Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Hej niezły jeszcze raz pytam się w tym może właściwym wątku. Nadmieniam, że żem laik :lol: Sytem Kantherm jak się plasuje cenowo i jakościowo w stosunku do innych ?

I jak oceniasz ten system pełnego plastyku w zastosowaniach do podłogówek w stosunku do wielowarstwowych? Kanterm też je ma w ofercie ale jest droższe. Jak pisałeś "masz fachowca to i masz system" więc mam tu mały wybór. A mimo że znajomi którzy polecali instalator są zadowoleni to mi się wydaje że do podłogówki pochodzi na tzw. ":czuja" Nie mam projektu podłogowego. Dodatkowo pytanie o słuszną koncepcję mojego instalatora(?): dom z poddaszem użytkowym pow. całkowita 160 m kw. parter-80 m kw. salon połączony z jadalnią otwarta kuchnia, pokój 12 mkw, mała łazienka, na poddaszu 3 pokoje łazienka, suszarnia. Podłoga na gruncie. Dom dobrze ocieplony(Max +12 cm wełna mineralna). Piec Vissman vitopend 100 z zasobnikiem 120 l. Kominek jako dodatkowe ogrzewanie. W sumie 9 punktów z grzejnikami. Parter: Zamierzam zainstalowac podłogówkę w salonie i kuchni w sumie 40- 50 m kw. W małej łazience i pokoju grzejniki. Na górze - podłogówka w łazience + grzejnik drabinkowy, w pokojach grzejniki. Mam pytanie czy mój instalator ma słuszną koncepcje systemu. Z tego co się zorientowałem to chce mi zrobić sytem stało temperaturowy. (Czytałem na forum o problemach z wysterowaniem takiego układu.)

Pytania:

1) Instalator proponuje grzejnik w wiatrołapie- ja myśle o podłogówce-co się sprawdzi.

2) Instalator proponuje - podłogówka w pełnym pexie na parterze z rozdzielacza, w łazience na górze z grzejnika. Czy to optymalne czy lepiej jednak podłogówka z rozdzielacza.

3) Instalator proponuje rozdzielacz do grzejników na parterze

4) Chcę sterować oddzielnie podłogówką i grzejnikami ze względu na kominek. Instalator twierdzi że zawory termostatyczne na grzejnikach załatwią tą sprawę, że jak dogrzeje kominkiem to grzejniki się wyłączą a podłoga dalej będzie ciepła - czy rzeczywiście?

Jak wg Ciebie można to zrobić w miarę tanio, efektywnie, bez problemów ze sterowaniem? Czy zaproponowane rozwiązanie jest optymalne? Czy może masz wzorcowy schemat takiej instalacji.

Prosze o poradę. Jest to na tyle pilne że zaczynam w p. tygodniu

Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale właśnie wróciłem z pracy a pracuję przez cały tydzień poza domem (Warszawa)

Jeszcze raz powiem że Kan jest porządną firmą Nie będę tu robił jakiegoś rankingu bo to nie ma sensu ale firma jest solidna Pełnym plastikiem ( PEX) mało kto chce robić wszyscy wolą (instalatorzy) rurę wielowarstwową ze względu na łatwość w układaniu

System stałotemperaturowy nie jest aż taki zły w pewnych sytuacjach jest OK. to zależy od tego czego oczekuje klient

1) grzejnik czy podłogówka Raczej podłogówka a czy grzejnik to zależy od wielkości pomieszczenia czasami doradzam jakiś mały grzejnik ( jamnik) chociażby po to by móc wysuszyć rękawiczki zimą

2) Jeśli w domu jest system rozdzielaczowy to podłogówkę w łazience na górze należy podłączyć do rozdzielacza a nie z powrotu z grzejnika tak robiło się kiedyś

3) Jeśli system rozdzielaczowy to w całym domu

4) Masz Vissmana i dwa obiegi grzewcze ( grzejniki i podłogówki) w takim przypadku wypadało by piec mógł sterować niezależnie każdym z obiegów

Co do ceny to niestety tanie to nie będzie podłogówka ( materiał) i automatyka do niej do najtańszych nie należą

Niestety nie mam wzorcowych schematów instalacji ani też kotłowni z prostego powodu każdy klient i jego wymagania są inne

Witaj ! No jeszcze nic nie ma . Dalatego moje pytania . Roździelacz ma byc w kotłowni na dole pod łazienką na górze wiec moje pytanie czy można polecieciec rurkami z rożdzielacza na dole do góry do podłogówki. Tak przynajmniej zrozumiałem z rozmowy z hydraulikiem. czy to rożdzielenie obwodów coą mi da rzeczywiście?

