Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

System KAN-Therm do CO, wody, podłogówki. Z tego systemu zaproponowali mi ułożenie instalacji. Jak ta firma ma się do Kisan, Rehau, Purmo??? Wiadomo ze chodzi tez o cene materiałow, już w dwóch miejscach mi proponowali tą firmę. Czy jest na poziomie tych innych, czy moze gorsza, tansza?

dzięki... :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszukaj hydraulika który coś takiego robił ponieważ w przeciwnym razie w przyszłości przybędzie kilka postów typu ratuj……

Moja koncepcja kotłowni jest taka kociołek gazowy jedno funkcyjny z zasobnikiem wolno stojącym tak 100-150L i dowolny kociołek na opał stały najlepiej taki na wszystko Zasobnik należy podłączyć w taki sposób aby paląc zarówno w kotle gazowym jak i tym na opsł stały można było grzać ciepłą wodę

Nie bardzo rozumiem dlaczego kociol jednofunkcyjny, skoro ma grzac co i cwu? Jednofunkcyjne, maja taka mozliwosc?

Jeszcze pytanie o otwarta komora spalania czy zamknieta? Wlasnie z bratem dysutowalimy nad ta kwestia i on uwaza, ze otwarta jest lepsza i przemawia za tym tanszy koszt zakupu. Ja uwazam, ze zamknieta, bo jest wygodniejszy i praktycznienie ma ograniczen kubarury. Wiec ktory jest lepszy?

Instalator z racji tego, ze komin wewnatrz ma krzywisny poleca przewod (nie pamietam fachowej nazwy) elastyczny. Polega to na tym, ze wklada sie cala rure z gory na dol i ona dostosowuje sie do komina. Czy to jest dobre rozwiazanie czy lepiej sie pomeczyc, troche pokuc i zastosowac tradycyny sposob?

....

Możliwość odcięcia poszczególnych obwodów można zrobić na dwa sposoby bezprzewodowo i za pomocą czujników łączonych za pomocą przewodu elektrycznego W obu przypadkach do szafki rozdzielaczowej należy doprowadzić napięcie 230V W przypadku czujników przewodowych wystarczą dwie żyły Ja bym dał 2x 0.5 Oczywiście może koncepcja instalatora jest dobra niech przytoczy argumenty

W przypadku programatorów pogodowych do niedawna większość potrzebowała 3 żył ale są już do których wystarczą dwie

w skrzyce rozdzielacza mam napiecie 230V

do rozdzielacza z kazdego pomieszczenia gdzie jest osobny uklad podlogowki mam doprowadzony przewod 3x1,0. w pomieszczeniach przewod wychodzi ze sciany na okolo 1,5m

od pogodowki mam taki sam przewod do kotlowni z polnocnej strony domu - kociol na groszek ale profilaktycznie pociagniety gdyzm moze cos sie zawsze zmienic a pozniej to przewody sie kiepsko ciagnie (nie jestem zwolennikiem bezprzewodowych wynalazkow)

wychodzi na to ze jest ok jak kiedys najdzi mnie ohota regulowac nieco temperture podlogowka to dokupie tzw. eurostery, jakies elektrozawory na rozdzielacz i dam rade

dzieki

goraco witam wszystkich instalatorów oraz forumowiczów mam bardzo pilna sprawę mój dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym z położoną instalacją elektryczną muszę szybko określić się gdzie definitywnie ma wylądoweć calą rozdzielnia elektryczna która znajduje się w kotłowni.Teraz przejdę do sedna mianowicie mam dużą bo 12m2 kotłownie w kształcie litery L ale owa kotłownia jest wąska i nie ustawna nijak w niej zainstalować piec na eko-groszek a inny nie wchodzi w rachue i teraz mam pytanie czy piec może być zainstalowany w pewnej odległosci od komina to znaczy jakieś 2,50

planuje piec zębiec z podajnikiem ślimakowym około 25kw jesli jest to możliwe to bardzo proszę napisać w jaki sposób wykonac podłączenie

kolakao

Bardzo dziekuje za odp, jak dzisiaj pojade na dzialke to porobie zdjecia i wysle panu- jaka jest cena separatora???

pozdrawiam

monika

Tak około 300 zł

http://www.makroterm.pl/turbosolar/1653/2853/4e4e124912a9d474/

czy jeszcze w mojej sprawie cos bys dodal bo nie dostalam odpowiedzi po wyslaniu zdjec - bardzo prosze - grzejniki dalej zapowietrzone!!!! a tam gzie sie pytales o odpowietrznik na rozdzielaczu - to jest tylko reczny a nie automatyczny!!!!

