Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Na początek witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Nie jestem hydraulikiem, stąd moje pytanie, i na pewno nie ostatnie. Na stronie http://www.kostrzewa.com.pl/dla-projektantow.html jest schemat nr 3 instalacji- jak działa obieg czynnika piec-wymiennik-zbiornik akumulacyjny? Czy zamiast tego zbiornika można zastosować zbiornik z wężownicą. Wtedy piec poprzez wężownicę nagrzewałby wodę w zbiorniku, ta z kolei byłaby w obiegu z wymiennikiem. Nie wiem jak takie rozwiązanie miałoby się do wydajności. Drugie pytanie: czy podłączając kominek z płaszczem nie powinien być jak piec w obiegu otwartym? To na razie tyle, byłbym wdzięczny za odpowiedzi na te pytania.

Pozdrawiam

Artur

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o podpowiedź w następującym temacie. Zainstalowałem piec na groszek z dodatkowym rusztem i fajnie ale problem powstał jak paliło sie drewno na ruszcie dodatkowym i "EMMA" w sobote zabrała światełko. Instalacja stanęła a temp na piecu rosnął szybciutko. W związku z tym moje pytanie i prośba o pomoc. Czy powodem oporów przepływu jest pompka i zawor zwrotny za nią?I drugie czy na taką ewentualność nie powinien być założony by-pass na te ustrojstwa?(z zaworem,może różnicowym)

Mam pytanie dot.warstw w ogrzewaniu podłogowym:

Dom mam całkowicie podpiwniczony (odrenowany), potem parter i poddasze użytkowe.

Warstwy przewiduję:

- piwnica - wylewka na gruncie 10cm, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - bez ogrzewania podłogowego;

- parter - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. w kuchni, łazience, wiatrołapie i może korytarzu - łącznie wyszłoby około 25m2;

- poddasze - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. tylko w łazience - 8m2.

Jak widać, chcę dać wszędzie 5cm styro i 5cm wylewki (w projekcie jest po 4cm ale bez podłogówki)). Jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to czy w moim przypadku mogą pozostać te grubości.

Kupiłem już styropian na całość posadzek oraz taśmę dylatacyjną o wys.10cm.

Na upartego mógłbym dać grubszą wylewkę np. o 2cm i może dałoby się wymienić dylatację na 15cm choć wolałbym oczywiście już niczego nie zmieniać. Wylewki oczywiście z plastyfikatorem i mikrowłóknami.

Witam wszystkich forumowiczów,

mam pytanie do niezłego, a raczej prośbę o radę

Sytuacja:

dom w budowie: 250m2/200 użytkowej (122m2 parter + poddasze 135m2 po podłogach)

planowane ogrzewanie: 100% podłogowe

system: rehau (rury+złączki)

piec: kominek z płaszczem 25/30kW+ zbiornik akumulacyjny dwupłaszczowy 1000l(w tym 220 cwu)+ solary do cwu.

Planuję dwa osobne obiegi dla każdej z kondygnacji- zbiornik ma dużo króćców.

Potrzebuję porady w sprawie doboru osprzętu do tego systemu.

1.jakie pompy cyrkulacyjne- parter 122m2- 8-9 obiegów , poddasze 82m2 pow. Użytkowej (135m2 podłóg) -6 obiegów.

2.rura rehau- rautherm czy biała z antydyfuzją?

3.czy zastosować wymiennik płytowy do połączenia z kominkiem czy użyć wbudowanej w zbiornik wężownicy (2,8m2) do oddzielenia obiegów. Czy 2,8m2 wystarczy do odbioru ciepła z 25kW pieca?

Początkowo do wężownicy chciałem podłączyć solary, ale grupa solarna i tak przeważnie jest z wymiennikiem...

4.Czy zbiornik wystarczy za sprzęgło?

5.Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozłożenia rur pod skosami: czy mają być w takich samych odstępach jak przy normalnej wysokości? (przy ściance kolankowej wys.1m) Odpowiedź jest dla mnie o tyle istotna że marzy mi się nie stosować dodatkowego sterowania poza nastawą temperatury na zaworze mieszającym 3drogowym...

6.Jaką powierzchnię solarów dobrać do tego zbiornika dla 5 osobowej rodziny?