O widzisz i to są rady bezcenne :D . Czy takie rozwiązanie z tym podłączeniem do rozdzielacza na dole może być tansze (rozdzielacz , szafka et.) Podobno na górze w łazience nie ma za dużo miejsca na skrzynkę.

A czy system ze sterowaniem pogodowym wychodzi taniej w koszcie instalacji czy stałotemperaturowe?

Ja osobiście jeśli na górze jest rozdzielacz do grzejników to podpiął bym do niego podłogówkę z łazienki przez zawór do tego celu (zawór ograniczenia na powrocie np.Herc)

Ogrzewanie stałotemperaturowe materiałowo jest tańsze ale komu można je zaproponować powinien decydować właściwy hydraulik

A jakich informacji byś potrzebował żeby określić to u mnie? Jeżeli możesz to podpowiedz.

Pow. użytkowa: 135.4 m2

+ piwnica: brak

Pow. netto: 158.6 m2

Pow. zabudowy: 114.5 m2

Kubatura netto: 550.9 m3

Szerokość budynku: 12.1 m

Długość budynku: 11.5 m

Parter

1. Wiatrołap 7.4 m2 ( tu jest adaptacja i bedzie mała łazienka z prysznicem)

2. Hall 10.0 m2

3. Pokój dzienny 30.0 m2

4. Kuchnia 8.3 m2

5. Pokój 11.5 m2

6. Pomieszczenie gospodarcze 8.4 m2

7. Toaleta 1.7 m2

Poddasze

1. Hall 8.4 m2

2. Sypialnia 11.5 m2

3. Sypialnia 16.0 m2

4. Sypialnia 13.0 m2

5. Łazienka 5.0 m2

6. Pralnia 4.4 m2

Rzuty :http://archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990400&ProjID=254

Mój dodatkowy dylemat to czy pogodowe czy stałotemperaturowe?

Witam, buduje domek oparty tylko na prądzie.

Proszę o radę

chce przygotowywać CWU za pomocą bojlera. Narazie w domku beda mieszkać dwie osoby (małe zapotrzebowanie na wode), ale z czasem pojawi sie wiecej mieszkańców i okresowa cała masa (święta, wakacje,...) zastanawaiłem sie nad dwoma bojelrami (150l) połączonymi szeregowo-normalnie działa tylko jeden, a od święta oba.

A może lepiej jeden 300l?

Co sądzisz na temat bojlerów poziomych? - raki bardziejby mi odpowiadał ze względu na pomieszczenie w którym ma zostać zainstalowany.

Pozdrawiam

Marcin

gdzieś czytałem, że niewłaściwe usytuowanie rurek do- i odprowadzających wodę do grzejników skutkuje spadkiem ich wydajności. i tak rurka w peszlu czerwonym powinna być z zewnętrznej strony grzejnika (przy dolnym zasileniu). czy to prawda?

U mnie "czerwona" strona jest z wewn. strony.

Na razie alu-pex jest jeszcze nie rozcięty czyli pod oknami jest pętla (z lewej strony patrząc na okno) , którą trzeba będzie rozciąć i końcówki podłączyć do kaloryferów. Lewa strona pętli jest niebieska, prawa czerwona, grzejniki będą szły w prawą stronę. Czy to jest prawidłowo?

Gość Alina Lozowska

Niezły,

będę robiła zaraz wylewkę poziomu zerowego. W projekcie mam rury kanalizacyjne 160 tki.hydraulik mówi,że wystarczą 110 i że moge to zmienić. czy mogę mu zaufać ?