Witam,

Mam może prozaiczne dla fachowca ale istotne dla mnie pytanie o kolejność warstw.

Na chudziaku jest papa termozgrzewalna. Położona kanaliza i instalacja co (bez podłogówki) i wodna. Ma być 10 cm ocieplenia posadzki na parterze i 5 na piętrze.

Pytanie brzmi:

Rury mają iść w styropianie czy w posadzce? Jeżeli różnie to jak?

Pozdrawiam

12marek

Witam,

Skoro się polecasz to pytam:

Jaka jest kolejność elementów instalacji wodnej w domku 130 m2, 5 mieszkańców, czego ewentualnie brakuje? Woda oczywiście z wodociągu a nie studni.

1. złączka(przejście) z niebieskiej rury 32mm w miedź 20

2. zawór odcinający

3. wodomierz

4.zawór odcinający

5. filtr

6. zawór odcinający

7. trójnik (rozejście na zasilanie odbiorów w domu i na drugi wodomierz do wody ogrodowej)

8. manometr wpięty gdzieś za filtrem aby wiedzieć czy jest ciśnienie z sieci

9. dalej przez np. rozdzielacze, trójniki w układ odbioru wody

Czy coś jeszcze?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Prawidłowa kolejność powinna być taka

1. złączka PE

2. zawór główny najlepiej ocynkowany (polecam)

3. wodomierz

4. zawór anty skażeniowy

5. trójnik z odejściami na dom i na ogród

6. zawór odcinający

7. filtr

8. reduktor

9. zawór główny na dom

5a zawór odcinający

5b wodomierz na ogród

KJN

Witam,

mam rozprowadzoną w na parterze domu przez Developera podłogówkę wodną firmy Roth o długości rurki około 54 metrów.

Niestety nie mogę się doprosić informacji, jakiej mocy z tej podłogówki mogę oczekiwać, a chciałbym zamienić grzejnik panelowy na grzejnik kanałowy, więc chciałbym wiedzieć o ile mniej mocy muszę od tego drugiego ewentualnie wymagać.

Bardzo liczę na Waszą pomoc lub sugestie – ile mocy może dawać podłogówka o takiej powierzchni.

Sama długość obiegu podłogówki tez niewiele mam mówi o mocy podłogówki decydują jej rozstaw i bardziej temperatura zasilania czyli rodzaj sterowania (RTL,zawór 3 drogowy) ale tak przeciętnie to moc podłogówki wodnej wynosi do 70W/kw

MARTiiii

System KAN-Therm do CO, wody, podłogówki. Z tego systemu zaproponowali mi ułożenie instalacji. Jak ta firma ma się do Kisan, Rehau, Purmo??? Wiadomo ze chodzi tez o cene materiałow, już w dwóch miejscach mi proponowali tą firmę. Czy jest na poziomie tych innych, czy moze gorsza, tansza?

dzięki...

Wiem tylko jak sprawy się miały przed kilku laty Firmy które wymieniłeś uważam za lepsze a je robię w Uponorze i mam go w dobrej cenie

tomasz77

niezły napisał:

Poszukaj hydraulika który coś takiego robił ponieważ w przeciwnym razie w przyszłości przybędzie kilka postów typu ratuj……

Moja koncepcja kotłowni jest taka kociołek gazowy jedno funkcyjny z zasobnikiem wolno stojącym tak 100-150L i dowolny kociołek na opał stały najlepiej taki na wszystko Zasobnik należy podłączyć w taki sposób aby paląc zarówno w kotle gazowym jak i tym na opsł stały można było grzać ciepłą wodę

Nie bardzo rozumiem dlaczego kociol jednofunkcyjny, skoro ma grzac co i cwu? Jednofunkcyjne, maja taka mozliwosc?

Jeszcze pytanie o otwarta komora spalania czy zamknieta? Wlasnie z bratem dysutowalimy nad ta kwestia i on uwaza, ze otwarta jest lepsza i przemawia za tym tanszy koszt zakupu. Ja uwazam, ze zamknieta, bo jest wygodniejszy i praktycznienie ma ograniczen kubarury. Wiec ktory jest lepszy?

Instalator z racji tego, ze komin wewnatrz ma krzywisny poleca przewod (nie pamietam fachowej nazwy) elastyczny. Polega to na tym, ze wklada sie cala rure z gory na dol i ona dostosowuje sie do komina. Czy to jest dobre rozwiazanie czy lepiej sie pomeczyc, troche pokuc i zastosowac tradycyny sposob?

Kociołek dwu-funkcyjny jak sama nazwa mówi służy do grzania domu jak i dostarczania nam ciepłej wody użytkowej jednocześnie bez potrzeby montowania jakichkolwiek dodatkowych elementów Zaletą tego rodzaju kotłów jest mała ilość miejsca i niska cena a wadą brak komfortu ciepłej wody(jest to dobre rozwiązanie dla emerytów lub lokatorów ale nie nowo budowanych domów

Kociołek jednofunkcyjny służy tak jak ten poprzedni zarówno do grzania domu jak i ciepłej wody użytkowej ale robimy to w dodatkowo podłączonym do kotła zasobniku

Nic na to nie poradzimy takie jest to nazewnictwo podobnie jak z kabina prysznicową Wanna jest narożna a prysznic mimo że tez narożny to mówimy …………………………półokrąg

Do domu ze szczelna stolarką kotły atmosferyczne się nie nadają ponieważ zakłócają nam pracę wentylacji mamy zimna kotłownię oraz wiele innych negatywnych objawów Takim klasycznym nieporozumieniem jest kociołek atmosferyczny w łazience gdzie nasze kobiety robią sobie fryzury

Oczywiście że rura może być ta łudząco podobna do spiro aluminiowej

ogloszka

goraco witam wszystkich instalatorów oraz forumowiczów mam bardzo pilna sprawę mój dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym z położoną instalacją elektryczną muszę szybko określić się gdzie definitywnie ma wylądoweć calą rozdzielnia elektryczna która znajduje się w kotłowni.Teraz przejdę do sedna mianowicie mam dużą bo 12m2 kotłownie w kształcie litery L ale owa kotłownia jest wąska i nie ustawna nijak w niej zainstalować piec na eko-groszek a inny nie wchodzi w rachue i teraz mam pytanie czy piec może być zainstalowany w pewnej odległosci od komina to znaczy jakieś 2,50

planuje piec zębiec z podajnikiem ślimakowym około 25kw jesli jest to możliwe to bardzo proszę napisać w jaki sposób wykonac podłączenie

Pamiętam że maksymalna odległość kotła gazowego od komina to 2m ale jak to jest w przypadku kotła na opał stały nie pamiętam ale wydaje mi się że nawet pomijając aspekt formalny to z powodów czysto praktycznych może być problem ponieważ podstawowym problemem spotykanym w kotłowniach na opał stały jest zbyt mały ciąg Zawsze możesz pokombinować: duży spadek czopucha, dobra izolacja i dodatkowy wyciąg mechaniczny ale ja mówię nie

kolakao

niezły napisał:

Cytat:

kolakao

Bardzo dziekuje za odp, jak dzisiaj pojade na dzialke to porobie zdjecia i wysle panu- jaka jest cena separatora???

pozdrawiam

monika

Tak około 300 zł

http://www.makroterm.pl/turbosolar/1653/2853/4e4e124912a9d474/

czy jeszcze w mojej sprawie cos bys dodal bo nie dostalam odpowiedzi po wyslaniu zdjec - bardzo prosze - grzejniki dalej zapowietrzone!!!! a tam gzie sie pytales o odpowietrznik na rozdzielaczu - to jest tylko reczny a nie automatyczny!!!!