7.W razie wyjazdu planuję podłączyć również piec elektryczny (z gazu zrezygnowałem celowo, a tryb życia mamy taki że zawsze ktoś jest w domu). Jaką moc dobrać w celu zabezpieczenia p/zamarzaniu?

Żeby dopełnić obraz sytuacji dodam że w domu będzie zastosowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, a pomieszczenia połączone ze sobą cyrkulacyjnie i tworzące strefy (nawiew w pokojach, ciągi komunikacyjne jako strefy przejściowe i łazienki/kuchnia jako strefy wyciągów- projekt wentylacji wykonany przez producenta z moimi zaleceniami).

Mam nadzieję że nic nie przekombinowałem a instalacja będzie połączeniem prostoty, nowoczesnej myśli technicznej i dobrych materiałów,co da w rezultacie niskie koszty eksploatacji - liczę na rychłą odpowiedź i w razie potrzeby na konstruktywną krytykę

Pozdrawiam

greg1975

witam, mam pytanie, czy łazienka po takich zmianach bedzie funkcjonaowac prawidlowo? chodzi mi o techniczne informacje, odleglosci od pionow itp. moze macie jeszcze inne pomysly?

tak jest w orginale:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/rozwiniecieinswodycieplejwodyzim-1.jpg

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkawycinek.jpg

a tak mialoby byc mniejwiecej:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkaprzerobka.jpg

Witam!!

Nie wiem czy juz to bylo omawiane al jest tyle stron ze nie jestem w stanie sie przedrzec.Bardzo prosze o pomoc bo mam 3 rozne propozycje i nie wiem co wybrac.

Jakie powinny byc elementy kotlowni z piecem gazowym jednofunkcyjnym z zasobnikiem stojacym obslugujacym ogrzewanie mieszane . POdlogowka na dole i czesciowo na gorze, podobnie grzejniki. POdlogowki jakies 80m2.

Do obslugi kotla regulator pogodowy z mozliwosci naastawy w ciagu dnia 3 czasow dzialania cyrkulacji i cwu, ustawiania zmiennej temperatury w pokojach na noc i na dzien

Jakie sa opinie na temat kotlow vaillant vc ecotech 246, de dietrich mcr 24? Ktore regulatory sa wystarczajace do obslugi tych kotlow? Chcialabym zeby regulator nie byl tylko na kotle ale i w pokoju zeby z pokoju moznabylo sterowac kotlem (nie wiem czy to w ogole mozliwe :)

Jakie zasobniki mozesz polecic??

Padla propozycja zasobnik galmet 140l profi, acv sL100, vih r 150 , ktory jest najlepszy??

Czy wiadomo cos na temat grzejnikow eca??

Jakie grzejniki sa warte polecenia?? Chodzi o nie za drogie , cenowo jak purmo :)

Pozdrawiam

Marta

izabela.16

Jestem tu nowa ale ostatnjednak zdecydowlaismy sie na podlogowke...Moge prosic o orientacyjne koszty ogrzewania podlogowego lazienki 7m2 kuchni 12m2??

tak pi razy oko...jakiego rzedu to wielkosci??

aha w lazience i kuchni bedzie dodatkowo kaloryfer:)

Przybliżony koszt 1 m kw podłogówki to ( ceny przybliżone z VAT 7%)

- styropian 3 cm systemowy 15 zł

- rura ø 16 wielowarstwowa około 7 mb po 4-6 zł/m

- klipsy ( mocowanie do rury) kilka złotych

- taśma brzegowa około 1 zł/mb

- zawór RTL po jednym na pętle 90 zł/szt

- robocizna ?? :wink:

pawlozak

nie wiem na co sie zdecydować,

grzejniki czy podłogówka, co drożej mnie wyniesie a co sie bardziej opłaca?

bo nie wiem jaki ma sens robić razem grzejniki i podłogówke a może sie myle?

Niezły, proszę poradz coś.

