tomasz77 12.01.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 WitamChcialbym rozbudowac istniejaca instalacje co, cwu na wegiel o instalacje na gaz.Mieszkanie 70 m2, mury z cegly grubosci 40 cm, osieplone styropianem 10 cm, grzejniki. Jaki wybrac piec dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania?W jaki sposob podlaczy obeca instalacje do instalacji gazowej aby moc korzystac z obu w zaleznosci od sytuacji? Gdy bede w domu (weekedny i inne wolne dni) chcialym palic weglem a inne dla wygody ogrzewac dom i wode gazem.Na co powiinienem zwrocic uwage i jak rozmawiac z instalatorem, by tem mnie nie naciagnol i nie odwalil fuszery? Bede wdzieczy za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 12.01.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam i moze tak wirtualnie da sie cos poradzic w mojej sprawie!!!!! W kazdym razie bardzo prosze!!!!!!! Mamy dom parterowy, odleglosc od pieca do najdalej oddalonego grzejnika wynosi ok 18m, najblizej pieca bo ok 3 metrow sa grzejniki ktore sie od poczatku podlaczenia inst caly czas zapowietzraja nasz hydraulik powiedzial ze nic nie potrafi z tym zrobic - jak zaczniemy mieszkac woda bedzie uzywana i nie bedzie zapowietzrona i bedzie ponoc ok!!! - czy tak rzeczywsicie moze byc????? - rura z woda byla ciagnieta ok 150m od glownej rury w ulicy - aktualnie tylko my pobieramy wode z tego odcinka ( bardzo sporadycznie - doslownie pare litrow dziennie) ogolnie inst mamy otwarta, piec staporkow 19kw na eko-groszek - mamy rowniez podlogowke ale nie jest zrobiona na osobnym rozdzielaczu tylko na powrotach z grzejnikow - aktualnie nie sa podlaczone 2 grzejniki lazienkowe drabinkowe!!! - na rozdzielczu( jest tylko jedenjak juz pisalam ) nie ma zrobionych zaworkow odcinajacych!! hydr mowil ze nie sa potrzebne bo mozna zakrecic zawory pod grzejnikami i wtedy sciagac ew grzejnik?! na rozdzielaczu sa zamontowane odpowietrzniki reczne?! nie automatyczne?! - nie mam o tym zielonego pojecia - pisze to co widzialam jak montowal i o co sie wypytywalam - po co to i dlaczego ?? na gorze nad piecem - wlasciwie nad jedna z pomp jest zainstalowany odpowietrznik automatyczny!!! bojler nie jest aktualnie podlaczony!! grzejniki buderus - podlaczenie dolne !!! bardzo prosze o pomoc boo mam dosyc codziennego jezdzenia i odpowietrzania czesciowo zimnych grzejnikow - co jest zle, moze to rzeczywsicie nieuzytkowania przez nas tej wody?? na poczatku rzeczywsicie lecaial bardzi spieniona - prawie 4 doby!!! wode spuszczalismy do kanalizacji, teraz przed kazdym dolaniem maz prawie 2 godziny spuszcza wode rowniez do kanalizcji!!!!!!!!!!!!!!!! jezeli beda potrzebane jeszcze jakies szczgoly bardzo chetnie w miare swojej wiedzy odpowiem!!!! ostatnio hydraulik zaproponowal nam ze zrobi nam ins zamknieta i wtedy napewno wszystko bedzie dzialac - z tego co wiem jest to chyba zabronione??!! Dziekuje baaaaaaaaaaaaaaardzo za odpowiedz!!!!!!!!! monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nogawa 13.01.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 WITAM WSZYSTKICH. Jakie zastosować średnice rur w C.O. ? Jest piec gazowy ale docelowo ma byc kominek z plaszczem wodnym. Chcem zastosować rury PEX/alu/PEX. Co do rozprowadzenia powinienem dać sobie rade. Mam zamiar równiesz zastosowac pompke do wymuszenia obiegu. WIELKIE DZIEKI . PRZEPRASZAM ZE SIE WCINAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 wyrzutnia widzę niezły że i ciebie święta przycisneły zatem wesołych zdrowych i z dużą porcją odpoczynku ! No tak ale w naszych stronach świętuje się dwa razy dzisiaj właśnie u niektórych jest sylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Kane66 nie nazwałbym tego męczarnią Twoja pomoc jest bezcenna. pytanie: mam do podlaczenia cwu (zasobnik z wezownicą) oraz grzejników sztuk 5 do podlaczenia pod jedno wyjscie z bufora. Jak to zrealizowac ? 