Pomóż

Alina :o

Cześć, potrzebuje porady, chcę zrobic podlogówke w całym domu, pow. uż. 130mkw., dom dodatkowo z DGP kominkowym, dom parterowy. Dom dobrze ocieplony. 3 sypialnie, 2 łazienki, salon z kuchnią. Jakie są teraz na dzień dzisiejszy najlepsze systemy według ciebie do podlogowki, jakie rury zastosowac najlepiej do c.w.u -miedx czy plastik i jakiej firmy byś polecał. ? Co sadzisz o Purmo? Ogrzewanie gazem płynnym Propan, woda użytkowa ogrzewana gazem, piec gazowy 1F kondensat. Jaki piec byś polecił z wlasnego doswiadczenia. Jak chodze po sklepach to mam wrażenie ,że sprzedawcy polecaja mi to co maja na stanie a nie to co mogloby być dobre czy lepsze. Ostatnio zachwalają mi Imergaz.

Jaki pułap cenowy bylby za robocizne takiego systemu do mojego domu?

Dziekuję za odpowiedź.

Witam,

ja mam niemały problem i nie wiem czy to wina wody czy mądrego gydraulika;

Otóż w hydroforze jest poduszka powietrzna, która wypycha wode do instalacji i chyba to od niej zalezy ciśnienie (tyle chyba udało mi sie zrozumieć); no a problem moj jest taki ze ta poduszka dość szybko gdzieś sie ulatnia i włacza sie pompa, a w kranach niestety nie mam za rewelacyjnego cisnienia wody.. przy padaniu wody i zamawianiu filtrów do oczyszczania wody i jej zmiękczania sprzedawca nam powiedział ze mamy mamy b. wysoką utlenialność wody i czy to jest właśnie powód naszych problemów? a mozę te filtry sprawiaja ze jest za małe ciśnienie? za hydroforem stoi odźelaziacz a potem zmiękczacz a potem dopiero piec dwufunkcyjny Junkersa.. pompe mamy głebinową danfosa 1,5 KW

Odp. dla Lonly

Przy wyborze rodzaju ogrzewania ( pogodowe czy tez stałotemperaturowe) dla klienta bierze się pod uwagę trochę inne parametry jak wielkość pomieszczeń Ważny jest wiek domowników rodzaj opału do kotła jak tez styl życia i pracy domowników Masz kotłownie gazowa na Vissmanie to zrób pogodową

Odp. dla Msko

Podłączenie dwóch bojlerów będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż jeden np. 300L ten drugi można dokupić po jakimś czasie Co do bojlerów poziomych wiem że są ale ich nie montowałem może to kwestia przyzwyczajenia

Odp. dla Aliny Lozowskiej

Średnica ø 110 w zupełności wystarczy jeśli chodzi o odbiór ścieków ale tak się przyjęło że wszyscy chcą 160 Rób ø160

Odp dla katerhasser

To prawda sposób podłączenie grzejnika ma wpływ na jego późniejszą moc Przy większych grzejnikach podłączając je krzyżowo można zyskać do 10 % mocy

W grzejnikach płytowych np. Purmo podłączanych od dołu zasilanie jest od wewnętrznej strony grzejnika ( głowica termostatyczna może być z prawej jak i z lewej strony grzejnika ale dotyczy to tylko grzejników podwójnych )

Odp. dla Acca 5

Do podłogówek i w ogóle całych instalacji najlepiej jest stosować materiał markowych producentów Jeśli chodzi o plastiki to np. Rehau, Herz, Purmo, Ponor, Kasin Kan Rury te doskonale nadają się do instalacji co podłogówek jak tez do wody użytkowej Niestety przy wodzie maja jedna wadę, niemiłą niespodzianką może być cena złączek a trochę ich idzie Do wody użytkowej radził bym system zgrzewany Bor lub Ekoplastik

Jeśli chodzi o kotłownie to wiadomo Viessaman Vailant no i niestety niedoceniany w niektórych regionach Immergass

A cena zależy od regionu i od klasy fachowca

Odp dla Ancika

Jeśli masz zestaw hydroforowy ze zbiornikiem starego typu tzn stojący pionowy to rzeczywiście wiele zależy od tej poduszki prawdopodobnie w górnej części zbiornika jest nieszczelność przez którą ucieka powietrze Może to być połączenie z manometrem lub korkiem Rada uzupełnić powietrze sprężarką i omydlić płynem pieniącym (ludwik) gwinty mające kontakt z powietrzem