Niestety częste pytanie przy budowie domu czy to się opłaca Napiszcie komu budowa domu się opłaciła

Podłogówka a może grzejniki to zależy co wolimy Jeśli nie chcemy mieć grzejników uważamy je za brzydkie szkarady to róbmy podłogówkę ale gdy chcemy mieć wszędzie parkiet tradycyjny to podłogówka odpada

Koszt wykonania podłogówki będzie większy niż grzejników a o wyborze powinny decydować preferencje użytkowników a nie sama kasa

Może rzut monetą

mack

czy można stosować rurę karbowaną do podłączenia odpływu z wc do kanalizacji? Czy karbowanie nie ułatwi zapychania się tej rury?

Jeśli jest to specjalna rura elastyczna (taka biała) to możesz śmiało podłączać Dobre rury elastyczne są prawie gładkie w środku

lobo0 Wysłany: 01 Mar 2008 19:19 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Niezły mam nurtujący mnie od jakiegoś czasu problem z doborem sprzętu do podłogówki, którą chcę dołączyć do aktualnej instalacji CO.

Instalacja ma już ok. 10 lat i jest bardzo prosta:

- stary ale dobrze działający 2f piecyk gazowy predom termet z regulatorem

ogrzewający około 100m2 powierzchni użytkowej (2 kondygnacje)

- rozprowadzenie przewodów w pętli dwururowej po obwodzie mieszkania.

Do tego teraz skułem wylewkę i chciałem na jednej kondygnacji położyć 4 pętle ogrzewania podłogowego(salon, hall, kuchnia i łazienka ok. 50m2), które tylko będzie uzupełnieniem już istniejącej instalacji grzewczej. Chciałem podpiąć się jak kolejny grzejnik.

Założenie jest takie, że na całej powierzchni będą płytki i temperatura podłogi ma być złamana z lekkim wspomaganiem istniejącej instalacji. Chciałbym aby temperaturą sterował dalej ten regulator jak na zdjęciu, ale żebym mógł indywidualnie ustawić temperaturę podłogi w każdym z obiegów ręczenie (nie elektrycznie)

I teraz dochodzimy do wyboru sprzętu, jednak sprawa nie jest prosta ponieważ znajomy instalator radzi abym kupił gotowy zespół mieszająco-pompowy + rozdzielacz i tu nasuwa się pytanie czy do założeń jakie mam takie rozwiązanie jest dobre i najbardziej ekonomiczne?

Dużo czytałem i oglądałem prospektów różnych producentów i na razie mój typ to:

Rozdzielacz kompletny 1" do ogrzewania podłogowego lub grzejnikowego typ RPTO-WPz – z wyjściem 3/4 ze wskaźnikami przepływu na zasileniu, z zaworami termostatycznymi na powrocie, z zespołami odpowietrzająco-spustowymi

oraz

kompletny układ mieszający do montażu na rozdzielaczu

lub komplet:

Jednak to wychodzi bardzo drogo (ponad 2k PLN)

Jak to powinno być zrobione, żeby było zrobione dobrze i w miarę ekonomicznie.

Właśnie takie pytania lubię jak zrobić dobrze i tanio

Jeśli zamontujesz w pomieszczeniach ogrzewanie podłogowe to grzejniki będą prawie bezużyteczne ale jeśli już są to niech będą Z automatyką kotła nic nie pokombinujesz Najtańszym sposobem było by zamontowanie zaworów RTL ale ze względów użytkowych nie polecam Masz dwa wyjścia jeśli ma to być zrobione dobrze albo z zaworem 3-drogowym termostatycznym albo za pomocą mieszacza jak na ostatnim zdjęciu Ostatnia wersja chyba najlepsza A takie gotowe układy w swojej ofercie ma sporo firm Również firma Kan –ter z Białegostoku ( akurat ten produkt tej firmy gorąco polecam sprawdzone)

MAREK&KASIA

Witam

Jaki zaproponowałbyś ogólny schemat CO i CWU zawierającego:

*piec na paliwo stałe (zwykły bez podajnika ewent. z prostym regulatorem)

*piec gazowy kondesacyjny 1 f + zasobnik ok 120-140 l

*grzejniki i podłogówka(w kuchni, holu i łazience)

Założenie jest takie że jak nas nie ma w domu to pracuje sobie piec gazowy - jak wracamy z pracy to palimy w węglowym (jak nam się chce )

Jak to zrobić żeby to dobrze funkcnonowało?