1) puscic obwod do CWU i za nim podlaczyc grzejniki ? (grzejniki uklad trojnikowy) 2) puscic wszystko na trojnikach (tj grzejniki trojnikowo i na jednym trojniku takze CWU) ? CWU moge grzac wysoko, zbiornik bardzo dobrze ocieplony. Zalezaloby mi zeby w przypadku rozruchu wychlodzonego obiegu najpierw podgrzac CWU a dopiero potem grzejniki. Z jak najmniejsza iloscia automatyki lub wcale. Uklad otwarty, z pompa. pytanie dodatkowe: jesli z bufora zasilam ten obwod CWU i grzejnikow to pompa ma byc miedzy buforem a tym obwodem na zasilaniy czy na powrocie ? Bufor bez wezownic. ps. dziekuje za wzor na pojemnosc naczynia wzbiorczego To chyba już tradycja że czasami znikam z tego Forum ale co zrobić postaram się nad tym popracować ale odpowiedzi na pytania postaram się udzielić ponieważ dowiedziałem się że są osoby które naprawdę to czytają i to od deski do deski A może taki układ bufor a za buforem dwa niezależne obiegi. Obieg zasobnika ciepłej wody z własna pompką i najprostszym termostatem od bojlera elektrycznego ( takie pokrętło w bojlerze elektrycznym) i ubieg grzejnikowy z własna pompką i sterownikiem typu Euroster 2005 wpiętym w obieg pompki grzejnikowej. Obiegi takie chodziły by niezależnie z zależności od potrzeb Pompka może być zarówno na zasilaniu jak i na powrocie Natomiast istotnym jest aby pompka od kotła ładująca bufor była na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 wyrzutnia dzięki za odpowiedź ale czytałem w twoich postach o sprzęgle co ono daje i czy w moim przypadku jest potrzebne z pieca będzie też mały obieg do węrzownicy w boilerze podam meila może podrzucisz jakąś ściągę w postaci rysunku lub zdjęcia prawidłowei kotłowni [email protected] W Twoim przypadku sprzęgło hydrauliczne raczej będzie nie potrzebne ale temat samego sprzęgła postaram się wytłumaczyć w ciągu kilku najbliższych dni ale muszę się do tego przygotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 wyrzutnia jeszcze jedno mój domek ma 200m wszystko będzie na grzjnikach oprucz 2 pomieszczeń łazienka około10m na górze i takie samona parterze czy mogę podpiąć się pod rozdzielacze od grzeinikówjeśli tak to jakie zaworki i gdzie.pozdrawiam i życze cierpliwości narazie Oczywiście że z podłogówką możesz podpiąć się do rozdzielacza jako osobny obieg za pomocą zaworu RTL http://mendrycki.pl/galeria/miniaturka.php?photo=rozne 10.jpg&galeria=Rozne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 koniecaga a ja mam pytanie o TERMOSTAT. mam w domu rodziców w łazience na poddaszu baterię z termostatem (Oras) no, ale nie działa tzn. po pierwsze trzeba spuścić ze 4L wody zimnej, żeby zaczęła lecieć ciepła, no i w trakcie jak już leci woda z żądaną temperaturą (38C) to strumień wody raz słabnie raz wzmaga na sile... czytałam gdzieś, że Termostat potrzebuje odpowiedniego ciśneinia. Co zrobić, żeby je uzyskać? Teraz buduję już swój domek (dziś stan surowy otwarty, ale właśne szukam hydraulika) i chcę zrobić wszystko tak, aby baterie z termostatem działały bez zarzutu. Powodem na czekanie z ciepłą woda może być brak cyrkulacji lub cyrkulacja niewłaściwie wykonana W przypadku baterii termostatycznych musimy spełnić jeden bardzo ważny warunek zasilanie zimnej wody musi być z prawej strony w innym przypadku albo bateria nie będzie działać albo będzie działać dziwnie sprawdź to Ciśnienie w instalacji można podnieść na kilka sposobów to zależy z jakiego ujęcia jest woda własna studnia a może wodociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nasz_Dom Witam, Mam pytanie, jaki mozecie polecici hydrofor do domku jednorodzinnego. Myslalem o HWA 3000 czy to dobry wybor a moze cos innego ? Czy ten HWA 3000 faktycznie jest cichy w stosunku do innych jak pisza w ulotce o nim? Firmę znam rzeczywiście dobra a czy ten model jest rzeczywiście cichy trudno powiedzieć Najcichszy to i tak słyszalny Jestem zwolennikiem pomp głębinowych do domów jednorodzinnych jeśli jest taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 tomasz77 Witam Chcialbym rozbudowac istniejaca instalacje co, cwu na wegiel o instalacje na gaz. Mieszkanie 70 m2, mury z cegly grubosci 40 cm, osieplone styropianem 10 cm, grzejniki. Jaki wybrac piec dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania? W jaki sposob podlaczy obeca instalacje do instalacji gazowej aby moc korzystac z obu w zaleznosci od sytuacji? Gdy bede w domu (weekedny i inne wolne dni) chcialym palic weglem a inne dla wygody ogrzewac dom i wode gazem. Na co powiinienem zwrocic uwage i jak rozmawiac z instalatorem, by tem mnie nie naciagnol i nie odwalil fuszery? Bede wdzieczy za wszelkie sugestie Poszukaj hydraulika który coś takiego robił ponieważ w przeciwnym razie w przyszłości przybędzie kilka postów typu ratuj…… Moja koncepcja kotłowni jest taka kociołek gazowy jedno funkcyjny z zasobnikiem wolno stojącym tak 100-150L i dowolny kociołek na opał stały najlepiej taki na wszystko Zasobnik należy podłączyć w taki sposób aby paląc zarówno w kotle gazowym jak i tym na opsł stały można było grzać ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dobranoc Wszystkim widzimy się jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 13.01.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 A ja ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.01.2008 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 spokojnie postaram się nadrobic wszystkie zaległości ale za kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 13.01.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 czekam z niecierpliwoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.01.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Niestety nie mam dobrych wieści. Kotły na opał stały mają to do siebie że potrafią podczas pracy wytrącać powietrze które zapowietrza instalację Jakość wody z wodociągu nie ma tu żadnego znaczenia, przerobienie instalacji na zamkniętą też nic nie pomoże Kotły na opał stały tak mają i na etapie montażu kotłowni należało by tak rozplanować instalację kotłową aby sama się odpowietrzała do naczynka wzbiorczego lub do odpowietrznika przy zasobniku (bojlerze) Do grzejników stalowych odpowietrzników nie zamontujesz w tym przypadku powinien pomóc separator powietrza ale to spory wydatek Wyślij mi zdjęcie kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 15.01.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam Moglbys mi po krotce omowic zasade odpowietrzenia kanalizacji ? W swoim pierwotnym projekcie mam 6 kominkow wentylacyjnych .Ale zamierzam miec rekuperator i nie wiem ile powinienem miec tych kominkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.01.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 mam podlogowke na rozdzielaczu i kaloryfery bez rozdzielacza. na te instalacje sa osobne pompy. jak moge wylaczyc podlogowke? myslalem po prostu o zakreceniu w rozdzielaczu lub odcieciu zaworu od pieca ale pompa przeciez i tak bedzie pracowac (jest podpieta pod piec elektromet ekogroszek z podajnikiem 25KW). Chodzi co prawda na 1 biegu ale i tak sie kreci. pompy to jakies leszno koloru niebieskiego rowniez non stop odpowietrzam kaloryfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 WitamBuduję nowy dom powierzchnia około 130m2 z poddaszem użytkowym, ściany z pustaka max (29cm grubość muru) i na to będzie keidyś szedł styropian 10 lub 12cm z zewnątrz. Mam pytanie czy zakup do takiego domu kotła na miał lub eko-groszek z podajnikiem ma sens ?Czy orientujesz się jakie mogą być koszty ogrzewania takiej powierzchni gazem i węglem ? Może masz jakieś typy odnośnie pieca z podajnikiem ? czy przy kotłach na paliwo stałe konieczny jest układ otwarty instalacji lub dodatkowy wymiennik do pieca np. płytowy a wtedy instalacja w układzie zamkniętym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 15.01.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Niestety nie mam dobrych wieści. Kotły na opał stały mają to do siebie że potrafią podczas pracy wytrącać powietrze które zapowietrza instalację Jakość wody z wodociągu nie ma tu żadnego znaczenia, przerobienie instalacji na zamkniętą też nic nie pomoże Kotły na opał stały tak mają i na etapie montażu kotłowni należało by tak rozplanować instalację kotłową aby sama się odpowietrzała do naczynka wzbiorczego lub do odpowietrznika przy zasobniku (bojlerze) Do grzejników stalowych odpowietrzników nie zamontujesz w tym przypadku powinien pomóc separator powietrza ale to spory wydatek Wyślij mi zdjęcie kotłowni Bardzo dziekuje za odp, jak dzisiaj pojade na dzialke to porobie zdjecia i wysle panu- jaka jest cena separatora??? pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.01.2008 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 nogawa WITAM WSZYSTKICH. Jakie zastosować średnice rur w C.O. ? Jest piec gazowy ale docelowo ma byc kominek z plaszczem wodnym. Chcem zastosować rury PEX/alu/PEX. Co do rozprowadzenia powinienem dać sobie rade. Mam zamiar równiesz zastosowac pompke do wymuszenia obiegu. WIELKIE DZIEKI . PRZEPRASZAM ZE SIE WCINAM. Na temat średnic instalacji nie mogę odpowiedzieć jednym zdaniem Jeżeli instalacja będzie rozdzielaczowi to od rozdzielacza do grzejników powinna wystarczyć rura fi 16 ale czasami też może być za mała to zależy od mocy grzejnika od kotła do rozdzielacza możesz dać fi 25 lub fi 26 to zależy jakiej firmy rury Jeśli kotłownia ma współpracować z kominkiem z płaszczem widnym to tego sam nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts