )..?

Czytałem że do celów CO powinno przyjąć moc wymiennika na poziomie 1 KW / 1 płyta wymiennika.

Wymiennik 20 płytowy to moc ok. 30 kW..

Prosze o odpowieź bo już głupieję z tym tematem..

Robert

Z wymiennikami płytowymi nie jest taka prosta sprawa jeśli chodzi o ich moc ponieważ producent stara się unikać odpowiedzi o ich moc tłumacząc że zależy ona od wielu czynników takich jak parametry i przepływ oczywiście jak wiadomo moc wymiennika rożnie wraz i temperaturą Wymiennik 20 płytowy powinien być dobry do tego kotła Należy pamiętać że mimo że moc kotła jest 17 kW to może on bez problemu osiągnąć większą

Piec jaki mam już zakupiony to ZIĘBIEC KWK 25kW - czyli piec na paliwo stałe (tz. szufelka). Instalacje jaką mi robi hydraulik ma wyglądać tak:

- dwa roździelacze na dół i góre

- instalacja od pieca do roździelaczy w miedzi

- instalacja od roździelaczy w alupex PURMO, schowanej w peszlach

- zbiornik wyrównawczy w układzie otwarty

- pompa do zasilania obiegu do obiegu

I teraz pytanie czy można zastosować pex a nie miedź do grzejników, bo załóżmy że zagotuje się woda a to jest pewne prędzej czy później; czy tak to może być zrobione że jedyne zabezpieczenie to zbiornik w układzie otwartym??

Czesc niezly,

mam pytanie: czy orientujesz sie moze, jak wlasciwie podlaczyc instalacje solarna (300l zasobnik na wode) do instalacji wod-kan? Solary mam miec w garazu, ale planuje pociagnac rure do domu i jakos sie wpiac do standardowej instalacji... no i pytanie: jak? 8) Czy nie porywam sie z motyka na (wlasnie) ... na Slonce?!

Pozdrawiam, Tom

odp Kris pp

Oczywiście że do kotła na opał stały jedynym działającym i wystarczającym zabezpieczeniem jest naczynie wzbiorcze prawidłowo podłączone Wiem że sporo osób robi to tak od kotła do rozdzielaczy miedz a od rozdzielacza do grzejnika Alu pex i spora część robi to jeszcze w rurze z Chin ale ze względu że może ktoś jeszcze to przeczyta to napisze że powinno to być zrobione albo wszystko z miedzi albo przez wymiennik płytowy wolę to drugie rozwiązanie

Tom Bombadill

Czesc niezly,

mam pytanie: czy orientujesz sie moze, jak wlasciwie podlaczyc instalacje solarna (300l zasobnik na wode) do instalacji wod-kan? Solary mam miec w garazu, ale planuje pociagnac rure do domu i jakos sie wpiac do standardowej instalacji... no i pytanie: jak? Czy nie porywam sie z motyka na (wlasnie) ... na Slonce?!

Pozdrawiam, Tom

Trochę się znam ale napisz jaśniej co znaczy solary mam w garażu ( zasobnik do cwu a może panele nad garażem ) Rozwiń trochę temat

Witam NIEZŁY; mam zrobione tak:

Piec 25kw na opał stały, miedź jest pomidzy piecem a zbiornikiem przelewowym, oraz dochodzi do roździelaczy, od roździelaczy ALUPEX PURMO do grzejników. Głównym zabezpieczeniem jest wymiennik płytowy do 35kW, więc ze sporym zapasm. Myśle że nawet jak wode zagotuje w piecu co wcześniej czy poźniej jest pewne to wymiennik nie przepuści tak wysokiej temp. na rurki z alupexa i wszystko bedzie ok.

Witam

rzecz dotyczy instalacji kanalizacyjnej. "kanalizator za rozprowadzenie instalacji kanalizacyjnej - prace ziemne tj. wykopy, przekucia przez fundamenty, wykucie pasa chudego betonu długości ok 2m, podkop pod ławą do podłączenia siecki kanalizacyjnej zaśpiewał mi tysiąc złotych.

czy mam się czuć zrobiony w "bambuko"?

wcześniej rozmowa była o tysiącu ale za rozprowadzenie całej instalacji w domu (czy ta cena był realna czy też przesłyszało mi się)

pozdrawiam i dziękuję za odp

darqx

Witam

rzecz dotyczy instalacji kanalizacyjnej. "kanalizator za rozprowadzenie instalacji kanalizacyjnej - prace ziemne tj. wykopy, przekucia przez fundamenty, wykucie pasa chudego betonu długości ok 2m, podkop pod ławą do podłączenia siecki kanalizacyjnej zaśpiewał mi tysiąc złotych.

czy mam się czuć zrobiony w "bambuko"?

wcześniej rozmowa była o tysiącu ale za rozprowadzenie całej instalacji w domu (czy ta cena był realna czy też przesłyszało mi się)

pozdrawiam i dziękuję za odp

Generalnie na temat czyjejś robocizny nie powinienem się wypowiadać bo może takie ceny właśnie macie w Białymstoku ale mi tez wydają się trochę za bogate

Wydaje mi się że na dzień dzisiejszy koszt wykonania tzw. leżaków kanalizacyjnych pod stan zero to kwota rzędu 300-400 zł plus materiał a tego może być na dowolną kwotę ale tak około 800 zł