Z góry dziekuję

Pozdr

M

Nareszcie jakieś proste pytanie

Dowolnej marki kociołek gazowy jedno-funkcyjny i zasobnik tak około 150L do tego kociołek na opał stały

Oba kotły łączy się w jedną instalację za pomocą wymiennika płytowego Kociołek na opał stały w układzie otwartym a gazowy i instalacja ogrzewcza w układzie zamkniętym Zasobnik należało by podłączyć w taki sposób aby można go było grzać za pomocą obu kotłów

Niestety sam schemat instalacji kotłowej jest bardzo skomplikowany choć reguluje się to za pomocą kilku zaworów zwrotnych

Działa to tak ż jeśli jest ktoś w domu to rozpala w kotle wszystkopalnym ( kociołek gazowy jest automatycznie wyłączany) jeśli w kotle na opał stały wygasa uruchamia się kociołek gazowy bez potrzeby kręcenia zaworami

Tak ze dwa –trzy lata wstecz w Muratorze i dodatkach Muratora typu Instalacje była taka instalacja i nawet Murator dorobił do tego własny schemat ale kotłownia zrobiona według tego schematu nie działała by prawidłowo z powodu braku chociażby kilku zaworów zwrotnych Jeden z zaworów zwrotnych dołożyłem dopiero po kilkudniowej obserwacji kotłowni

Owa kotłownia z Muratora wyglądała tak

image.php?photo=kotlownia 02.jpg&galeria=kotlownie&podpis=kotlownia 02 :wink:

Schematu niestety nie posiadam zawsze robię go na budowie

mclear

Witam,

Mam problem z podłogowką (położone mam: folia, styropian 10 cm i rurki) od poniedziałku ma być zalewana jednakże przez deszcze cieknie mi niedokończony dach przez co nagromadziła się woda pod styropianem. Co się może dziać gdy zalejemy podłogówkę a pod styropianem będzie woda??? Czy ktoś kto zna się na rzeczy może mi pomóc w tej kwesti??

Pewnie już zalana ale trzymam się zasady że odpowiadam na wszystkie pytania może komuś kiedyś się to przyda a podobno są tacy co przeczytali wszystkie strony

Trudno jest ni odpowiedzieć na taki pytanie ponieważ nie należy to do mojej działki ale w przypadkach mi znanych inwestorzy zostawiali to i przechodzili do dalszego etapu a co z wylewkami robionymi na mokro

Witam.

Instalacja wygląda tak :kominek lechma19kw, gz50 minimax turbo21kw,Instalacja co na alupexie ,rozdzielacze, grzejniki przewymiarowane - przyszłościowo pod kondensat,podłogówki na dole ok 60mkw( na podmieszaniu),podłacznie otwartej z zamkniętą przez wymiennik płytowy.

Mój problem z tematem jest taki.

NR1 Jak Działa kominek tj pompy pracują i piec zacznie dogrzewać zasobnik, gorąca woda trafia do co, zamiast do zasobnika(czyli idzie w rurę nr 1 na zdjęciu nr2 a niew rurę nr 2). Czyli jak nie przypilnuje to mam saunę w domu bo piec cały czas grzeje zasobnik a go nie dogrzewa.

NR2 Jak piec grzeje c.o. to cały czas w zasadzie co chwile mam symbol na wyświetlaczu L3(czyli limit 3m przeznaczony na ochłodzenie wymienia ciepła spaliny - z instrukcji) i tak się włącza i wyłącza a w domu zimno. Przy nastawach na piecu do 60 stopni praca prawie nie możliwa w zasadzie cały czas L3. Problem w zasadzie znika jak włączę pompy od kominka -ale jak w nim nie pale to instalacja c.o. zaczyna oddawać ciepło do instalacji kominkowej (temp.obserwowana na sterowniku przy kominku rośnie).

NR 3 Jak grzeje podłogówkę na dole (rozkręcone pokrętło termostatu na 50) na dole zdjęcie nr5 w zasadzie pompa od podmieszania wysysa całą moc grzewcza i w grzejnikach zimno.

NR4 Jak grzeje C.O. bez podłogówki na górze ciepłe grzejniki na dole w zasadzie zimne.

