Hydraulik 13.03.2008 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 mack ponawiam pytanie: czy rurę karbowaną można stsować do podłączenia odpływu z WC czy tez jest to sprowadzanie sobie kłopotów w przyszłości? I drugie pytanie - montaż geberitu - już obudowany płytą g -k - wywiercone otwory i pytanie: czy gwintowane prety mogą być tylko lekko wkręcone w otwory stelażu - a potem po zawieszeniu miski dokręca się nakrętki czy też pręty gwintowane już wewnątrz zabudowy muszą być unieruchomione nakrętką do stelażu (jeśli druga opcja to od wewnątrz czy od zewnątrz?) Pręty gwintowane n wkręca się tylko w stelaż bez potrzeby kontrowania nakrętka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 13.03.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 lobo0 Wysłany: 01 Mar 2008 19:19 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Niezły mam nurtujący mnie od jakiegoś czasu problem z doborem sprzętu do podłogówki, którą chcę dołączyć do aktualnej instalacji CO. Instalacja ma już ok. 10 lat i jest bardzo prosta: - stary ale dobrze działający 2f piecyk gazowy predom termet z regulatorem ogrzewający około 100m2 powierzchni użytkowej (2 kondygnacje) - rozprowadzenie przewodów w pętli dwururowej po obwodzie mieszkania. Do tego teraz skułem wylewkę i chciałem na jednej kondygnacji położyć 4 pętle ogrzewania podłogowego(salon, hall, kuchnia i łazienka ok. 50m2), które tylko będzie uzupełnieniem już istniejącej instalacji grzewczej. Chciałem podpiąć się jak kolejny grzejnik. Założenie jest takie, że na całej powierzchni będą płytki i temperatura podłogi ma być złamana z lekkim wspomaganiem istniejącej instalacji. Chciałbym aby temperaturą sterował dalej ten regulator jak na zdjęciu, ale żebym mógł indywidualnie ustawić temperaturę podłogi w każdym z obiegów ręczenie (nie elektrycznie) I teraz dochodzimy do wyboru sprzętu, jednak sprawa nie jest prosta ponieważ znajomy instalator radzi abym kupił gotowy zespół mieszająco-pompowy + rozdzielacz i tu nasuwa się pytanie czy do założeń jakie mam takie rozwiązanie jest dobre i najbardziej ekonomiczne? Dużo czytałem i oglądałem prospektów różnych producentów i na razie mój typ to: Rozdzielacz kompletny 1" do ogrzewania podłogowego lub grzejnikowego typ RPTO-WPz – z wyjściem 3/4 ze wskaźnikami przepływu na zasileniu, z zaworami termostatycznymi na powrocie, z zespołami odpowietrzająco-spustowymi oraz kompletny układ mieszający do montażu na rozdzielaczu lub komplet: Jednak to wychodzi bardzo drogo (ponad 2k PLN) Jak to powinno być zrobione, żeby było zrobione dobrze i w miarę ekonomicznie. Właśnie takie pytania lubię jak zrobić dobrze i tanio Jeśli zamontujesz w pomieszczeniach ogrzewanie podłogowe to grzejniki będą prawie bezużyteczne ale jeśli już są to niech będą Z automatyką kotła nic nie pokombinujesz Najtańszym sposobem było by zamontowanie zaworów RTL ale ze względów użytkowych nie polecam Masz dwa wyjścia jeśli ma to być zrobione dobrze albo z zaworem 3-drogowym termostatycznym albo za pomocą mieszacza jak na ostatnim zdjęciu Ostatnia wersja chyba najlepsza A takie gotowe układy w swojej ofercie ma sporo firm Również firma Kan –ter z Białegostoku ( akurat ten produkt tej firmy gorąco polecam sprawdzone) Dzięki za odpowiedź. Przeglądnąłem ofertę Kan-therm'u i znalazłem ten zespół: http://lobo.forall.pl/rozne/261a.jpg Wygląda porządnie. Teraz mam tylko pytanie jak zrobić, żeby móc ustawić na każdym z obiegów inna temperaturę (hall, salon, kuchnia, łazienka). Np we wszystkich temp wody 25*C, a w łazience 30*C. Co należałoby dokupić do sterowania tymi zaworami co mają niebieskie przykrywki? Nie interesuje mnie pełna automatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 13.03.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Niezly!, czy zalecasz (robisz) w przeciętnie uzytkowanym domu (łazienka : umywalka, wanna, pralka, sedes, kabina, kuchnia: zlewozmywak) instalacje cwu (bojler pojemnościowy elektryczny) trójnikowo, czy rozdzielaczowo. Na poddasze ma iść dodatkowa rura calowa ? Powtarzam się , Niezły odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.03.2008 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Gościk Gościk napisał: Niezly!, czy zalecasz (robisz) w przeciętnie uzytkowanym domu (łazienka : umywalka, wanna, pralka, sedes, kabina, kuchnia: zlewozmywak) instalacje cwu (bojler pojemnościowy elektryczny) trójnikowo, czy rozdzielaczowo. Na poddasze ma iść dodatkowa rura calowa ? Powtarzam się , Niezły odpowiedz ! Prawie wszystkie instalacje w łazienkach wykonuje w systemie trójnikowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 14.03.