Uważam że jest to błąd że na rozdzielaczu nie ma odpowietrznika automatycznego ale może jeszcze dodatkowo jak go wymienisz zmniejsz bieg na pompce od grzejników Niestety w kotłowni nic nie wykombinujesz poza ewentualnym separatorem ponieważ kotłownia jest wykonana prawidłowo od strony instalacyjnej

12marek

Witam,

Mam może prozaiczne dla fachowca ale istotne dla mnie pytanie o kolejność warstw.

Na chudziaku jest papa termozgrzewalna. Położona kanaliza i instalacja co (bez podłogówki) i wodna. Ma być 10 cm ocieplenia posadzki na parterze i 5 na piętrze.

Pytanie brzmi:

Rury mają iść w styropianie czy w posadzce? Jeżeli różnie to jak?

Pozdrawiam

Zasadą jest że wszystkie rury układa się na chudziaku w warstwie styropianu i jeśli tego styropianu jest wystarczająca grubość to można nawet wszystkie rury ułożyć na warstwie styropianu np. 2 cmW przypadku krzyżowania się rur nic się nie stanie jeśli jedna będzie lekko uniesiona nad drugą

Tu masz taką plątaninę

http://mendrycki.pl/galeria/image.php?photo=rozne 11.jpg&galeria=Rozne&podpis=rozne 11

Natalia Stanko

Niezły - mam do ciebie pytanie. Jaki polecasz piec na drewno jako paliwo zasadnicze + pellety jako zastepcze? Przyznaczam na piec niewiele - 5.000-7.000 zł gdyż za dwa lata bede miała gaz ziemny.

Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić

Z tego co rozumiem to musisz przez okres około dwóch lat czymś ogrzać dom ponieważ później będzie gaz Ale problem jest w tym czym teraz Należy pamiętać że jest to rozwiązanie tymczasowe a koszt może być znaczny bo co zrobisz z kotłem na petest jeśli będzie gaz dobrze by było jeszcze aby te dwa lata grzać bezobsługowo

Kotły automatyczne będą dość drogie a może lepiej kupić kociołek taki na wszystko z prostą automatyką albo tylko z termostatem i pompką (koszt około 3 tys zł ) do tego podłączyć zasobnik Na dwa lata starczy a jak będzie gaz to obok wieszasz gazowy podłączasz do zasobnika razem ze starszym

Dla wygody będzie kociołek gazowy a dla oszczędności na paliwo stałe

Odnośnie kotłów na pelets i groszek polecam HEF-a

kupić kociołek taki na wszystko z prostą automatyką albo tylko z termostatem i pompką (koszt około 3 tys zł ) do tego podłączyć zasobnik Na dwa lata starczy a jak będzie gaz to obok wieszasz gazowy podłączasz do zasobnika razem ze starszym

Dla wygody będzie kociołek gazowy a dla oszczędności na paliwo stałe

Odnośnie kotłów na pelets i groszek polecam HEF-a

Drąże dalej....taki kociołek z termostatem i pomką z zasobnikiem na drewno (bo juz zgromadziłam go na 2 lata) jaki? Rozumiem że piec firmy HEF to na pellety i wegiel sortymentu groszek czy też na polana ????

Witam

niezły mam takie pytanie.

Planuję wykonać instalację co od pieca do rozdzielaczy w miedzi (piec na paliwa stałe), a od rozdzielaczy do grzejników w pex/alu/pex.

Chcę zastosować czujnik temperatury , który wyłączy mi pompę cyrkulacyjną kiedy woda wukładzie przekroczy np 90st gdy zagotuje się woda w układzie.

Czy bez włączonej pompy cyrkulacyjnej gorąca woda popłynie grawitacyjnie do grzejników? Jeśli tak, to czy mogę zastosować jakiś zawór zwrotny?

Tak mi podpowiedział sprzedawca w sklepie i nie wiem czy to dobre rozwiązanie?