I jak w temacie prosze o pomoc.

pozdrawiam

http://odsiebie.com/thumb.php/120513341744.JPG

http://odsiebie.com/thumb.php/120513395830.JPG

http://odsiebie.com/thumb.php/120513400830.JPG

http://odsiebie.com/thumb.php/120513404214.JPG

http://odsiebie.com/thumb.php/120513444759.JPG

MAREK&KASIA

Witam

Jaki zaproponowałbyś ogólny schemat CO i CWU zawierającego:

*piec na paliwo stałe (zwykły bez podajnika ewent. z prostym regulatorem)

*piec gazowy kondesacyjny 1 f + zasobnik ok 120-140 l

*grzejniki i podłogówka(w kuchni, holu i łazience)

Założenie jest takie że jak nas nie ma w domu to pracuje sobie piec gazowy - jak wracamy z pracy to palimy w węglowym (jak nam się chce )

Jak to zrobić żeby to dobrze funkcnonowało?

Z góry dziekuję

Pozdr

M

Nareszcie jakieś proste pytanie

...

Czy mogę wypuścić komin pieca kondensayjnego przez ścianę?. Jaka jest min odległość od okna? Ja mam 50 cm :(

listek

niezły napisał:

Cytat:

listek

Witam.

Ja zadam proste pytanie.

Zastanawiam sie nad ewentualnym wyborem rodzaju kotła.

1. Który zużyje mniej gazu GZ50 ?

- dwufunkcyjny

- jednofunkyjny z zasobnikiem powiedzmy 100l + cyrkulcja

2. Polecaja mi Buderusa - jakie masz o nim zdanie

Dane:

kubatura ok 400m^3

powierzchnia do ogrzania ok 100 m^2

2 osby dorosłe + dziecko.

domek nie podpiwniczony z mozliwościa zabudowy poddasz

łazienka+wc+kuchnia

najdalszy punkt pobodru ciepłej wody od pieca-ok 8m

Z gór dziekuje za odp.

Odpowiedz jest prosta kociołek 2-funkcyjny zużyje mniej gazu do ciepłej wody niż 1-funkcyjny z zasobnikiem

Ale prawda jest taka że komfort rośnie wraz z kosztami Znam wiele przypadków osób mających kotły 2-funkcyjne chcących zamontować sobie zasobnik

Kiedyś pisałem że kociołek 2-funkcyjny jest dla lokatorów lub emerytów

Nie wiem o który kociołek Buderusa chodzi Generalnie o Buderusach mam dobre zdanie

Chyba chodzi o ten:

http://www.buderus.pl/?page_id=3463

Ten jest OK

Lenart

Niezły napisał :

Cytat:

Osobiście preferuję odwodnienie liniowe zamiast zwykłej kratki ściekowej i jeszcze jedno najlepiej jeśli spadki ze wszystkich stron są pod samochód Najlepiej jeśli w sposób fachowy (syfon) będzie podłączona do kanalizacji

Zamierzam tak dokładnie zrobić , szukam syfona do tego i nie mogę nigdzie znależć.

Od razu dodam że zaplanowane odwodnienie liniowe jest prawie na jednej linii

(uwzględniając oczywiście spadek) z doprowadzonym wlotem odpływu.

Niezły Czy mógłbyś podać jakiś przykład pasujacego do tego syfona

w necie lub gdziekolwiek ?

Niestety nigdzie w necie nie znalazłem ale zaraz wkleję a kupuje je w Castoramach lub innych Lirojach w dziale z dużą kanalizacja pod nazwą syfon pionowy niestety czasami są braki ale zrobię zdjęcie i wkleję

buki75

Witam,

Mam pytanie do "niezłego"... Rurki plastikowe, zgrzewane - do wody powinny być w izolacji... poniżej wklejam zdjęcie:

Natomiast moje pytanie dotyczy kolanek - hydraulik powiedział, że ich się nie izoluje specjalnym czymś, bo same w sobie są grubsze (podwójna grubość plastiku) i nie izoluje się ich dodatkowo...

Czy to prawda?

Moim zdaniem wszystkie złączki powinno się również izolować jest to co prawda pracochłonne ale ja tak robie