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Gościk Gościk napisał: Niezly!, czy zalecasz (robisz) w przeciętnie uzytkowanym domu (łazienka : umywalka, wanna, pralka, sedes, kabina, kuchnia: zlewozmywak) instalacje cwu (bojler pojemnościowy elektryczny) trójnikowo, czy rozdzielaczowo. Na poddasze ma iść dodatkowa rura calowa ? Powtarzam się , Niezły odpowiedz ! Prawie wszystkie instalacje w łazienkach wykonuje w systemie trójnikowym Dzięki Niezły, a wszystkie nitki trójnikowo robisz w rurkach 1/2 cala ? i nie odczuwa sie utraty cisnienia np. pod natryskiem jak ktoś odkręci wodę w kuchni w zlewozmywaku ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 14.03.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Niezły czy ten syfon pionowy to coś takiego ? http://img510.imageshack.us/img510/7392/syfonar5.th.jpg jeżeli nie to prosiłbym o to zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 14.03.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Niezły, planujemy w domu ogrzewanie gazowe - piec dwufunkcyjny kondensacyjny. Będzie też kominek rekreacyjnie. Jako, ze gaz idzie do góry, zastanawiamy się, czy nie zainwestowac na wszelki wypadek w płaszcz wodny do kominka. I teraz pytanie - czy wystarczy kupic wkład z płaszczem wodnym i go zamontować, czy też potrzene jest coś jeszcze, jakas dodatkowa instalacja, chyba zbiornik na ciepłą wodę użytkową? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 28.03.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Niezły a ja mam pytanie takie: kominek z 19 PW, piec gazowy jednofunkcyjny plus zasobnik lub bufor (decyzja nie zapadła jeszcze). Na razie montujemy kominek. Hydraulik polecił kupić wymiennik płytowy 25-30kw i sterownik bez ciepłej wody. Brać co leci czy zwrócic uwage na coś szczególnego. Poleciłbyś coś konkretnego? Waham sie również co do kaloryferów? Myslałam kupić Purmo... instalator odradza. Twierdzi, że np Kermi znacznie lepsze A Ty co myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 30.03.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 dzień dobry. Montuje wiszący WC, dokręcam nakrętki kluczem kątowym grzechotkowym - a więc wydaje mi się że dość silnie. Tymczasem miska sprężynuje przy docisku ręcznym (jeszcze nawet nie próbowałem siadać). Wobec tego dokręcam jeszcze - a miska wciąż sprężynuje. Wydaje mi się że usłyszałem trzask po jednej stronie - ale płytki i miska cała - może pękła taka biała plastikowa podkładka? Czy dokręcać jeszcze?Z ciekawości sprawdziłem WC użytkowany już 1,5 roku - montowany przez fachowca - i sprężynuje ale wyraźnie mniej (jest mniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.04.2008 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Zaraz wracam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 01.04.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Przepraszam, że się wtrącę w ten wątek ale mam pytanie do znających się na hydraulice. Dręczy mnie jedna rzecz, hydraulik który będzie u mnie robił całą instalację kanalizacyjną i wodną ma zamiar wkuć się w ścianę z pionem kanalizacyjnym o średnicy 12 cm. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to ,że to ściana nośna mająca grubość 18cm, boję się że ta ściana może się poważnie osłabić, a może się mylę? Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale ściana ma 8 metrów długości w tym otwór na drzwi ok 100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.04.2008 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 fato Przepraszam, że się wtrącę w ten wątek ale mam pytanie do znających się na hydraulice. Dręczy mnie jedna rzecz, hydraulik który będzie u mnie robił całą instalację kanalizacyjną i wodną ma zamiar wkuć się w ścianę z pionem kanalizacyjnym o średnicy 12 cm. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to ,że to ściana nośna mająca grubość 18cm, boję się że ta ściana może się poważnie osłabić, a może się mylę? Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale ściana ma 8 metrów długości w tym otwór na drzwi ok 100cm. Wydaje mi się że bruzdy pionowe nie powinny osłabiać wytrzymałości ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.04.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Potrzebna porada :)co do spadku ciśnienia w instalacji. Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur? Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiabrz 02.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Proszę bardzo o poradę. Chcę kłaść instalację wodną z rurek zgrzewalnych PP. 1) W jakiej temperaturze zgrzewa się rurki PP???2) Ile czasu powinno się trzymać rurkę w zgrzewarce??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam, Niezły. Mam pytanie z zakresu wodnej podłogówki:Czy prowadząc zasilanie do pętli najbardziej oddalonej mogę rurki zasilającą i powrotną ułożyć pod inną pętlą - w peszlu, w styropianie - czy musi iść wszystko w jednej "warstwie" tak, by tę pętlę po drodze ominąć? Spodem, czyli na skróty wychodzi mniej rury i nie zabiera miejsca, więc może tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.04.2008 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 MARTiiii Potrzebna porada :)co do spadku ciśnienia w instalacji. Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur? Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie. Domyślam się że instalacja jest z tworzywa Bardzo trudno jest zrobić próbę ciśnienia na instalacji z tworzyw powietrzem i do tego w długim czasie Ciśnienie powietrza w takiej instalacji będzie powoli spadać Taka próbę powinno wykonywać się przez dwie godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.04.2008 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 PeZet Witam, Niezły. Mam pytanie z zakresu wodnej podłogówki: Czy prowadząc zasilanie do pętli najbardziej oddalonej mogę rurki zasilającą i powrotną ułożyć pod inną pętlą - w peszlu, w styropianie - czy musi iść wszystko w jednej "warstwie" tak, by tę pętlę po drodze ominąć? Spodem, czyli na skróty wychodzi mniej rury i nie zabiera miejsca, więc może tak można? Moim skromnym zdaniem właśnie tak powinno się robić i ja właśnie tak robię co zresztą na zdjęciach powinno być widoczne Rurki dochodzące do pętli właściwej (dobiegi) zawsze mam schowane w warstwie styropianu i w korytarzu grzeje właściwy obieg podłogówki a nie same dobiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dziękuję, Niezły, za odpowiedź. A jeszcze mam pytanie odnośnie podłogówki. W ogóle najchętniej bym popatrzył jak TY robisz te sprawy - pisałeś o tym na forum, niestety, nie dam rady, więc spróbuję potruć ci jeszcze przynajmniej na tyle, na ile starczy Ci cierpliwości. Mam (mieć) pokój salon 21m2, postanowiłem zrobić w nim 3 (słownie: trzy) obwody po to, by móc konkretnie wyłączyć obwód, na którym okaże siię, że stanie łóżko, albo ze względu na to, że za ciepło, w efekcie długość obwodów wynosi 50, 61 i 62m, to ma to sens czy przekombinowałem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.04.2008 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 PeZet Dziękuję, Niezły, za odpowiedź. A jeszcze mam pytanie odnośnie podłogówki. W ogóle najchętniej bym popatrzył jak TY robisz te sprawy - pisałeś o tym na forum, niestety, nie dam rady, więc spróbuję potruć ci jeszcze przynajmniej na tyle, na ile starczy Ci cierpliwości. Mam (mieć) pokój salon 21m2, postanowiłem zrobić w nim 3 (słownie: trzy) obwody po to, by móc konkretnie wyłączyć obwód, na którym okaże siię, że stanie łóżko, albo ze względu na to, że za ciepło, w efekcie długość obwodów wynosi 50, 61 i 62m, to ma to sens czy przekombinowałem??? Jeszcze nic nie prze kombinowałeś Należy pamiętać aby długość poszczególnych obiegów była podobna i tu ten warunek jest spełniony Moja praca nie jest tajemnica jeśli ktoś chce zobaczyć jak robię instalacje grzewcze lub odkurzacza nie mam nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Dzięki, Niezły. Jesteś skarbem na tym forum. Mam pytanie: obwód w wiatrołapie wychodzi około 20m. Czy ma sens połączenie go z obwodem w innym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts